Herék önvizsgálata

Herék önvizsgálata

Létrehozva: 2022.09.19 12:21 Módosítva: 2023.05.22 23:19

Minden férfinak gondolnia kell arra, hogy időnként, optimális esetben havonta egyszer megvizsgálja a heréit, hogy felfigyelhessen az esetleges változásokra. Ahogyan a nőknél a mell, a férfiaknál a here önvizsgálata az a tevékenység, amit rendszeresen érdemes elvégezni, a változások mielőbbi felfedezése érdekében. 

Mit jelent a herék önvizsgálata?

Miért fontos a herék önvizsgálata?

Herék önvizsgálata: mikor kell?

Herék önvizsgálata: milyen időközönként?

Hogyan kivitelezendő a herék önvizsgálata?

Milyen jelekre kell figyelni, a herék és a herezacskó önvizsgálata során?

Mi a normálisnak tekinthető a herék és herezacskó önvizsgálata során?

Ezt találtam az önvizsgálat során: mikor kell urológushoz fordulni?

Mit kell tenni, ha a herék önvizsgálata során változásokat vagy rendellenességeket észlel?

Herék önvizsgálatával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mit jelent a herék önvizsgálata?

A herék önvizsgálata a férfiak számára fontos gyakorlat a herék rendszeres ellenőrzésére. A herék önvizsgálata során a férfiak vizuálisan és tapintással vizsgálják meg a heréket, hogy időben észrevegyenek bármilyen rendellenességet vagy eltérést, legyen az csomó, duzzanat, fájdalom.

A herék önvizsgálata kiemelten fontos a korai stádiumú hererák, illetve más herékkel kapcsolatos problémák felismerése. A korai diagnózis kulcsfontosságú lehet a sikeres kezelés és gyógyulás szempontjából. Bár a hererák nem a leggyakoribb daganatos betegség, a korai felismerés és kezelés növeli a gyógyulási esélyeket.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért fontos a herék önvizsgálata?

A herék önvizsgálata rendkívül fontos, mert segít az időben történő felismerésben és kezelésben olyan problémák esetén, amelyek befolyásolhatják a heréket és a herezacskót. Néhány ok, miért fontos a herék önvizsgálata:

 • Hererák felismerése: A herék önvizsgálata lehetővé teszi a hererák korai felismerését. A hererák nem gyakori betegség, de ha korán észlelik, a kezelési lehetőségek és a gyógyulás esélye jelentősen javulhat. Az önvizsgálat során észrevehetőek a csomók, duzzanatok vagy rendellenes formák, amelyek rákos elváltozást jelezhetnek.
 • Herék gyulladásainak felismerése: A mellékhere és a here gyulladása olyan állapotok, amelyek fájdalmat és duzzanatot okozhatnak a herékben. A herék önvizsgálata lehetővé teszi ezeknek a gyulladásos állapotoknak a korai felismerését, ami fontos a megfelelő kezelés szempontjából.
 • Hereelhalás: A hereelhalás olyan súlyos állapot, amely akkor következik be, ha a herék vérellátása megszakad. A herék önvizsgálata segíthet a hereelhalás korai felismerésében, amely sürgős orvosi beavatkozást igényel.
 • Egyéb rendellenességek felismerése: A herék önvizsgálata során más rendellenességeket is észrevehetünk, mint például ciszta vagy daganat. Ezek a problémák időbeni észlelése segíthet a megfelelő kezelésben és a szövődmények elkerülésében.

A herék önvizsgálata egyszerű és olcsó módszer a férfiak számára a herék egészségének figyelemmel kísérésére. Fontos, hogy rendszeresen végezzék el az önvizsgálatot, és ha bármilyen eltérést észlel, azonnal konzultáljon orvossal. Az időben történő felismerés és kezelés jelentősen növelheti a sikeres gyógyulás esélyeit.

Kapcsolódó cikkünk

Mikor szükséges a hereultrahang?

Az ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a hereultrahang esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, ondózsinór csavarodás és a daganat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a fájdalmatlan, biztonságos vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Herék önvizsgálata: mikor kell?

Általában azt javasolják, hogy a herék önvizsgálatát fiatal felnőttkorban kezdjék el, amikor a férfiak már elérik a hererák kockázatának kitett korosztályt. A herék önvizsgálata  legjobb gyakorlat szerint a 15-18 éves kor körül elkezdendő, de ha valaki még ennél fiatalabb, de a pubertás jelei már megjelentek, akkor is fontos odafigyelni a herék egészségére és az esetleges változásokra.

A fiatal férfiak megismerjék a saját herezacskójukat és heréiket, hogy felismerjék a normális állapotot és időben észrevegyenek bármilyen változást vagy rendellenességet. A herék önvizsgálata, például havonta egyszer kell elvégezni, és az élet során folytatni kell, hogy a herék egészségének rendszeres ellenőrzését biztosítsa.

Fontos megjegyezni, hogy a herék önvizsgálata nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot. Ha bármilyen eltérést vagy rendellenességet észlel a herékben vagy a herezacskóban, azonnal konzultáljon orvosával, aki további vizsgálatokat és szükség esetén megfelelő terápiát kezd.

Ha bármilyen kétsége vagy kérdése van a herék önvizsgálatával kapcsolatban, forduljon Központunk orvosaihoz a megfelelő útmutatásért és tanácsért.

Herék önvizsgálata: milyen időközönként?


Az herék önvizsgálatát általában havonta egyszer javasolják elvégezni. A herék egyszeri havi önvizsgálata lehetővé teszi a változások időben történő észlelését, és segít a korai felismerésben, ha bármilyen rendellenesség vagy eltérés jelentkezik.

Azonban minden személy más, és a gyakoriság eltérő lehet az egyének között. Ha valakinek korábban voltak herékkel kapcsolatos problémái, vagy a családban előfordult hererák, akkor az orvosuk gyakoribb önvizsgálatot javasolhat nekik.

Emellett fontos megjegyezni, hogy az önvizsgálat mellett rendszeres orvosi vizsgálatokat is végezni kell. Az orvosok évente vagy kétévente ajánlják a teljes testvizsgálatot, amely magában foglalja a herek és herezacskó vizsgálatát is. Ez lehetőséget ad az orvosnak arra, hogy szakmai véleményt alkothasson, és további vizsgálatokat rendeljen el, ha szükséges.

Összefoglalva, a herék önvizsgálata havonta egyszer végzendő el, és ajánánlott rendszeresen orvosi vizsgálatra járni, hogy a herék és herezacskó egészsége megfelelően monitorozva legyen. Ha bármilyen változást vagy rendellenességet észlel, azonnal konzultáljon orvossal!

Hogyan kivitelezendő a herék önvizsgálata?

A herék önvizsgálata otthon is elvégezhető. Íme a lépések, amelyeket követhet a herék önvizsgálatához:

 • Találjon egy nyugodt helyet, ahol kényelmesen tud állni vagy feküdni, például a fürdőszobában vagy az ágyon.
 • Vizsgálat előtt tekintse meg a heréket és a herezacskót a tükörben. Figyeljen olyan eltérésekre, mint a duzzanat, bőrpír vagy más rendellenességek.
 • Álljon meg, és helyezze az egyik lábát egy emelvényre, például egy székre vagy padra. Ez segíteni fogja a herék megfelelő elérését.
 • Használja mindkét kezét. Helyezze a bal kezét a bal here alá, és a jobb kezét a jobb here alá.
 • Finoman tapintsa meg a heréket. Használja az ujjait és a hüvelykujját, és gyengéden görgesse végig a heréken a herezacskóban. Figyeljen olyan eltérésekre, mint csomók, duzzanat, keménység vagy fájdalom.
 • Az ujjait finoman nyomkodja a herék felső és alsó részein, és próbálja meg érezni az esetleges eltéréseket vagy szokatlanul kemény területeket.
 • Ugyanezt a folyamatot ismételje meg a másik here esetében, figyelve az esetleges változásokra.

Fontos, hogy megismerje saját herezacskóját és heréit, hogy észrevegyen bármilyen elváltozást. Ha észrevesz bármilyen eltérést, mint például csomót, duzzanatot, fájdalmat vagy bármilyen rendellenességet, fontos, hogy mielőbb konzultáljon orvossal további vizsgálatok és diagnózis érdekében.

Milyen jelekre kell figyelni, a herék és a herezacskó önvizsgálata során?

A herék önvizsgálata esetén fontos figyelni a következő jelekre és eltérésekre:

 • Csomók vagy dudorok: Ha tapintás közben csomót, dudort vagy egyéb kiemelkedést észlel a herékben vagy a herezacskóban, az komolyabb problémára utalhat, például herecisztára vagy hererákra.
 • Duzzanat:A herék önvizsgálata során, ha az egyik vagy mindkét here megnagyobbodott vagy duzzadt, lehet ezeknek különböző okai, beleértve az herezacskó fertőzéseit, folyadék felhalmozódását vagy gyulladást.
 • Fájdalom vagy érzékenység:A herék önvizsgálata során, ha fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztal a herékben vagy a herezacskóban, az eltérő problémákra utalhat, például heregyulladásra, sérülésre vagy fertőzésre.
 • Aszimmetria: Az herék természetes módon kissé aszimmetrikusak lehetnek, de ha hirtelen vagy jelentős mértékű aszimmetria jelentkezik a herék önvizsgálata során, érdemes orvossal megvizsgáltatni az okát.
 • Bőrpír vagy bőrrel kapcsolatos változások: A herék önvizsgálata során figyelni kell, hogy van-e bőrpír, duzzanat, kiütés vagy bármilyen más változás a herezacskó bőrén. Ezek a tünetek fertőzésekre, allergiákra, egyéb bőrproblémákra utalhatnak.

Mi a normálisnak tekinthető a herék és herezacskó önvizsgálata során?

A herék és a herezacskó tapintásakor az alábbiakat lehet elmondani a normálisnak tekinthető állapotról:

 • A herék általában simák és lágyak tapintásra. Természetes, ha a herék kissé rugalmasak, de nem kellene túl keményeknek vagy kőkeményeknek lenniük.
 • Az herék mérete általában hasonló. Az aszimmetria azonban normálisnak tekinthető, mivel a herék nem mindig egyforma méretűek vagy helyzetűek.
 • A herezacskó bőre általában sima és rugalmas. Bőrpír, kiütések vagy szokatlan elváltozások nem lennének a normális részei.
 • A herék és a herezacskó fájdalommentesek a tapintás során. Ha fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztal, ez lehet jele egy lehetséges problémának.

Fontos megjegyezni, hogy minden ember anatómiája egyedi, és ennek eredményeként az egyéni változások is eltérőek lehetnek. Ha azonban bármilyen jelentős változást vagy eltérést észlel a herék önvizsgálata során, konzultáljon urológussal. Őkmeg tudják válaszolni a felmerülő kérdéseket.

Ezt találtam az önvizsgálat során: mikor kell urológushoz fordulni?

A herék önvizsgálata során fontos, hogy figyeljenek a herék és herezacskó változásaira, rendellenességeire. Ha bármilyen eltérést észlel,  javasolt mielőbb konzultálni egy urológussal.

Ezenkívül az alábbi esetekben is ajánlott felkeresni egy urológust:

 • Ha fennállnak olyan tünetek, mint tartós vagy súlyos fájdalom a herékben vagy herezacskóban, duzzanat, bőrpír, érzékenység vagy egyéb kellemetlen érzések.
 • Ha észlel növekedést vagy változást a herezacskóban, amely lehetővé teszi a herék aszimmetrikus elhelyezkedését vagy más rendellenességeket.
 • Ha észlel egy vagy több kemény csomót a herezacskóban, ami nem múlik el és/vagy növekszik.
 • Ha észlel változást a herék méretében, alakjában vagy szerkezetében.
 • Ha a fenti tünetek mellett más problémák vagy panaszok jelentkeznek, például fájdalom vagy nehézség vizeléskor, szexuális zavarok vagy általános egészségügyi problémák.

Mindig jobb konzultálni egy orvossal, ha aggályok merülnek fel a herék önvizsgálata után. Az urológus szakértői tanácsot adhat, és szükség esetén további vizsgálatokat kérhet, hogy meghatározza a tünetek vagy eltérések okát, és szükség esetén kezelést vagy további intézkedéseket javasolhasson.

Mit kell tenni, ha a herék önvizsgálata során változásokat vagy rendellenességeket észlel?

Ha észlel változásokat vagy rendellenességeket aherék önvizsgálata során, javasolt az alábbi lépéseket követnie:

 • Forduljon orvoshoz: Ha bármi szokatlant észlel a herék önvizsgálata során, fontos, hogy mielőbb konzultáljon egy orvossal vagy urológussal. Ők a legmegfelelőbb szakemberek, akik segítenek az okok meghatározásában és a megfelelő diagnózis felállításában.
 • Ne pánikoljon: Bár a herék önvizsgálata során tapasztalt eltérések aggasztóak lehetnek, próbáljon meg nyugodt maradni és ne gondoljon egyből a legrosszabb forgatókönyvre. Sok esetben a probléma kevésbé súlyos, és könnyen kezelhető.
 • Ne késlekedjen: Ne halassza el az orvosi konzultációt. A korai felismerés és kezelés fontos a legtöbb herékkel kapcsolatos probléma esetén. Minél hamarabb felkeresi az orvost, annál előbb kapja meg a megfelelő diagnózist és szükséges kezelést.
 • Írja fel a tüneteket: Jegyezze fel a tapasztalt tüneteket, változásokat és rendellenességeket, hogy az orvosnak pontos információkat tudjon átadni a konzultáción. Ez segíthet a diagnózis felállításában.
 • Tartsa be az orvos utasításait: Az orvosa további vizsgálatokat vagy teszteket rendelhet el a probléma okának megállapítása érdekében. Fontos, hogy betartsa ezeket az utasításokat, és rendszeresen látogasson el az orvoshoz a kezelés és a felügyelet folytatása érdekében.
 • Legyen nyitott a kommunikációra: Ne féljen beszélni az orvosával a tapasztalatairól, kérdéseiről vagy aggályairól. A nyílt kommunikáció segít az orvosnak a helyes diagnózis felállításában és a megfelelő kezelésben.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a herék önvizsgálata nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot. Az önvizsgálat segít a korai felismerésben, de mindig javasolt rendszeres orvosi vizsgálatokon részt venni a herék és herezacskó egészségének átfogó felülvizsgálata érdekében.

Téma szakértői

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

 

 

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok