Véres vizelet nőknél? Ilyen okai lehetnek

Véres vizelet nőknél? Ilyen okai lehetnek

Dr. Rákász István Létrehozva: 2023.05.12 08:47

A véres vizelet okai közül bizonyos tényezők gyakrabban érintik a nőket, mint például a húgyúti fertőzés, más okok pedig kifejezetten nemhez kötöttek, mint az endometriózis. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a lehetséges magyarázatokat vette számba és kivizsgálás jelentőségére is felhívta a figyelmet.

Véres vizelet – ezek a haematuria típusai

A véres vizelet oka lehet vesekő és hólyaghurut is. A nőknél jelentkező véres vizelet gyakran bizonyos fertőzések, veseproblémák vagy sérülések következménye, vagyis a vizeletkiválasztó rendszer „működészavarának” tünete. Ugyanakkor a nőknél nem csak a vizeletkiválasztó rendszer lehet a vérzés forrása, de a vagina, a méhnyak és a méh is.  Magának a véres vizeletnek, vagyis haematuriának több típusa is van:

  • Makroszkópos haematuria esetén a vér szemmel láthatóan jelen van a vizeletben, ami emiatt lehet rózsaszín, piros vagy barnás.
  • A mikroszkópos haematuria szemmel nem látható, de az elemzés során kimutatható, hogy az üledékben a normálisnál több vörösvértest található.

Nőknél ezek a leggyakoribb okok a véres vizelet hátterében

  • Húgyúti fertőzés

Több betegség miatt jelentkezhet véres vizelet nőknél.Nőknél jelentősan gyakrabban fordul elő a húgyúti fertőzés (hólyaghurut vagy felfázás), mint férfiaknál. Ennek egyik tünete lehet a vér megjelenése a vizeletben. Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha gyakori és sürgető vizelési inger jelentkezik, ha fájdalmas, égő érzés tapasztalható a húgycsőben, ha a vizelet szaga, színe megváltozik, és abban a súlyos, ritka esetben, ha a fertőzés a vesét is eléri, láz, hányinger, hányás, hátfájdalom kíséri.

  • Vesekő és hólyagkő

Bizonyos ásványi anyagok lerakódásából lassan kövek alakulhatnak ki a hólyagban, a vesékben. Ezek a kövek pedig irritálhatják, felsérthetik az adott szervek belső falát, ami miatt véressé válhat a vizelet. Emellett olyan tüneteket is okozhatnak, mint a fájdalmas és gyakori vizelés, az akaratlan vizelés (inkontinencia), a zavaros, kellemetlen szagú vizelet. A kövek kialakulásának ismert rizikófakorai is vannak, mint a nagy mennyiségű sófogyasztás, a dehidráció, az elhízás és bizonyos gasztroenterológiai betegségek, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, illetve a pajzsmirigy problémák. 

  • Endometriózis

Ha a véres vizelet mellett komoly derékfájdalom is mutatkozik, felmerülhet az endometriózis gyanúja.  Ennél a betegségnél a méh nyálkahártyája túlburjánzik a méhen, és más szervezben is megjelenik, leggyakrabban a petefészekben, petevezetékben. Kezeletlenül az endometriózis terméketlenséghez vezethet. 

  • Daganatos betegségek

Bár jóval ritkábban fordulnak elő, mint a fertőzések és a kövek, daganatok is érinthetik a vesét és a hólyagot. Rákos megbetegedéseknél megfigyelhető lehet, hogy az egyik vizelésnél vér jelenik meg, míg a másiknál nem. A hólyagrák további tünete lehet a gyakoribb vizelési inger, míg a vesedaganat többnyire nem érinti a vizelési szokásokat, viszont derékfájdalmat okozhat.

Hogyan állítható fel a diagnózis?

- Ahhoz, hogy megtudjuk, mi okozhatja a véres vizeletet, fontos megismernünk a további panaszokat, a családi betegségek történetét, a rizikófaktorokat. Azt is ki kell zárnunk, ha a menstruáció miatt jelenik meg vér a vizeletben, még ha akár szokatlan időpontban is. Minden esetben szükség van fizikális és laborvizsgálatra is, amelyek során együttműködhetünk a nőgyógyásszal. A képalkotó vizsgálatok közül szóba jöhet az ultrahang, az MRI, a CT, és a hólyagtükrözés – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – A lényeg azonban, hogy a véres vizelet olyan tünet, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, és szükség esetén meg kell kezdeni a kezelést.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr.Úr!Apukám 50 éves,hasi uh 17mm-es terim-t mutatott s bal vesében.Elküldték ct-re.Semmiféle panasza nincs,véres vizelet sem.Nagyon aggódunk!Csak rosszat jelenthet,veserák vagy lehet ártalmatlan dolog-e?Ha komoly baj van milyen tünetei lennének??Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem!

Ahhoz, hogy kérdéseire megnyugtató választ tudjunk adni, a CT-vizsgálatot mindenképpen érdemes lenne megvárni és annak leletével együtt szakorvosi konzultációt lenne javasolt igénybe venni.

Üdvözlettel

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas színvonal

Nyugodt légkör, magas színvonal szakmai és emberi vonatkozásban is - úgy láttam, nemcsak a páciensek felé, hanem egymás között is.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok