Vesegörcs

Vesegörcs

Módosítva: 2023.03.28 10:54

A vesegörcs egy nagyon erős, intenzív fájdalom, ami jellemzően a deréktájon kezdődik és ferdén előresugárzik akár a lágyékhajlatig is. Átlagosan minden ötödik embert érint a kórkép élete során, ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően informáltak legyünk a vesegörcs témakörével.

Vesegörcs - Tartalom

Mi okozza a vesegörcsöt?

Vesekő okozta vesegörcs

Veseelégtelenség miatti vesegörcs

Húgyúti fertőzésekkel kapcsolatos vesegörcs

Vesebetegségek által előidézett vesegörcs

Vesevérzés során fellépő vesegörcs

Vesegörcs kivizsgálása

Vesegörcs kezelése

Vesegörcs lehetséges szövődményei

Vesegörcs megelőzése

Vesegörccsel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi okozza a vesegörcsöt?

A vesegörcs által okozott intenzív fájdalom érzetet gyakran szokták a szülési fájdalmakhoz hasonlítani. A vesegörcs görcsös alhasi, háti, deréktáji fáldalmat jelent,ami sápadtsággal, hányingerrel, hányással társulhat, és néha székletürítési zavart is okoz. Sokszor puffadás és láz is kíséri a vesegörcsöt. Általában a vesekő mozgása vagy eltávolításának folyamata okozza, azonban számos más ok is állhat a vesegörcs hátterében. 

Vesekő okozta vesegörcs

Az egyik leggyakoribb ok a vesegörcs kialakulásában a vesekő. A vesekövesség vagy húgyúti kövesség a lakosság 4-5%-át érintő, népbetegségnek számító jelenség. A vesekő jelenléte sokszor rejtve marad, ugyanis a kisebb méretű kövek gyakran fájdalommentesen kiürülnek, a nagyobbak pedig alig mozdulnak meg, így nem okoznak fájdalmat, vesegörcsöt.

A vesekő egy kemény, kristályos vegyület, mely a vese üregében vagy a húgyvezetékben képződik a kicsapódó kristályokból és általában kalcium-oxalát formájában van jelen . A vesekő okozhat éles vesefájdalmat, mely kisugározhat az alsó hátba, hasba vagy akár a páciens oldalába is. A kő okozta vesefájdalom rendkívül széles skálán mozoghat.

Az úgynevezett veseköves roham,egy rendkívül erős, hirtelen vesefájdalom akkor jelentkezik, mikora vesekő vándorolni kezd. A görcs deréktájon tűnik fel először, majd nőknél a nagyajkak és hólyag felé, míg férfiaknál a comb és prosztata felé sugárzik a vesefájdalom. Mikor a kő eléri a húgyhólyagot, a fájdalom hirtelen és jelentősen csökken, azonban ha beékelődik a vizeletelvezető rendszerbe, pangást idézhet elő, mely húgyúti fertőzéshez vagy akár súlyos esetben akut veseelégtelenséghez vezethet.

Veseelégtelenség miatti vesegörcs

A veseelégtelenség egy súlyos állapot, amely a vesék működésének jelentős csökkenését jelenti. A veseelégtelenségben szenvedőknél a vizelet termelése és kiválasztása zavart szenved, ami vesegörcsöt okozhat.

Húgyúti fertőzésekkel kapcsolatos vesegörcs

A húgyúti fertőzés miatt a húgyúti rendszer és a vesék területen is gyulladás alakul ki. A gyulladásos folyamatok beindulása pedig vesegörcs érzetét kelheti.

Veseartéria elzáródása

 A veseartériák elzáródása, vagy azokban bekövetkező véráramlási zavarok is okozhatnak vesegörcsöt.

Vesebetegségek által előidézett vesegörcs

Számos vesebetegség, például a vese gyulladása, a vesetumor, a veseelégtelenség és a polycystás vesebetegség is vesegörcsöt okozhat.

Vesevérzés során fellépő vesegörcs

A vesevérzés olyan sérülések vagy betegségek miatt alakulhat ki, amelyek megsérthetik a vesékben lévő érrendszert. A vérzés fájdalmas lehet, és vesegörcsöt okozhat.

Vesegörcs kivizsgálása

Ha valaki vesegörcsöt tapasztal, fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljon, hogy megfelelő kezelést kapjon és megelőzze a lehetséges szövődményeket. A vesegörcs kivizsgálása általában egy általános orvosi kivizsgálással kezdődik, ami magában foglalja a beteg panaszainak felvételét, fizikai vizsgálatot és az esetleges előzmények például korábbi vesebetegségek vagy vesekövek felmérését. Ezentúl vizelet- és vérvizsgálatok segítségével az orvos ellenőrzi a vesék működését, és azonosíthatók olyan rendellenességek, mint a veseelégtelenség vagy a fertőzés.

A képalkotó vizsgálatok, például az ultrahang, a CT-vizsgálat vagy a röntgen segítségével pontosabb kép álítható fel a vesékről, és azonosíthatók a vesekövek vagy más rendellenességek.

Az urológus további vizsgálatokat végezhet a húgyúti rendszerben, például cisztoszkópiát vagy húgyhólyag-vizsgálatot.

Ha a fentieken túl további információra van szükség, akkor vesebiopsziát végezhetnek, amely során egy kis szövetmintát vesznek a veséből, mely szintén fontos szereppel bírhat, például daganatos elváltozások kivizsgálására.

A vesegörcs kivizsgálása a tünetek súlyosságától és a beteg egyéni egészségügyi állapotától függően eltérő lehet. Általában a lehető legrövidebb időn belül kivizsgálják a vesegörcsöt tapasztaló betegeket, mivel a korai kezelés kulcsfontosságú a szövődmények megelőzésében és a fájdalom enyhítésében.

Kapcsolódó cikkünk

Elégségesek a házi gyógymódok vesefertőzésnél?

A vesefertőzés bizonyos baktériumok elterjedésének „köszönhető”, és dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint komoly esetekben nem elégséges a tünetek házilagos enyhítése. 

Vesegörcs kezelése

A vesegörcs kezelése függ a tünetek súlyosságától, az okoktól és a beteg állapotától. A kezelés célja általában a fájdalom enyhítése és a vesekő vagy más kórképek okozta szövődmények megelőzése.

 • Fájdalomcsillapítók: A vesegörcs általában nagyon erős fájdalommal jár, és ezért a általában fájdalomcsillapítókat írnak fel, mint például a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k), opioidok vagy más fájdalomcsillapítók, hogy enyhítsék a fájdalmat. A fájdalomcsillapító mellé rendszerint simaizomgörcs oldókat is adnak.
 • Folyadék: Kiemelt jelentőséggel bír vesegörcs esetén a minél nagyobb mennyiségű folyadék, főleg víz fogyasztása a vesekő eltávolítása érdekében.
 • Extracorporealis sokkhullám-kezelés (ESWL): Az ESWL egy olyan eljárás, amely során hanghullámokat használnak a vesekövek eltávolítására. Az eljárást általában általános érzéstelenítéssel végzik, és a kőtörmelék eltávolítását is javasolják, hogy megakadályozzák a további problémákat.
 • Sebészeti beavatkozás: Ha a vesekő túl nagy ahhoz, hogy az ESWL segítségével eltávolítsák, vagy a vesegörcs egyéb okai miatt sebészeti beavatkozásra lehet szükség. A sebészeti beavatkozások közé tartozik a perkután nefrolitotómia, a retrográd intrarenalis sebészet illetve a nyitott műtét is.
 • Húgyúti fertőzések kezelése: Ha a vesegörcs húgyúti fertőzés miatt alakult ki, a fertőzés kezelése általában antibiotikum kúrát foglal magában.

Fontos megjegyezni, hogy a vesegörcs kezelése függ az egyéni állapottól és a tünetek súlyosságától, ezért mindig konzultáljon orvosával a megfelelő kezelési lehetőségekről.

Vesegörcs lehetséges szövődményei

A vesegörcs súlyos és fájdalmas állapot, amely számos szövődménnyel járhat, ha nem kezelik megfelelően. A leggyakoribb szövődmények a következők:

 • Veseelégtelenség: A vesekő vagy a vesetáji akut fájdalom okozta súlyos sérülések és károsodások miatt kialakulhat a vesefunkció csökkenése. A veseműködés zavarai súlyos esetben veseelégtelenséghez vezethetnek.
 • Húgyúti fertőzések: A vesegörcs során a kő, amely a húgyutakban található, blokkolhatja a húgyúti áramlást, és így az állandó vizeletállás a húgyúti fertőzések kialakulásához vezethet.
 • Vesebetegségek: Ha a vesegörcs visszatérő vagy krónikus állapot, akkor az károsíthatja a vesék szövetét, és hosszú távon vezethet olyan vesekárosodáshoz, amely különböző krónikus vesebetegségeket eredményezhet.
 • Vérszegénység: A vese vérellátása zavart szenvedhet a vesegörcs miatt, és ebben az esetben az anémia alakulhat ki.
 • Vesebaktérium-fertőzések: Azoknál a betegeknél, akiknél a vesegörcs húgyúti fertőzéshez kapcsolódik, baktériumok is bejuthatnak a vesékbe, és fertőzést okozhatnak.
 • Peritonitis: A vesegörcs során a vesekő áttörhet a húgyhólyagba vagy a végbélbe, és így peritonitist vagy más súlyos fertőzéseket okozhat.

Ezek a szövődmények súlyosak lehetnek, és azonnali orvosi kezelést igényelnek, hogy megelőzzék a további komplikációk kialakulását.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vesegörcs megelőzése

A következő tippek segíthetnek a vesegörcsök megelőzésében:

 • Sok folyadék fogyasztása: A bőséges folyadékfogyasztás segít megelőzni a vesekövek kialakulását, ami a vesegörcsök egyik fő okozója.
 • Csökkenteni a sóbevitelt: A magas sóbevitel növelheti a vesekőképződést és a vesekövek kialakulását, amelyek vesegörcsöt okozhatnak.
 • Egészséges táplálkozás: Az egészséges táplálkozás, amely magában foglalja a sok zöldséget, gyümölcsöt és rostokat, segít csökkenteni a vesekőképződést és így a vesegörcs kockázatát is.
 • Mozgás: A rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása szintén segít megelőzni a vesekőképződést és a vesegörcs kialakulását.
 • Gyógyszerek szedése: Ha az orvos ír fel gyógyszereket a vesekőképződés megelőzésére vagy a vesegörcs kezelésére, fontos, hogy pontosan kövesse az előírt terápiát.
 • Kerülni bizonyos ételeket: Bizonyos ételek, mint például a hüvelyesek, a spenót, a paradicsom és a csokoládé, nagyobb eséllyel okoznak vesekövet és vesegörcsöt, így érdemes ezeket mértékkel fogyasztani vagy kerülni a fogyasztásukat.

Kapcsolódó cikkünk

Elégségesek a házi gyógymódok vesefertőzésnél?

A vesefertőzés bizonyos baktériumok elterjedésének „köszönhető”, és dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint komoly esetekben nem elégséges a tünetek házilagos enyhítése. 

Rendkívül fontos, hogy időben keresse fel orvosát, ha Ön is vesegörcshöz hasonló panaszokat észlel, mert a korai diagnózis és kezelés segít megelőzni a súlyosabb vesebetegségek és vesekövek kialakulását.

Téma szakértői

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK