Herék önvizsgálata

Herék önvizsgálata

Létrehozva: 2022.09.19 12:21 Módosítva: 2022.09.23 14:32

Minden férfinak gondolnia kell arra, hogy időnként, optimális esetben havonta egyszer megvizsgálja a heréit, hogy felfigyelhessen az esetleges változásokra. Ahogyan a nőknél a mell, a férfiaknál a here önvizsgálata az a tevékenység, amit rendszeresen érdemes elvégezni, a változások mielőbbi felfedezése érdekében. 

A herék önvizsgálata az, amikor megvizsgálja a heréket, hogy nincs-e rendellenesség. Fontos tudni, hogy mi az, ami normálisnak tűnik, és észre kell venni a változásokat. A változások nem minden esetében mindig a rákra kell gondolni. Ha rákról van szó, és korán észre vesszük, akkor a legnagyobb esélye van a gyógyulásra.

Mikor kell önvizsgálatot végezni?  

 • A fiúk tizenéves korukban elkezdhetik az önvizsgálatot 

  Kapcsolódó cikkünk

  Herefájdalom - mikor szükséges az azonnali műtét?

  A herefájdalomnak számos forrása lehet, ezért mindenképpen szükség van a panasz kivizsgálására. Az esetek nagy többségében nincs szükség azonnali műtétre, de ondózsinór csavarodás esetén csak a gyors beavatkozás mentheti meg a szervet. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a herefájdalom lehetséges okairól beszélt.

 • Végezzen önvizsgálatot minden hónapban – mindössze néhány percet vesz igénybe
 • Kezdje közvetlenül egy forró fürdő vagy zuhany után, amikor a herezacskó bőre a legnyugodtabb és a herék könnyen tapinthatók

Az önvizsgálat elvégzése

 1. Állva végezze el a vizsgálatot
 2. Keressen duzzanatot a herezacskóban
 3. Óvatosan érintse meg a herezacskót, úgy hogy megtalálja a herét
 4. Egyenként ellenőrizze az egyes heréket úgy, hogy határozottan és óvatosan forgatja mindkét kéz hüvelykujja és ujjai között, hogy érezze az egész felületet

Keresse fel az urológust ha,

 • Ha kicsi, kemény csomót talál (borsó nagyságú)
 • Ha duzzanat, fájdalom jelentkezik
 • Ha bármilyen más változást lát vagy érez

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Kispál Mónika

Kispál Mónika

pszichológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!