Gyógyítható-e a merevedési zavar?

Gyógyítható-e a merevedési zavar?

Dr. Rákász István Módosítva: 2024.03.27 08:29

Az erektilis diszfunkió, közkeletű nevén a merevedési zavar meglehetősen gyakori probléma, amelyet azonban sok férfi olyan kínos érez, hogy nem fordul ezzel orvoshoz, miközben jónéhányan attól tartanak, hogy rajtuk nem is lehetne segíteni. Holott dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint a megoldásra számos lehetőség kínálkozik, amelyeket akár párhuzamosan lehet, sőt gyakran kell is alkalmazni.

A merevedési zavar legtöbbször átmeneti és a visszafordítható

A merevedési zavar kezelésében gyógyszer és eszköz is segíthet.Az esetek döntő többségében a merevedési zavar olyan férfiaknál fordul elő, akik korábban képesek voltak erekciót fenntartani – ezt hívjuk másodlagos erektilis diszfunkiónak. (Az elsődleges típusnál – ami igen ritka - az érintett férfi sosem volt képes az erekció fenntartására.) A másodlagos jelenség olyan gyakori, hogy a Journal of Sexual Medicine szerint közel 30 millió amerikai férfit érint.
Fontos tudni, hogy megfelelő kezeléssel a merevedési zavar tünetei csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők, a legtöbb esetben a probléma átmeneti és visszafordítható. (Az elsődleges erektilis diszfunkció kezelése természetesen intenzívebb és összetettebb.) 
- A kezelés alapját leginkább a gyógyszerelés, illetve szükség esetén a műtéti eljárások jelenthetik – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Természetesen a megfelelő módszereket mindig személyre szabottan kell megválasztanunk, akár a páciens adottságait, igényeit is figyelembe véve, hiszen, ha valakinél például nem válnak be a tradicionális eljárások, szóba jöhet még a pénisz pumpa is, amely vért pumpálva a péniszbe, fenntartja az erekciót. Az életmód változtatások és a medencefenéki gyakorlatok pedig minden esetben támogathatják a javulást.  

A kiinduló okot és a pszichés hátteret is vizsgálni kell

A merevedési zavar kezelésénél mindig ki kell deríteni, van-e valamilyen alapbetegség a háttérben, aminek csak egyik tünete az erektilis diszfunkció. Ha erről van szó, természetesen az alapbetegséget kell elsősorban ellátni. A beszűkült artériákat például gyógyszeresen és életmódváltással is lehet kezelni, az így visszaállított szív-érrendszeri egészség pedig az erektilis diszfunkció megszűnését is eredményezheti.
Ugyanakkor bizonyos alapbetegségek kezelése mellett rövidtávú eljárásokra is szükség lehet. Az olyan jellegű segítséget nevezhetjük rövidtávúnak, amely adott esetben segít az erekció fenntartásában, de nem oldja meg a kiinduló problémát. Ez megoldás lehet olyan állapotoknál, mint például a cukorbetegség vagy az érszűkület.
Mindemellett figyelembe kell venni, hogy a merevedési zavarnak sokszor pszichés oka is van (kezeletlen stressz, alacsony önértékelés, sérült párkapcsolat, stb.), így a pszichológus bevonása is sokat javíthat a helyzeten, sőt, még a gyógyszeres kezelést is hatékonyabbá teheti. 

Mi javasolhat még az urológus?

  • Életmódbeli változtatások

A merevedési zavar a legtöbb esetben gyógyítható.A vérnyomás és a koleszterinszint csökkentése, szükség esetén a súlyfelesleg leadása és a rendszeres mozgás mindenképpen jó hatásúak lehetnek, különösen, ha olyan alapbetegségek állnak a háttérben, mint a diabétesz és a szív-érrendszeri betegségek.

  • Medencefenéki gyakorlatok

A medencefenék izmai segítenek a férfiaknak a vizelésnél és az ejakulációnál. Megerősítésük tehát hozzájárulhat az erektilis funkció működéséhez, kutatások szerint még cukorbetegeknél is.

  • Gyógyszerváltás

Bizonyos gyógyszerek ronthatnak az állapoton, így például a vérnyomáscsökkentők és a koleszterincsökkentők. Éppen ezért a probléma kivizsgálásakor fontos, hogy a szedett gyógyszerekről is beszámoljunk, hátha a szerváltás és az életmódbeli változtatások megoldást jelenthetnek. 

- Amennyiben a merevedési zavar nem csupán egyszeri alkalommal jelentkezik, az ettől érzett stressz a későbbiekben tovább ronthat az állapoton – hangsúlyozza Rákász doktor. – Az ördögi körbe azonban nem szabad beletörődni, minél előbb érdemes kivizsgáltatni a problémát, hiszen a szakszerű és akár több irányú kezelés rendezheti a helyzetet.    

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Doktor Úr!
Olyan kérdésem lene!
Hogy ma reggel mentem WC re és villágos zöld volt a Vizeletem!
Nem fáj a Hasam és látán meg ijedtem kicsit!
Ezért fordultam most önhöz hogy talán tudna vami választ adni rá!
Meg van mind 2 vesém volt vesekövem de az magátol távozot!
Ezért fordulok önhöz hogy mit tudna ajánlani!
Elöre is köszönöm!
Tiszteletel maradok!
Lackner Ilona

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Vizelet vizsgálatot (általános+üledék), majd a lelettel urológiai vizsgálatot ambulanciánkon.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alig kellett várni

Minden rendben zajlott. Várni szinte alig kellett.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok