Vesekő 5 tünete

Vesekő 5 tünete

Módosítva: 2023.11.30 16:05

A hát- vagy oldalfájdalom, a vér a vizeletben és a fájdalom melletti hányinger/hányás a vesekő tünetei. A kis kövek átjuthatnak a húgyúti rendszeren, de a nagyobbak esetében műtétre lehet szükség. Időben történő felismerése, kivizsgálása és kezelése kiemelten fontos a szövődmények megelőzése végett.

Vesekő 5 tünete - Tartalom

Mi az a vesekő?

Vesekő 5 tünete

Vesekő kivizsgálása

Vesekő kezelése

Kezeletlen vesekő lehetséges szövődményei

Mi az a vesekő?

A vesekő egy kemény, ásványi anyagokból és sókból kialakult képződmény, amely a vesékben keletkezik, majd a húgyutakon keresztül ürül ki. A vesekő kialakulása a vizeletben lévő ásványi anyagok túlzott felhalmozódásával, vagy a vizelet összetételének megváltozásával, illetve a folyadékfogyasztás csökkenésével áll összefüggésben.

A vesekövek különböző méretűek lehetnek, és néhányuk anélkül, hogy észlelnék, el is ürülhet a vizelettel. Azonban nagyobb kőképződmények akadályozhatják a húgyutakat, és súlyos fájdalmat, gyulladást vagy egyéb problémákat okozhatnak.

Vesekő 5 tünete

A vesekő tünetei változhatnak az egyénre jellemző tényezők, a kő mérete és elhelyezkedése alapján. Az alábbiakban öt gyakori vesekő tünetét részletezem:

Intenzív hátfájás:

A vesekő egyik leggyakoribb tünete az erős, görcsös hátfájás, amely a vesék területén érezhető. A fájdalom gyakran az egyik oldalon lokalizálódik, de néha mindkét oldalon is jelentkezhet. A fájdalom lehet tompa vagy éles, és sugárzhat lefelé a húgyvezetékeken vagy a hasba.Vesekő 5 tünete

Gyakori vizelési ingerség:

A vesekő okozhat gyakori vizelési ingeret, mivel a kő az ureterben (húgyvezeték) utazva irritálhatja a húgyhólyagot. Gyakran csak kevés vizelet ürül, és az ürítés fájdalmassá válhat.

Vér a vizeletben:

A vesekő mozgása vagy sérülése során a vizeletben vér is megjelenhet. A vizelet rózsaszínű vagy vörös színű lehet, ami a vesekő okozta irritáció következménye.

Zavaros vagy büdös vizelet:

A vesekő okozhatja a vizelet elhomályosulását vagy kellemetlen szagát. Ez is összefügg a kő irritáló hatásával a húgyutakban.

Hányinger és hányás:

A vesekőképződmények okozhatnak intenzív fájdalmat, ami hányingert vagy hányást eredményezhet. A fájdalom miatt a betegek émelygési érzéseket tapasztalhatnak, és bizonyos esetekben a hányás is előfordulhat.

Fontos megjegyezni, hogy a vesekő tünetei változhatnak, és néhány esetben a beteg akár tünetmentes is lehet, amíg a kő a húgyutakban nem mozog vagy egyéb problémát nem okoz. Ha valaki vesekőre utaló tüneteket tapasztal, érdemes szakorvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Vesekő kivizsgálása

A vesekő kivizsgálása általában a tünetek, fizikai vizsgálatok és különböző orvosi vizsgálatok kombinációját foglalja magában. Az alábbiakban felsorolom azokat a módszereket, amelyek a vesekő diagnosztizálásában segíthetnek:

Anamnézis és fizikai vizsgálat:

Az orvos részletesen megkérdezi a beteg panaszait és a tüneteit.

Fizikai vizsgálatot végez, beleértve a has, az oldal és a hát területének tapintását.

Laboratóriumi vizsgálatok:

A vizeletvizsgálat során ellenőrzik a vizeletben lévő ásványi anyagokat, kőképződésre utaló jeleket, valamint a vizeletben lévő vért vagy fertőzéseket.

Vérvizsgálatok segíthetnek az esetleges vesekárosodás vagy a vesék működésének értékelésében.

Képalkotó vizsgálatok:

CT-vizsgálat (számítógépes tomográfia): Nagyon érzékeny és gyakran használt módszer a vesekők detektálására és azok méretének és elhelyezkedésének meghatározására.

Röntgen: A vesekők szokták láthatóvá válni a húgyutakban végzett röntgenvizsgálatok során.

Ultrahang: Nem invazív képalkotó eljárás, amely segíthet a vesekők detektálásában és azok méretének és elhelyezkedésének megállapításában.

IVP (intravénás pielográfia):

Kontrasztanyagot adnak az erekbe, hogy az érrendszer és a húgyutak röntgenvizsgálata során a vesék kőit láthatóvá tegyék.

Húgyúti endoszkópia:

Egy hajlékony csövet helyeznek be a húgycsőn keresztül a húgyutakba, hogy közvetlenül megvizsgálják azokat és elvégezzék a szükséges beavatkozásokat.

A kivizsgálás célja, hogy meghatározza a vesekő méretét, típusát, elhelyezkedését és azt, hogy mennyire okoz tüneteket. A kezelési terv az eredményektől függ, és az orvos döntése alapján állapítják meg. Ha valaki vesekőre utaló tüneteket tapasztal, fontos minél előbb orvosi segítséget kérni a megfelelő kezelés és a további komplikációk elkerülése érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Prosztatagyulladástól a vesekőig - ilyen okai lehetnek a fájdalmas vizelésnek

A fájdalmas vizelést, mint tünetet legtöbben a húgyúti fertőzéssel kapcsolják össze, és bár igaz, hogy sokszor valóban ez a betegség áll a kínzó panasz mögött, a kivizsgálás során sok egyéb betegségre, állapotra is fény derülhet. A leggyakoribb okokat vette számba dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Vesekő kezelése

A vesekő kezelése attól függ, hogy a kő mérete, típusa, elhelyezkedése és az okozott tünetek milyen súlyosak. A kezelési tervet az orvos alakítja ki, és az alábbiakban felsorolom néhány lehetséges kezelési módszert:

Vízfogyasztás növelése:

A vesekőképződés elkerülése vagy újbóli kialakulásának csökkentése érdekében fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, mivel a víz segít a vizelet hígításában és a vesekőképződés megelőzésében.

Fájdalomkezelés:

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása segíthet a vesekő okozta fájdalom enyhítésében.

Extracorporalis sokkhullám-kezelés (ESWL):

ESWL segítségével külső sokkhullámokat használnak a vesekő apró darabokra törésére, amelyek aztán könnyebben kiürülnek a vizelettel.

Ureteroszkópia:

Egy hajlékony csövet (ureteroszkóp) vezetnek be a húgyhólyagba, majd a húgycsőn és a húgyvezetéken keresztül a vesékbe, ahol a vesekövet eltávolítják vagy eltörlik.

Percután nefrolitotómia:

Egy kisebb metszést készítenek a hát alsó részén, és egy kisebb csövet helyeznek be közvetlenül a vesébe a vesekő eltávolításához.

Dietetikus változtatások:

Bizonyos étrendi változtatások segíthetnek a vesekőképződés kockázatának csökkentésében. Az orvos vagy dietetikus tanácsot adhat a megfelelő étrend kiválasztásához.

Gyógyszeres terápia:

Bizonyos esetekben gyógyszerek alkalmazhatók a vesekőképződés csökkentésére vagy a kő méretének csökkentésére.

Az alkalmazott kezelés a vesekő jellegétől, a beteg tüneteitől és az egyéni klinikai körülményektől függ. Fontos az orvos utasításait követni, és szorosan együttműködni a kezelési tervvel a legjobb eredmények érdekében. Ha valaki vesekő tüneteit észleli, fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kezeletlen vesekő lehetséges szövődményei

A vesekő, ha kezeletlen marad, számos lehetséges szövődményhez vezethet. Fontos megjegyezni, hogy a vesekők mérete és elhelyezkedése, valamint az érintett egyén egészségi állapota mind befolyásolhatják a szövődmények kialakulását. Néhány lehetséges szövődmény a következők lehet:

Veseelégtelenség: A vesekő okozta elzáródás vagy fertőzés súlyos esetekben veseelégtelenséghez vezethet, különösen akkor, ha az érintett vesét érinti.

Vesefertőzés: A vesekő elzáródhatja a húgyutakat, és megakadályozhatja a normális vizeletáramlást, ami fokozza a vesefertőzés kialakulásának kockázatát.

Húgyvezeték elzáródása: Ha a vesekő a húgyvezetékben vagy a húgyvezeték és a húgyhólyag találkozásánál elzáródást okoz, az fájdalmas és súlyos szövődményekhez vezethet.

Veseűrből származó vérzés: A vesekő mozgása vagy a húgyutakban okozott sérülés vérzést idézhet elő a vizeletben.

Krónikus vesebetegség: Hosszú távon, főleg ha a vesekövek ismétlődnek vagy fennállóak, krónikus vesebetegség kialakulhat.

Ischaemia: Az elzáródás és a gyulladás növelheti a vesék körüli szövetekben a véráramlás csökkenésének kockázatát.

Kiterjedt fertőzések: Ha a vesekő szöveteket vagy szerveket szúr vagy károsít, súlyos fertőzések kialakulhatnak.

Vesekőképződés ismétlődése: A vesekő kezelés hiányában vagy a megfelelő megelőző intézkedések hiányában újabb vesekövek képződhetnek.

A vesekők kezelése fontos a szövődmények elkerülése és a betegség további romlásának megakadályozása érdekében. Amennyiben valaki vesekőre utaló tüneteket tapasztal, fontos minél előbb orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértői

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK