Herék önvizsgálata

Herék önvizsgálata

Létrehozva: 2022.09.19 12:21 Módosítva: 2022.09.23 14:32

Minden férfinak gondolnia kell arra, hogy időnként, optimális esetben havonta egyszer megvizsgálja a heréit, hogy felfigyelhessen az esetleges változásokra. Ahogyan a nőknél a mell, a férfiaknál a here önvizsgálata az a tevékenység, amit rendszeresen érdemes elvégezni, a változások mielőbbi felfedezése érdekében. 

A herék önvizsgálata az, amikor megvizsgálja a heréket, hogy nincs-e rendellenesség. Fontos tudni, hogy mi az, ami normálisnak tűnik, és észre kell venni a változásokat. A változások nem minden esetében mindig a rákra kell gondolni. Ha rákról van szó, és korán észre vesszük, akkor a legnagyobb esélye van a gyógyulásra.

Mikor kell önvizsgálatot végezni?  

 • A fiúk tizenéves korukban elkezdhetik az önvizsgálatot 

  Kapcsolódó cikkünk

  Így zajlik a here önvizsgálata

  Ahogyan a nőknél a mell, a férfiaknál a here önvizsgálata az a tevékenység, amit rendszeresen érdemes elvégezni, a változások mielőbbi felfedezése érdekében. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ szakorvosa az önvizsgálat menetére és azokra a jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos az urológiai ellenőrzés.

 • Végezzen önvizsgálatot minden hónapban – mindössze néhány percet vesz igénybe
 • Kezdje közvetlenül egy forró fürdő vagy zuhany után, amikor a herezacskó bőre a legnyugodtabb és a herék könnyen tapinthatók

Az önvizsgálat elvégzése

 1. Állva végezze el a vizsgálatot
 2. Keressen duzzanatot a herezacskóban
 3. Óvatosan érintse meg a herezacskót, úgy hogy megtalálja a herét
 4. Egyenként ellenőrizze az egyes heréket úgy, hogy határozottan és óvatosan forgatja mindkét kéz hüvelykujja és ujjai között, hogy érezze az egész felületet

Keresse fel az urológust ha,

 • Ha kicsi, kemény csomót talál (borsó nagyságú)
 • Ha duzzanat, fájdalom jelentkezik
 • Ha bármilyen más változást lát vagy érez

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!