Mik a kismedencei fájdalom szindróma tünetei nőknél és férfiaknál?

Mik a kismedencei fájdalom szindróma tünetei nőknél és férfiaknál?

Dr. Nagy Károly PhD Módosítva: 2023.06.08 08:53

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma kifejezés sokszor a nőkkel fonódik össze, holott a férfiaknál is megjelenhet ez a probléma – elsősorban a prosztatagyulladás kapcsán. Dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Hogyan nyilvánul meg a krónikus kismedencei fájdalom szindróma nőknél és férfiaknál?

Elsősorban fontos tisztázni, mit jelent a krónikus kismedencei fájdalom szindróma megnevezésben a krónikus kifejezés. Az akut fájdalmakkal szemben akkor beszélhetünk krónikus fájdalomról, ha a fájdalom 3-6 hónapig szinte állandóan, de legalábbis visszatérően tapasztalható. Ez a kínzó tünetegyüttes mindkét nemet érintheti, bár a nőknél és a férfiaknál jellemzően más okok vezetnek a kialakulásig, és a tünetek is különbözhetnek bizonyos szinten.

Így jelentkezhet nőknél a kismedencei fájdalom szindróma

A kismedencei fájdalom szindróma gyakran okoz a nőknél fájdalmas vizelést.Ez a tünetegyüttes jóval nagyobb arányban érinti a nőket, a krónikus alhasi fájdalmakat egyes felmérések szerint a nők negyede megtapasztalja élete során. Sokan a menopauza előtti időszakban, az ún. premenopauza során szembesülnek a nem múló fájdalommal, de természetesen bármelyik életkorban előfordulhat.  Nők esetén a tünetek leggyakrabban egyfajta visszatérő hólyaggyulladásra és/vagy a nemi élet zavaraira utalnak. A kellemetlen érzést okozó vagy fájdalmas közösülés és a gyakori, sürgető vizelési inger, valamint görcsös, tompa, esetleg kifejezetten éles hasi fájdalom mellett jellemző lehet egyfajta nyomásérzés a medencében. Az is előfordulhat, hogy hosszabb ülés vagy székelés közben erősödik a fájdalom, és nem ritkán megfigyelhető, hogy fekvő helyzetben enyhül. Bizonyos esetekben igen súlyossá is válhat a helyzet, ami már akár az alvást, akár a munkavégzést is ellehetetlenítheti.  

Így jelentkezhet férfiaknál a kismedencei fájdalom szindróma

A kismedencei fájdalom oka férfiaknál gyakran prosztatagyulladás. A férfiaknál a krónikus kismedencei fájdalom szindróma konkrét kiváltója a krónikus prosztatagyulladás vagy prostatitis. A prosztatagyulladás bakteriális típusánál a vizeletből vagy a prosztataváladékból kórokozó is kimutatható. A krónikus bakteriális prosztatagyulladáson kívül más krónikus betegség is érintheti a férfiakat, mégpedig maga a krónikus kismedencei fájdalom szindróma. Ezen belül lehet szó gyulladásos és nem gyulladásos krónikus kismedencei fájdalomról – ezt a két típust általában a fehérvérsejtek jelenléte alapján különítik el.
A prosztatagyulladás és a kismedencei fájdalom szindróma tünetei nagyon sok átfedést mutatnak. Legjellemzőbb tünet természetesen a fájdalom, ami jelentkezhet a prosztatában, a gátnál, a herezacskóban, a pénisznél és deréktájon is. Emellett olyan alsó húgyúti tünetek is megnehezíthetik az érintettek életét, mint a gyakori vizelés, a nehezített vizelés (például gyenge sugár és erőlködés). A fájdalom jelentkezhet vizelés közbeni is, sőt akár fel is erősödhet a vizelés során.

Ilyen vizsgálatokra lehet szükség

- Ha a nőknél mutatkoznak kismedencei fájdalom szindrómára utaló tünetek, szükség van nőgyógyászati és urológiai vizsgálatra is. Ez utóbbi során felmerülhet a hólyagtükrözés, vagy cisztoszkópia alkalmazása is, amely nagyon hasznos lehet férfiaknál is – ismerteti dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa.  – A prosztata érintettségét elsősorban a hagyományos prosztata vizsgálattal igazolhatjuk, de speciálisabb vizsgálatokra is szükség lehet, mint például az uroflow, az urodinámiás vizsgálat vagy a maradék vizelet meghatározás. Bizonyos súlyosabb esetekben vastagbéltükrözés és CT-vizsgálat is történhet. Számos vizsgálati lehetőség elérhető tehát, mindazonáltal a kismedencei fájdalom szindróma diagnosztizálása nem könnyű, és legtöbbször összetett feladat, de mindenképpen szükséges kideríteni az fájdalmak okát. A diagnózis alapján kezdődhet meg ugyanis a kezelés, amely a legtöbb esetben szintén összetett, és nem ritkán pszichés segítséget is igényel.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Ùr!
Apukám 80 éves , voltunk több urologusnàl. Prosztata megnagyobbodàsa van . A PSA folyamatosan romlik. Most 116. A prosztata biopsziàba nem megy bele, a lehetséges kockázatok miatt.
Nem tudják műteni, mert nem bírná a szive. Tényleg nincs semmi megoldás hogy ezt lassítani tudják, mindenhez kell a biopszia? A hormonos kezelèshez is? Vagy nincs valami kimèletesebb vizsgalat ami elegendő lenne hogy megkezdödjön valamilyen kezelés ?
Nem tudjuk mitèvők légyünk.
Köszönöm szépen a válaszát.

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

A prosztatarákot akkor lehet kezelni, ha szövettanilag igazolták.
Szükséges a szövetminta-vétel!

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló orvos

"Sok évnyi szenvedés után a Doktor úr nyújtott megoldást a visszatérő húgyúti fertőzéseimre. Kiváló orvos, csak ajánlani tudom"

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK