Bal vese fájdalom

Bal vese fájdalom

Létrehozva: 2023.05.29 09:44 Módosítva: 2023.05.29 10:12

A bal vese fájdalom szúró, vagy tompa fájdalomként írható le a gerinc bal oldalán, a bordakosár alatt, a vese fájdalom lehet egyoldali, de akár érezhetjük mindkét oldalon is. A tüneteket tapasztalva rögtön a bal vese betegségére gondolnánk, habár rengeteg ok állhat a bal vese fájdalom mögött, például a lép vagy vastagbél irányából kisugározhat a fájdalom a bal vesetáji régióra. A legtöbb bal vese fájdalom oka kezelhető, és nem okoz vesekárosodást vagy szövődményeket.

Bal vese fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mi a vesék feladata?
Mik a bal vese fájdalom tünetei?
Mi miatt fordulhat elő bal vese fájdalom?
Milyen vesén kívüli okok állhatnak a bal vese fájdalom hátterében?
Mikor kell bal vese fájdalom kapcsán orvoshoz fordulni?
Hogyan kezelhető a bal vese fájdalom?

Bal vese fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi a vesék feladata?

A vesék bab alakú szervek, melyek a gerinc két oldalán, a bordakosár alatt találhatók. A bal vese valamivel magasabban helyezkedik el, mint a jobb. A vesék feladata a húgyúti rendszer részeként, hogy kiszűrjék a salakanyagot a szervezetből, amely a vizelettel tud távozni majd. Számos más fontos feladata is van a veséknek; többek között olyan hormont termelnek, amely szabályozza a vérnyomást, valamint a szervezet sav-bázis háztartása felett is őrködnek. A vesék életfontosságú szerveink közé tartoznak, betegségük, nem megfelelő működésük esetén nem tudják eltávolítani a salakanyagokat, a mérgező anyagokat a testünkből, amely miatt hamar mérgezéses állapot léphet fel (urémia). Fontos tehát megismernünk, hogy mi okozhat betegséget, mi lehet a bal vese fájdalom oka és hogyan kezelhető.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen tünetek utalhatnak krónikus vesemedence-gyulladásra?

A krónikus vesemedence-gyulladás nagyon leegyszerűsítve a vese hosszan tartó gyulladásos betegsége, amely sokszor a vissza-visszatérő akut gyulladás talaján alakul ki. A betegség tüneteire, a hajlamosító tényezőkre, a felismerés és kezelés döntő jelentőségére dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa hívta fel a figyelmet. 

Mik a bal vese fájdalom tünetei?

A bal vese fájdalom hátterében számos ok állhat, és ezektől függően a következő tünetek társulhatnak a bal vese fájdalom mellé:Bal vese fájdalom

Mi miatt fordulhat elő bal vese fájdalom?

Nézzük meg közelebbről a bal vese fájdalom lehetséges okait. Sok gyakori, vesetáji fájdalmat okozó állapot csak az egyik vesét érinti. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb állapotokat, betegségeket, amelyek miatt kialakulhat bal vese fájdalom.

 • Dehidráció: Ha nem iszik elég vizet, az az egyik vagy mindkét vesében fájdalmat okozhat. Naponta sok vizet veszítünk izzadással, hányással, hasmenéssel valamint vizelettel, melyet pótolni kell. Az olyan állapotok, mint a cukorbetegség szintén dehidratációhoz vezethetnek. A súlyos vagy krónikus dehidratáció salakanyagokat halmoz fel a vesékben.
 • Fertőzés: A fertőzések gyakori okai a vesefájdalmaknak. A húgyúti fertőzés során a baktériumok a húgyhólyagot vagy a húgycsövet fertőzik meg, onnan azonban átterjedhet az egyik vagy mindkét vesére. A vesegyulladást pyelonephritisnek is nevezik. A nők - különösen a terhes nők - nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ennek oka, hogy a nők húgycsöve rövidebb.
 • Vesekő: A vesekövek apró, kemény kristályok, amelyek a vesék belsejében rakódnak le. A leggyakoribbak sókból és ásványi anyagokból, például kalciumból állnak. A vesekő fájdalmat okozhat, amikor elmozdul vagy a vizelettel távozik a szervezetből. Fájdalmat érezhet a vesében és más területeken, véres vizeletet tapasztalhat.
 • Veseciszta: A ciszta egy kerek, folyadékkal teli zsák. Az egyszerű ciszták nem rákosak, és általában nem okoznak tüneteket. Fájdalmat akkor érezhet, ha a ciszta túl nagyra nő. Problémákat okozhat az is, ha elfertőződik vagy kipukkad. A nagy veseciszta fájdalmas szövődményt, úgynevezett hidronefrózist okozhat. Ez akkor következik be, amikor a ciszta elzárja a vizelet áramlását, és a vese megduzzad.
 • Policisztás vesebetegség: Policisztás vesebetegségről (PKD) akkor beszélünk, ha az egyik vagy mindkét vesében sok ciszta van. Ez a betegség súlyos lehet, a negyedik leggyakoribb oka a veseelégtelenségnek. A tünetek általában 30 éves vagy annál idősebb korban kezdődnek. Ez a betegség jellemzően mindkét vesét érinti, de előfordulhat, hogy csak az egyik oldalon érez fájdalmat. A magas vérnyomás a policisztás vesebetegség leggyakoribb jele. Ha nem kezelik, a magas vérnyomás súlyosbíthatja a vesekárosodást.
 • Vesegyulladás: A vesegyulladás egyik típusa a glomerulonefritisz. Ezt más krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a lupus okozhatják. A súlyos vagy hosszú távú gyulladás vesekárosodást válthat ki.
 • A vese vérellátásának elzáródása: A vesébe jutó vér elzáródását veseinfarktusnak vagy vesevéna-trombózisnak nevezik. Ez akkor következik be, amikor a vese vérellátása hirtelen lelassul vagy megszűnik. Ennek több oka is lehet, többek között vérrög. A vese véráramlásának elzáródása jellemzően az egyik oldalon történik és súlyos vesekárosodást okozhat.
 • Vese vérzés: A vérzés a bal vese fájdalom súlyos oka. Betegség, sérülés vagy a vese területét ért ütés a vesén belüli vérzéshez vezethet.
 • Veserák: A férfiaknál és időseknél nagyobb a veserák kialakulásának valószínűsége. A vesekarcinóma egy olyan daganattípus, amely általában csak az egyik vesében növekszik. A veseráknak a korai stádiumban általában nincsenek tünetei. Az előrehaladott tünetek közé tartoznak: fájdalom, véres vizelet, étvágytalanság, fogyás, láz, fáradtság.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen vesén kívüli okok állhatnak a bal vese fájdalom hátterében?

Amint azt korábban is írtuk, a bal vese fájdalom oka más szerv betegsége is lehet, mely kisugárzik a bal vesetáji régióra. Így az első tünet a bal vese fájdalom, de a vizsgálatokaz elvégezve az derül ki, hogy valójában a vese egészséges. A fájdalom a közeli szervek és szövetekből ered, melyek a következőek lehetnek:

 • Izomfájdalom
 • Izom- vagy gerincsérülés
 • Idegfájdalom
 • Ízületi fájdalom vagy ízületi gyulladás
 • Bordasérülés
 • Hasnyálmirigy vagy epehólyag problémák
 • Emésztési problémák (gyomor és belek)
 • Megnagyobbodott prosztata
 • Sarlósejtes vérszegénység

Mikor kell bal vese fájdalom kapcsán orvoshoz fordulni?

Keresse fel orvosát, ha a bal vese fájdalom súlyos, vagy nem múlik el pár nap alatt. Forduljon orvoshoz, ha bármilyen más tünete is van a fájdalom mellett. A vesebetegség figyelmeztető jelei közé tartoznak:

 • láz
 • fájdalom vagy égő érzés vizelés közben
 • gyakori vizelési kényszer
 • vér a vizeletben
 • hányinger és hányás

Kezelőorvosa vizsgálatokat és teszteket javasolhat, hogy kiderítse a bal vese fájdalom okát:

Hogyan kezelhető a bal vese fájdalom?

Nem minden bal vese fájdalom oka igényel kezelést. Sokat tehetünk veséink egészsége érdekében, ha gondoskodunk bizonyos szokásokkal róluk. Ezek közé tartoznak:

 • a dohányzás mellőzése
 • kiegyensúlyozott, alacsony sótartalmú napi étrend fogyasztása
 • rendszeres testmozgás
 • bőséges vízfogyasztás

Fontos azonban, hogy figyelje az egyéb tüneteket, és tudja, mikor keresse fel orvosát. Orvosa a bal vese fájdalom okától függően különböző kezelési tervet javasolhat. A legtöbb bal vese fájdalom oka kezelhető, és nem okoz vesekárosodást vagy szövődményeket. Fontos azonban, hogy a lehető legkorábban kezelést kapjon. Az alábbiakban a bal vese fájdalom okaira lebontva ismertetjük ezeket a lehetőségeket.

 • Dehidráció: Igyon sok vizet, hogy hidratált maradjon. A több folyadék mellett fogyasszon vízben gazdag ételeket, például friss gyümölcsöket és zöldségeket. Az, hogy mennyi vízre van szüksége, függ az életkortól, az éghajlattól, az étrendtől és más tényezőktől. Ellenőrizze a vizelete színét, hogy megbecsülje, hogy kellően hidratált-e. A sötétsárga szín azt jelenti, hogy valószínűleg több vízre van szüksége.
 • Fertőzés: A kezelés nagyon fontos a vesegyulladás esetén, valószínűleg antibiotikumokra lesz szüksége. Ha nem kezelik, a fertőzés károsíthatja a vesét.
 • Vesekő: A vesekövek ugyan nagyon fájdalmasak lehetnek, de általában nem károsak. A legtöbb vesekő kezelhető fájdalomcsillapító gyógyszerekkel. A sok víz ivása segít a kő kiürülésében. Az orvosi kezelés magában foglalja a hanghullámok alkalmazását, amelyek segítenek a vesekövek zúzásában.
 • Veseciszta: Ha nagy vesecisztája van, orvosa javasolhat egy egyszerű eljárást a ciszta eltávolítására. Ennek során egy hosszú tűt használnak a lecsapolásához. Ezt általában általános vagy helyi érzéstelenítés mellett végzik. Ezt követően valószínűleg antibiotikumot kell szednie a fertőzés megelőzése érdekében.
 • Policisztás vesebetegség: A PKD kezelése magában foglalja a vérnyomás gyógyszerekkel és diétával történő szabályozását. Antibiotikumokra is szükség lehet a hólyag- vagy vesegyulladások miatt, így megelőzhető a vese további károsodását. Az egyéb kezelések közé tartozik a bal vese fájdalom csillapítása és a sok víz fogyasztása. Súlyos esetekben néhány PKD-s embernek veseátültetésre lehet szüksége.
 • Vesegyulladás: A vesegyulladás kezelése az okától függ. Ha például cukorbetegségben szenved, a vércukorszint gyógyszerekkel és diétával történő szabályozása segíthet legyőzni a gyulladást. Orvosa szteroid gyógyszereket is felírhat a gyulladás és a bal vese fájdalom enyhítésére.
 • A vese vérellátásának elzáródása: A kezelés általában véralvadásgátló gyógyszereket tartalmaz. A gyógyszerek feloldják a vérrögöket, és megakadályozzák azok újbóli kialakulását. A véralvadásgátló gyógyszereket tabletta formájában vagy közvetlenül a vérrögbe injekciózva lehet bevenni. Ritka esetekben műtétre lehet szükség a vérrög eltávolításához.
 • Vese vérzés: A fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom segít a kisebb vese vérzés gyógyításában. Súlyos esetekben a vérzés sokkhoz vezethet, amikor sürgősségi beavatkozásra van szükség.
 • Veserák: A veserákot más ráktípusokhoz hasonlóan kemoterápiás gyógyszerekkel és sugárkezeléssel kezelik. Egyes esetekben a daganat vagy az egész vese eltávolítására szolgáló műtétre van szükség, hogy megszűnjön a veserák és az általa okozott bal vese fájdalom.

  Téma szakértői

  Dr. Bajor Gábor

  Dr. Bajor Gábor

  urológus
  Dr. Nagy Károly PhD

  Dr. Nagy Károly PhD

  urológus
  Dr. Csutak Magdolna

  Dr. Csutak Magdolna

  urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!