Prosztata problémák korai jelei: Mit kell tudni?

Prosztata problémák korai jelei: Mit kell tudni?

Módosítva: 2024.03.20 11:30

A prosztata problémák az idősödő férfiak nagy többségét érintik, de korábban is jelentkezhetnek, például a prosztata gyulladás. A prosztata problémák gyakori vizelési ingert, akadozó vagy fájdalmas vizelést okozhatnak, de akár az ejakulációt is fájdalmassá tehetik. A prosztata problémák tehát megnehezítik a mindennapokat, így fontos mihamarabb felismerni és kezelni őket. 

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mik a gyakori prosztata problémák?
Mik a prosztata problémák korai jelei?
Miért fontos, hogy időben felismerésre kerüljenek a prosztata problémák korai jelei?
Hogyan azonosíthatóak a prosztata problémák korai jelei?
Milyen kezelés javasolt a prosztata problémák korai jelei esetén?

Online Bejelentkezés

Dr. Nagy Károly PhD

Széll Kálmán téri fszt. 6. rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fszt. 6. rendelő

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mik a gyakori prosztata problémák?

A prosztata mirigy a kismedencében található, körülbelül gesztenye méretű férfi ivarszerv. A prosztata közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, körülölelve a hólyagból kilépő húgycsövet. A prosztata feladata egy speciális váladék megtermelése, mely ejakulációkor hozzáadódik a heréből érkező spermiumokat tartalmazó folyadékhoz. Együtt alkotják az ondót. A prosztata váladéka a húgycsőbe ürül ejakulációkor. Olyan anyagokat tartalmaz, ami táplálékot, mozgékonyságot és védelmet nyújt a spermiumok számára. A prosztata emellett részt vesz a férfi nemi hormonok termelésében is. A prosztata leggyakoribb betegségei a következők:

Prosztatarák

Ez az egyik leggyakoribb férfiakat érintő daganatos megbetegedés, ami ráadásul a férfiak halálozásának is egy jelentős hányadáért felel. A prosztatarák azt jelenti, hogy a prosztata bizonyos sejtjei rendellenes mutáción esnek át és korlátlan szaporodásba kezdenek. Ezek a sejtek kikerülnek a szervezet kontroll funkciói alól és ellenálnak az immunrendszer sejtjeinek is. A korlátlan szaporodás a prosztata méretbeli növekedését okozza. A prosztata problémák korai jelei közül főként vizelési panaszok jelentkeznek, ugyanis a nagyobb méretű mirigy összenyomja a húgycsövet és gyakori vizelési ingert, valamint vizelet elfolyási akadályt okoz. A prosztatarák ezeken a tüneteken kívül testszerte számos tünetet és szövődményt okozhat áttéteteket adva. A betegség pontos okai nem teljesen ismertek, de a genetikai tényezők, életmódbeli szokások és az életkor is szerepet játszhatnak a kialakulásában.

Prosztata gyulladás (prosztatitisz)

A prosztata gyulladásnak két fő típusa van; az akut és a krónikus prosztata gyulladás, melyek eltérő tüneteket okoznak. Eredetét tekintve a prosztata gyulladás kialakulhat felszálló húgyúti bakteriális fertőzés miatt, de immunrendszeri reakciók, a húgyutak szűkülete vagy hormonális változások is okozhatják. A sok üléssel járó munkák és az idősebb életkor is hajlamosító tényezőt jelent.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia)

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás a prosztatarákhoz hasonlóan a prosztata méretbeli növekedését jelenti sejtszaporulat miatt. Ez a folyamat azonban jóindulatú, vagyis nem terjed túl a prosztatán és nem okoz szisztémás tüneteket. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása tehát csupán helyi, vizelési panaszokat okoz. Ez a prosztata problémák egyik leggyakoribbja, az 50 évnél idősebb férfiak nagy többségét érinti.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a prosztata problémák korai jelei?

A prosztata problémák korai jelei nagy mértékben hasonlítanak egymásra, általában vizelési panaszokat okoznak. A tünetek jellegéből még nem lehet megállapítani, hogy milyen betegség áll fent, így minden esetben szükség van a prosztata vizsgálatára.

A prosztata problémák korai jelei a következők lehetnek:Prosztata problémák korai jelei - Urológiai Központ

 • Gyakori vizelési inger vagy éjszakai vizeletürítés: A prosztata problémák korai jelei közé tartozik, ha gyakran kell napközben mosdóba menni, vagy éjszaka is fel kell kelni a vizelési inger miatt. A vizelési inger lehet sürgető, parancsoló is.
 • Gyenge vizeletsugár vagy nehezített vizeletürítés: A prosztata problémák a mirigy méretének növelésével a húgycsőre nyomást fejtenek ki, ami nehezítheti a vizeletürítést és gyengébb vizeletsugarat vagy nehezített vizelést eredményezhet.
 • Fájdalom a vizeletürítés során: A prosztata problémák korai jelei közé tartozik a fájdalmas vizelés is. A prosztata ugyanis érintkezik a húgycsővel, így a vizelet áthaladása és a nyomás változások fájdalmat okozhatnak a prosztatában.
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés a kismedence területén: Prosztatagyulladás esetén fájdalom vagy kellemetlen érzés jelentkezhet a kismedence területén vagy a herezacskóban.
 • Véres vizelet vagy ondó: A prosztata problémák gyakran okozhatnak véres vizeletet vagy ondót. Ezek a prosztata problémák korai jelei között olyanok, amiket mindenképp ki kell vizsgálni!
 • Fájdalmas ejakuláció: A prosztata problémák korai jelei között szerepelhet a fájdalmas ejakuláció is, ugyanis az ejakuláció során összehúzódnak a prosztata izmai. Így ha valamilyen betegség érinti a prosztata mirigyet, fájdalmas lehet az összehúzódás és az ejakuláció.
 • Csökkent libidó vagy merevedési zavar: A prosztata problémák befolyásolhatják a szexuális funkciókat, például ronthatják a merevedési képességet vagy csökkenthetik a libidót.

Miért fontos, hogy időben felismerésre kerüljenek a prosztata problémák korai jelei?

A prosztata problémák egytől egyig olyan betegségek, amik korán felismerve sikeresen kezelhetők, későn vagy szövődményes állapotban viszont már nehezen vagy alig lehet meggyógyítani őket. A prosztata megnagyobbodás és a prosztatarák is vizelet elfolyási akadályt okozhat hosszútávon, ami vizeletpangáshoz, húgyúti fertőzésekhez vezethet. A gyakori vagy visszatérő húgyúti fertőzésekből kialakulhat vesemedence gyulladás és súlyos esetben akár vese elégtelenség is. A prosztatarák könnyen ad áttéteket a csigolya csontokba valamint a kismedencei nyirokcsomókba. Az áttétes daganat gyógyítása sokkal nehezebb és teljesen más megközelítést igényel, mint a korai prosztata rák. A prosztata gyulladás kezeletlen esetben krónikussá válhat és tartós kismedencei fájdalom szindróma alakulhat ki belőle. A prosztata problémák emellett merevedési zavarokat és termékenységi gondokat is okozhatnak.

A prosztata problémák korai jelei tehát rendkívül fontosak. Arról adnak tájékoztatást, hogy valami nincs rendben a prosztatával. Ilyen esetben mindig szakorvoshoz kell fordulni kivizsgálás céljából, ugyanis csupán a tünetek alapján nem lehet meghatározni a betegséget. A prosztatarák egy súlyos egészségügyi kockázatot jelent, időben felismerve viszont kezelhető korai stádiumban. Ez növeli a gyógyulási esélyeket és csökkenti a halálozás kockázatát. Ha felismerésre kerülnek a prosztata problémák korai jelei, a korai terápia általában könnyebben, kevésbé invazívan és hatékonyabban kivitelezhető. A prosztata problémák korai jelei segítik a súlyosabb állapot vagy a szövődmények megelőzését is.

A prosztata problémák tünetei jelentősen ronthatják az életminőséget, ugyanis befolyásolják az olyan mindennapi tevékenységeket, mint például az alvást és a dolgozást. A prosztata problémák korai jelei ráadásul negatív pszichológiai hatással is lehetnek az egyénre. Az időben történő kezelés lehetőséget ad az életminőség javítására és a megszokott életvitel visszaállítására.

Összességében az időben történő felismerés lehetőséget ad a jobb kezelésre, a súlyosabb betegségek kizárására és az életminőség javítására. Éppen ezért fontos, hogy a férfiak rendszeresen részt vegyenek prosztata szűrésen és orvoshoz forduljanak a prosztata problémák korai jelei esetén.

Kapcsolódó cikkünk

A prosztatagyulladás krónikus kismedencei fájdalom szindrómához vezethet

A prosztatagyulladás vagy prostatitis az 50 évnél fiatalabb férfiak körében a leggyakoribb urológiai betegség, de a tévhitek ellenére csak nagyon ritkán okozza azt baktérium. Ugyanakkor az akut prostatitis mellett krónikus formák is léteznek, amelyeket ma már krónikus kismedencei fájdalom szindróma gyűjtőnéven emlegetnek. De vajon milyen tünetek alapján gyanakodhatunk prosztatagyulladásra, hogyan vizsgálják ki azt és milyen kezelési lehetőségek léteznek? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa.

Hogyan azonosíthatóak a prosztata problémák korai jelei?

A prosztata problémák korai jelei esetén az urológiai kivizsgálás segíthet feltárni a tünetek okát. Az urológus szakorvos a következő vizsgálatokat végezheti el a prosztata problémák azonosítása érdekében:

 • Anamnézis (kórtörténet) felvétele: Az orvos megkérdezi a beteget a tünetekről, azok időtartamáról és súlyosságáról. Fontos, hogy a beteg részletesen elmondja, hogy miket tapasztalt a prosztata problémák korai jelei közül. Ilyenek lehetnek például a vizelési nehézségek vagy a szexuális diszfunkciók.
 • Fizikális vizsgálat: Az urológus fizikális vizsgálatot is végez, melynek során a végbél felől tapintja a prosztatát. A prosztata tapintása során vizsgálja, hogy milyen a mirigy mérete, formája, állománya és érzékenysége.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: A vér- és vizeletvizsgálatok segíthetnek azonosítani a fertőzéseket vagy az immunrendszeri zavarokat. A vizeletvizsgálat során az orvos ellenőrzi a vizeletben lévő fehérje-, vér- vagy baktériumszinteket.
 • Prosztata-specifikus antigén (PSA) vizsgálat: Ez a laborvizsgálat a prosztatarák kizárására szolgál. A PSA szint prosztata rák vagy akut prosztata gyulladás esetén emelkedhet meg.
 • Képalkotó eljárások: Az orvos alkalmazhat ultrahangvizsgálatot vagy más képalkotó módszereket is a prosztata részletesebb vizsgálatához.

Milyen kezelés javasolt a prosztata problémák korai jelei esetén?

Ha időben felismerésre kerülnek a prosztata problémák korai jelei, akkor sokkal sikeresebb lehet a terápia. Az első lépés tehát a páciensé: ismerje fel a tüneteket és forduljon megbízható szakemberhez velük. Az urológus szakorvos attól függően fog kezelési javaslatot adni, hogy mi okozta a prosztata problémákat. Gyógyszeres, hormonális vagy sebészi kezelést is javasolhat. A prosztata problémák által okozott fájdalom enyhítésére is számos lehetőség adott. Erre a célra is adhatóak gyógyszerek, de a hőkezelés, masszás, fizikoterápia és az életmódbeli változtatások is sokat segíthetnek.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata