Megnagyobbodott az egyik here? Herevízsérv is lehet

Megnagyobbodott az egyik here? Herevízsérv is lehet

Dr. Kállai László Módosítva: 2024.05.17 11:37

A herevízsérv olyan rendellenesség, amely gyakrabban érinti az ötven év feletti férfiakat és nem ritka, hogy urológiai műtét következményeként jelentkezik. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze az elváltozás kivizsgálásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Amikor felgyűlik a folyadék

A herevízsérv olyan rendellenesség, amelyet ki kell vizsgáltatni.A herevízsérv (amit gyakran csak heresérvnek neveznek, de összekeverik a herezacskó sérvvel is) a here körül felgyülemlő folyadékra utaló megnevezés. Ebben az esetben arról van szó, hogy a herét beborító és körülvevő savós hártya alapvetően folyadékot termel azért, hogy a here a folyadéknak köszönhetően súrlódásmentesen mozoghasson. Előfordulhat azonban, hogy a folyadék termelődésének és felszívódásának egyensúlya elbillen az előbbi javára és ezért a folyadék felszaporodik. Ez lehet például mellékheregyulladás, hererák, belgyógyászati betegségek következménye, de urológiai és sebészeti műtétek (például herevisszér tágulat műtét, lágyéksérvműtét) is előidézhetik. Az esetek nagyobb részében azonban nem tudunk ilyen konkrét okot kimutatni.
A folyadékfelszaporodás következtében láthatóan megnő a herezacskó mérete, így a kivizsgáláson ez egy nyilvánvaló tünetként jelentkezik, de a hereultrahang az, ami egyértelműen bizonyítani tudja, hogy a here körül nagy mennyiségű folyadék gyűlt fel. 

A herevízsérv nem fáj, de kellemetlen

A duzzadt here, a herevízsérv kezelése urológus feladata.megnagyobbodo- A herevízsérv azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy a herezacskó egyik fele elkezd növekedni. Mivel ez a folyamat nem jár fájdalommal, előfordulhat, hogy akár évek is eltelnek a diagnosztizálásig, különösen, ha csak kismértékű a növekedés. Az esetek egy részében a herezacskó duzzanat jelentős mértékű is lehet, nehezen fér el a combok és a ruházat szorításában. Az, hogy a beteg hogyan éli meg a herezacskó méretének a növekedését az egyénenként nagyon változó – ismerteti dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze. - Általában elmondható, hogy here-herezacskó duzzanat esetén érdemes szakorvoshoz fordulni. Hirtelen jelentkező, fájdalmas duzzanat esetén sürgősséggel, mert az gyakran mielőbbi orvosi kezelést igényel, de a lassan kialakult, nem fájdalmas here-herezacskó duzzanatot is ki kell vizsgálni, hiszen az elváltozás mögött, a herevízsérven kívül állhat herevisszeresség, mellékhere ciszta, a herezacskóba leterjedő lágyéksérv (herezacskósérv) vagy ritkább esetben hererák is. A herevízsérvnek nagyon ritkán van számottevő szövődménye, akkor kell kezelni, ha panaszt okoz. A kezelés alapvetően műtéti és az esetek jelentős részében egynapos sebészetben végezhető. A műtét az esetek túlnyomó többségében végleges megoldást jelent, a probléma csak nagyon ritkán újul ki. A műtétnél jóval kisebb megterheléssel jár a punkció, melynek során injekciós tűvel és fecskendővel szívjuk le a folyadékot helyi érzéstelenítésben. Az esetek nagy részében azonban ez csak rövid távú megoldást jelent, mert a folyadék gyorsan újratermelődik.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Ùr!
Apukám 80 éves , voltunk több urologusnàl. Prosztata megnagyobbodàsa van . A PSA folyamatosan romlik. Most 116. A prosztata biopsziàba nem megy bele, a lehetséges kockázatok miatt.
Nem tudják műteni, mert nem bírná a szive. Tényleg nincs semmi megoldás hogy ezt lassítani tudják, mindenhez kell a biopszia? A hormonos kezelèshez is? Vagy nincs valami kimèletesebb vizsgalat ami elegendő lenne hogy megkezdödjön valamilyen kezelés ?
Nem tudjuk mitèvők légyünk.
Köszönöm szépen a válaszát.

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

A prosztatarákot akkor lehet kezelni, ha szövettanilag igazolták.
Szükséges a szövetminta-vétel!

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyors, precíz

Az ügyfélfogadás gyors és precíz volt. Az orvos udvariasan és felkészülten, pontlsan fogadott.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK