Mik a kismedencei fájdalom szindróma tünetei nőknél és férfiaknál?

Mik a kismedencei fájdalom szindróma tünetei nőknél és férfiaknál?

Dr. Nagy Károly PhD Létrehozva: 2023.06.08 08:35

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma kifejezés sokszor a nőkkel fonódik össze, holott a férfiaknál is megjelenhet ez a probléma – elsősorban a prosztatagyulladás kapcsán. Dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Hogyan nyilvánul meg a krónikus kismedencei fájdalom szindróma nőknél és férfiaknál?

Elsősorban fontos tisztázni, mit jelent a krónikus kismedencei fájdalom szindróma megnevezésben a krónikus kifejezés. Az akut fájdalmakkal szemben akkor beszélhetünk krónikus fájdalomról, ha a fájdalom 3-6 hónapig szinte állandóan, de legalábbis visszatérően tapasztalható. Ez a kínzó tünetegyüttes mindkét nemet érintheti, bár a nőknél és a férfiaknál jellemzően más okok vezetnek a kialakulásig, és a tünetek is különbözhetnek bizonyos szinten.

Így jelentkezhet nőknél a kismedencei fájdalom szindróma

A kismedencei fájdalom szindróma gyakran okoz a nőknél fájdalmas vizelést.Ez a tünetegyüttes jóval nagyobb arányban érinti a nőket, a krónikus alhasi fájdalmakat egyes felmérések szerint a nők negyede megtapasztalja élete során. Sokan a menopauza előtti időszakban, az ún. premenopauza során szembesülnek a nem múló fájdalommal, de természetesen bármelyik életkorban előfordulhat.  Nők esetén a tünetek leggyakrabban egyfajta visszatérő hólyaggyulladásra és/vagy a nemi élet zavaraira utalnak. A kellemetlen érzést okozó vagy fájdalmas közösülés és a gyakori, sürgető vizelési inger, valamint görcsös, tompa, esetleg kifejezetten éles hasi fájdalom mellett jellemző lehet egyfajta nyomásérzés a medencében. Az is előfordulhat, hogy hosszabb ülés vagy székelés közben erősödik a fájdalom, és nem ritkán megfigyelhető, hogy fekvő helyzetben enyhül. Bizonyos esetekben igen súlyossá is válhat a helyzet, ami már akár az alvást, akár a munkavégzést is ellehetetlenítheti.  

Így jelentkezhet férfiaknál a kismedencei fájdalom szindróma

A kismedencei fájdalom oka férfiaknál gyakran prosztatagyulladás. A férfiaknál a krónikus kismedencei fájdalom szindróma konkrét kiváltója a krónikus prosztatagyulladás vagy prostatitis. A prosztatagyulladás bakteriális típusánál a vizeletből vagy a prosztataváladékból kórokozó is kimutatható. A krónikus bakteriális prosztatagyulladáson kívül más krónikus betegség is érintheti a férfiakat, mégpedig maga a krónikus kismedencei fájdalom szindróma. Ezen belül lehet szó gyulladásos és nem gyulladásos krónikus kismedencei fájdalomról – ezt a két típust általában a fehérvérsejtek jelenléte alapján különítik el.
A prosztatagyulladás és a kismedencei fájdalom szindróma tünetei nagyon sok átfedést mutatnak. Legjellemzőbb tünet természetesen a fájdalom, ami jelentkezhet a prosztatában, a gátnál, a herezacskóban, a pénisznél és deréktájon is. Emellett olyan alsó húgyúti tünetek is megnehezíthetik az érintettek életét, mint a gyakori vizelés, a nehezített vizelés (például gyenge sugár és erőlködés). A fájdalom jelentkezhet vizelés közbeni is, sőt akár fel is erősödhet a vizelés során.

Ilyen vizsgálatokra lehet szükség

- Ha a nőknél mutatkoznak kismedencei fájdalom szindrómára utaló tünetek, szükség van nőgyógyászati és urológiai vizsgálatra is. Ez utóbbi során felmerülhet a hólyagtükrözés, vagy cisztoszkópia alkalmazása is, amely nagyon hasznos lehet férfiaknál is – ismerteti dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa.  – A prosztata érintettségét elsősorban a hagyományos prosztata vizsgálattal igazolhatjuk, de speciálisabb vizsgálatokra is szükség lehet, mint például az uroflow, az urodinámiás vizsgálat vagy a maradék vizelet meghatározás. Bizonyos súlyosabb esetekben vastagbéltükrözés és CT-vizsgálat is történhet. Számos vizsgálati lehetőség elérhető tehát, mindazonáltal a kismedencei fájdalom szindróma diagnosztizálása nem könnyű, és legtöbbször összetett feladat, de mindenképpen szükséges kideríteni az fájdalmak okát. A diagnózis alapján kezdődhet meg ugyanis a kezelés, amely a legtöbb esetben szintén összetett, és nem ritkán pszichés segítséget is igényel.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Nagy Károly PhD

 • Szakterületek:
  • urológus
 • Specialitások:

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés helye: 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet (Buda Square Irodaház)

  Telefonszám: +36 70 940 0099

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr,
55 éves vagyok, az egyik herémet öt napja erős ütés érte. Az erős fájdalom 5..6 perc alatt elmúlt, bármiféle látványos elváltozás nélkül, de azóta időnként jelentkező, nagyon enyhe, tompa fájdalmat érzek néha mozgás közben a mellékhere környékén, de ami rosszabb, szex alatt az ejakuláció során kellemetlen szúró görcsös fájdalom jelentkezik az érintett herénél. A here amúgy érintésre sehol nem fájdalmas és duzzanatot vagy egyéb eltérést sem tapasztalok rajta. Ezen felül nem véres sem a vizelet sem az ejakulátum.
Ez valami zúzódás lehet? Mennyi ideig tarthat a gyógyulás? Mi a teendő ilyenkor?

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

A panaszok lehetnek a sérülés következményei. A gyógyulás több hétig is eltarthat.
Fekvő testhelyzetben a here felpolcolása és hűtőborogatása (jegelése) jó hatású lehet.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló orvos

"Sok évnyi szenvedés után a Doktor úr nyújtott megoldást a visszatérő húgyúti fertőzéseimre. Kiváló orvos, csak ajánlani tudom"

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok