Prosztata problémák korai jelei: Mit kell tudni?

Prosztata problémák korai jelei: Mit kell tudni?

Módosítva: 2024.03.20 11:30

A prosztata problémák az idősödő férfiak nagy többségét érintik, de korábban is jelentkezhetnek, például a prosztata gyulladás. A prosztata problémák gyakori vizelési ingert, akadozó vagy fájdalmas vizelést okozhatnak, de akár az ejakulációt is fájdalmassá tehetik. A prosztata problémák tehát megnehezítik a mindennapokat, így fontos mihamarabb felismerni és kezelni őket. 

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mik a gyakori prosztata problémák?
Mik a prosztata problémák korai jelei?
Miért fontos, hogy időben felismerésre kerüljenek a prosztata problémák korai jelei?
Hogyan azonosíthatóak a prosztata problémák korai jelei?
Milyen kezelés javasolt a prosztata problémák korai jelei esetén?

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mik a gyakori prosztata problémák?

A prosztata mirigy a kismedencében található, körülbelül gesztenye méretű férfi ivarszerv. A prosztata közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, körülölelve a hólyagból kilépő húgycsövet. A prosztata feladata egy speciális váladék megtermelése, mely ejakulációkor hozzáadódik a heréből érkező spermiumokat tartalmazó folyadékhoz. Együtt alkotják az ondót. A prosztata váladéka a húgycsőbe ürül ejakulációkor. Olyan anyagokat tartalmaz, ami táplálékot, mozgékonyságot és védelmet nyújt a spermiumok számára. A prosztata emellett részt vesz a férfi nemi hormonok termelésében is. A prosztata leggyakoribb betegségei a következők:

Prosztatarák

Ez az egyik leggyakoribb férfiakat érintő daganatos megbetegedés, ami ráadásul a férfiak halálozásának is egy jelentős hányadáért felel. A prosztatarák azt jelenti, hogy a prosztata bizonyos sejtjei rendellenes mutáción esnek át és korlátlan szaporodásba kezdenek. Ezek a sejtek kikerülnek a szervezet kontroll funkciói alól és ellenálnak az immunrendszer sejtjeinek is. A korlátlan szaporodás a prosztata méretbeli növekedését okozza. A prosztata problémák korai jelei közül főként vizelési panaszok jelentkeznek, ugyanis a nagyobb méretű mirigy összenyomja a húgycsövet és gyakori vizelési ingert, valamint vizelet elfolyási akadályt okoz. A prosztatarák ezeken a tüneteken kívül testszerte számos tünetet és szövődményt okozhat áttéteteket adva. A betegség pontos okai nem teljesen ismertek, de a genetikai tényezők, életmódbeli szokások és az életkor is szerepet játszhatnak a kialakulásában.

Prosztata gyulladás (prosztatitisz)

A prosztata gyulladásnak két fő típusa van; az akut és a krónikus prosztata gyulladás, melyek eltérő tüneteket okoznak. Eredetét tekintve a prosztata gyulladás kialakulhat felszálló húgyúti bakteriális fertőzés miatt, de immunrendszeri reakciók, a húgyutak szűkülete vagy hormonális változások is okozhatják. A sok üléssel járó munkák és az idősebb életkor is hajlamosító tényezőt jelent.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia)

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás a prosztatarákhoz hasonlóan a prosztata méretbeli növekedését jelenti sejtszaporulat miatt. Ez a folyamat azonban jóindulatú, vagyis nem terjed túl a prosztatán és nem okoz szisztémás tüneteket. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása tehát csupán helyi, vizelési panaszokat okoz. Ez a prosztata problémák egyik leggyakoribbja, az 50 évnél idősebb férfiak nagy többségét érinti.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a prosztata problémák korai jelei?

A prosztata problémák korai jelei nagy mértékben hasonlítanak egymásra, általában vizelési panaszokat okoznak. A tünetek jellegéből még nem lehet megállapítani, hogy milyen betegség áll fent, így minden esetben szükség van a prosztata vizsgálatára.

A prosztata problémák korai jelei a következők lehetnek:Prosztata problémák korai jelei - Urológiai Központ

 • Gyakori vizelési inger vagy éjszakai vizeletürítés: A prosztata problémák korai jelei közé tartozik, ha gyakran kell napközben mosdóba menni, vagy éjszaka is fel kell kelni a vizelési inger miatt. A vizelési inger lehet sürgető, parancsoló is.
 • Gyenge vizeletsugár vagy nehezített vizeletürítés: A prosztata problémák a mirigy méretének növelésével a húgycsőre nyomást fejtenek ki, ami nehezítheti a vizeletürítést és gyengébb vizeletsugarat vagy nehezített vizelést eredményezhet.
 • Fájdalom a vizeletürítés során: A prosztata problémák korai jelei közé tartozik a fájdalmas vizelés is. A prosztata ugyanis érintkezik a húgycsővel, így a vizelet áthaladása és a nyomás változások fájdalmat okozhatnak a prosztatában.
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés a kismedence területén: Prosztatagyulladás esetén fájdalom vagy kellemetlen érzés jelentkezhet a kismedence területén vagy a herezacskóban.
 • Véres vizelet vagy ondó: A prosztata problémák gyakran okozhatnak véres vizeletet vagy ondót. Ezek a prosztata problémák korai jelei között olyanok, amiket mindenképp ki kell vizsgálni!
 • Fájdalmas ejakuláció: A prosztata problémák korai jelei között szerepelhet a fájdalmas ejakuláció is, ugyanis az ejakuláció során összehúzódnak a prosztata izmai. Így ha valamilyen betegség érinti a prosztata mirigyet, fájdalmas lehet az összehúzódás és az ejakuláció.
 • Csökkent libidó vagy merevedési zavar: A prosztata problémák befolyásolhatják a szexuális funkciókat, például ronthatják a merevedési képességet vagy csökkenthetik a libidót.

Miért fontos, hogy időben felismerésre kerüljenek a prosztata problémák korai jelei?

A prosztata problémák egytől egyig olyan betegségek, amik korán felismerve sikeresen kezelhetők, későn vagy szövődményes állapotban viszont már nehezen vagy alig lehet meggyógyítani őket. A prosztata megnagyobbodás és a prosztatarák is vizelet elfolyási akadályt okozhat hosszútávon, ami vizeletpangáshoz, húgyúti fertőzésekhez vezethet. A gyakori vagy visszatérő húgyúti fertőzésekből kialakulhat vesemedence gyulladás és súlyos esetben akár vese elégtelenség is. A prosztatarák könnyen ad áttéteket a csigolya csontokba valamint a kismedencei nyirokcsomókba. Az áttétes daganat gyógyítása sokkal nehezebb és teljesen más megközelítést igényel, mint a korai prosztata rák. A prosztata gyulladás kezeletlen esetben krónikussá válhat és tartós kismedencei fájdalom szindróma alakulhat ki belőle. A prosztata problémák emellett merevedési zavarokat és termékenységi gondokat is okozhatnak.

A prosztata problémák korai jelei tehát rendkívül fontosak. Arról adnak tájékoztatást, hogy valami nincs rendben a prosztatával. Ilyen esetben mindig szakorvoshoz kell fordulni kivizsgálás céljából, ugyanis csupán a tünetek alapján nem lehet meghatározni a betegséget. A prosztatarák egy súlyos egészségügyi kockázatot jelent, időben felismerve viszont kezelhető korai stádiumban. Ez növeli a gyógyulási esélyeket és csökkenti a halálozás kockázatát. Ha felismerésre kerülnek a prosztata problémák korai jelei, a korai terápia általában könnyebben, kevésbé invazívan és hatékonyabban kivitelezhető. A prosztata problémák korai jelei segítik a súlyosabb állapot vagy a szövődmények megelőzését is.

A prosztata problémák tünetei jelentősen ronthatják az életminőséget, ugyanis befolyásolják az olyan mindennapi tevékenységeket, mint például az alvást és a dolgozást. A prosztata problémák korai jelei ráadásul negatív pszichológiai hatással is lehetnek az egyénre. Az időben történő kezelés lehetőséget ad az életminőség javítására és a megszokott életvitel visszaállítására.

Összességében az időben történő felismerés lehetőséget ad a jobb kezelésre, a súlyosabb betegségek kizárására és az életminőség javítására. Éppen ezért fontos, hogy a férfiak rendszeresen részt vegyenek prosztata szűrésen és orvoshoz forduljanak a prosztata problémák korai jelei esetén.

Kapcsolódó cikkünk

Fertőző-e a húgyúti fertőzés?

Bár a felfázásként ismert probléma neve valójában húgyúti fertőzés, és a kialakulásért felelős baktériumok tudnak”utazni” az emberek közt, mégsem beszélhetünk fertőző betegségről. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondja, hogyan alakul ki a hólyaghurut és mit tehetünk ellene.

Hogyan azonosíthatóak a prosztata problémák korai jelei?

A prosztata problémák korai jelei esetén az urológiai kivizsgálás segíthet feltárni a tünetek okát. Az urológus szakorvos a következő vizsgálatokat végezheti el a prosztata problémák azonosítása érdekében:

 • Anamnézis (kórtörténet) felvétele: Az orvos megkérdezi a beteget a tünetekről, azok időtartamáról és súlyosságáról. Fontos, hogy a beteg részletesen elmondja, hogy miket tapasztalt a prosztata problémák korai jelei közül. Ilyenek lehetnek például a vizelési nehézségek vagy a szexuális diszfunkciók.
 • Fizikális vizsgálat: Az urológus fizikális vizsgálatot is végez, melynek során a végbél felől tapintja a prosztatát. A prosztata tapintása során vizsgálja, hogy milyen a mirigy mérete, formája, állománya és érzékenysége.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: A vér- és vizeletvizsgálatok segíthetnek azonosítani a fertőzéseket vagy az immunrendszeri zavarokat. A vizeletvizsgálat során az orvos ellenőrzi a vizeletben lévő fehérje-, vér- vagy baktériumszinteket.
 • Prosztata-specifikus antigén (PSA) vizsgálat: Ez a laborvizsgálat a prosztatarák kizárására szolgál. A PSA szint prosztata rák vagy akut prosztata gyulladás esetén emelkedhet meg.
 • Képalkotó eljárások: Az orvos alkalmazhat ultrahangvizsgálatot vagy más képalkotó módszereket is a prosztata részletesebb vizsgálatához.

Milyen kezelés javasolt a prosztata problémák korai jelei esetén?

Ha időben felismerésre kerülnek a prosztata problémák korai jelei, akkor sokkal sikeresebb lehet a terápia. Az első lépés tehát a páciensé: ismerje fel a tüneteket és forduljon megbízható szakemberhez velük. Az urológus szakorvos attól függően fog kezelési javaslatot adni, hogy mi okozta a prosztata problémákat. Gyógyszeres, hormonális vagy sebészi kezelést is javasolhat. A prosztata problémák által okozott fájdalom enyhítésére is számos lehetőség adott. Erre a célra is adhatóak gyógyszerek, de a hőkezelés, masszás, fizikoterápia és az életmódbeli változtatások is sokat segíthetnek.

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok