Emelkedett PSA-szint

Emelkedett PSA-szint

Módosítva: 2023.03.22 14:15

A prosztata specifikus antigén (PSA) a prosztatamirigy által termelt fehérje. Az emelkedett PSA-szint a prosztatarák jele lehet. De ugyanakkor nemcsak daganat okozhat emelkedett PSA-szintet, hanem például prosztata megnagyobbodás és gyulladás is. A következő cikkben a prosztata specifikus antigénről olvashat, kitérve részletesen, hogy hogyan mérhető, milyen tényezők okozhatják az emelkedett értékét, és azok hogyan kezelhetőek.

Prosztata szűréssel kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a prosztata-specifikus antigén (PSA)?
Mi számít emelkedett prosztata-specifikus antigén (PSA) szintnek?
Melyek a prosztatarák egyéb kockázati tényezői?
Mi okozza az emelkedett PSA-szintet?
Okoz-e tüneteket az emelkedett PSA-szint?
Hogyan diagnosztizálható az emelkedett PSA-szint?
Mi történik emelkedett PSA-szint esetén?
Hogyan kezelik a prosztatarákot, és az egyéb PSA-szint emelkedést okozó betegségeket?
Kinek érdemes PSA-tesztet végeztetnie?
Mit jelent az emelkedett PSA-szint korábbi prosztatarák után?

Prosztata szűréssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a prosztata-specifikus antigén (PSA)?

A prosztata-specifikus antigén vagy rövidítve PSA egy fehérje, amelyet a prosztata termel. Ha a prosztatamiriggyel probléma van (pl. betegség, megnagyobbodás, daganat), akkor több PSA-t bocsát ki. A magas PSA-szint tehát legsúlyosabb esetben a prosztatarák jele lehet. Éppen ezért fontos szűrni, mérni a PSA értékét, hogy időben elcsíphető legyen a rákos folyamat. 45 év feletti férfiakak javasolt rendszeres prosztata szűrésre járniuk, mely magában foglalja a PSA-szint mérését, illetve a rektális digitális vizsgálatot.

Mi számít emelkedett prosztata-specifikus antigén PSA- szintnek?

A laborvizsgálatok során a PSA két fajtáját elemzik: a szabad (free) PSA-t és a teljes (total) PSA-t. A total PSA az összes fehérje mennyiséget jelenti (tehát a kötött formában levőket is), míg a free PSA a vérben szabadon keringőeket.  
Az American Cancer Society alapján a total PSA eredményei az alábbi rizikót jelölhetik:

 • 4 ng/ml alatti total PSA-szint azt jelenti, hogy nem valószínű a prosztatarák jelenléte.
 • 4 - 10 ng/ml közti total PSA-szintnél 25%-os esély van a daganat jelenlétére.
 • 10 ng/ml és afölötti total PSA-szintnél 50%-os vagy afölötti a prosztatarák valószínűsége.

Általánosságban elmondható, hogy a magasabb PSA-szint a prosztatarák nagyobb kockázatát jelenti. Azonban fontos figyelni a PSA-szint változását is. Ehhez rendszeres vizsgálatok, a beteg többszöri visszahívása szükséges. Ha folyamatos emelkedést látunk (a PSA-szint két vagy több vizsgálat után is tovább emelkedik) valószínűsítheti a daganat jelenlétét. De a PSA-szint önmagában nem határozza meg, hogy rákos-e vagy sem. Tehát a 4,0 ng/ml vagy magasabb PSA-szint esetén további vizsgálatokra lehet szükség, általában prosztata biopsziára. A biopszia során az orvos egy kis mintát vesz a prosztataszövetből, amin aztán a szövettani feldolgozás során ellenőrizhető, nincs-e benne rák. Az orvosok azonban ma már a PSA-szinttel együtt más kérdéseket is figyelembe vesznek, amikor eldöntik, hogy biopsziát végezzenek-e. Az életkor, általános egészségi állapot, családi és egészségügyi előzményei is szerepet játszanak a döntésben. Két férfi esetében is előfordulhat, hogy a PSA-szint azonos, de a prosztatarák kockázata eltérő. Továbbá a PSA-szint számos egyéb okból is megemelkedhet, így fontos őket is figyelembe venni. Olyan prosztataproblémákat is tükrözhet a PSA-szint emelkedés, amelyek nem rákos folyamat következményei.

Kapcsolódó cikkünk

Lehet, hogy prosztatagyulladás az oka a merevedési zavarnak?

A csökkent nemi vágy és a merevedési zavar számos ok miatt kialakulhat, de bizonyos esetekben gondolni kell a krónikus prosztatagyulladás okozta fájdalomra és pszichés következményekre is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a további tünetekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Melyek a prosztatarák egyéb kockázati tényezői?

Magasabb lehet a prosztatarák kockázata, ha Ön:

 • Ötven évnél idősebb.
 • Afroamerikai vagy karibi származású.
 • A családjában előfordult prosztatarák.
 • Bizonyos genetikai változásokkal rendelkezik, amelyek valószínűbbé teszik a prosztatarák kialakulását.

Mi okozza az emelkedett PSA-szintet?

A prosztatarák az emelkedett PSA-szint fő oka. A PSA-szint azonban az életkor előrehaladtával emelkedik, és különböző prosztatabetegségeket is tükrözhet. Tényezők, amelyek megemelhetik egy személy PSA-szintjét, a következők:

Okoz-e tüneteket az emelkedett PSA-szint?

Az emelkedett PSA-szint nem okoz tüneteket, de a prosztataproblémák jele lehet. Tehát azok a tünetek fordulhatnak elő az emelkedett PSA-szinttel, amik a prosztata betegségekre jellemzőek. Például:

 • Vizelési nehézség
 • Gyakori vizelés, sürgető vizelési inger
 • Éjszakai vizelés
 • Lassú vizeletáramlás, vizeletelakadás
 • Vizeletinkontinencia (a vizelet visszatartásának nehézsége)

Hogyan diagnosztizálható az emelkedett PSA-szint?

A PSA-szint mérésére vérből történik. Vérvételt követően kimutatható a fehérje koncentrációja, a PSA-szint. Léteznek gyorstesztek is a PSA-szint mérésére, amikor ujjbegyből vett pár csepp vér elegendő ahhoz, hogy a teszt kimutassa a 4 ng/ml-nél magasabb PSA jelenlétét. (Hasonlóan működnek a terhességi teszthez.) Körülbelül tíz percnyi várakozási idő után már látható az eredmény, azonban ezeknek a gyorsteszteknek a szenzitivitása nem olyan pontos, nem adnak pontos információt a PSA-szintről.

Mi történik emelkedett PSA-szint esetén?

Ha magas a PSA-szintje, folyamatos ellenőrző vizsgálatokra lehet szükség, hogy kiderüljön, ez egy kiugró érték volt-e (például prosztata gyulladáskor), vagy egyre emelkedő PSA-szint. Ismételt vérvétellel ellenőrizhető a változás, valamint a rektális digitalis vizsgálat (RDV) is sok hasznos információt ad a prosztata mirigy méretéről, göbösségéről, keménységéről. Ha a PSA-szint tovább emelkedik, vagy az orvos az RDV során csomót talál, más vizsgálatokra is szükség lehet, többek között:Prosztata mirigy

 • Vér- és vizeletvizsgálat
 • Transzrektális ultrahang és prosztata biopszia
 • Prosztata MRI
 • Iso PSA vagy 4Kscore®

Prosztatarák  gyanújakor szükség lehet a mirigyből mintát, tűbiopsziát venni. A biopszia szövettani feldolgozása során derül ki, hogy jó vagy rosszindulatú-e a daganat (benignus vagy malignus prosztata daganat). A biopszia véglegesen meg tudja mondani a prosztatarák jelenlétét. A biopszia eredménye a kezelést is befolyásolja. Ha például a biopszia sok rákos sejtet mutat, akkor agresszívabb kezelésre lehet szükség. Prosztatarák gyanújakor további képalkotó vizsgálatokra, CT, MR, PET-CT-re is szükség lehet, különösen áttétek után kutatva. Gyakoriak a csont-áttétek prosztatarákban, ami fájdalmat is okozhat.

Hogyan kezelik a prosztatarákot, és az egyéb PSA-szint emelkedést okozó betegségeket?

A prosztatarák nem feltétlenül igényel kezelést, attól függően, hogy a daganat milyen lassan növekszik. Fontos a rendszeres találkozók és vizsgálatok betartása, hogy kezelőorvos figyelemmel követhesse a beteg egészségi állapotát, a PSA-szint és a daganat alakulását. A prosztatarák kezelési lehetőségei közé tartoznak:

 • Műtét a prosztata eltávolítására (például robotizált prosztatektómia)
 • Kemoterápia
 • Sugárterápia (külső sugárkezelés)
 • Brachiterápia (belső sugárterápia)
 • Nagy intenzitású fókuszált ultrahang (HIFU)
 • Krioterápia (extrém hideg alkalmazásával a rákos szövetek lefagyasztása)
 • Hormonkezelés, más néven androgénszuppressziós terápia

A prosztatarák kezelése alatt és után továbbra is végezhetnek PSA-szint vizsgálatokat. Ezek a vizsgálatok azt ellenőrzik, hogy a kezelés működik-e, azaz a PSA-szint csökken-e.

Ha az emelkedett PSA-szint hátterében más okok álltak, úgy azok kezelése válik szükségessé. A húgyúti fertőzések kezelhetőek antibiotikummal. A bakteriális prosztatamirigy gyulladása kezelhető antibiotikummal, valamint fájdalomcsillapítókkal a tünetek enyhítése céljából. Krónikus formájában is hasznosak lehetnek a fájdalomcsillapítók, ám ilyenkor a vizeletürítés megsegítése céljából ɑ-blokkolók valamint laxatívumok is adhatóak.
A prosztata megnagyobbodás kezelésére is számos lehetőség áll fent. Ezek magukba foglalják a műtéti, gyógyszeres kezelés és egyéb, speciális eljárásokat. Ilyen esetekben adhatóak gyógyszerek, ɑ-blokkolók, melyek a mirigy simaizomzatának relaxációját, elernyedését fogják okozni. Egy másik gyógyszercsoport, az 5-ɑ reduktáz inhibitorok a mirigy méretét csökkentik (megakadályozzák a mirigy növekedését okozó hormon termelődését). Ha a vizelet elfolyási akadály szövődményeket is okoz, szükségessé válhat műtéttel utat biztosítani a vizelet elvezetésnek. A mirigy mérete lézeres ablációval is csökkenthető.

Kinek érdemes PSA-tesztet végeztetnie?

A PSA-tesztet először a prosztata elváltozásainak megfigyelésére fejlesztették ki olyan férfiaknál, akiknek a kórtörténetében már előfordult prosztatarák. Ezután szélesebb körben kezdték alkalmazni az általános lakosság körében, mint a prosztatarák felismerésének és megelőzésének módját, még mielőtt a tünetek kialakulnának. A rutinszerű szűrés azonban olyan prosztatarákokat is megtalálhat, amelyek lassan növekednek, és nem igényelnek kezelést.
Éppen ezért 45 éves kor felett évente, kétévente ajánlott prosztata mirigy szűrővizsgálatra járni. Ezáltal követhető a mirigy mérete, növekedése, és idejében észrevehetőek a prosztatarák előjelei. A prosztatarák a negyedik leggyakoribb férfiakat érintő daganattípus, így nagyon fontos korán, még kezelhető stádiumában felismerni.  

Mit jelent az emelkedett PSA-szint korábbi prosztatarák után?

Ha valaki valaha prosztatarák miatt kezelésben részesült, élete hátralévő részében rendszeres PSA-szűréseken kell részt vennie. Az emelkedő PSA-szint azt jelentheti, hogy a rák visszatért. Ilyenkor a már leírt módon további vizsgálatokra lehet szükség, elsőkörben képalkotó vizsgálatokra áttétek után kutatva. A daganat stádiumától függően és a beteg igényeit figyelembe véve dönt majd egy onkoteam a kezelésről.

Téma szakértői

Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata