6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utal

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utal

Módosítva: 2024.06.27 11:10

A húgyhólyaggyulladás egy gyakori egészségügyi probléma, amely számos okra vezethető vissza. Ez a kellemetlen állapot gyakran jár fájdalmas vizelési ingerrel és más zavaró tünetekkel. A húgyhólyaggyulladás kialakulásának hátterében állhatnak bakteriális fertőzések, irritáló anyagok használata, hosszantartó katéter használat, sugárkezelés, bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, valamint autoimmun betegségek. Ezért fontos figyelembe venni az egyes kiváltó tényezőket, és megfelelő megelőző intézkedéseket tenni az egészséges húgyhólyag működésének fenntartása érdekében.

Mi is az a húgyhólyaggyulladás?

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Bakteriális fertőzés

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Irritáló anyagok használata

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Hosszan tartó katéterhasználat

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Sugárkezelés

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Autoimmun betegségek

Mi is az a húgyhólyaggyulladás?

A húgyhólyaggyulladás, orvosi nevén cisztitisz, a húgyhólyag gyulladásos megbetegedése. Leggyakrabban bakteriális fertőzés okozza, de lehet más okokból is, például irritáló anyagok, sugárkezelés, vagy autoimmun betegségek miatt.

A húgyhólyaggyulladás tünetei:

 • Gyakori vizelési inger
 • Fájdalom vagy égő érzés vizelés közben
 • Kis mennyiségű vizelet ürítése
 • Vér a vizeletben (hematuria)
 • Alsó hasi fájdalom, nyomásérzés
 • Zavaros, rossz szagú vizelet

A húgyhólyaggyulladás általában nem súlyos betegség, de megfelelő kezelés és az ok feltárása nélkül komplikációk léphetnek fel. Ha valaki a fent említett tüneteket tapasztalja, javasolt orvoshoz fordulnia.

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat

A húgyhólyaggyulladás, vagyis cisztitisz, számos különböző okból alakulhat ki. Az alábbiakban lehet összefoglalva megtalálni a hat leggyakoribb lehetséges okot, amelyek gyakran vezetnek ehhez a kellemetlen állapothoz:

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Bakteriális fertőzés

A húgyhólyaggyulladás egyik leggyakoribb oka a bakteriális fertőzés. Ez az ok különösen gyakran vezet húgyhólyaggyulladás kialakulásához, mivel a baktériumok, mint például az Escherichia coli (E. coli), a húgycsövön keresztül -úgynevezett felszálló módon, vagyis ascendálva-  bejutnak a húgyhólyagba, ahol elszaporodnak és húgyhólyaggyulladás okoznak. Amikor a bakteriális fertőzés a meghúzógó ok a húgyhólyaggyulladás hátterében, a tünetek gyorsan kialakulnak, és gyakori, fájdalmas vizelési ingerrel járnak. Az ilyen típusú húgyhólyaggyulladás hátterében álló ok tehát gyakran a bakteriális fertőzés. Mivel ez az ok annyira elterjedt, a húgyhólyaggyulladás megelőzésének egyik legfontosabb lépése a megfelelő higiénia és a fertőzések elkerülése. Azonban, amit fontos megemlíteni, hogy a húgyhólyaggyuladás bakteriális oka mögött bár leggyakrabban az E.coli áll, azért vannak más potenciális kórokozók is, amik fertőzést okoznak. Ilyen például a baktériumok közül a Chlamydia, Klebsiella és Proteus törzsek.

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Irritáló anyagok használata

Az irritáló anyagok használata szintén gyakran meghúzódó ok a húgyhólyaggyulladás hátterében. Bár a spermicid krémek nem érintkeznek közvetlenül a húgyhólyaggal, a használatuk keltette húgycső irritáció és a hüvelyi baktériumflóra felborulása közvetetten ok lehet a húgyhólyaggyulladás kialakulásában. Ezért az irritáló anyagok, mint a spermicid krémek, használatának kerülése fontos lehet a húgyhólyaggyulladás vagy esetlegesen a visszatérő húgyhólyaggyuladás megelőzésében.

​​​​A spermicid krémek közvetlenül nem érintkeznek a húgyhólyaggal, de használatuk közben közvetett módon mégis hozzájárulhatnak a húgyhólyaggyulladás kialakulásához. Az alábbiakban lehet olvasni, hogyan történhet ez:

 • Húgycső irritációja: A spermicid krémek irritálhatják a húgycső nyílását, amely a hüvely közelében található. Ez az irritáció elősegítheti a baktériumok könnyebb bejutását a húgycsőbe, amelyen keresztül feljuthatnak a húgyhólyagba, húgyhólyaggyulladás megjelenését okozva.
 • Bakteriális egyensúly felborulása: A spermicid krémek megváltoztathatják a hüvely természetes baktériumflóráját, amely a húgycső és a húgyhólyag védelmét is biztosítja. A hüvelyflóra egyensúlyának felborulása lehetővé teheti, hogy káros baktériumok elszaporodjanak és feljussanak a húgyhólyagba, húgyhólyaggyulladás jellegzetes képét keltve.

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Hosszan tartó katéterhasználat

A hosszantartó katéter használat gyakran lehet a meghúzódó ok a húgyhólyaggyulladás mögött. Az alábbi fő mechanizmusokon keresztül járul hozzá a húgyhólyaggyulladás kialakulásához:

 • Baktériumok bejutása és elszaporodása: A katéter egy külső eszköz, amelyet a húgyhólyagba vezetnek, hogy biztosítsa a vizeletet elvezetését, és ezáltal egy nyílt kaput is jelent a kórokozók, például baktériumok számára. Ha a katéter nem megfelelően van kezelve vagy nem megfelelően van behelyezve, könnyen előfordulhat, 6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhathogy kórokozók jutnak be a húgyhólyagba, ott elszaporodnak és húgyhólyaggyulladás megjelenését okozzák.
 • Biofilmképződés: A katéter felületén könnyen kialakulhat biofilm, amely egy vékony réteg, amiben a baktériumok el tudnak rejtőzni és ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben is. A biofilm jelenléte tovább növelheti a húgyhólyaggyulladás kockázatát.
 • Húgyhólyag irritációja: A katéter behelyezése és jelenléte maga is irritálhatja a húgyhólyag nyálkahártyáját. Ez az irritáció hajlamosíthat a gyulladásos reakciók kialakulására, és növelheti a baktériumok bejutásának esélyét és a húgyhólyaggyulladás kialakulását.
 • Húgyhólyag ürítésének zavara: A hosszantartó katéter használata megváltoztatja a normális vizelet ürítési folyamatot. A húgyhólyag nem tud megfelelően ürülni, ami pangó vizelet kialakulásához vezethet. A pangás kedvező környezetet teremt a baktériumok szaporodásához és a húgyhólyaggyulladás kialakulásához.

Összességében a hosszantartó katéter használata számos mechanizmuson keresztül növeli a húgyhólyaggyulladás kockázatát. Fontos, hogy a katéterek kezelése és gondozása megfelelő legyen, hogy minimalizálják a fertőzés kialakulásának veszélyét, és így csökkentsék a húgyhólyaggyulladás előfordulását a katéter használatának ideje alatt.

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Sugárkezelés

A sugárkezelés húgyhólyaggyulladás kialakulását ok ozhatja azáltal, hogy a húgyhólyagot érintő sugárterhelés gyulladásos reakciót vált ki. A sugárkezelés során a ráksejtek elpusztítása érdekében koncentrált sugárdózisokat irányítanak a daganat helyére. Ez a sugárterhelés azonban nem csak a daganatos sejteket éri, hanem a környező szöveteket is, ideértve a húgyhólyagot is, és így eredményezi a húgyhólyaggyulladás kialakulását.

Hogy okozza a húgyhólyaggyulladást a sugárkezelés?

 • Sugárhatás a húgyhólyagra: A sugárterhelés közvetlen hatással van a húgyhólyag nyálkahártyájára és szöveteire. A sugárzás károsíthatja a húgyhólyag sejtjeit, húgyhólyaggyulladás és szöveti károsodás kialakulását okozva.
 • Gyulladásos reakciók: A húgyhólyag sugárterhelése gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervben. A gyulladás miatt a húgyhólyag nyálkahártyája duzzadtá válik, fokozódik a vérellátása és érzékenyebbé válik a baktériumok bejutására, és végsősoron kialakul a húgyhólyaggyulladás.
 • Baktériumok elszaporodása: A sugárkezelés következtében csökkenhet a húgyhólyag védekező képessége, és károsodhat a húgyhólyag baktériumok elleni védelme is. Ezáltal könnyebben bejuthatnak és elszaporodhatnak a húgyhólyagban olyan kórokozók, amelyek húgyhólyaggyulladás kialakulásául szolgálhatnak.
 • Tünetek kialakulása: A sugárkezelés utáni húgyhólyaggyulladás tünetei közé tartozhatnak a gyakori vizelési inger, a fájdalmas vizelés, a vér vagy genny jelenléte a vizeletben, valamint az általános kellemetlenség érzése az alsó hasi területen.

Összegzésül, a sugárkezelés által okozott húgyhólyaggyulladás gyulladásos folyamatokon keresztül alakul ki, amelyek károsíthatják a húgyhólyag szöveteit és gyengíthetik a védelmi mechanizmusokat. Ezáltal növeli a húgyhólyag fertőzésének és a húgyhólyaggyulladás kialakulásának kockázatát a sugárkezelés alatt álló betegeknél.

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása húgyhólyaggyulladás kalakulását eredményezheti, mivel ezek a gyógyszerek különböző módon befolyásolhatják a húgyhólyag működését és egészségét.

 • Húgyhólyag irritációja: Bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok vagy kemoterápiás szerek, irritálhatják a húgyhólyag nyálkahártyáját. Ennek következtében a húgyhólyag gyulladásos reakciókat válthat ki, amelyek húgyhólyaggyulladás kialakulásához vezethetnek.
 • Vizelet összetételének változása: Néhány gyógyszer megváltoztathatja a vizelet összetételét vagy pH-értékét, ami kedvezőtlen környezetet teremthet a húgyhólyagban a baktériumok elszaporodásához és fertőzéséhez, így eredményezve a húgyhólyaggyulladás kialakulását.
 • Immunrendszer gyengülése: Egyes gyógyszerek elnyomhatják az immunrendszert, ami növelheti a fertőzések, így a húgyhólyaggyulladás kockázatát is.
 • Hosszú távú gyógyszerszedés: Ha valaki hosszabb ideig szed gyógyszert, például krónikus betegség kezelése során, ez hozzájárulhat a húgyhólyag körüli szövetek károsodásához és hosszabb távú gyulladásos folyamatok kialakulásához.
 • Gyógyszer által okozott allergiás reakciók: Ritkábban előforduló esetekben bizonyos gyógyszerek allergiás reakciókat válthatnak ki, amelyek húgyhólyaggyulladás formájában is megnyilvánulhatnak.
 • Gyógyszer-indukálta interstitialis cystitis: Ez egy olyan állapot, amelyet néhány gyógyszer, például bizonyos gyulladáscsökkentők vagy antidepreszánsok okozhatnak, amelyek a húgyhólyag falának gyulladását és irritációját eredményezik.

6 ok, ami húgyhólyaggyulladásra utalhat - részletesebben: Autoimmun betegsége

Az autoimmun betegségek esetében a húgyhólyaggyulladás kialakulása összefügghet az immunrendszer saját szövetek elleni támadásával. Ezek a betegségek olyan állapotok, amikor az immunrendszer tévesen azonosítja a szervezet saját sejtjeit idegenként, és ezáltal támadja azokat. Ha az autoimmun folyamat a húgyhólyagot érinti, az különböző gyulladásos reakciókat válthat ki a húgyhólyagban.

Hogy okozhatják az autoimmun betegségek a húgyhólyaggyulladást?

 • Húgyhólyag falának gyulladása: Az autoimmun folyamat során a húgyhólyag falának szövetei begyulladhatnak és károsodhatnak, ami húgyhólyaggyulladás kialakulását eredményezheti.
 • Immunrendszeri reakciók: Az autoimmun betegségekben az immunrendszer által termelt autoantitestek és gyulladásos mediátorok megtámadhatják a húgyhólyag szöveteit, így vezetve a húgyhólyaggyulladás kialakulásához.
 • Interstitialis cystitis: Egy specifikus autoimmun eredetű állapot, amely interstitialis cystitis néven ismert, közvetlenül érinti a húgyhólyagot. Ebben az esetben az immunrendszer folyamatosan támadja a húgyhólyag falát, ami krónikus húgyhólyaggyulladás és fájdalom megjelenését okozhatja.
 • Szekunder fertőzések kialakulása: Az autoimmun betegségek gyakran járnak együtt immunrendszeri gyengeséggel, amely növeli a húgyhólyaggyulladás kockázatát. Az immunrendszer csökkent védelmi képessége miatt a húgyhólyag könnyebben hajlamos lehet a fertőzésekre.
 • Gyulladásos mediátorok túlzott termelése: Az autoimmun betegségekben a túlzott citokin termelés, mint például az interleukin-6 vagy TNF-alfa, hozzájárulhat a gyulladásos folyamatok fokozódásához a húgyhólyagban, így eredményezve a húgyhólyaggyulladás kialakulását.

Összességében az autoimmun betegségek húgyhólyaggyulladás kialakulását okozhatják azáltal, hogy a szervezet saját immunrendszeri reakciói a húgyhólyag szöveteire irányulnak. Ez a folyamat gyulladást, fájdalmat és egyéb húgyhólyaggyulladás során jellemző tüneteket eredményezhet. Fontos, hogy az ilyen típusú betegségek esetén a kezelést az autoimmun folyamatok csökkentésére is összpontosítani kell.

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata