Vizelési problémák

Vizelési problémák

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2023.05.04 10:00

Gyakran rád tör a vizelési inger és ezért nem mersz napközben bőségesen folyadékot fogyasztani? Netán éjszaka is sokszor fel kell kelned, hogy wc-re menj? Hírtelen, a semmiből jön a vizelési inger? Netán véres a vizeleted? Ezek a panaszok a lakosság nagy részénél fennáll. Sajnos sokan tabuként kezelik, így segítséget sem kérnek, pedig komoly betegség tünetei is lehetnek

Vizelési problémákkal kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

A vizelési nehézságek a nőket és a férfiakat egyaránt érinti. Sokszor magunknak sem valljuk be, hogy probléma van. A vizelési probléma akár akut betegség, akár krónikus betegség tünete is lehet. A vizelet tárolásával és a vizelet üritésével összefüggő panaszok összessége, ill. a “normálistól” különböző megjelenése.

Tünetek

Gyakori vizelés

A gyakori vizelési inger oka normál állapotban a túlzott folyadékbevitelnek köszönhető, de sok betegség, elváltozás állhat a háttérben. A leggyakoribbak a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, a hiperaktív hólyag szindróma, illetve a húgyúti szervek gyulladása áll. Ilyenkor vizelési inger gyakran jelentkezik, de a hólyag teljes kiürítése nem lehetséges.

Éjszakai vizelés (nocturia)

Az éjszakai felkelések befolyásolják az életminőséget. Az alvás megszakítása miatt kialvatlanság jelentkezik. Az éjszakai gyakori vizelésnek a lefekvés előtti folyadékfogyasztás is befolyásolja, de kóros elváltozások is állhatnak a háttérbe, például prosztataproblémák. A kiváltó okok kezelése után, illetve a lefekvés előtti folyadékbevitel visszaszorítása következtében a gyakori éjszakai vizelési megszűnnek.

Hirtelen fellépő vizelési inger (urgency)

Az inger hirtelen jelentkezik, mert a hólyag izomzata hirtelen összehúzódik és sürgető vizelési inger jelentkezik. A tünet hátterében prosztataprobléma, vagy a hólyagban található receptorok túlműködése állhat.

Inkontinencia

Nem betegség, hanem állapot, mely főleg a nőket érinti. Az inkontinencia a hólyagból történő akaratlagos vizeletürülés. Négy fajtáját. és három stádiumát különböztetjük meg. Az esetek nagy részében életmódváltással, intimtornával sokat lehet az állapoton javítani. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Ürítéssel összefüggő panaszok

Vizelési érzés megváltozása (csípés, fájdalom)

Húgyúti fertőzés jele a csípő, fájdalmas vizelet. Mindig ki kell vizsgálni az okát, vizelet vizsgálattal, majd gyógyszeres terápia szükséges.

Vizeletsugár gyengülése, akadozása

A vizeletsugár gyengülésnél mindig valamilyen akadály áll a háttérben, mely a húgycső részleges elzáródását okozza. Mindenképpen kivizsgálás és kezelés szükséges.

Vizelési képtelenség

A vizelet távozása akadályozott, melynek oka lehet fizikális probléma, de akár beidegződési zavar is. Mindenképpen kivizsgálás és terápia szükséges.

Diagnózis

  • Anamnézis
  • Fizikális vizsgálat, prosztatavizsgálattal együtt.
  • Vizelet vizsgálata
  • UH vizsgálat
  • Uroflowmetria: egyszerű áramlás-vizsgálat.
  • Előfordulhat, hogy  egyéb speciális vizsgálatra is szükség lehet. (pl: hólyagtükrözésre, vese röntgen)

A vizelési zavarok nem egy összefüggő kórkép, hanem több betegségcsoport
esetén fellelhető tünet. A vizelési problémák okát minden esetben ki kell vizsgálni, mert súlyok betegség tünetei is lehetnek.

Téma szakértője

 

 

 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK