Vizeletvisszatartás is vezethet húgyúti fertőzéshez gyerekeknél

Vizeletvisszatartás is vezethet húgyúti fertőzéshez gyerekeknél

Dr. Bajor Gábor Módosítva: 2024.03.20 08:38

Hasfájásra, fájós, csípős vizeletre panaszkodhatnak azok a gyerekek, akik húgyúti fertőzéstől szenvednek, illetve néhányan egyszerűen „nem tudnak pisilni”. Ha pedig már a felső húgyutakat is elérte a fertőzés, láz, elesettség, étvágytalanság hívhatja fel a figyelmet a bajra. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a gyermekkorban jelentkező betegség lehetséges okaira és a kezelés döntő jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az alsó húgyúti fertőzés gyakori gyermekbetegség

Gyerekeknél is urológus kezeli a felfázást.A bakteriális fertőzések közt a húgyúti fertőzés a második leggyakoribb a gyerekek közt, a légúti betegségek után. Ahogyan a felnőtteknél, a kicsiknél is leggyakrabban egy Escherichia coli nevű baktérium okozza a fertőzést (bár ritkán vírusok, gombák, paraziták is okozhatják), ami normál körülmények közt is megtalálható a székletben. Éppen ez az oka annak, hogy pelenkás korban ezek a baktériumok könnyebben juthatnak a székletből a külső nemi szervek közelébe, ráadásul ilyenkor még a kicsik immunrendszere is fejletlenebb, tehát viszonylag könnyen kialakulhat a fertőzés. És bár a későbbi életkorokban sokkal gyakrabban fertőződnek meg a lányok, csecsemőkorban még a kisfiúknál gyakoribb. Ez főként azért van, mert ilyenkor a fityma még le van tapadva, a külső húgycsőnyílás nehezebben tartható tisztán, ezért a kórokozók könnyebben megtelepedhetnek rajta. Később azonban a rövidebb húgycső, valamint a végbélnyílás és a húgycsőnyílás közelsége miatt a lányok jóval veszélyeztettebbé válnak, ahogyan a felnőtt nők is. Kislányoknál meg kell említeni az ún. széles hólyagnyak nevű variációt, amely az életkor előrehaladtával megszűnik, a gyermek "kinövi", és fokozott higiénés módszerekkel az ismétlődő gyulladások megelőzhetők.
- Gyerekeknél nem ritka, hogy a pisi tartogatása, vagyis a vizeletvisszatartás okozza a problémát, aminek számos – akár lelki – oka is lehet. Ha egy gyerek nagyon ritkán megy el vécére, vagy nem engedi ki teljesen a vizeletét, az pangani kezd és a pangó vizelet mindig jó táptalaj a kórokozóknak – hangsúlyozza dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa. – Ugyanakkor egyes esetekben vizsgálódni kell a fejlődési rendellenességek, például sipolyok, daganatok, sérülések után, és mindig rá kell kérdezni a húgyúti fertőzésre hajlamosító betegségekre is, elsősorban a cukorbetegségre. Ha például egy gyereknek többszer újul ki a húgyúti fertőzése, feltétlenül fontos ellenőriztetni a vércukorszintet.   

Miről panaszkodhat a gyerek?

A húgyúti fertőzés kezelése gyerekeknél is lehet antibiotikum.A húgyúti fertőzés okozta tünetek attól függenek, hogy csak az alsó vagy a felső húgyutakat érinti-e a probléma. Az alsó húgyúti fertőzés, amit a köznyelvben hólyaghurutnak vagy tévesen felfázásnak is neveznek (ugyanis nem maga a hideg okozza, legfeljebb a hidegben meggyengült helyi védekező rendszer), jellegzetes tüneteket okoz. Erre lehet gyanakodni, ha a gyerek az alábbiakra panaszkodik vagy a szülő az alábbiakat veszi észre:

  • hasfájás (alhasi fájdalom),
  • fájdalmas, csípős vizelés,
  • csak pár csepp vizelet ürítése,
  • visszatartott vizelet vagy épp bepisilés (amikor már szobatiszta a gyerek),
  • kellemetlen, szúrós szagú vizelet.

A felső húgyúti fertőzés ehhez képest olyan tüneteket okoz, amelyekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen a gyerek lázas, rossz a közérzete, elesett, nem eszik, illetve előfordulhat hányás. Ha esetleg vér is megjelenik a vizeletben, az súlyosabb betegségre utal. A csecsemők ilyenkor fájdalmasan sírnak, a nagyobbak esetleg el tudják mondani, hogy valamelyik oldaluk fáj – ez jellemző tünete a vesemedence-gyulladásnak.  A legfontosabb tehát, hogy akár súlyosabb akut tünetek, akár enyhébb tünetek mutatkoznak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, egyrészt a kezelés, másrészt a szövődmények megelőzése miatt.

A kezelés a diagnózistól függ

A diagnosztizálás nagyban épül a gyerek vagy a szülők által elmondott panaszokra, és a kivizsgálásra. Nagyon fontos továbbá a vizeletvizsgálat, amit még csecsemőknél is meg lehet oldani egy speciális vizeletgyűjtő zacskó segítségével – foglalja össze Bajor doktor. – Ha alsó húgyutakat érintő fertőzésről van szó, általában antibiotikumos kezelésre van szükség, ami mellett – és általában is – nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás és a minél gyakoribb és teljes vizeletürítés. Az antibiotikum mellett ajánlott az orvos által javasolt pre- és probiotikumokat is alkalmazni az egészséges mikrobiom visszaállításáért. A vesemedence-gyulladás kezelése szintén antibiotikummal történik, de az már kórházban zajlik és később nefrológiai utánkövetést igényel.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

T Urolodus.
Következő lenne a problémám.
Lankadt állapotban a fitymám a makk alatt gyürü szerüen szoros nem mindig csuszik vissza. Erekcióalatt is érzem hogy szoros.
Könnyen hátra huzhato de visszahuzáskor érzem hogy ugrik egyett a makk pereménél.
Voltam már vele orvosnál.
Legutobb gyulladás csökkentőt kaptam nem tudom mire mivel begyuladva nincs és nem is volt.
Védekezés macerás tizből 2x 3x becsipi a fityma és a makk közé az ovszert.
Mit lehet a megoldás.

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Kedves Ádám,

Nagy valószínűséggel műtéti megoldásra (körülmetélés) lesz szükség. Vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Üdvözlettel: Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"A doktor úr nagyon kedves és alapos. Mindent részletesen elmagyarázott, rám szánta az időt. Örülök, hogy jó kezekbe kerültem!"

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok