Éjszakai ágybavizelés - Hány éves kortól probléma?

Éjszakai ágybavizelés - Hány éves kortól probléma?

Módosítva: 2024.03.06 15:08

Sok gyermeknél fordul elő éjszakai ágybavizelés, mely aggodalmat és bosszúságot okozhat a szülőknek. Amennyiben az éjszakai ágybavizelés többször is előfordul vagy több hónapig tartó száraz időszak után jelentkezik; érdemes kivizsgálni a felmerülő egészségügyi okokat a gyermeknél. Az éjszakai ágybavizelés ugyanis egy nagy témakör, mely gyakran egy betegség első jele a gyermekeknél. Hány éves kortól probléma az éjszakai ágybavizelés? Miért alakulhat ki? Olvasson tovább, és ismerje meg az éjszakai ágybavizelés okait, kezelését a gyermekeknél!

Gyermekkori éjszakai ágybavizeléssel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Hány éves kortól probléma az éjszakai ágybavizelés?
Milyen betegségek állhatnak az éjszakai ágybavizelés hátterében?
Milyen szervi elváltozás miatt alakulhat ki éjszakai ágybavizelés?
Milyen egyéb betegség jele lehet az éjszakai ágybavizelés?
Lehetséges, hogy pszichés okok vannak az éjszakai ágybavizelés hátterében?
Hogyan történik az éjszakai ágybavizelés kivizsgálása?
Hogyan kezelhető az éjszakai ágybavizelés?

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Gyermekkori éjszakai ágybavizeléssel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Hány éves kortól probléma az éjszakai ágybavizelés?

A lányoknál 5, a fiúknál 6 éves kor feletti akaratlan bevizelést nevezzük kóros éjszakai ágybavizelésnek, mely legalább heti 2 alkalommal jelentkezik és rendszeresen fennáll. A gyermekek erre a korra normál körülmények között már megtanulják kontrollálni a vizeletürítést. Az éjszakai ágybavizelés kapcsán fontos különbséget tenni, hogy folyamatosan fennállt vagy több hónapnyi száraz időszak után jelentkezett-e ismét az éjszakai ágybavizelés. Az is fontos, hogy az éjszakai ágybavizelés mellett megjelennek-e más tünetek, például nappal is történik-e bevizelés, vizeletcsöpögés a gyermeknél. Ez ugyanis fontos lehet az éjszakai ágybavizelés okának felderítésében.

Milyen betegségek állhatnak az éjszakai ágybavizelés hátterében?

Ahogy a bevezetőben is írtuk, az éjszakai ágybavizelés hátterében számos különböző dolog állhat, ezeknek elkülönítése pedig nagyon fontos orvosi szempontból. Az éjszakai ágybavizelés tehát egy fontos tünet, amennyiben gyermekünknél ismételten tapasztaljunk 5-6 éves kor felett, érdemes vele orvoshoz fordulni kivizsgálásra. Habár sok esetben nem azonosítható szervi ok vagy betegség az éjszakai ágybavizelés hátterében, ezekre mindig gondolni kell és ki kell zárni, hogy megelőzzünk súlyosabb állapotokat. Az éjszakai ágybavizelés esetén tehát minden lehetéséges okot végig kell gondolni, hogy mi okozhatta a gyermeknél. Így található meg az éjszakai ágybavizelés mögött álló állapot, aminek kezelésével megszűnik az éjszakai ágybavizelés.

Az éjszakai ágybavizelés gyakoribb a fiúk között és a többgyermekes családoknál, ott is különösen az elsőszülött fiúk körében látjuk gyakran. Az éjszakai ágybavizelés kialakulására a szociális helyzet is hatással van. Az alacsonyabb szociális helyzet nagyobb kockázatot jelent az éjszakai ágybavizelés kialakulása szempontjából. Az éjszakai ágybavizelés hátterében tehát sokszor pszichés tényezők, szociális faktorok és genetikai különbségek állnak. Ugyanígy hozzájárulnak a gyermekek növekedése során fellépő átmeneti funkciós és hormonális eltérések, valamint az idegi zavarok is az éjszakai ágybavizelés ismételt előfordulásához. Ezeken kívül szervi okai is lehetnek, valamint bizonyos betegségek első jele is lehet az éjszakai ágybavizelés.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen szervi elváltozás miatt alakulhat ki éjszakai ágybavizelés?

Az éjszakai ágybavizelés egyik oka a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer betegségei. Ezek közé a következők tartoznak:

 • Húgyúti fertőzés
 • Hólyagbeidegzési zavar
 • Hiperaktív hólyag
 • Húgyúti elzáródás, kő
 • Diszfunkciós vizelés (a medenceizomzat és a záróizmok rossz koordinációja miatt)
 • Veseelégtelenség
 • Fejlődési rendellenesség:
  • Ektópiás húgyvezeték
  • Hátsó húgycső billentyű

Amennyiben az éjszakai ágybavizelés hátterében a fent felsorolt betegségek állnak, annak más tünetei is lesznek. Ilyenkor nemcsak éjszakai, hanem nappali bevizelés, gyakori vizelési inger, valamint vizeletcsöpögés is előfordul a gyermeknél. A húgyúti fertőzés, valamint a veseelégtelenség is számos további tünettel jár.

Milyen egyéb betegség jele lehet az éjszakai ágybavizelés?

Az éjszakai ágybavizelés gyakran fordul elő gyermekeknél olyan betegségek esetén, ami nagy mennyiségű vizelettermeléssel jár. Ilyen betegség lehet a már említett veseelégtelenség, a cukorbetegség és a diabetes insipidus is. Gyakorisága és fontossága közül ki kell emelni a cukorbetegséget. Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei ugyanis leggyakrabban már gyermekkorban mutatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a gyermek egyik napról a másikra nagyon állandóan éhes lesz, sokat eszik, sok folyadékot kezd el fogyasztani és emiatt gyakran jár mosdóba. Éjszakai ágybavizelés vagy éjszaka többszöri mosdóba menés is előfordulhat tünetként. Szülőként azt gondolhatnánk, hogy ez a gyermek normál növekedésének a része, és emiatt nagyon sok esetben későn kerülnek orvoshoz ezek a gyermekek. A fent felsorolt tünetek azonban a cukorbetegség tipikus tünetei, amit, ha gyermekünkön látunk minden esetben ki kell vizsgáltatni a cukorbetegséget. A fenti tünetek következtében ugyanis hamar, napok vagy akár órák alatt életveszélyes állapotig juthatnak el a gyermekek.

Az éjszakai ágybavizelés előfordulhat még epilepszia vagy alvászavaros kórképek esetén. Előfordulhat, hogy a gyermek túl mélyen alszik, és a vizelési ingerre nem ébred fel, vagy obstruktív alvási apnoe-ben szenved. Ennek leggyakoribb oka a gyermekek között az orrmandula megnagyobbodás.

Kapcsolódó cikkünk

Mi derülhet ki egy vizeletvizsgálatból?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével egy sor belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni. 

Lehetséges, hogy pszichés okok vannak az éjszakai ágybavizelés hátterében?

Amennyiben szervi, organikus ok nem található, valószínű, hogy az éjszakai ágybavizelés hátterében pszichés ok áll a gyermeknél. Éjszakai ágybavizelés - Urológiai KözpontErre utalhatnak még a változó intenzitású panaszok, valamint a többi tünet hiánya. A családban vagy az iskolában felmerülő problémák, a nagy elvárások, a szociális, beilleszkedési nehézségek ugyanis stresszt jelentenek a gyermek számára, ami következtében akár több év szárazság után is ismét kialakulhat éjszakai ágybavizelés. Szülőként nemcsak a gyermekünk testi, hanem a lelki egészségének, a lelki jóllétének is a központban kellene lennie. A gyermekek ugyanis érzékelik a családban, környezetükben fennálló feszültséget, és ez hatással van rájuk. Sokszor ezt nem tudják szavakba önteni és az érzések testi tünetek, például éjszakai ágybavizelés vagy hasfájás formájában jelentkeznek. Amennyiben nem találunk az ilyen tünetek hátterében szervi okot, gondolni kell a lelki tényezőkre is. A túl magas elvárások, az otthoni, akár szülők közötti viszály ugyanis lecsapódhat így a gyermeken.
A pszichés okok között megemlítendő, hogy a szándékosan fogyasztott sok víz (mely skizofréniában jellemző) is lehet az éjszakai ágybavizelés oka.

Hogyan történik az éjszakai ágybavizelés kivizsgálása?

Az éjszakai ágybavizelés kivizsgálása egy korántsem egyszerű feladat. Amint az előző bekezdésekből is látható, az éjszakai ágybavizelés hátterében nagyon sok különböző ok és ezeknek egymásra hatása is állhat. Az éjszakai ágybavizelés kivizsgálásának tehát az első és legfontosabb lépése a pontos anamnézis felvétel. Ebben a gyermekorvos külön kitér a családi anamnézisre a pszichés tényezők megismerése miatt, de fontos a perinatális anamnézis, a vizelési zavarok leírása, gyakorisága, vizelet állaga, vizelési mintázat, szokások és a napi folyadékforgalom mennyisége is. Az éjszakai ágybavizelés kivizsgálása során a következő lépés a részletes fizikális vizsgálat. Ennek során a gyermekorvos megvizsgálja a gyermek húgycsőnyílását, a has és a kismedence régióját, valamint az alsó végtag érző és mozgató beidegzésének vizsgálatát és RDV-t is elvégzi szükség esetén. Ezek után kezdődhet a fent felsorolt betegségek egyenkénti kizárása. Ehhez a további vizsgálatokra lehet szükség:

 • Vizeletvizsgálat: a húgyúti fertőzés, a veseelégtelenség és a cukorbetegség kizárása érdekében
 • Hasi ultrahang, urodinámiás vizsgálatok: a hólyagkapacitás mérése, vizelési áramlás erősségének mérése, residuum meghatározásának céljából, melyekkel a vizeletelvezető rendszer egyéb betegségei zárhatóak ki
 • MRI: beidegzési zavar gyanúja esetén, annak okának kivizsgálására
 • Sella MR: diabetes insipidus gyanúja esetén
 • Alvásvizsgálat: az alvás egyes szakaszainak megfigyelése, obstruktív apnoe kizárása céljából
 • Pszichológiai vizsgálat

Az éjszakai ágybavizelés kivizsgálása tehát egy hosszú, sok lépésből álló folyamat is lehet. Amint azonban megtalálják az éjszakai ágybavizelés okát, elkezdődhet a hatékony kezelés, mely meg tudja szüntetni az éjszakai ágybavizelés ismételt előfordulását. 

Hogyan kezelhető az éjszakai ágybavizelés?

Az éjszakai ágybavizelés kezelése specifikus terápiát jelent, a cél a kiváltó ok megszüntetése. Ez történhet műtéti úton a vizeletelvezető rendszer fejlődési rendellenességei vagy orrmandula megnagyobbodás esetén. Előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerekre, például inzulinra (cukorbetegség), vazopresszin analógra (diabetes insipidus) vagy antikolinerg szerre (beidegzési zavarok) van szükség az éjszakai ágybavizelés kezelésekor. Amennyiben felmerültek pszichés okok az éjszakai ágybavizelés hátterében egy gyermekpszichológus vagy gyermekpszichiáter általi terápia jelentheti a megoldást. Amennyiben a gyermeknél csak érési késés áll fent, az nem feltétlenül igényel kezelést. Ha viszont még 10 éves kora után is van éjszakai ágybavizelés alarm kondicionálás tréninggel meg lehet tanítani a gyermeknek, hogy hogyan hangolja jobban össze a medence- és záróizmait az éjszakai ágybavizelés elkerülése érdekében. 

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK