Bal vese fájdalom

Bal vese fájdalom

Módosítva: 2024.05.16 11:47

A bal vese fájdalom szúró, vagy tompa fájdalomként írható le a gerinc bal oldalán, a bordakosár alatt. A vese fájdalom lehet egyoldali, de akár érezhetjük mindkét oldalon is. A tüneteket tapasztalva rögtön a bal vese betegségére gondolnánk, habár rengeteg ok állhat a bal vese fájdalom mögött, például a lép vagy vastagbél irányából kisugározhat a fájdalom a bal vesetáji régióra. A legtöbb bal vese fájdalom oka kezelhető, és nem okoz vesekárosodást vagy szövődményeket.

Bal vese fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mi a vesék feladata?
Mik a bal vese fájdalom tünetei?
Mi miatt fordulhat elő bal vese fájdalom?
Milyen vesén kívüli okok állhatnak a bal vese fájdalom hátterében?
Mikor kell bal vese fájdalom kapcsán orvoshoz fordulni?
Hogyan kezelhető a bal vese fájdalom?

Online Bejelentkezés

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Bal vese fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi a vesék feladata?

A vesék bab alakú szervek, melyek a gerinc két oldalán, a bordakosár alatt találhatók. A bal vese valamivel magasabban helyezkedik el, mint a jobb. A vesék feladata a húgyúti rendszer részeként, hogy kiszűrjék a salakanyagot a szervezetből, amely a vizelettel tud távozni majd. Számos más fontos feladata is van a veséknek; többek között olyan hormont termelnek, amely szabályozza a vérnyomást, valamint a szervezet sav-bázis háztartása felett is őrködnek. A vesék életfontosságú szerveink közé tartoznak, betegségük, nem megfelelő működésük esetén nem tudják eltávolítani a salakanyagokat, a mérgező anyagokat a testünkből, amely miatt hamar mérgezéses állapot léphet fel (urémia). Fontos tehát megismernünk, hogy mi okozhat betegséget, mi lehet a bal vese fájdalom oka és hogyan kezelhető.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek az inkontinencia fő rizikófaktorai

Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy amerikai adatok szerint a 30-60 év közti nők közel 30 %-a, a férfiaknak 1,5-5 %-a tapasztalja. A megelőzéshez és a kezeléshez is fontos a rizikófaktorok ismerete, amelyekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt. 

Mik a bal vese fájdalom tünetei?

A bal vese fájdalom hátterében számos ok állhat, és ezektől függően a következő tünetek társulhatnak a bal vese fájdalom mellé:Bal vese fájdalom

 

Mi miatt fordulhat elő bal vese fájdalom?

Nézzük meg közelebbről a bal vese fájdalom lehetséges okait. Sok gyakori, vesetáji fájdalmat okozó állapot csak az egyik vesét érinti. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb állapotokat, betegségeket, amelyek miatt kialakulhat bal vese fájdalom.

 • Dehidráció: Ha nem iszik elég vizet, az az egyik vagy mindkét vesében fájdalmat okozhat. Naponta sok vizet veszítünk izzadással, hányással, hasmenéssel valamint vizelettel, melyet pótolni kell. Az olyan állapotok, mint a cukorbetegség szintén dehidratációhoz vezethetnek. A súlyos vagy krónikus dehidratáció salakanyagokat halmoz fel a vesékben.
 • Fertőzés: A fertőzések gyakori okai a vesefájdalmaknak. A húgyúti fertőzés során a baktériumok a húgyhólyagot vagy a húgycsövet fertőzik meg, onnan azonban átterjedhet az egyik vagy mindkét vesére. A vesegyulladást pyelonephritisnek is nevezik. A nők - különösen a terhes nők - nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ennek oka, hogy a nők húgycsöve rövidebb.
 • Vesekő: A vesekövek apró, kemény kristályok, amelyek a vesék belsejében rakódnak le. A leggyakoribbak sókból és ásványi anyagokból, például kalciumból állnak. A vesekő fájdalmat okozhat, amikor elmozdul vagy a vizelettel távozik a szervezetből. Fájdalmat érezhet a vesében és más területeken, véres vizeletet tapasztalhat.
 • Veseciszta: A ciszta egy kerek, folyadékkal teli zsák. Az egyszerű ciszták nem rákosak, és általában nem okoznak tüneteket. Fájdalmat akkor érezhet, ha a ciszta túl nagyra nő. Problémákat okozhat az is, ha elfertőződik vagy kipukkad. A nagy veseciszta fájdalmas szövődményt, úgynevezett hidronefrózist okozhat. Ez akkor következik be, amikor a ciszta elzárja a vizelet áramlását, és a vese megduzzad.
 • Policisztás vesebetegség: Policisztás vesebetegségről (PKD) akkor beszélünk, ha az egyik vagy mindkét vesében sok ciszta van. Ez a betegség súlyos lehet, a negyedik leggyakoribb oka a veseelégtelenségnek. A tünetek általában 30 éves vagy annál idősebb korban kezdődnek. Ez a betegség jellemzően mindkét vesét érinti, de előfordulhat, hogy csak az egyik oldalon érez fájdalmat. A magas vérnyomás a policisztás vesebetegség leggyakoribb jele. Ha nem kezelik, a magas vérnyomás súlyosbíthatja a vesekárosodást.
 • Vesegyulladás: A vesegyulladás egyik típusa a glomerulonefritisz. Ezt más krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a lupus okozhatják. A súlyos vagy hosszú távú gyulladás vesekárosodást válthat ki.
 • A vese vérellátásának elzáródása: A vesébe jutó vér elzáródását veseinfarktusnak vagy vesevéna-trombózisnak nevezik. Ez akkor következik be, amikor a vese vérellátása hirtelen lelassul vagy megszűnik. Ennek több oka is lehet, többek között vérrög. A vese véráramlásának elzáródása jellemzően az egyik oldalon történik és súlyos vesekárosodást okozhat.
 • Vese vérzés: A vérzés a bal vese fájdalom súlyos oka. Betegség, sérülés vagy a vese területét ért ütés a vesén belüli vérzéshez vezethet.
 • Veserák: A férfiaknál és időseknél nagyobb a veserák kialakulásának valószínűsége. A vesekarcinóma egy olyan daganattípus, amely általában csak az egyik vesében növekszik. A veseráknak a korai stádiumban általában nincsenek tünetei. Az előrehaladott tünetek közé tartoznak: fájdalom, véres vizelet, étvágytalanság, fogyás, láz, fáradtság.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen vesén kívüli okok állhatnak a bal vese fájdalom hátterében?

Amint azt korábban is írtuk, a bal vese fájdalom oka más szerv betegsége is lehet, mely kisugárzik a bal vesetáji régióra. Így az első tünet a bal vese fájdalom, de a vizsgálatokaz elvégezve az derül ki, hogy valójában a vese egészséges. A fájdalom a közeli szervek és szövetekből ered, melyek a következőek lehetnek:

 • Izomfájdalom
 • Izom- vagy gerincsérülés
 • Idegfájdalom
 • Ízületi fájdalom vagy ízületi gyulladás
 • Bordasérülés
 • Hasnyálmirigy vagy epehólyag problémák
 • Emésztési problémák (gyomor és belek)
 • Megnagyobbodott prosztata
 • Sarlósejtes vérszegénység

Mikor kell bal vese fájdalom kapcsán orvoshoz fordulni?

Keresse fel orvosát, ha a bal vese fájdalom súlyos, vagy nem múlik el pár nap alatt. Forduljon orvoshoz, ha bármilyen más tünete is van a fájdalom mellett. A vesebetegség figyelmeztető jelei közé tartoznak:

 • láz
 • fájdalom vagy égő érzés vizelés közben
 • gyakori vizelési kényszer
 • vér a vizeletben
 • hányinger és hányás

Kezelőorvosa vizsgálatokat és teszteket javasolhat, hogy kiderítse a bal vese fájdalom okát:

Hogyan kezelhető a bal vese fájdalom?

Nem minden bal vese fájdalom oka igényel kezelést. Sokat tehetünk veséink egészsége érdekében, ha gondoskodunk bizonyos szokásokkal róluk. Ezek közé tartoznak:

 • a dohányzás mellőzése
 • kiegyensúlyozott, alacsony sótartalmú napi étrend fogyasztása
 • rendszeres testmozgás
 • bőséges vízfogyasztás

Fontos azonban, hogy figyelje az egyéb tüneteket, és tudja, mikor keresse fel orvosát. Orvosa a bal vese fájdalom okától függően különböző kezelési tervet javasolhat. A legtöbb bal vese fájdalom oka kezelhető, és nem okoz vesekárosodást vagy szövődményeket. Fontos azonban, hogy a lehető legkorábban kezelést kapjon. Az alábbiakban a bal vese fájdalom okaira lebontva ismertetjük ezeket a lehetőségeket.

 • Dehidráció: Igyon sok vizet, hogy hidratált maradjon. A több folyadék mellett fogyasszon vízben gazdag ételeket, például friss gyümölcsöket és zöldségeket. Az, hogy mennyi vízre van szüksége, függ az életkortól, az éghajlattól, az étrendtől és más tényezőktől. Ellenőrizze a vizelete színét, hogy megbecsülje, hogy kellően hidratált-e. A sötétsárga szín azt jelenti, hogy valószínűleg több vízre van szüksége.
 • Fertőzés: A kezelés nagyon fontos a vesegyulladás esetén, valószínűleg antibiotikumokra lesz szüksége. Ha nem kezelik, a fertőzés károsíthatja a vesét.
 • Vesekő: A vesekövek ugyan nagyon fájdalmasak lehetnek, de általában nem károsak. A legtöbb vesekő kezelhető fájdalomcsillapító gyógyszerekkel. A sok víz ivása segít a kő kiürülésében. Az orvosi kezelés magában foglalja a hanghullámok alkalmazását, amelyek segítenek a vesekövek zúzásában.
 • Veseciszta: Ha nagy vesecisztája van, orvosa javasolhat egy egyszerű eljárást a ciszta eltávolítására. Ennek során egy hosszú tűt használnak a lecsapolásához. Ezt általában általános vagy helyi érzéstelenítés mellett végzik. Ezt követően valószínűleg antibiotikumot kell szednie a fertőzés megelőzése érdekében.
 • Policisztás vesebetegség: A PKD kezelése magában foglalja a vérnyomás gyógyszerekkel és diétával történő szabályozását. Antibiotikumokra is szükség lehet a hólyag- vagy vesegyulladások miatt, így megelőzhető a vese további károsodását. Az egyéb kezelések közé tartozik a bal vese fájdalom csillapítása és a sok víz fogyasztása. Súlyos esetekben néhány PKD-s embernek veseátültetésre lehet szüksége.
 • Vesegyulladás: A vesegyulladás kezelése az okától függ. Ha például cukorbetegségben szenved, a vércukorszint gyógyszerekkel és diétával történő szabályozása segíthet legyőzni a gyulladást. Orvosa szteroid gyógyszereket is felírhat a gyulladás és a bal vese fájdalom enyhítésére.
 • A vese vérellátásának elzáródása: A kezelés általában véralvadásgátló gyógyszereket tartalmaz. A gyógyszerek feloldják a vérrögöket, és megakadályozzák azok újbóli kialakulását. A véralvadásgátló gyógyszereket tabletta formájában vagy közvetlenül a vérrögbe injekciózva lehet bevenni. Ritka esetekben műtétre lehet szükség a vérrög eltávolításához.
 • Vese vérzés: A fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom segít a kisebb vese vérzés gyógyításában. Súlyos esetekben a vérzés sokkhoz vezethet, amikor sürgősségi beavatkozásra van szükség.
 • Veserák: A veserákot más ráktípusokhoz hasonlóan kemoterápiás gyógyszerekkel és sugárkezeléssel kezelik. Egyes esetekben a daganat vagy az egész vese eltávolítására szolgáló műtétre van szükség, hogy megszűnjön a veserák és az általa okozott bal vese fájdalom. 

  Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK