Vesefájdalom

Vesefájdalom

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2021.03.29 15:31 Módosítva: 2024.04.12 15:21

Vesefájdalom jelentkezhet gyulladás, elégtelen működés, vesekövesség talaján. Gyakran vizelési probléma, vesetájéki fájdalom jelzi, hogy a betegség forrása a veseműködésből ered.

Vesefájdalom - Tartalom

A vese működése, funkciója

Vesefájdalom tünetei

Vesefájdalom okai

Vesefájdalom kivizsgálása

Vesefájdalom kezelése

Kezeletlen vesefájdalom lehetséges szövődményei

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

A vese működése, funkciója

E páros szervünk az epehólyaggal egy magasságban, a hasüreg hátsó falán illetve a gerinc két oldalán található. Mivel számos szerv található a vese közelében, gyakran előfordul, hogy nehezen lehet azonosítani a fájdalom okát. Gondolhatunk ilyen esetben hasnyálmirigy problémára, de sokszor hátfájás, derékfájás formájában jelentkezik a panasz. Derékfájdalom jelentkezhet gerincsérv, lumbágó, izomhúzódás, isiász valamint nőgyógyászati betegségek következtében is. 

Vesefájdalom tünetei

A vesénk a hasüregben hátul, a bordák és a csípő között helyezkedik el, ezért a vesefájdalom könnyen összetéveszthető hasfájással, derék- és hátfájással is, mivel körülbelül azonos területen érezhetjük ezeket. 

A vese fájdalma lehet enyhe, kellemetlen, de akár kifejezetten erős fájdalom is. Előfordul, hogy csak az egyik oldalon érzékeljük a fájdalmat, ugyanakkor ha mindkét vesét érinti a probléma, akkor a fájdalom mindkét oldalon megjelenik. Sokszor nehéz meghatározni, hogy valóban a kiváltó fájdalom oka vese eredetű, hiszen sokféle szerv okozhat kellemetlen érzést ezeken a pontokon. 

A vesebetegségek gyakori tünetei közé tartozik a felpuffadt arc, bedagadt végtagok, gyengeség, fáradtság érzet, illetve vizenyős bőr. Gyakran fordul elő deréktáji fájdalom.  A vese problémájára utal még, a  láz, a vizelési nehézségek, véres vizelet, hányás. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vesefájdalom okai

Vérellátás zavara

Előfordulhat, hogy e szerv megbetegedésének hátterében veseszövet-elhalás ún. veseinfarktus áll.

Húgyúti fertőzés

A páciensek nagy részénél jelentkezik húgyúti fertőzés. Ilyen esetekben a fertőzést okozó kórokozók a húgycsövön jutnak fel a húgyhólyagig. Ennek következtében az ott található szövetek begyulladnak, esetlegesen húgycső- és húgyhólyaggyulladás léphet fel. Amennyiben ez az állapot elfajul, a fertőzés átterjedhet a felső húgyúti régiókra, melyet vesemedence-gyulladás kísér.

Vesekő

A tüneteket a kő elhelyezkedése alapján tudjuk megkülönböztetni. Gyakran a kő a vesemedencében van, mely általában tompa fájdalommal társul. Abban az esetben, amikor a vesekövesség görcsös fájdalommal jár, a kő már a húgyvezetékbe került.

Hajlamosító tényezők:

  • nem megfelelő folyadékbevitel
  • mozgásszegény életmód
  • vizeletpangás
  • húgyúti szűkület
  • húgyúti elzáródás
  • fertőzött vizelet
  • kőképző anyagok felszaporodása

Vesesérülés

A vesék fizikai sérülése során, pl. szúrás, tompa ütés, baleset következtében jöhet létre. Amennyiben ez a sérülés nem érinti a vizeletelvezető rendszert és az ehhez kapcsolódó érhálózatot, a páciens nem szorul műtéti beavatkozásra.

Vesemedence-gyulladás

Okai:

Nagyon fontos, hogy mielőbbi kezelést igényel, hiszen ha nem kezelik megfelelően, akkor a beteg állapotromlása következtében vesemedence-gyulladás alakulhat ki. A betegség előrehaladott állapotában a fájdalmat duzzanatok véres vizelet megjelenése kíséri. Amennyiben a gyulladás nem megfelelő kezelés miatt krónikussá válik, maradandó vesekárosodással kell számolni.

Vesedaganat

A vesedaganat nem jár jellegzetes tünetekkel. Sokszor baleset, epekövesség miatt elvégzett hasi ultrahangvizsgálaton derül fény a problémára. Kialakulásának pontos okát nem ismerjük, valószínűsíthetően befolyásolják bizonyos életmódi tényezők, úgy, mint a dohányzás és az elhízás.

Vesefájdalom kivizsgálása

A vesefájdalom kivizsgálása során az orvos a fájdalom okát próbálja meghatározni és a szükséges diagnosztikai eljárásokat alkalmazza. Az alábbiakban találhatók a vesefájdalom kivizsgálásának lépései:

 Anamnézis és fizikai vizsgálat: Az orvos megkérdezi Önt a fájdalom jellegéről, intenzitásáról, tartósságáról, valamint bármilyen kísérő tünetről, mint például láz vagy vizelési nehézségek. A fizikai vizsgálat során az orvos megvizsgálja a hasát és hátát, valamint a vesék és húgyhólyag területét.

Laboratóriumi vizsgálatok: A vér- és vizeletvizsgálatok segíthetnek az orvosnak meghatározni, hogy van-e valamilyen rendellenesség a veséknél vagy a húgyhólyagnál. A vizsgálatok eredményei segíthetnek a vesebetegségek vagy húgyúti fertőzések azonosításában.

Képalkotó eljárások: Az orvos lehet, hogy képalkotó eljárásokat rendel, például ultrahangot, CT-vizsgálatot vagy MRI-vizsgálatot. Ezek a vizsgálatok segíthetnek az anatómiai elváltozások, kövek vagy egyéb problémák feltárásában a vesékben vagy húgyutakban.

Endoszkópia: Ha szükséges, az orvos endoszkópiát is alkalmazhat. Ennek során egy vékony flexibilis csövet helyez be a húgyhólyagba vagy a húgyutakba, hogy közvetlenül megvizsgálja azokat.

Funkcionális vizsgálatok: Az urológus vagy nefrológus szakorvos funkcionális teszteket is alkalmazhat, például a vesefunkció mérését vagy működési zavarok ellenőrzését.

Az eredmények alapján az orvos képes lesz meghatározni a vesefájdalom okát és megfelelő terápiát vagy kezelést javasolni. Fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a vesefájdalmat, mivel az okozhat súlyos problémákat, és az időben történő diagnózis segíthet megelőzni a súlyosabb szövődményeket. Ha vesefájdalmat tapasztal, forduljon orvoshoz minél hamarabb.

Kapcsolódó cikkünk

Veseciszta - mikor szükséges a műtét?

A vesében kialakuló ciszták lehetnek örökletesek és nem örökletesek, okozhatnak problémákat és maradhatnak tünetmentesek is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a veseciszták típusairól, a diagnózis és a kezelés lehetőségeiről beszélt. 

Vesefájdalom kezelése

A vesefájdalom kezelése a fájdalom okától függ, és az orvos által megállapított diagnózistől függően történik. Az alábbiakban találhatók általános kezelési lehetőségek a vesefájdalom enyhítésére:

Alapkezelés: Ha a vesefájdalmat húgyúti fertőzés okozza, az orvos általában antibiotikumokat ír fel a fertőzés kezelésére. Fontos, hogy a felírt antibiotikumokat a rendeltetés szerint szedje, még akkor is, ha a fájdalom enyhül.

Fájdalomcsillapítók: Az orvos fájdalomcsillapítókat vagy gyulladáscsökkentő szereket is javasolhat a fájdalom enyhítésére. Fontos, hogy csak az orvos által előírt dózist vegye be.

Folyadékbevitel: Az ivás és a megfelelő hidratáció fontos a vesék egészségéhez. A sok víz vagy más folyadék fogyasztása segíthet elözni a vesekövek kialakulását, és segíthet a meglévő kövek kiürítésében.

Diétás változtatások: Bizonyos veseproblémák, például vesekövek esetén a diétás változtatások segíthetnek a kövek kialakulásának megelőzésében. Az orvos vagy dietetikus tanácsot adhat ezekkel kapcsolatban.

Sebészeti beavatkozás: Súlyos veseproblémák vagy veseelégtelenség esetén sebészeti beavatkozás szükséges lehet. Ilyenkor a vesebiopsziától a veseátültetésig terjedhet a beavatkozások skálája.

Speciális kezelések: Bizonyos vesebetegségek speciális kezelést igényelhetnek, például dialízist vagy immunterápiát.

Minden esetben fontos, hogy az orvos által ajánlott kezelési tervet kövesse, és rendszeresen menjen kontrollvizsgálatokra. A vesefájdalom súlyosságától és okától függően az orvos javasolhatja a legjobb kezelési stratégiát. Ha súlyos vesefájdalmat észlel, sürgősen forduljon orvoshoz, mivel ez lehet súlyos betegség jelei is.

Kezeletlen vesefájdalom lehetséges szövődményei

A vesefájdalom kezelésének elmulasztása vagy elhanyagolása számos súlyos szövődményhez vezethet. Fontos időben orvoshoz fordulni, ha vesefájdalmat tapasztal, mert az alábbi szövődmények kialakulhatnak:

Vesekőképződés: A vesekőképződés a vesekövek kialakulását jelenti. Ezek kemény kőzetdarabok, amelyek a vizeletben kicsapódnak és a vesékben vagy húgyvezetékekben megrekedhetnek. A vesekők rendkívül fájdalmasak lehetnek és akár a vizeletürítést is akadályozhatják.

Veseelégtelenség: A vesekárosodás és a vesékben fennálló problémák kezeletlen vesefájdalom esetén súlyos vesekárosodáshoz és akár veseelégtelenséghez is vezethetnek. A veseelégtelenség során a vesék nem képeskiválasztani a szervezetből a méreganyagokat és a felesleges vizet, ami életveszélyes állapotot okozhat.

Húgyúti fertőzés: A vesekárosodás és vesekőképződés hajlamosíthat a húgyúti fertőzések kialakulására. A húgyúti fertőzések súlyosak lehetnek és további komplikációkat okozhatnak, ha nem megfelelően kezelik őket.

Parafimózis: Ebben a kórképben a fityma nem tér vissza normális helyzetbe a pénisz fejéről, ami súlyos fájdalmat és duzzanatot okozhat.

Az időben történő kezelés segíthet megelőzni ezeket a szövődményeket. Amennyiben vesefájdalmat észlel, kérjen orvosi segítséget, és kövesse az orvos utasításait. A vesefájdalom komoly problémát jelezhet, amely megfelelő orvosi figyelmet igényel.

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok