Fitymaszűkület

Fitymaszűkület

Módosítva: 2024.02.06 11:20

A fityma a férfi nemi szerv része, a hímvessző végén a makkot fedő visszahúzható, illetve erekció esetén magától visszahúzódó dupla bőrredő. A fitymaszűkület, a fityma bőrének különböző fokú szűkületét jelenti, amely miatt a fityma bőre a makkról nem húzható vissza. Ez zavarhatja a tisztálkodást, valamint a szexuális életet, így a mindennapi életben is nehézségeket okozhat.


 

Fitymaszűkület - Tartalom

Mi az a fitymaszűkület?

Fitymaszűkület fajtái

Fitymaszűkület tünetei

Mi okozhat fitymaszűkületet?

Fitymaszűkület kivizsgálása

Fitymaszűkület kezelése

Kezeletlen fitymaszűkület lehetséges szövődményei

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Mi az a fitymaszűkület?

A fitymaszűkület (phimosis) egy állapot, amikor a fityma (a hímvessző fejét borító bőrredő) szűk vagy merev, ami nehezíti vagy lehetetlenné teszi a fityma visszahúzását a hímvessző fejéről. A fitymaszűkület általában fiúknál csecsemő- és gyermekkorban kezdődik, és néhány esetben tovább is fennmaradhat a felnőttkorban.

A fitymaszűkület fajtái

Kétféleképpen is csoportosítható a fitymaszűkület:

Kialakulás szerinti fitymaszűkület:

  • elsődleges vagy veleszületett
  • másodlagos vagy szerzett

 Megjelenés szerinti fitymaszűkület:

  • abszolút fitymaszűkület – a himvessző nyugalmi állapotában is észlelhetőFitymaszűkület-Urológiai Központ
  • relatív fitymaszűkület – csak merevedéskor jelenik meg

Fitymaszűkület tünetei

A fitymaszűkület (phimosis) tünetei általában a következők.

Fájdalom vagy kellemetlenség: Az egyik leggyakoribb tünet a fityma húzása vagy visszahúzása közben jelentkező fájdalom vagy kellemetlenség, különösen az erekció során.

Vizeletürítési nehézségek: A fitymaszűkület miatt a vizelet kifolyása nehezebbé válhat, és a vizelet sugarának irányítása problémás lehet.

Gyakori húgycsőgyulladás: A fitymaszűkület miatt a húgycső könnyebben fertőződhet, és gyakrabban alakulhat ki húgycsőgyulladás.

Vöröség vagy duzzanat: A fityma bőrének gyulladása és irritációja vörösséget és duzzanatot okozhat az érintett területen.

Nehézség a higiénia fenntartásában: A fitymaszűkület miatt a fityma nehezen vagy egyáltalán nem húzható vissza, ami nehezítheti a megfelelő higiéniát és a fityma tisztítását.

Fekélyek vagy sebek: Súlyosabb esetekben, ahol a fityma súlyosan összetapadt vagy gyulladt, fekélyek vagy sebek is kialakulhatnak a fityma bőrén.

Fontos tudni, hogy a fitymaszűkület tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosabbak, és az állapot súlyosságától függően változhatnak. Az enyhe esetekben a tünetek enyhék és idővel maguktól megoldódnak, míg a súlyosabb esetekben a fitymaműtét lehet szükséges a probléma kezelésére. Ha a fitymaszűkület gyanúja merül fel, vagy súlyos tüneteket észlel, fontos, hogy orvoshoz forduljon a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Mi okozhat fitymaszűkületet?

A fitymaszűkület (phimosis) okai több tényezőhöz kapcsolódhatnak, és lehetnek anatómiai, gyulladásos vagy egyéb okok. Itt van néhány közönséges tényező, amelyek hozzájárulhatnak a fitymaszűkület kialakulásához.

  • Természetes összetapadás: A leggyakoribb ok a természetes folyamat. A fiú csecsemők és kisgyermekek fitymája a születéskor általában rászorul a hímvessző fejére. Az összetapadás az életkor előrehaladtával általában magától megoldódik. Azonban egyes esetekben ez a természetes folyamat nem következik be teljesen, és felnőttkorban is fennmaradhat.
  • Gyulladás: Gyulladásos reakciók, például fertőzések vagy irritáció, hozzájárulhatnak a fityma bőrének összetapadásához vagy hegesedéséhez, amely a fitymaszűkület kialakulásához vezethet.
  • Sérülés: Fizikai trauma, például sérülés vagy húzódás a fitymán, szintén okozhatja a fitymaszűkületet.

Fontos megjegyezni, hogy a fitymaszűkület gyakrabban fordul elő gyerekeknél és fiataloknál, és általában enyhe formában jelentkezik, ami idővel magától megoldódhat. Azonban súlyosabb esetekben, ahol a fityma teljesen rászorul és nehezen vagy fájdalmasan húzható vissza, sebészeti beavatkozásra (fitymaműtét) lehet szükség a fityma bőrének eltávolításához vagy rövidítéséhez. Ha fitymaszűkületre gyanakszik, vagy a tünetei súlyosak, forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Fitymaszűkület kivizsgálása

Fitymaszűkület esetén az urológus az ideális orvos, aki elvégezheti a szükséges kivizsgálást és megadhatja a megfelelő kezelési lehetőségeket. A kivizsgálás során az urológus általában a következő lépéseket teheti.

Elbeszélgetés és anamnézis: Az orvos először megkérdezi Önt a tüneteiről, a panaszok kezdetéről és az esetlegesen korábban tapasztalt problémákról.

Fizikai vizsgálat: Az urológus megvizsgálja a nemi szervét, különös tekintettel a fityma állapotára és a pénisz fejére. A vizsgálat során ellenőrzi, hogy a fityma húzható-e vissza a pénisz fejéről.

Vizsgálatok: Az orvos esetleg laboratóriumi vizsgálatokat vagy képalkotó eljárásokat is előírhat, hogy kizárja egyéb problémákat és megerősítse a fitymaszűkület diagnózisát.

Kezelési lehetőségek: Az urológus az eredmények alapján ajánlhatja a megfelelő kezelési opciókat, beleértve a sebészeti beavatkozást (fitymaplasztika) vagy konzervatív kezelést, például szteroid krémek alkalmazását.

Az urológus szakértelme és tapasztalata lehetővé teszi, hogy megfelelően értékelje a fitymaszűkület állapotát és segítsen kiválasztani a legjobb terápiás megoldást az Ön számára. Fontos, hogy ne habozzon orvoshoz fordulni, ha fitymaszűkületre utaló tünetei vannak, mivel a korai kezelés segíthet elkerülni a kellemetlenségeket és szövődményeket.

Kapcsolódó cikkünk

Mikor szükséges a fitymafék átvágása?

Berepedezés, vérzés, gyulladások is kialakulhatnak, aktus közben pedig fájdalom jelentkezhet, ha a férfi nemi szerven található fitymafék túl rövid. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész arra hívta fel a figyelmet, hogy a probléma egy gyors, helyi érzéstelenítés mellett zajló műtéttel megoldható.

Fitymaszűkület kezelése

A fitymaszűkület kezelése attól függ, hogy milyen súlyos a probléma és az egyéni klinikai helyzettől. A fő kezelési lehetőségek a következők.

Fitymaplasztika (fitymahámítás): Ez egy sebészeti beavatkozás, amely során a fitymaszűkületet módosítják vagy eltávolítják. A beavatkozás során az orvos a fityma szűkült részét vágja vagy módosítja, hogy lehetővé tegye a pénisz fejének könnyű kitettségét. Ez a beavatkozás általában ambulánsan végezhető el és általában biztonságos és hatékony.

Konzervatív kezelés: A fitymaszűkület kezelésének kezdeti lépése lehet a helyi szteroid krémek alkalmazása. Ezek a krémek segíthetnek enyhíteni a gyulladást és javítani a fityma rugalmasságát. Emellett fontos lehet a helyes higiéniai gyakorlatok alkalmazása, például rendszeres tisztítás és a fityma gyengéd visszahúzása a pénisz fejéről.

Megfigyelés: Bizonyos fiúknál a fitymaszűkület magától megoldódhat a növekedés során. Az orvos néha azt javasolhatja, hogy várjanak és figyeljék a tünetek alakulását.

Az optimális kezelési módot az orvos a diagnózis és az egyéni szükségletek alapján határozza meg. Fontos, hogy ne próbálja meg saját maga kezelni a fitymaszűkületet, és konzultáljon egy orvossal, általában egy urológussal, aki megfelelő tanácsokat és kezelést tud nyújtani. A kezelés célja az, hogy enyhítse a tüneteket és megakadályozza a szövődmények kialakulását.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kezeletlen fitymaszűkület lehetséges szövődményei

A kezeletlen fitymaszűkületnek számos lehetséges szövődménye lehet. Fontos kezelni a fitymaszűkületet, mivel a következő problémák alakulhatnak ki.

Fájdalom és kellemetlenség: A fitymaszűkület miatt a pénisz fejének (glans) kitettsége fájdalmat és kellemetlenséget okozhat az érintett személynél, különösen az erekció során.

Húgycsőgyulladás: A fityma alatt felhalmozódó smegma (fityma alatti folyadék és baktériumok keveréke) miatt nőhet a húgycsőgyulladás kockázata.

Visszatérő fertőzések: A fitymaszűkület miatt nehezebb lehet a megfelelő higiéniai gyakorlatok betartása, ami visszatérő húgyúti fertőzésekhez vezethet.

Parafimózis: Ha a fityma a pénisz fejére húzódik, de nem képes visszahúzódni a normális helyzetbe, akkor parafimózis alakulhat ki, ami súlyos fájdalmat és duzzanatot okoz.

Fimózis: A fitymaszűkület által okozott fimózis azt jelenti, hogy a fityma nem húzható vissza a pénisz fejéről. Ez gátolhatja az egészséges higiéniai gyakorlatokat és problémákat okozhat a vizeletürítéssel és a szexuális élettel kapcsolatban.

Szexuális problémák: A fitymaszűkület és az esetleges szövődmények szexuális problémákat is okozhatnak, például fájdalmat és teljesítményképességi nehézségeket.

Fontos tehát, hogy a fitymaszűkületet ne hagyjuk kezeletlenül, és forduljon  orvoshoz, ha bármilyen gyanús tünetet észlelk. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet elkerülni a fitymaszűkület okozta szövődményeket és javítani az életminőséget.

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok