Véres vizelet nőknél? Ilyen okai lehetnek

Véres vizelet nőknél? Ilyen okai lehetnek

Dr. Rákász István Létrehozva: 2023.05.12 08:47

A véres vizelet okai közül bizonyos tényezők gyakrabban érintik a nőket, mint például a húgyúti fertőzés, más okok pedig kifejezetten nemhez kötöttek, mint az endometriózis. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a lehetséges magyarázatokat vette számba és kivizsgálás jelentőségére is felhívta a figyelmet.

Véres vizelet – ezek a haematuria típusai

A véres vizelet oka lehet vesekő és hólyaghurut is. A nőknél jelentkező véres vizelet gyakran bizonyos fertőzések, veseproblémák vagy sérülések következménye, vagyis a vizeletkiválasztó rendszer „működészavarának” tünete. Ugyanakkor a nőknél nem csak a vizeletkiválasztó rendszer lehet a vérzés forrása, de a vagina, a méhnyak és a méh is.  Magának a véres vizeletnek, vagyis haematuriának több típusa is van:

  • Makroszkópos haematuria esetén a vér szemmel láthatóan jelen van a vizeletben, ami emiatt lehet rózsaszín, piros vagy barnás.
  • A mikroszkópos haematuria szemmel nem látható, de az elemzés során kimutatható, hogy az üledékben a normálisnál több vörösvértest található.

Nőknél ezek a leggyakoribb okok a véres vizelet hátterében

  • Húgyúti fertőzés

Több betegség miatt jelentkezhet véres vizelet nőknél.Nőknél jelentősan gyakrabban fordul elő a húgyúti fertőzés (hólyaghurut vagy felfázás), mint férfiaknál. Ennek egyik tünete lehet a vér megjelenése a vizeletben. Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha gyakori és sürgető vizelési inger jelentkezik, ha fájdalmas, égő érzés tapasztalható a húgycsőben, ha a vizelet szaga, színe megváltozik, és abban a súlyos, ritka esetben, ha a fertőzés a vesét is eléri, láz, hányinger, hányás, hátfájdalom kíséri.

  • Vesekő és hólyagkő

Bizonyos ásványi anyagok lerakódásából lassan kövek alakulhatnak ki a hólyagban, a vesékben. Ezek a kövek pedig irritálhatják, felsérthetik az adott szervek belső falát, ami miatt véressé válhat a vizelet. Emellett olyan tüneteket is okozhatnak, mint a fájdalmas és gyakori vizelés, az akaratlan vizelés (inkontinencia), a zavaros, kellemetlen szagú vizelet. A kövek kialakulásának ismert rizikófakorai is vannak, mint a nagy mennyiségű sófogyasztás, a dehidráció, az elhízás és bizonyos gasztroenterológiai betegségek, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, illetve a pajzsmirigy problémák. 

  • Endometriózis

Ha a véres vizelet mellett komoly derékfájdalom is mutatkozik, felmerülhet az endometriózis gyanúja.  Ennél a betegségnél a méh nyálkahártyája túlburjánzik a méhen, és más szervezben is megjelenik, leggyakrabban a petefészekben, petevezetékben. Kezeletlenül az endometriózis terméketlenséghez vezethet. 

  • Daganatos betegségek

Bár jóval ritkábban fordulnak elő, mint a fertőzések és a kövek, daganatok is érinthetik a vesét és a hólyagot. Rákos megbetegedéseknél megfigyelhető lehet, hogy az egyik vizelésnél vér jelenik meg, míg a másiknál nem. A hólyagrák további tünete lehet a gyakoribb vizelési inger, míg a vesedaganat többnyire nem érinti a vizelési szokásokat, viszont derékfájdalmat okozhat.

Hogyan állítható fel a diagnózis?

- Ahhoz, hogy megtudjuk, mi okozhatja a véres vizeletet, fontos megismernünk a további panaszokat, a családi betegségek történetét, a rizikófaktorokat. Azt is ki kell zárnunk, ha a menstruáció miatt jelenik meg vér a vizeletben, még ha akár szokatlan időpontban is. Minden esetben szükség van fizikális és laborvizsgálatra is, amelyek során együttműködhetünk a nőgyógyásszal. A képalkotó vizsgálatok közül szóba jöhet az ultrahang, az MRI, a CT, és a hólyagtükrözés – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – A lényeg azonban, hogy a véres vizelet olyan tünet, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, és szükség esetén meg kell kezdeni a kezelést.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm.
Körülbelül egy hete piros pattanás szerű pöttyök jelentek meg a makkomon és szűk környezetében nem fáj, de azóta megduzzadt a bal oldali lágyek nyirokcsomó, ami fájdalmas . Mi okozhatja? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Akár lehet nemi betegség is. Vizsgálatot javaslok bőr- és nemibeteg gondozóban.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alig kellett várni

Minden rendben zajlott. Várni szinte alig kellett.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!