Méhsüllyedés vagy méhelőesés: Mi a különbség?

Méhsüllyedés vagy méhelőesés: Mi a különbség?

Módosítva: 2024.05.02 17:51

A méhsüllyedés vagy a méhelőesés számtalan idősödő hölgy életét nehezíti meg. Kezdetben előfordulhat, hogy a méhsüllyedés még nem okoz panaszokat, idővel azonban és a méhelőesés stádiumában már zavaró lehet. Ezek az állapotok ugyanis fájdalmat, vizelési panaszokat okoznak és megnehezíthetik a szexuális együttléteket is. Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a méhsüllyedés és a méhelőesés között, így a következő bejegyzésben részletesen bemutatjuk.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a méhsüllyedés?
Mit jelent a méhelőesés?
Mi a különbség a méhsüllyedés és a méhelőesés között?
Mik a méhsüllyedés és a méhelőesés jellemző tünetei?
Hogyan kezelhető a méhsüllyedés és a méhelőesés?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a méhsüllyedés?

A méhsüllyedés egy olyan állapotot jelent, amikor a méh részben lesüllyed a hüvelybe. A méhsüllyedés oka, hogy meggyengülnek vagy sérülnek a méh alátámasztását biztosító szalagok, izmok és egyéb struktúrák. A medencében lévő izmokat, szalagokat és szöveteket medencefenéki izmoknak nevezzük. A medencefenéki izmok feladata, hogy kitámasszák és helyén tartsák a méhet, végbelet, hüvelyt, húgyhólyagot és más kismedencei szerveket. Mivel a méh és a hüvely egymással összefüggő, egymásban folytatódó szervek, így a méh számára a legegyszerűbb a hüvelybe süllyedni. A méhsüllyedés lehet enyhe, közepes vagy súlyos, attól függően, hogy milyen mértékben csúszott bele a hüvelybe a méh. Fontos tudni, hogy a méhsüllyedés egy kezdeti állapot! Sajnos kezeletlenül rosszabbodhat, és megjelenhetnek az életminőséget befolyásoló, kellemetlen tünetek. Éppen ezért érdemes rendszeresen részt venni nőgyógyászati szűrővizsgálatokon, hogy korán felismerhető legyen a méhsüllyedés. Ilyen esetben a medencefenék izmainak erősítésével még kezelhető az állapot és megakadályozható, hogy súlyosabb, már csak sebészileg kezelhető méhsüllyedés jöjjön létre.

Mit jelent a méhelőesés?

A méhelőesés hasonló állapotot jelent, mint a méhsüllyedés, viszont a betegség egy súlyosabb, előrehaladottabb állapotát. Méhelőesés esetén ugyanis a méh már olyan mértékben lesüllyedt a hüvelybe, hogy eléri a hüvely végét és ki is türemkedik rajta. Méhelőesés esetén tehát a méh részben vagy teljesen kibújik a hüvelyből. A méhelőesés hátterében ugyanazok a mechanizmusok állnak, mint a méhsüllyedés hátterében, vagyis méhelőesés esetén is a medencefenéki izmok és szalagok gyengülése vagy sérülése vezet a betegség kialakulásához. Méhelőesés esetén viszont ez az állapot súlyosabb, még kevésbé tudják a helyén tartani a méhet a medencefenéki izmok, még jobban megnyúlnak a kismedencei szalagok. A méhelőesés tünetei hasonlóak lehetnek a méhsüllyedés tüneteihez, csak súlyosabb formában. A méhelőesés megnehezíti a mindennapokat és jelentősen ronthatja az érintett hölgyek életminőségét. A méhelőesés kezelése is bonyolultabb, mint a méhsüllyedés esetében, általában műtéti megoldásra van szükség.

Kapcsolódó cikkünk

Kiújult a stressztől a felfázása? Ezek a házi gyógymódok segíthetnek

A felfázás, vagyis húgyúti fertőzés kiújulásához sajnos a stressz is hozzájárulhat, ami jelen helyzetben szinte elkerülhetetlen. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa segítségével megtudhatjuk, mit tehetünk enyhe, kezdeti tünetek esetén, és mikor szükséges az antibiotikum.

Mi a különbség a méhsüllyedés és a méhelőesés között?

A méhsüllyedés és a méhelőesés két tehát két hasonló nőgyógyászati állapot, amelyekben a méh a hüvelybe süllyed. A méhsüllyedés gyakrabban fordul elő, mint a méhelőesés. A méhsüllyedés és a méhelőesés közötti legfontosabb különbség a betegség súlyossága. a méhsüllyedés és a méhelőesés felfoghatóak úgy is, mint a betegség súlyosság szerinti skálájának a két vége. Négy stádiumot tudunk megkülönböztetni a méhsüllyedés és a méhelőesés esetén, ezek a következők:

 • I. stádium: A méh a hüvely felső részébe süllyed, enyhe fokú süllyedés
 • II. stádium: A méh süllyedése eléri a hüvely alsó részét, már majdnem eléri a hüvelynyílást
 • III. stádium: A méh kitüremkedik a hüvelyből
 • IV. stádium: A méh olyan mértékben lesüllyedt, hogy az egész méh kicsúszik a hüvelyből

A méhsüllyedés és a méhelőesés hátterében mindkét esetben a medencefenéki izmok és szalagok gyengülése áll. A medencefenéki izmok és szalagok az idő előrehaladtával gyengülhetnek. Fokozza ennek esélyét a többszöri hüvelyi úton történő szülés, valamint a menopauza. Menopauza idején csökken az ösztrogén mennyisége, az ösztrogén pedig segít erősen tartani a medenceizmokat. Az ösztrogén mennyiségének csökkenésekor tehát nő a méhsüllyedés és a méhelőesés kockázata. Fokozza a méhsüllyedés és a méhelőesés esélyét minden olyan állapot is, ami extra megterhelést jelent a medenceizmokra. Ilyen tényezők lehetnek a terhesség, a nagy súlyú kisbabák világra hozatala, az elhízás, a krónikus köhögés vagy székrekedés és az ismételt nehéz tárgyak emelése. Ezek az állapotok hatására nyúlnak a kismedencei szalagok és gyengülnek az izmok, amik miatt létrejöhet a méhsüllyedés vagy a méhelőesés.

A méhsüllyedés és a méhelőesés tünetei és kezelése is különböző, amiket a későbbiekben részletesen be is mutatunk.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a méhsüllyedés és a méhelőesés jellemző tünetei?

A méhsüllyedés és a méhelőesés tünetei hasonlóak lehetnek, azonban a méhelőesés tünetei általában súlyosabbak és új tünetek is megjelenhetnek a méh teljes kitüremkedése miatt. Fontos megjegyezni, hogy nem minden nő tapasztalja az összes tünetet. Vannak, akiknél csak enyhe tünetek jelentkeznek, míg másoknál súlyosabbak.Méhsüllyedés vagy méhelőesés - Urológiai Központ

A méhsüllyedés leggyakoribb tünetei:

 • Idegentestérzés a hüvelyben: Ez a tünet gyakran az első, ami a méhsüllyedésre utal. A nők úgy érezhetik, mintha valami ,,lenne" a hüvelyükben, vagy mintha nyomás nehezedne rájuk.
 • Alhasi fájdalom: A fájdalom mérsékelt vagy súlyos is lehet, és a hüvelyben, deréktájon vagy a combban is érezhető lehet.
 • Vizeletürítési nehézségek: A méhsüllyedés gátolhatja a húgyhólyag kiürülését, ami sürgős vizelési ingert, gyakori vizelést és vizeletinkontinenciát okozhat.
 • Székelési nehézségek: A méhsüllyedés nehezítheti a székletürítést is, ezáltal székrekedéshez vezethet.
 • Fájdalmas szexuális együttlét: A méhsüllyedés miatt a hüvely is megváltozhat, ami fájdalmassá teheti a szexuális együttlétet.
 • Hüvelyi váladékozás: A méhsüllyedés fokozott hüvelyi váladékozást okozhat.

A méhelőesés tünetei:

Méhelőesés esetén is tapasztalhatóak lehetnek a méhsüllyedés felsorolt tünetei, ám emellett a következők is megjelenhetnek:

 • A méh a hüvelyen kívül: Ez a méhelőesés legnyilvánvalóbb tünete. A méh rózsaszínű vagy vöröses duzzanatként jelenhet meg a hüvelynyílásban.
 • Hüvelyi fájdalom: A hüvelyi fájdalom állandó vagy szakaszos is lehet méhelőesés esetén.
 • Vizeletürítési nehézségek: A méhelőesés súlyosbíthatja a méhsüllyedés okozta vizeletürítési nehézségeket.

Hogyan kezelhető a méhsüllyedés és a méhelőesés?

A méhsüllyedés és a méhelőesés kezelése a stádiumtól és a tünetektől függően változhat. Az enyhe tüneteket okozó, nem zavaró méhsüllyedés nem feltétlenül igényel kezelést. Azonban ha a tünetek súlyossá vagy zavaróvá válnak, érdemes kezeltetni az állapotot. Szerencsére számos hatékony kezelési lehetőség áll rendelkezésre méhsüllyedés és méhelőesés esetén, melyekkel visszanyerhető a jó életminőség.

A méhsüllyedés kezelési lehetőségei közé elsősorban az életmódbeli változtatások tartoznak. Szerencsére a méhsüllyedés még enyhe állapot, így ha időben megkezdjük az életmódbeli változtatásokkal a kezelését, az elegendő lehet. Ezek az életmódbeli változtatások a méhsüllyedés és a méhelőesés megelőzésében is hasznosak lehetnek. Méhsüllyedés esetén a következő lehetőségek segíthetnek:

 • Fogyás: A fogyás segíthet csökkenteni a medencefenék izmaira nehezedő nyomást, és enyhítheti a méhsüllyedés és a méhelőesés tüneteit.
 • Székrekedés kezelése: A krónikus székrekedés súlyosbíthatja a méhsüllyedés és a méhelőesés tüneteit. A rostbevitel növelése, a bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás segíthet megelőzni a székrekedést.
 • Medencefenék izomzatának erősítése: A medencefenék izomzatának erősítése segíthet a méh helyben tartásában. Számos gyakorlat létezik a medencefenék izmainak erősítésére, beleértve a Kegel-gyakorlatokat.
 • Kerülje a nehéz emelgetést: A nehéz tárgyak emelgetése növelheti a medencefenék izmaira nehezedő nyomást, és súlyosbíthatja a méhsüllyedés és a méhelőesés tüneteit.

Amennyiben a méhsüllyedés súlyosabb vagy komolyabb panaszokat okoz a Mayer-gyűrű felhelyezése és műtéti megoldások is segíthetnek. Ezek méhelőesés esetén is jó terápiás lehetőségek, és elsőként választják őket. Érdemes tudni, hogy méhelőesés esetén is érdemes az életmódbeli változtatásokat bevezetni, ezekkel ugyan nem kezelhető az állapot, de segíthet enyhíteni a tüneteket. Méhelőesés esetén azonban elsőként műtéti megoldásokat vagy Mayer-gyűrűt javasol az orvos. A Mayer-gyűrű egy gumiból vagy műanyagból készült eszköz, amelyet a méhnyak köré vagy alá helyeznek fel és segít megtámasztani és helyben tartani a méhet. Súlyos esetekben a méh megfelelő helyzetbe állításához műtétre lehet szükség. A műtét során a nőgyógyász medencefenék izmait és szalagjait erősítheti vagy megfeszítheti az áthelyezésükkel, amivel a méh visszakerül a helyére. Bizonyos esetekben a méh egy részét vagy egészét el kell távolítani. Ez azonban egy nagy műtét és nem lehetséges utána több gyermeket vállalni, így érdemes megfontolni ezt a lehetőséget. Méhelőesés esetén az életmódbeli változtatások segítenek fenntartani a műtéttel vagy Mayer gyűrűvel létrehozott állapotot. A menopauza után a nőknél a hüvelyi ösztrogénkrémek vagy tabletták is segíthetnek javítani a hüvely szöveteinek állapotát és enyhíteni a méhsüllyedés és a méhelőesés tüneteit. Bizonyos esetekben a hüvely és a gátizomzat helyi érzéstelenítésével járó eljárások segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és a kellemetlenséget.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK