3 jel, ami húgyúti fertőzésre utal

3 jel, ami húgyúti fertőzésre utal

Módosítva: 2023.12.29 18:04

A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, amely bármely korú embert érinthet. A húgyúti fertőzés az alsó (húgycső, húgyhólyag) vagy felső húgyutakban (például vesék) kialakuló bakteriális fertőzés eredménye. Valószínű, hogy a legtöbben – különösen a nők – már átestünk húgyúti fertőzésen. De honnan tudhatjuk, hogy húgyúti fertőzés okozza a panaszokat? Íme, 3 jel, ami húgyúti fertőzésre utal!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a húgyúti fertőzés?
Kik hajlamosak arra, hogy húgyúti fertőzés alakuljon ki náluk?
Milyen tünetekkel jelentkezik a húgyúti fertőzés?
Mi az a 3 jel, ami húgyúti fertőzésre utal?
Hogyan kezelhető a húgyúti fertőzés?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a húgyúti fertőzés?

A húgyúti fertőzés egy olyan állapot, amikor a húgyutakat megfertőzi egy kórokozó, például baktériumok, vírusok vagy gombák. A húgyutak a vizelet elvezetéséért felelős szervek. Az ő feladatuk, hogy a vesében keletkezett vizeletet a húgyhólyagba, majd a húgycsőn keresztül a külvilágba ürítsék. A húgyutak közé tartoznak a húgyvezetők, a húgyhólyag és a húgycső. A húgyúti fertőzés két csoportba sorolható: alsó húgyúti fertőzés alakul ki, amennyiben a kórokozók csak a húgycsövet és/vagy a húgyhólyagot fertőzik meg. A felső húgyúti fertőzés ezzel szemben egy súlyosabb állapotot jelent, amikor már s húgyvezetők és a vese is érintett. Felső húgyúti fertőzés esetében megjelennek szisztémás tünetek is, mint például a láz vagy a hányás.

A húgyúti fertőzések hátterében általában baktériumok állnak, és a leggyakoribb kórokozó a baktériumok közül is az Escherichia coli (E. coli). Az E. coli a vastagbélben található, a végbél és a külső húgycsőnyílás közelsége miatt pedig könnye átjutnak a baktériumok a húgyutakba.

A húgyúti fertőzés kezelése antibiotikumokkal történik, és fontos, hogy a beteg teljes egészében befejezze az orvos által előírt kezelést, még akkor is, ha a tünetek enyhülnek. Fontos az is, hogy sok folyadékot fogyasszon, mivel ez segíthet a kórokozók kiürítésében a szervezetből.

Ha valaki úgy érzi, hogy húgyúti fertőzése van, mert jellegzetes tüneteket tapasztal, ajánlott azonnal felkeresni az orvost a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A nem megfelelően kezelt húgyúti fertőzés súlyosabb problémákhoz vezethet, például vesemedence gyulladáshoz vagy veseelégtelenséghez.

Kapcsolódó cikkünk

Fájdalmas vizelés - kismedencei fájdalom szindróma is okozhatja

A fájdalmas vizelés egy gyakori tünet, amelyet számos betegség, állapot okozhat, bár az utóbbi időben, mintegy civilizációs betegségként egyre gyakrabban húzódik meg krónikus kismedencei fájdalom szindróma a panasz mögött. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa az okokról, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Kik hajlamosak arra, hogy húgyúti fertőzés alakuljon ki náluk?

A húgyúti fertőzés bárkinél kialakulhat, de vannak olyan tényezők, amik miatt valakinél gyakoribb az előfordulása. Az alábbiakban összegyűjtöttük a húgyúti fertőzés hajlamosító tényezőit:Húgyúti fertőzés - Urológiai Közpot

 • Húgycső irritáció: A húgycső irritációja olyan tényező, amely elősegítheti a baktériumok bejutását és elszaporodását a húgyutakban.
 • Gyenge immunrendszer: Az alacsony immunitású egyének hajlamosabbak lehetnek a húgyúti fertőzésekre.
 • Nem megfelelő higiénia: Rossz higiéniai szokások, például az elől hátra irányuló törülközés, növelheti a fertőzés kockázatát.
 • Női nem: A nők között sokkal gyakrabban fordul elő húgyúti fertőzés, mint a férfiaknál. Ennek oka női test felépítésében rejlik: a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közel találhatóak egymáshoz, emiatt pedig a kórokozók könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe. Emellett a nők húgycsöve körülbelül 4-5-ször rövidebb, mint a férfiaké, így a baktériumoknak rövidebb utat kell megtenniük ahhoz, hogy elérjék és megfertőzzék a húgyhólyagot.
 • Szexuális élet megkezdése: A nők között különösen a szexuális élet megkezdésekor gyakori a húgyúti fertőzés. Ennek oka, hogy a szexuális aktus során könnyen megfertőződhetnek a nők számtalan, eddig számukra ismeretlen kórokozóval.
 • Terhesség, szülés körüli időszak: Ebben az időszakban az anya immunrendszere gyengébb lehet, míg az alsó testtájak nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve a terhesség és szülés alatt, után és a kórházi tartózkodás alatt.
 • Változókor: A nők körében a változókor is hajlamosít a húgyúti fertőzés kialakulására. Ebben az időszakban ugyanis az olyan hormonális változások hatására, mint a csökkent progeszteron szint, a húgycső elvékonyodik, sérülékeny lesz, a baktériumok pedig könnyebben okozhatnak fertőzést.
 • Prosztata megnagyobbodás: A férfiak között a húgyúti fertőzés előfordulása az idősebb életkorban gyakori. Ennek oka lehet például, hogy a prosztata megnagyobbodás vizeletpangást okozhat, ami következtében könnyebben szaporodhatnak el a baktériumok.

Milyen tünetekkel jelentkezik a húgyúti fertőzés?

A húgyúti fertőzés tünetei változatosak lehetnek, és a fertőzés súlyosságától függően egyénenként is különbözhetnek. Összegyűjtöttük, hogy mik a húgyúti fertőzés leggyakoribb tünetei, a következő bekezdésben pedig kiemelünk 3 jelet, ami húgyúti fertőzésre utal. A húgyúti fertőzés leggyakoribb tünetei közé tartoznak:

Mi az a 3 jel, ami húgyúti fertőzésre utal?

A húgyúti fertőzés számos tünettel járhat, de van 3 jellemző jel, ami a húgyúti fertőzésre utal. A húgyúti fertőzés tünetei sokszor olyanok, amik más urológiai betegségekben is megjelennek. Például a gyakori vizelési inger idős férfiakban gyakran a prosztatamegnagyobbodás egyik első tünete. Véres vizelet a vesekő miatt is kialakulhat. Az alhasi fájdalom számos betegség tünete lehet, többek között a kismedencei fájdalom szindrómában is előfordulhat. Amint látható a húgyúti fertőzés tünetei sokszor nem specifikusak. Van azonban 3 jel, ami húgyúti fertőzésre utal! Amennyiben ezek a jelek együtt jelentkeznek valószínű a húgyúti fertőzés. A húgyúti fertőzés 3 jellegzetes tünete a következők:

 • Fájdalmas vizelés: Az égő érzés vagy fájdalom a vizeletürítés során egy gyakori panasz húgyúti fertőzés esetén. Ha valaki fájdalmat tapasztal a vizeléskor, az nagy valószínűséggel utal a húgyúti rendszer fertőzésére.
 • Gyakori vizelési ingerek: A húgyúti fertőzéssel élők gyakran tapasztalhatnak fokozott vizelési ingert, még akkor is, ha egy alkalommal csak kis mennyiségű vizelet ürül ki. A gyakori vizelési inger egy másik gyakori jel a húgyúti fertőzésre utaló tünetek között.
 • Alsó hasi fájdalom: A húgyúti fertőzés gyakran járhat az alsó hasi területen érezhető fájdalommal vagy kellemetlen érzéssel. Ez a fájdalom jelentkezhet állandóan, de az is előfordulhat, hogy csak a vizeléskor jelentkezik az alsó hasi fájdalom.

Fontos megjegyezni, hogy a húgyúti fertőzés tünetei változatosak lehetnek, és nem mindenki tapasztalja meg ugyanazokat a jeleket. Amennyiben valaki a fent említett tüneteket észleli, illetve gyanítja, hogy húgyúti fertőzése lehet, minél hamarabb keresse fel az orvosát a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében. A korai kezelés segíthet elkerülni a fertőzés terjedését és súlyosabb szövődmények kialakulását! A húgyúti fertőzés szövődményeként vesemedence gyulladás vagy akár veseelégtelenség is kialakulhat, valamint visszatérővé válhat a húgyúti fertőzés.

Hogyan kezelhető a húgyúti fertőzés?

A húgyúti fertőzés kezelése általában antibiotikumok adását foglalja magában. A kezelőorvos kiválasztja az antibiotikum típusát a fertőzés típusa és súlyossága alapján. Az antibiotikumot mindig az orvos utasításainak megfelelően, és kellő ideig kell szedni, hogy teljesen meg lehessen gyógyulni a húgyúti fertőzés betegségéből. Emellett összegyűjtöttünk néhány további tanácsot a húgyúti fertőzés kezelésére:

 • Elegendő folyadékfogyasztás: Sok folyadék fogyasztása segíthet a baktériumok kiürítésében a húgyutakból.
 • Pihenés: A pihenés és az alvás segíthet a testnek a fertőzés elleni harcban.
 • Meleg fürdő: A meleg fürdő enyhítheti az alsó hasi fájdalmat. Csak akkor javasolt azonban a meleg fürdő, ha orvosa tanácsolja azt!
 • Kerülje a koffeint és az alkoholt: Ezek az anyagok irritálhatják a húgyutakat, így a fogyasztásukat érdemes csökkenteni a gyógyulás érdekében.
 • Kerülje a vizeletvisszatartást: Az ideiglenes vizeletvisszatartás segítheti a baktériumok elszaporodását, így fontos, hogy rendszeresen ürítse ki a hólyagját.

  Téma szakértői

  Dr. Nagy Károly PhD

  Dr. Nagy Károly PhD

  urológus
  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  urológus
  Dr. Rákász István

  Dr. Rákász István

  urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK