Vesefájdalom

Vesefájdalom

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2021.03.29 15:31 Módosítva: 2022.12.12 15:49

Vesefájdalom jelentkezhet gyulladás, elégtelen működés, vesekövesség talaján. Gyakran vizelési probléma, vesetájéki fájdalom jelzi, hogy a betegség forrása a veseműködésből ered.

A vese működése, funkciója

E páros szervünk az epehólyaggal egy magasságban, a hasüreg hátsó falán illetve a gerinc két oldalán található. Mivel számos szerv található a vese közelében, gyakran előfordul, hogy nehezen lehet azonosítani a fájdalom okát. Gondolhatunk ilyen esetben hasnyálmirigy problémára, de sokszor hátfájás, derékfájás formájában jelentkezik a panasz. Derékfájdalom jelentkezhet gerincsérv, lumbágó, izomhúzódás, isiász valamint nőgyógyászati betegségek következtében is. 

Vesefájdalom tünetei

A vesénk a hasüregben hátul, a bordák és a csípő között helyezkedik el, ezért a vesefájdalom könnyen összetéveszthető hasfájással, derék- és hátfájással is, mivel körülbelül azonos területen érezhetjük ezeket. 

A vese fájdalma lehet enyhe, kellemetlen, de akár kifejezetten erős fájdalom is. Előfordul, hogy csak az egyik oldalon érzékeljük a fájdalmat, ugyanakkor ha mindkét vesét érinti a probléma, akkor a fájdalom mindkét oldalon megjelenik. Sokszor nehéz meghatározni, hogy valóban a kiváltó fájdalom oka vese eredetű, hiszen sokféle szerv okozhat kellemetlen érzést ezeken a pontokon. 

A vesebetegségek gyakori tünetei közé tartozik a felpuffadt arc, bedagadt végtagok, gyengeség, fáradtság érzet, illetve vizenyős bőr. Gyakran fordul elő deréktáji fájdalom.  A vese problémájára utal még, a  láz, a vizelési nehézségek, véres vizelet, hányás. 

Vesefájdalom okai

Vérellátás zavara

Előfordulhat, hogy e szerv megbetegedésének hátterében veseszövet-elhalás ún. veseinfarktus áll.

Húgyúti fertőzés

A páciensek nagy részénél jelentkezik húgyúti fertőzés. Ilyen esetekben a fertőzést okozó kórokozók a húgycsövön jutnak fel a húgyhólyagig. Ennek következtében az ott található szövetek begyulladnak, esetlegesen húgycső- és húgyhólyaggyulladás léphet fel. Amennyiben ez az állapot elfajul, a fertőzés átterjedhet a felső húgyúti régiókra, melyet vesemedence-gyulladás kísér.

Vesekő

A tüneteket a kő elhelyezkedése alapján tudjuk megkülönböztetni. Gyakran a kő a vesemedencében van, mely általában tompa fájdalommal társul. Abban az esetben, amikor a vesekövesség görcsös fájdalommal jár, a kő már a húgyvezetékbe került.

Hajlamosító tényezők:

  • nem megfelelő folyadékbevitel
  • mozgásszegény életmód
  • vizeletpangás
  • húgyúti szűkület
  • húgyúti elzáródás
  • fertőzött vizelet
  • kőképző anyagok felszaporodása

Vesesérülés

A vesék fizikai sérülése során, pl. szúrás, tompa ütés, baleset következtében jöhet létre. Amennyiben ez a sérülés nem érinti a vizeletelvezető rendszert és az ehhez kapcsolódó érhálózatot, a páciens nem szorul műtéti beavatkozásra.

Vesemedence-gyulladás

Okai:

Nagyon fontos, hogy mielőbbi kezelést igényel, hiszen ha nem kezelik megfelelően, akkor a beteg állapotromlása következtében vesemedence-gyulladás alakulhat ki. A betegség előrehaladott állapotában a fájdalmat duzzanatok véres vizelet megjelenése kíséri. Amennyiben a gyulladás nem megfelelő kezelés miatt krónikussá válik, maradandó vesekárosodással kell számolni.

Vesedaganat

A vesedaganat nem jár jellegzetes tünetekkel. Sokszor baleset, epekövesség miatt elvégzett hasi ultrahangvizsgálaton derül fény a problémára. Kialakulásának pontos okát nem ismerjük, valószínűsíthetően befolyásolják bizonyos életmódi tényezők, úgy, mint a dohányzás és az elhízás.

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok