Uro-onkológia

Uro-onkológia

Módosítva: 2023.04.25 10:30

Az uro-onkológiai betegségek az urogenitális rendszer rákos megbetegedései. Az urogenitális rendszer magában foglalja a veséket, a húgyhólyagot, a prosztatát, a heréket és a hímvesszőt. Az uro-onkológiai betegségek megfelelő kezelése kulcsfontosságú az életminőség javítása és az életben maradás szempontjából.

 

Mit jelent az, hogy uro-onkológia?

Mik tartoznak az uro-onkológiai betegségekhez?

Kik foglalkoznak az uro-onkológiai daganatokkal?

Miért kiemelten fontos az uro-onkológiai betegségek megfelelő kezelése?

Uro-onkológiai betegségek diagnózisa

Uro-onkológiai kórképek: vesedaganat

Uro-onkológiai kórképek: húgyhólyagrák

Uro-onkológiai kórképek: prosztatarák

Uro-onkológiai kórképek: férfi nemi szervek daganata

Uro-onkológiai betegséggel kapcsolatos szolgáltatásaink:

Mit jelent az, hogy uro-onkológia?

Az uro-onkológia az urogenitális (húgy- és ivarszervekkel kapcsolatos) daganatok diagnosztizálásával, kezelésével és a kezelés utáni gondozással foglalkozó orvosi szakterület. Ez magában foglalja a prosztata-, vese-, húgyhólyag-, hererák és más hasonló daganatokat is. Az uro-onkológusok olyan szakemberek, akik speciális képzést kaptak a húgy- és ivarszervek daganatainak kezelésére, és gyakran szorosan együttműködnek más orvosokkal, például sebészekkel, onkológusokkal és radiológusokkal a beteg átfogó kezelésének biztosítása érdekében.

Mik tartoznak az uro-onkológiai betegségekhez?

Az uro-onkológiai betegségekhez számos kórkép tartozik, amelyek a húgy- és ivarszerveket érintik. Ezek közé tartoznak:

Az uro-onkológiai problémák közé tartoznak továbbá az urogenitális rendszer egyéb jóindulatú daganatai, például az ondóvezeték-, here-, herék, prosztata és húgyhólyag jóindulatú megnagyobbodása is. Az uro-onkológiai problémák megelőzése, korai diagnosztizálása és kezelése fontos a betegek egészsége és túlélési esélyei szempontjából.

Kik foglalkoznak az uro-onkológiai daganatokkal?

Az uro-onkológiai daganatokkal foglalkozó szakemberek között szerepelnek az urológusok, onkológusok, sugárterapeuták és patológusok. Az urológusok az urogenitális rendszer betegségeinek szakértői, és gyakran végzik az uro-onkológiai daganatok diagnosztizálását és kezelését is. Az onkológusok pedig a daganatos megbetegedések szakértői, akik általában a kemoterápia, immunterápia és a célzott terápia kezeléseit végzik. A sugárterapeuták pedig a sugárkezelés szakértői, míg a patológusok a daganatsejtek diagnosztizálásával és osztályozásával foglalkoznak. Az uro-onkológiai daganatok kezelése általában egy multidiszciplináris csapat bevonását igényli, amelynek tagjai között az előbb említett szakemberek mellett lehetnek még radiológusok, gyógytornászok és pszichológusok is.

Miért kiemelten fontos az uro-onkológiai betegségek megfelelő kezelése?

Az uro-onkológiai betegségek megfelelő kezelése kiemelten fontos az egészségügyi kockázatok és az uro-onkológiai betegek életminőségének javítása szempontjából. Az uro-onkológiai daganatok előrehaladott állapotban súlyos szövődményeket okozhatnak, amelyek befolyásolhatják a betegek életkilátásait és az életminőséget. A megfelelő kezelés hiánya esetén az uro-onkológiai betegségek akár halálosak is lehetnek.

Az uro-onkológiai daganatok korai diagnózisa és a megfelelő kezelés azonban nagyban javíthatja a betegek túlélési esélyeit és az életminőséget is. Az uro-onkológiai kezelések közé tartoznak a sebészeti beavatkozások, a sugárterápia, a kemoterápia és az immunterápia. A megfelelő terápia kiválasztása az uro-onkológiai betegség stádiumától és a beteg általános egészségi állapotától függ.

Az uro-onkológiai betegségek kezelésében a korai diagnózis és a megfelelő terápia alkalmazása kulcsfontosságú a betegek egészségének megőrzése és az életminőség javítása szempontjából. Emellett fontos a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése is, különösen a magasabb kockázatú csoportokban, például az idősebb férfiakban vagy azokban, akiknek családjában előfordult már uro-onkológiai betegség. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Uro-onkológiai betegségek diagnózisa

Az uro-onkológiai betegségek diagnózisa általában az alábbi vizsgálatok és eljárások kombinációját foglalja magában:

 • Fizikális vizsgálat: Az orvos általános fizikális vizsgálatot végez, beleértve a has, mellkas tapintását is, hogy megtalálja a daganatot.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: A vér és a vizelet laboratóriumi vizsgálata segíthet a daganatok kiszűrésében és az uro-onkológiai betegség stádiumának meghatározásában.
 • Képalkotó vizsgálatok: Ilyen vizsgálatok lehetnek például az ultrahang, a CT-vizsgálat, az MRI-vizsgálat vagy a PET-vizsgálat. Ezek a vizsgálatok segítenek az orvosnak az uro-onkológiai daganat pontos helyének és nagyságának meghatározásában.
 • Biopszia: A biopszia során az uro-onkológiai daganatból szövetmintát vesznek, majd laboratóriumban vizsgálják. Ez a vizsgálat lehetővé teszi az uro-onkológiai daganat típusának és súlyosságának pontos meghatározását.
 • Urológiai vizsgálatok: Ilyen vizsgálatok lehetnek például a cystoszkópia, a húgyhólyag-rákszűrés vagy a prosztatarákszűrés.

Az uro-onkológiai betegségek diagnózisát az orvosok általában a fent említett vizsgálatok és eljárások kombinációjával végzik, hogy a legpontosabb képet kapják a betegségről. Az eredmények alapján az orvosok képesek meghatározni a legmegfelelőbb terápiát az uro-onkológiai daganat kezelésére. 

Kapcsolódó cikkünk

3 daganattípus, amely öröklődhet - ezért döntő a szűrés

Az életmódon kívül a genetika is döntően befolyásolja bizonyos daganatfajták kialakulását. Mivel az utóbbit nem tudjuk befolyásolni, dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a rendszeres szűrésekre és a korai felismerésre hívta fel a figyelmet. 

Uro-onkológiai kórképek: vesedaganat

A vesedaganat az egyik leggyakoribb uro-onkológiai betegség. Az vesedaganatok többsége a vesesejtes karcinóma típusába tartozik.

A vesedaganatok tünetei általában csak akkor jelennek meg, amikor a daganat már elég nagyra nőtt, vagy ha áttétek keletkeztek. Néhány gyakori tünet vesedaganat esetén:

A vesedaganatok diagnózisa az alábbi vizsgálatok alapján történik:

 • Fizikális vizsgálat
 • Vér- és vizeletvizsgálatok
 • Képalkotó vizsgálatok, például CT- vagy MRI-vizsgálat
 • Biopszia

A kezelés a vesedaganat típusától, a méretétől és stádiumától függ. Néhány gyakori kezelési lehetőség a következők:

 • Műtét: A vesedaganatok többsége eltávolítható műtéti úton, azonban súlyosabb esetekben a vesét is eltávolíthatják.
 • Sugárkezelés: A sugárkezelés használata a vesedaganatok kezelésére általában akkor javasolt, ha a műtét nem lehetséges, vagy ha a daganatok már áttéteket képeztek.
 • Kemoterápia: A kemoterápia használata a vesedaganatok kezelésére általában akkor javasolt, ha a daganat már áttéteket képezett.
 • Az uro-onkológiai betegségek kezelése rendkívül fontos, mivel az időben diagnosztizált és kezelt betegségek kezelése általában eredményesebb és hatékonyabb, és nagyobb eséllyel eredményeznek teljes gyógyulást.

A vesedaganat típusai:

A vesedaganatnak különböző típusai léteznek, amelyek eltérő sejttípusokból erednek.

 • Vesesejtes karcinóma: Ez a leggyakoribb vesedaganat típus, amely a vesesejtekből indul ki. Több altípusa is van, beleértve a clear cell típust, a papilláris típust és a chromophobe típust.
 • Urothelialis carcinoma: Ez a típus a húgyhólyagrákokhoz hasonlóan az urothel sejtekből indul ki, amelyek a vesék belsejében található belső réteget alkotják.
 • Wilms-tumor: Ez a típus általában gyermekkorban jelentkezik.
 • Renális mesenchymalis tumorok: Ez a típus a vesékben található a mesenchymalis sejtekből ered.
 • Veseductus-karcinóma: Ez a típus a vesékben található kis vezetékekből indul ki.

A vesedaganatok típusai befolyásolhatják a betegség prognózisát és kezelési lehetőségeit. A pontos típus meghatározása a diagnózis során szükséges.

Uro-onkológiai kórképek: húgyhólyagrák

A húgyhólyagrák is az egyik leggyakoribb uro-onkológiai betegség, amely a húgyhólyag belsejében keletkező daganatot jelent. A betegség korai felismerése és megfelelő kezelése fontos a sikeres gyógyuláshoz.

Tünetek

A húgyhólyagrák tünetei változóak lehetnek, és attól függnek, hogy a daganat mely részén alakult ki.

 • Véres vizelet
 • Fájdalmas vizelés
 • Gyakori vizelési inger
 • Égő érzés a vizeletürítés során
 • Fájdalom az alsó hasban vagy a húgyhólyag környékén

Típusok

A húgyhólyagrákok különböző típusa létezik, amelyek eltérő sejttípusokból erednek.

 • Urothelialis carcinoma: Ez a leggyakoribb típus, amely az urothel sejtekből keletkezik, amelyek a húgyhólyag belsejében található belső réteget alkotják.
 • Adenocarcinoma: Ez a típus az adenocarcinoma sejtekből ered, amelyek az emésztőrendszerben is megtalálhatóak. Azonban a húgyhólyagban keletkező adenocarcinoma ritka.
 • Squamosus sejtes carcinoma: Ez a típus a húgyhólyag falának külső rétegében található laphámsejtekből ered.

Diagnózis

A húgyhólyagrák diagnózisának meghatározása érdekében az orvosok általában a következő vizsgálatokat rendelik el:

 • Vizeletvizsgálat
 • Cisztoszkópia: a húgyhólyag belső vizsgálata speciális eszközzel
 • Ultrahang vizsgálat
 • CT vagy MRI vizsgálat

Kezelés

A húgyhólyag, mint uro-onkológiai daganat kezelése függ a betegség típusától, méretétől és állapotától. A leggyakrabban alkalmazott kezelések közé tartoznak:

 • Sebészeti eltávolítás: a daganat eltávolítása a húgyhólyagból.
 • Sugárkezelés: a daganat sejtek elpusztítása magas energiájú sugárzással.
 • Kemoterápia: a rákos sejtek elpusztítása gyógyszerekkel.

Uro-onkológiai kórképek: prosztatarák

A prosztatarák mint uro-onkológiai betegség, a prosztata mirigy rosszindulatú daganata, és az egyik leggyakoribb daganattípus a férfiak körében. Gyakran nincsenek korai tünetek, így a betegség időben történő felismerése kulcsfontosságú a sikeres kezelés érdekében.

Tünetek

A prosztatarák korai szakaszában általában nincsenek tünetek, vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek. Amikor azonban a daganat növekszik, és a prosztatán túlterjed, az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • Gyakori vizelési inger
 • Nehéz, fájdalmas vizelés
 • Vér a vizeletben vagy a spermában
 • Fájdalom a prosztata területén
 • Nehézkes erekció vagy ejakuláció
 • Hasi fájdalom

Típusok

A prosztataráknak számos típusa létezik, de a leggyakoribb uro-onkológiai típusa az adenokarcinóma, ami a prosztata mirigy sejtjeiből ered. Ritkább típusok közé tartozik az úgynevezett neuroendokrin prosztatarák és a rák a prosztata perifériás zónájában.

Diagnózis

A prosztatarák diagnózisa többféle módon történhet, például a PSA (prosztataspecifikus antigén) vérvizsgálat, digitális rektális vizsgálat, ultrahang vagy MRI-vizsgálat, biopszia, stb. A PSA szint mérése a vérben a prosztatarák korai felismerésére használt szűrővizsgálat. Ha a PSA szint emelkedett, további vizsgálatokra van szükség a prosztata uro-onkológiai daganatának diagnosztizálásához.

Kezelés

A prosztatarák kezelése többféle módon történhet, és a betegség stádiumától, a beteg általános egészségi állapotától és más tényezőktől függ. Az alapvető kezelési lehetőségek közé tartozik a műtét, sugárterápia, hormonterápia, kemo- vagy immunterápia, és a követéses megfigyelés. Az orvosok a beteg egyéni helyzetét figyelembe véve dolgoznak ki egyéni kezelési tervet, amelynek célja a betegség gyógyítása vagy enyhítése és az uro-onkológiai beteg életminőségének javítása. A követéses megfigyelés a korai stádiumú és alacsony kockázatú prosztatarák esetében lehet egy lehetőség, hogy az uro-onkológiai beteget ne terheljék a kezeléssel, de szoros orvosi felügyeletet kell biztosítani. A műtéti beavatkozás során a prosztata daganatos részét eltávolítják, vagyis radikális prosztatectomia történik. A sugárterápia során magas energiájú sugárzást használnak a daganat elpusztítására, míg a hormonterápia a prosztatarák növekedését és terjedését gátló hormonok adásával történik. A kemoterápia és az immunterápia is alkalmazható a prosztatarák kezelésére, de általában csak akkor, ha más terápiás lehetőségek nem hatékonyak. Az orvosok az egyéni helyzettől és a daganat jellemzőitől függően dolgozzák ki a legmegfelelőbb kezelési tervet.

Összefoglalva, a prosztatarák az egyik leggyakoribb uro-onkológiai betegség a férfiak körében, amelynek korai felismerése és megfelelő kezelése kulcsfontosságú a betegség gyógyításához. A betegség tünetei gyakran nem jelennek meg korán, ezért fontos, hogy a férfiak rendszeresen menjenek szűrővizsgálatra

Uro-onkológiai kórképek: férfi nemi szervek daganata

A férfi nemi szervek daganatai ugyancsak az uro-onkológiai betegségek közé tartoznak, és lehetnek malignus vagy benignus elváltozások. A férfi nemi szervek, mint például a herék, a mellékherék, a prosztata és a pénisz daganatai eltérőek lehetnek az okoktól és a tünetektől függően.

A hererák az egyik leggyakoribb férfi uro-onkológiai nemi szervi daganat, amely általában 15-35 éves kor között jelentkezik. A hererák általában egyik vagy mindkét herében kezdődik, és gyakran nincsenek korai tünetek. Azonban, ha a betegség előrehalad, akkor a herék megnagyobbodása, duzzanata vagy fájdalma, valamint a herék érzékenységének csökkenése is előfordulhat. Az orvosok általában fizikai vizsgálatot, ultrahangot, CT-vizsgálatot és/vagy MRI-vizsgálatot végeznek a diagnózis felállításához. Az uro-onkológiai kezelés lehet műtéti beavatkozás, sugárterápia vagy kemoterápia.

A mellékherék uro-onkológiai betegségei ritkák, és gyakran az előzőleg említett hererákkal társulnak. A mellékherék daganatai fájdalommal, duzzanattal vagy duzzadt miriggyel járnak, de az esetek nagy részében nincsenek korai tünetek. A diagnózis általában ultrahanggal történik, és a kezelés lehet műtéti eltávolítás vagy kemoterápia.

A pénisz daganatai általában ritkák, és lehetnek malignus vagy benignus elváltozások. A leggyakoribb tünet a pénisz alakjának megváltozása, duzzanata, fájdalma vagy vérzése. A diagnózis általában fizikális vizsgálat, biopszia vagy ultrahang segítségével történik. A kezelés lehet műtéti, sugárterápia vagy kemoterápia.

A férfi nemi szervek uro-onkológiai daganatainak pontos oka nem ismert, de számos tényező ismert, amelyek hozzájárulhatnak az uro-onkológiai daganat kialakulásához. Ezek közé tartoznak a genetikai tényezők, az életkor, az egészségtelen életmód, a károsodott immunrendszer, az expozíció káros környezeti anyagokra, a sugárzás és bizonyos fertőzések.

Fertőzések is szerepet játszhatnak a férfi nemi szervek uro-onkológiai daganatainak kialakulásában. Például a humán papillomavírus (HPV) fertőzés szerepet játszhat a pénisz és az anusrák kialakulásában, míg az Epstein-Barr vírus (EBV) fertőzés hozzájárulhat a hererák kialakulásához. A HIV fertőzés szintén növeli a pénisz- és here uro-onkológiai daganatainak kialakulásának kockázatát.

Az egészségtelen életmód is szerepet játszhat a férfi nemi szervek daganatainak kialakulásában, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a magas zsír- és cukortartalmú étrend. A korábbi sugárzás expozíció vagy bizonyos kémiai anyagoknak való kitettség is növelheti az uro-onkológiai daganat kockázatát.

 

Összességében az uro-onkológiai betegségek széles skáláját foglalják magukban, és az uro-onkológiai daganatok korai felismerése és megfelelő kezelése kulcsfontosságú a sikeres gyógyulás szempontjából. A rendszeres szűrővizsgálatok és az egészséges életmód, például a dohányzás elkerülése, a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás, nagyban hozzájárulhatnak az uro-onkológiai betegségek megelőzéséhez és korai felismeréséhez. 

Téma szakértője

 

 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK