Mi a teendő, ha a makk és/vagy a fityma begyullad?

Mi a teendő, ha a makk és/vagy a fityma begyullad?

Dr. Nagy Károly PhD Módosítva: 2024.06.17 09:03

Könnyen félelemre adhat okot, ha a makk és/vagy a fityma bőrén piros, viszkető foltok jelennek meg, holott a balanitis és a posthitis nem nemi úton terjedő betegségek. Mindazonáltal a kezelés és a rizikófaktorok csökkentése fontos feladat, amiben az urológus segíthet. Az alapvető teendőkre dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa hívta fel a figyelmet.

A makk és a fityma gyulladása többnyire együtt jár

Fájdalom, pirosság, duzzanat, esetleg viszketés és hámlás – ilyen tünetek jelentkezhetnek a makk és a fityma gyulladásakor, amelyek leggyakrabban együtt járA makk és a fityma gyulladását fontos kezelni.nak. Így lesz a balanitis-ből (makk gyulladása) és a posthitis-ből (fityma gyulladása) balanoposthitis.
Ez a terület ideális talajt jelent a gyulladásoknak, ugyanis meleg, sötét, valamint a vizelet, az előváladék és az ondó természete miatt meglehetősen nedves. Ez pedig olyan környezet, amit a kórokozók igazán kedvelnek, és vannak olyan kockázati faktorok is, amelyek elősegítik a megtelepedésüket. Ilyen például a fitymaszűkület, a meggyengült immunrendszer és rossz higiénés körülmények is. Ez utóbbi azonban nem jelenthet bélyeget, ugyanis már néhány csepp vizelet vagy a fityma alá szivárgó ondó is elég a kórokozóknak, sőt, akár az is, ha fürdés után nincs szárazra törölve a terület. A tisztálkodással kapcsolatban viszont nem szabad átesni a ló túloldalára sem: az irritáló hatású tisztálkodószerek nem segítenek, sőt, akár ekcémát is okozhatnak a pénisz területén. (Ugyanakkor a tisztálkodás hiánya miatt a makkon meggyűlő smegma, vagyis a mirigyek által termelt váladék szintén problémát okozhat.)
- Ha a fityma alatt sűrű, kellemetlen szagú váladék mutatkozik, az minden valószínűség szerint balanoposthitis-re utal – ismerteti Nagy doktor. – Amennyiben hámlás és viszketés is érinti a területet, akkor felmerül a gombás fertőzés gyanúja, ami leggyakrabban Candida gomba, és döntően a női partnertől származik. Ez azonban nem nevezhető nemi betegségnek, de nem zárja ki, hogy ettől függetlenül akár STD is jelen lehet. Más kórokozók is okozhatják a makk és a fityma gyulladását, amit érdemes már az elején kezelni, mert kezeletlen esetekben a fityma beszűkülhet, kifekélyesedhet a pénisz, és hegesedési folyamat is beindulhat.

A diagnózisra épül a kezelés, a felvilágosításra pedig a megelőzés

Az urológus szakszerűen kezeli a férfi gyulladásokat.,- A makk és a fityma gyulladása olyan jellegzetes tünetekkel rendelkezik, hogy azok alapján fel tudjuk állítani a diagnózist. Tenyésztésre csak akkor van szükség, ha felmerül a párhuzamosan jelen lévő nemi úton terjedő betegség, vagy valamilyen egyéb komplikáló tényező jelenlére – hangsúlyozza dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa. – A kezelés alapvetően a fertőtlenítésre, a szárazon tartásra és szükség esetén az antimikrobiális, antibiotikus készítmények alkalmazására épül, amelyek csak receptre kaphatók. Már csak ezért is fontos az orvosi diagnózis, azon túl, hogy az esetleges otthoni félrekezelések nem segítenek a helyzeten.
Az akut állapot kezelésén kívül érdemes a pácienst felkészíteni a későbbi megelőzésre is, ezért fontos az alapvető szabályok ismertetése. Az elsődleges tudnivaló, hogy a makkot, valamint a makk és a fityma közti területet minél szárazabban kell tartani, ezért le kell tisztítani, meg kell szárítani azt vizelés és szexuális aktus után is. Normál esetben nem szükséges ehhez speciális intim tisztálkodó szereket beszerezni, sőt, ezek inkább ártanak, elég a tiszta víz, a szappan, esetleg az unguentum hydrophylicum nonionicum nevű mosdókrém és az alapos törölközés. Ugyanakkor ajánlatos a további hajlamosító tényezőket is rendezni, vagyis az esetleges fitymaszűkületet orvosolni, és a meggyengült immunrendszer mögött gyakran álló cukorbetegséget kezelni.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Cím, édesanyám férje 80 éves,nehezen mozog, szellemileg sem a leg frissebb már.
Háziorvosunk szerint a leletei alapján urológushoz kell mennie.
Mielőtt fizikailag is elviszem őt Önökhöz, tudnánk a leleteivel online konzultálni? Van Önöknél erre lehetőség?
Köszönettel,
Kata

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Van lehetőség online konzultációra is.
Ha ezt az opciót választanák, kérem keressenek fel minket telefonon. Ott részletes információt tudnak kapni ennek menetéről.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló orvos

"Sok évnyi szenvedés után a Doktor úr nyújtott megoldást a visszatérő húgyúti fertőzéseimre. Kiváló orvos, csak ajánlani tudom"

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata