Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!

Urológusom – családi problémák miatt – sajnos szünetelteti a rendelését, ezért Önhöz fordulnék tanácsért.

Krónikus prosztatagyulladásom mellett minimális panaszaim vannak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vizelés vége pár másodperces türelmet igényel, és akkor az időnkénti utócsepegést is el tudom kerülni. Vizelés közben nincs semmilyen panaszom, nem is kell sűrűn vagy sürgetően vécére mennem, és az éjszakai alvást sem kell megszakítanom emiatt. Napi rendszerességgel mozgok bő egy órát, kerülöm a sok ülést, igyekszem melegen öltözni alul, 7 éve szedem a Prostamol uno-t, időnként kúraszerűen prosztata teakeveréket iszom. PSA szint rendszeresen ellenőrizve van, normál tartományban van.

Hogy a minimális panaszaim is megszűnjenek, tamsulosin tartalmú gyógyszert írt fel az orvosom (Tanyz Eras 0,4 - napi 1 szem)

A gyógyszernek kedvezőtlen és kedvező hatása is lett. A harmadik nap után retrográd ejakulációt tapasztaltam a szexuális együttlétkor, és a kéjérzés minősége is elmaradt a megszokottól. A minimális vizelési problémámhoz képest ezt én jelentős hátrányként éltem meg. Ha viszont 1, max 2 nap után megszakítottam a gyógyszer további szedését, nem tapasztaltam ilyen negatív fejleményeket, ellenben jótékony hatást tett az erekciós képességemre.

Utóbbival eddig sem volt generális gondom, de tény, hogy már nem olyan, mint régen. 54 éves vagyok, szív-érrendszeri problémáim nincsenek, vérnyomásomat rendszeresen mérem, normál tartományban mozog.

Ez a véletlen megtapasztalás azt a kérdést vetette fel bennem, hogy milyen káros mellékhatása lehet, ha a fenti gyógyszert nem „intenzíven”, azaz napi rendszerességgel szedem, hanem csak heti 1-2 alkalommal, esetleg még ritkábban, viszont hosszabb távon? Vagy erre a problémára van más, célzottabb gyógyszer/megoldás?

Válaszát előre is köszönöm!
László
Tisztelt kérdező!

Ilyen jellegű vizelési panaszt sok minden okozhat. Amennyiben a heti 1-2 alkalommal szedett Tanyz Eras-tól is megfelelő hatást észlel, akkor így is használható.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo
Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus

Prima Medica Egészségközpontok
