Vesekő tünetei

Vesekő tünetei

Létrehozva: 2023.01.03 13:58 Módosítva: 2023.04.03 15:19

A hát- vagy oldalfájdalom, a vér a vizeletben és a fájdalom melletti hányinger/hányás a vesekő tünetei. A legtöbb vesekő körülbelül csicseriborsó méretű, de lehet olyan kicsi is, mint egy homokszem és akkora, mint egy golflabda. A kis kövek átjuthatnak a húgyúti rendszeren, de a nagyobbak esetében műtétre lehet szükség.

Mi az a vesekő?

A vesében lévő kő egy szabálytalan alakú szilárd tömeg vagy kristály, amely akár egy homokszem is lehet, akár egy golflabda méretű. A vesekő (vagy kövek) méretétől függően előfordulhat, hogy észre sem veszi, hogy van ilyen. Még a kis kövek is extrém fájdalmat okozhatnak, mivel a húgyutakon keresztül távoznak a szervezetből. A folyadékfogyasztás elősegítheti a folyamatot, amely akár három hétig is eltarthat.

A vesekő, vesekövek leggyakrabban tünetmentesen bújnak meg a vesékben, azonban időnként fájdalmas tünetekkel hívják fel magukra a figyelmet. Ha egy vesekő túl nagy ahhoz, hogy természetes úton távozzon a szervezetből, megakadályozhatja a normál vizeletürültetést és hirtelen komoly fájdalmat, vesegörcsöt okozhat tünetként. A vesekövek 30%-a aktív kezelést igényel, ekkor a vesekőzúzás adhat megoldást.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a vesekő tünetei?

vesekő tüneteiÉvekig lehet egy vesekő a vesében, anélkül, hogy tudnánk, hogy ott van. De amikor elkezd mozogni vagy nagyon megnagyobbodik, akkor jelentkezhetnek a vesekő tünetei. A vesekő tünetei a következők:

 • Fájdalmat érez a hát alsó részén vagy a test oldalán
 • Hányinger és/vagy hányás a fájdalommal együtt
 • Vér a vizeletben
 • Fájdalomérzés vizelés közben
 • Vizelési képtelenség
 • Gyakoribb vizelés szükségességének érzése
 • Láz vagy hidegrázás
 • Rossz szagú vagy zavarosnak tűnő vizelet

A kisebb vesekövek nem okozhatnak fájdalmat vagy egyéb tünetet. Ezek a „néma kövek” a vizeletben távoznak a testből.

A vesekő kezelési lehetőségéről itt olvashat bővebben: Vesekövesség kezelése

Mik a vesekő tünetei gyermekeknél?

A vesekő tünetei leggyakrabban a vér a vizeletben vagy a fájdalom. A fájdalom mértéke, amelyet gyermeke tapasztal, és hol fáj, a kő helyétől és méretétől függ. Egyéb vesekő tünetek a következők:

 • Súlyos kólikás fájdalom.
 • Vizelési képtelenség (amikor egy kő elzárja a húgyutakat)
 • Hányinger/hányás
 • Felhős, bűzös vizelet, láz, hidegrázás vagy gyengeség, ami súlyos fertőzés jele lehet
 • Vér a vizeletben

A legtöbb gyermekkori vesekő a vesében marad, de akár egyharmada is kivándorolhat a veséből, és elakadhat az húgyvezetékben. A vesében maradt vesekövek, bár gyakran fájdalommentesek, visszatérő húgyúti fertőzések forrásai lehetnek. A húgyvezetékben elhelyezkedő vesekövek súlyos kólikás fájdalmat, tünetet okozhatnak.

Azonnali orvosi segítséget igényel a vesekő, ha légzési nehézség, zavarodottság, szabálytalan szívverés, izomgörcsök, láb-, boka-, csuklóduzzanat is jelentkezik. Természetesen a tünetek mögött nem csak vesekő, de más veseproblémák is meghúzódhatnak, a pontos diagnózist csak szakorvos tudja felállítani.

Hogyan diagnosztizálják a veseköveket?

Az orvosa a vesekő tünetei alapján a következő vizsgálatokat kérheti:

 • Képalkotó vizsgálatok: A röntgen, a CT és az ultrahang segít az urológus szakorvosank látni a vesekövek méretét, alakját, helyét és számát. Ezek a tesztek segítenek eldönteni, hogy milyen kezelésre van szüksége.
 • Vérvizsgálat: A vérvizsgálat feltárja, mennyire jól működnek a veséi, ellenőrizni fogja a fertőzést, és megkeresi azokat a biokémiai problémákat, amelyek vesekő kialakulásához vezethetnek.
 • Vizeletvizsgálat: Ez a teszt a fertőzés jeleit is keresi, és megvizsgálja a veseköveket képező anyagok szintjét.

Téma szakértője

Kapcsolódó cikkünk

Az ejakulációs zavarok 5 gyakori fajtája

A korai magömlés csak egy az ejakulációt érintő problémák sorában. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész a leggyakoribb zavarokról, azok okairól és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok