Vesefájdalom

Vesefájdalom

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2021.03.29 15:31 Módosítva: 2021.03.29 16:22

Vesefájdalom jelentkezhet gyulladás, elégtelen működés, vesekövesség talaján. Gyakran vizelési probléma, vesetájéki fájdalom jelzi, hogy a betegség forrása a veseműködésből ered.

A vese működése, funkciója

E páros szervünk az epehólyaggal egy magasságban, a hasüreg hátsó falán illetve a gerinc két oldalán található. Mivel számos szerv található a vese közelében, gyakran előfordul, hogy nehezen lehet azonosítani a fájdalom okát. Gondolhatunk ilyen esetben hasnyálmirigy problémára, de sokszor hátfájás, derékfájás formájában jelentkezik a panasz. Derékfájdalom jelentkezhet gerincsérv, lumbágó, izomhúzódás, isiász valamint nőgyógyászati betegségek következtében is.

Vesefájdalom okai

Vérellátás zavara

Előfordulhat, hogy e szerv megbetegedésének hátterében veseszövet-elhalás ún. veseinfarktus áll.

Húgyúti fertőzés

A páciensek nagy részénél jelentkezik húgyúti fertőzés. Ilyen esetekben a fertőzést okozó kórokozók a húgycsövön jutnak fel a húgyhólyagig. Ennek következtében az ott található szövetek begyulladnak, esetlegesen húgycső- és húgyhólyaggyulladás léphet fel. Amennyiben ez az állapot elfajul, a fertőzés átterjedhet a felső húgyúti régiókra, melyet vesemedence-gyulladás kísér.

Vesekő

A tüneteket a kő elhelyezkedése alapján tudjuk megkülönböztetni. Gyakran a kő a vesemedencében van, mely általában tompa fájdalommal társul. Abban az esetben, amikor a vesekövesség görcsös fájdalommal jár, a kő már a húgyvezetékbe került.

Hajlamosító tényezők:

  • nem megfelelő folyadékbevitel
  • mozgásszegény életmód
  • vizeletpangás
  • húgyúti szűkület
  • húgyúti elzáródás
  • fertőzött vizelet
  • kőképző anyagok felszaporodása

Vesesérülés

A vesék fizikai sérülése során, pl. szúrás, tompa ütés, baleset következtében jöhet létre. Amennyiben ez a sérülés nem érinti a vizeletelvezető rendszert és az ehhez kapcsolódó érhálózatot, a páciens nem szorul műtéti beavatkozásra.

Vesemedence-gyulladás

Okai:

Nagyon fontos, hogy mielőbbi kezelést igényel, hiszen ha nem kezelik megfelelően, akkor a beteg állapotromlása következtében vesemedence-gyulladás alakulhat ki. A betegség előrehaladott állapotában a fájdalmat duzzanatok véres vizelet megjelenése kíséri. Amennyiben a gyulladás nem megfelelő kezelés miatt krónikussá válik, maradandó vesekárosodással kell számolni.

Vesedaganat

A vesedaganat nem jár jellegzetes tünetekkel. Sokszor baleset, epekövesség miatt elvégzett hasi ultrahangvizsgálaton derül fény a problémára. Kialakulásának pontos okát nem ismerjük, valószínűsíthetően befolyásolják bizonyos életmódi tényezők, úgy, mint a dohányzás és az elhízás.

Téma szakértője

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Húgycső- és hólyagtükrözés
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vesefájdalom

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat