Vesekő tünetei

Vesekő tünetei

Módosítva: 2024.02.28 10:06

A vesekő a vese üregrendszerében csapódik ki a vizeletből. Méretét tekintve akár olyan kicsi is lehet, mint egy homokszem, de akár akkora is, mint egy golflabda. A kisebb kövek átjuthatnak a húgyutakba, és áthaladásuk során fájdalmat és véres vizeletet okozhatnak. A nagyobb kövek hajlamosítanak a vizelet pangására és ezáltal a húgyúti gyulladások létrejöttére. A vesekő tünetei között tehát hányinger, hányás, valamint hát- vagy oldalfájdalom is megjelenhet.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mi az a vesekő?
Mik a vesekő tünetei?
Mik a vesekő tünetei gyermekeknél?
A vesekő tünetei alapján hogyan azonosítható a betegség?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi az a vesekő?

A vesekő egy szabálytalan alakú szilárd kristály vagy képződmény, amely a vizeletből csapódik ki. A vese feladata a vér szűrése és a vizelet termelése. A vese folyamatosan szűri a vért és távolítja el belőle a salakanyagokat, valamint a felesleges vizet. Emellett számos más funkciója is van a vesének, mint például a hormonok termelése, a vérnyomás szabályozása vagy a szervezet sav-bázis háztartásának a fenntartása. Vesekő képződés akkor jön létre, ha bizonyos anyagok túl nagy mennyiségben vannak jelen a vizeletben. Ekkor ezek az anyagok a túl magas koncentráció miatt már nem tudnak többé a vizeletben maradni, hanem kicsapódnak. Így keletkezik a vesekő. A vesekő a vese kiválasztó rendszerében képződik, majd a húgyutakon keresztül távozik. A vesekő különböző méretű lehet, a homokszemtől kezdve a golflabda méretig, és számos különböző problémát okozhat. A vesekő tünetei némák is lehetnek, méretétől függően előfordulhat, hogy valaki észre sem veszi. A vesekő tünetei közül a kis kövek extrém fájdalmat okozhatnak, amikor a húgyutakon keresztül távoznak a szervezetből. A húgyutak ugyanis szűkebb teret jelentenek, mint a vese üregrendszere, itt könnyen megakadhat a vesekő vagy felsértheti a nyálkahártyát. Ez a folyamat ráadásul lasú, akár három hétig is eltarthat, mire ürül a vesekő, viszont a folyadékfogyasztás elősegítheti a folyamatot. Ha egy vesekő túl nagy ahhoz, hogy természetes úton távozzon a szervezetből, megakadályozhatja a normál vizeletürültetést és hirtelen komoly fájdalom, vesegörcs jelenhet meg a vesekő tünetei közül. A vesekövek 30%-a aktív kezelést igényel, ekkor a vesekőzúzás adhat megoldást. A vesekő visszatérő lehet, aminek hátterében a következő okok állhatnak:

 • Genetika: A genetikai, öröklött hajlam is szerepet játszhat a vesekő kialakulásában.
 • Dietetikai tényezők: Az alacsony folyadékbevitel, a túlzott sófogyasztás és az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint a vörös hús és a koffein, hozzájárulhatnak a vesekő kialakulásához. Az A, D, C-vitaminok túlzott fogyasztása és az alacsony B-vitamin szint is szerepet játszhat a vesekő kialakulásában.
 • Magas kalcium- és oxalátszintek: A vizeletben jelen lévő magas kalcium- vagy oxalátszintek hozzájárulhatnak a vesekő kialakulásához. A vesekő legtöbb típusa ugyanis ezen anyagok kikristályosodása miatt alakul ki. Bizonyos gyógyszerek fokozzák ezen anyagok magas szintjét a vizeletben.
 • Húgyúti rendellenességek: A húgyúti rendellenességek, például a húgyutak elzáródása, a vesico-ureteralis reflux vagy a vizelet áramlásának bármi módon történő akadályozása is növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát.
 • Elhízás, anyagcserezavar: Az elhízás vagy anyagcserezavar is vezethet a vesekő kialakulásához.

A vesekőnek több típusa is létezik. Az esetek közel háromnegyed részében kalcium követ látunk. Kialakulásában az öröklődő anyagcserezavar, nagy mennyiségű vitaminbevitel, mellékpajzsmirigy-túlműködés, gyógyszerszedés játszhat fontos szerepet. A nők körében gyakoribb a magnéziumból felépülő, úgynevezett struvit kő. A vesekövek 5%-a húgysavból áll, a köszvényben szenvedő betegeknél fordul elő ez a típus gyakrabban. Anyagcserezavarok esetén a vizeletben a cisztin mennyisége is megnőhet és annak kikristályosodásával jön létre a kő.

Kapcsolódó cikkünk

Akut és krónikus is lehet a mellékhere-gyulladás

Többek közt heveny fájdalom, duzzanat, bőrpír utalhat az akut mellékhere-gyulladásra, de a mellékhere-gyulladás krónikus formát is ölthet. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos a két állapot közti különbségekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Mik a vesekő tünetei?

A vesekő tünetei mind jellegükben, mind erősségükben változatosak lehetnek. Sok embernél jelen van ugyan, de akár évekig nem jelentkeznek a vesekő tünetei. A kisebb vesekövek gyakran nem okoznak fájdalmat vagy egyéb tünetet. Ezek a „néma kövek” észrevétlenül távoznak a testből vizelettel. Akkor mutatkoznak csak a vesekő tünetei, amikor elmozdul vagy ha nagyon megnagyobbodik. A vesekövek által okozott tünetek függenek a kövek helyzetétől is. Nem jelentkeznek a vesekő tünetei, ha a kő a parenchymában helyezkedik el. A kelyhekben vagy a vagy a vesemedencében lévő vesekő tünetei gyakran csak tompa deréktáji fájdalom formájában jelentkeznek, ha viszont elzárja a húgyutakat, a vesekő tünetei súlyosabbak is lehetnek. A vesekő tünetei a következők:Vesekő tünetei - Urológiai Központ

 • Fájdalom a hát alsó részén vagy a test oldalán: A vesekő okozta fájdalom rövid vagy hosszú ideig tarthat, illetve hullámokban jöhet és el is múlhat. A fájdalom  gyakran csak ez egyik oldalon jelentkezik, de néha mindkét oldalt is érinti; lehet tompa vagy éles, és lefelé is sugározhat a húgyvezetékeken keresztül vagy a hasba.
 • Hányinger és/vagy hányás a fájdalommal együtt: A vesekő tünetei között szerepelhet olyan intenzív fájdalom is, ami hányingert vagy hányást eredményezhet. A fájdalom miatt a betegek gyakran émelygésre panaszkodnak és bizonyos esetekben hányás is előfordulhat.
 • Vér a vizeletben: A vesekő felsértheti a húgyutak nyálkahártyáját a mozgás során és a vizeletben vér is megjelenhet. A vizelet rózsaszínű vagy vörös színű lehet, ami a vesekő okozta irritáció következménye.
 • Fájdalomérzés vizelés közben: A vizelettel távozó kövek nagy fájdalmat okozhatnak egyrészt a nyálkahártya felsértése révén, másrészt a húgycső tágítása során.
 • Vizelési képtelenség, elakadt vizelet: A nagyobb méretű kövek úgy is be tudnak ékelődni a húgyutakba, hogy a vizeletürítés teljes blokádját hozzák létre.
 • Gyakoribb vizelési inger érzése: A vesekő tünetei között szerepel a gyakori vizelési inger is, mivel a vesekő irritálhatja a húgyhólyagot.
 • Láz vagy hidegrázás: A vesekövek a vizelet pangását okozhatják a húgyutakban. A pangó vizeletben könnyebben felszaporodnak a baktériumok és könnyebben okoznak húgyúti fertőzéseket.
 • Rossz szagú, bűzös vagy zavarosnak tűnő vizelet: A vesekő irritáló hatása miatt okozhatja a vizelet elhomályosulását vagy kellemetlen szagát, valamint növeli a húgyúti fertőzések kockázatát is. A vesekő tünetei mellett a húgyúti fertőzésre is jellemző ez a tünet.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a vesekő tünetei gyermekeknél?

Sokan úgy gondolják, hogy a vesekő a felnőttek betegsége és hogy a vesekő tünetei csak náluk jelentkeznek. Ez nem így van, sőt a túlzott sófogyasztás, a gyorséttermi ételek, a mozgásszegény életmód és a kevés folyadékfogyasztás miatt egyre gyakrabban fordulnak elő gyermekek körében is a vesekő tünetei. A vesekő tünetei közül a gyermekek körében is a véres vizelet és a fájdalom a leggyakoribbak. A gyermek által tapasztalt fájdalom mértéke, és hogy hol fáj, az a vesekő helyétől és méretétől függ. A legtöbb gyermekkori vesekő a vesében marad, de akár egyharmada is kivándorolhat a veséből, és elakadhat az húgyvezetékben. Előfordulhat, hogy a vesében maradt vesekő tünetei ugyan nem jelentkeznek, de visszatérő húgyúti fertőzések forrásai is lehetnek a gyermekeknél. A húgyvezetékben elhelyezkedő vesekövek súlyos kólikás fájdalmat okozhatnak. A vesekő tünetei a gyermekek körében a következők lehetnek:

 • Éles fájdalom a hátban, az oldalon, az alhasban vagy az ágyéki tájon
 • Rózsaszín, vörös vagy barna vér a vizeletben, más néven hematuria
 • Állandó vizelési inger
 • Fájdalom vizelés közben
 • Vizeletürítési képtelenség, vagy csak kis mennyiségű vizelet ürítése (akkor jön létre, amikor egy kő elzárja a húgyutakat)
 • Zavaros vagy rossz szagú vizelet
 • Ingerlékenység, ami különösen a kisgyermekek között gyakori
 • Hányinger vagy hányás
 • Láz és hidegrázás
 • Súlyos kólikás fájdalom

A gyermekeket azonnal orvoshoz kell vinni, ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik! Ezek a vesekő tünetei is lehetnek, de egy súlyosabb állapot is okozhatja. Azonnali orvosi segítségre van szükség akkor is, ha a vesekő tünetei mellett légzési nehézség, zavarodottság, szabálytalan szívverés, izomgörcsök, láb-, boka-, csuklóduzzanat is jelentkezik. Természetesen a tünetek mögött nem csak vesekő, hanem más veseproblémák is meghúzódhatnak. A pontos diagnózist csak szakorvos tudja felállítani.

A vesekő tünetei alapján hogyan azonosítható a betegség?

Az orvosa a vesekő tünetei alapján a következő vizsgálatokat kérheti:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata