Hüvelysüllyedés

Hüvelysüllyedés

Módosítva: 2024.03.17 15:29

A vizeletcsöpögés hátterében számos ok állhat, akár méh vagy hüvelysüllyedés is. A hüvelysüllyedés számos más kellemetlen tünettel is társul és kezeletlenül számos szövődményekhez vezethet, így időben történő kivizsgálása és kezelése kiemelten fontos.

Hüvelysüllyedés - Tartalom

Mi az a hüvelysüllyedés?

Hüvelysüllyedés tünetei

Hüvelysüllyedés okai

Hüvelysüllyedés kivizsgálása

Hüvelysüllyedés kezelése

Hüvelysüllyedés lehetséges szövődményei

Mi az a hüvelysüllyedés?

A hüvelysüllyedés egy olyan állapot, amely során a hüvelyfalon, a hüvely szöveteiben vagy hüvely körüli izmoknál gyengülés, elvékonyodás jön létre aminek következtében a hüvely egy része lesüllyed. A hüvelysüllyedés egy viszonylag gyakori nőgyógyászati állapot, mely jellemzően terhes nők, illetve idős nők körében fordul elő, akik többször szültek életük során.

A hüvelysüllyedés tünetei között szerepelhet a hüvelyi nyomásérzés vagy a hüvely nehézség érzése, kényelmetlenség vagy fájdalom a szexuális együttlét során, valamint vizeletinkontinencia, székletinkontinencia. A hüvelysüllyedés súlyossága változó lehet, az enyhe esetektől az egészen súlyosig is terjedhet.Hüvelysüllyedés

A hüvelysüllyedés kezelése hasonló a méhsüllyedés kezeléséhez. Ez magában foglalja a konzervatív kezeléseket, például gyógytornát vagy hüvelyi támogató eszközök használatát, valamint szükség esetén műtéti beavatkozást is. Fontos azonban, hogy a hüvelysüllyedés betegségre utaló tüneteket tapasztaló nők forduljanak orvoshoz a megfelelő diagnózis és mihamarabbi kezelés érdekében.

Hüvelysüllyedés tünetei

A hüvelysüllyedés tünetei viszonylag széles skálán változnak az érintett egyének között, és a súlyosságtól függenek. A hüvelysüllyedés tünetei könnyen összekeverhetőek más nőgyógyászati, húgyúti betegségek tüneteivel, ezért is kiemelten fontos, ha hüvelysüllyedés gyanúja merül fel, azonnal forduljon orvoshoz. Néhány általános tünet, amelyek jelentkezhetnek a hüvelysüllyedés esetén_

 • Hüvelyi nyomásérzés vagy nehézség: Hüvelysüllyedés esetén az érintettek gyakran úgy érzik, mintha valami nyomást gyakorolna a hüvelyre, egy plusz súly lenne ott, ami kellemetlenséget, nehézséget okoz a mindennapi életben is.
 • Hüvelyi kényelmetlenség, fájdalom: A hüvelysüllyedés okozhat fájdalmat vagy kellemetlenséget a hüvelyben vagy az ágyéki területen is.
 • Szexuális együttlét során jelentkező kellemetlenség: Hüvelysüllyedésesetén az érintettek fájdalmat vagy kényelmetlenséget tapasztalhatnak szexuális együttlét közben, ami miatt csökkenhet a szexuális kielégülés vagy a akár a libidó is.
 • Vizeletinkontinencia: A hüvelysüllyedés nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra, ami vizeletcsepegést vagy vizelet inkontinenciát okozhat.
 • Székletinkontinencia: A hüvelysüllyedés befolyásolhatja a végbél helyzetét és funkcióját, ami székletinkontinenciát vagy székletürítési nehézségeket eredményezhet.
 • Hüvelyi kiemelkedés érzése: A hüvelysüllyedés érintette egyének néha úgy érzik, mintha valami kiemelkedne a hüvelyből.

Fontos megjegyezni, hogy nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a tüneteket hüvelysüllyedés esetén és a tünetek súlyossága is egyénenként eltérő. Ha valaki úgy érzi, hogy hüvelysüllyedés kórképére utaló tüneteket tapasztal, javasolt mihamarabb nőgyógyászhoz fordulni a megfelelő diagnózis és egyénre szabott kezelés érdekében.

Hüvelysüllyedés okai

A hüvelysüllyedés kialakulása általában több tényező hatására következik be. A hüvelysüllyedés okai közé tartoznak az alábbiak is.

 • Terhesség és szülés: A terhesség és a szülés az egyik leggyakoribb ok a hüvelysüllyedés hátterében. A terhesség alatt a hüvely és a hüvelyfalak különféle terheléseknek vannak kitéve, ami megváltoztathatja a hüvely körüli szövetek tónusát és rugalmasságát, így hüvelysüllyedés alakulhat ki. A szülés során a hüvely és a medencei izmok erőteljes igénybevételnek vannak kitéve, ami további gyengülést okozhat, így nő a hüvelysüllyedés kialakulásának valószínűsége.
 • Kor: Az idő előrehaladtával az izmok és a kötőszövetek általában elveszítik rugalmasságukat és tónusukat. Ennek következtében a hüvely körüli szövetek is elvékonyodnak, így fokozódik a hüvelysüllyedés kockázata.
 • Túlzott fizikai megterhelés: A nehéz emelés, a nagy súlyok cipelése illetve a kemény fizikai munka hozzájárul a medencei izmok és a hüvelyfal szövetein belül a feszültség növekedéséhez, így ez is hozzájárulhat a hüvelysüllyedés kialakulásához.
 • Elhízás: Az elhízás növeli a hasi nyomást, ami nyomást gyakorol a kismedencei szervekre is, beleértve a hüvelyt is, ezáltal növeli a hüvelysüllyedés kialakulásának kockázatát.
 • Hormonális változások: Az ösztrogén szint csökkenése a menopauza idején hozzájárul a hüvely falának elvékonyodásához és a kötőszövetek gyengüléséhez, ami növeli a hüvelysüllyedés kialakulásának kockázatát.
 • Genetikai tényezők: Bizonyos genetikai tényezők is hozzájárulnak a hüvelysüllyedés kialakulásához, például az olyan genetikai rendellenességek, amelyek befolyásolják a kötőszövetek vagy az izmok szerkezetét és tónusát, ezáltal növelve a hüvelysüllyedés kialakulásának kockázatát.

Fontos, hogy a fent felsorolt rizikó tényezők gyakran együttesen játszanak szerepet a hüvelysüllyedés kialakulásában, és egyéni módon befolyásolják a hüvelysüllyedés kialakulásának kockázatát.

Hüvelysüllyedés kivizsgálása

A hüvelysüllyedés kivizsgálása során az orvos először kikérdezi a beteget az aktuális panaszokról és tünetekről, valamint felveszi a beteg kórtörténetét és esetleges korábbi terhességeit, szüléseit. Az anamnézis felvétele után megvizsgálja a medencei területet, beleértve a külső nemi szerveket és a hüvelyt, hogy megállapítsa a hüvelysüllyedés mértékét és súlyosságát. A hüvelyi vizsgálat fontos lépés a hüvelysüllyedés kivizsgálásának. Hüvelysüllyedés gyanúja esetén a fizikai vizsgálaton túl medencei ultrahang vizsgálat segít az orvosnak abban, hogy részletesebb képet kapjon a medencei szervekről, beleértve a hüvely és a méh helyzetét. Hüvelysüllyedés gyanúja esetén a medencei ultrahang segít más lehetséges problémák, például mióma vagy petefészek ciszták kizárásában is.

Mivel a hüvelysüllyedés gyakran hatással van a húgyhólyagra is, az orvos kérheti a hólyag vizsgálatát, például a hólyagtartalom mennyiségének és a húgyhólyag működésének ellenőrzésére. A vizeletvizsgálat segít kizárni a húgyúti fertőzéseket vagy más húgyúti problémákat, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak és fontos a differenciál diagnózis hüvelysüllyedés gyanúja esetén.

Ezek a vizsgálatok segítenek megérteni a beteg állapotát és az esetleges hüvelysüllyedés mértékét. A hüvelysüllyedés pontos diagnózisa és a megfelelő kezelés megállapításához azonban gyakran szükség lehet további vizsgálatokra, illetve rendszeres nőgyógyászati konzultációkra is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hüvelysüllyedés kezelése

A hüvelysüllyedés kezelése többféle módon történhet, attól függően, hogy milyen súlyosak a hüvelysüllyedés tünetei és milyenaz érintett személy klinikai helyzete. A hüvelysüllyedés kezelési lehetőségei közé tartoznak az alábbiak:

Konzervatív kezelés hüvelysüllyedés esetén

 • Életmódváltás: Az érintetteknek javasolt a testsúlykontroll, az intenzív fizikai aktivitás és a nehéz tárgyak emelésének elkerülése, mivel ezek a tényezők növelik a hüvelysüllyedés kialakulásának kockázatát vagy súlyosbíthatják a tüneteket fennálló hüvelysüllyedés esetén.
 • Gyógytorna: A medencefenék izmainak erősítése és támogatása speciális gyakorlatok segítségével javítja a hüvelysüllyedés tüneteit és segít megelőzni a további hüvelxysüllyedést.
 • Hüvelyi támogató eszközök (pesszáriumok): Ezek a speciális eszközök a hüvelybe felhelyezhetők és támogatják a hüvely helyzetét és megakadályozzák annak további süllyedését.

Műtéti beavatkozás hüvelysüllyedés esetén

 • Hüvelyi vagy hasi műtét: Súlyosabb hüvelysüllyedés esetén az orvos műtéti beavatkozást javasolhat a hüvely visszahelyezésére vagy rögzítésére a megfelelő pozícióba. A műtétet hüvelyi vagy hasi úton is elvégezhetik, attól függően, hogy mi a legmegfelelőbb a beteg számára.
 • Hüvelyi plasztikai sebészet: A hüvelyt körülvevő szövetek újraformázását célzó plasztikai sebészeti beavatkozások is alkalmazhatók a hüvelysüllyedés kezelésére. Az esztétikai plasztikai sebészet is megoldás lehet a hüvelysüllyedés esetén elvégzett műtét után.

Hormonterápia

Bizonyos esetekben az ösztrogén terápia alkalmazható, különösen, ha az érintett menopauzát követően szenved hüvelysüllyedésben, mivel az ösztrogén hiánya hozzájárul a hüvelyfalak elvékonyodásához és a hüvelysüllyedéshez.

Fontos megjegyezni, hogy a hüvelysüllyedés kezelési tervét az orvos alakítja ki az egyéni klinikai helyzet és a beteg preferenciái alapján. A hüvelysüllyedés megfelelő kezelésének kiválasztásához fontos az alapos orvosi vizsgálat és konzultáció.

Kapcsolódó cikkünk

Fájdalom és vizelet visszatartás - időseknél furcsa tüneteket okozhat a húgyúti fertőzés

Az időseknél gyakran nem csak a klasszikus tünetekkel jelentkezik a húgyúti fertőzés, már csak az idősödéssel járó esetleges egyéb betegségek miatt sem. Különösen a demenciával küzdő személynél tapasztalhatóak olyan különösnek tűnő tünetek, mint például a zavartság és a vizelet visszatartás. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a témával kapcsolatos tapasztalatokról és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Hüvelysüllyedés lehetséges szövődményei

A hüvelysüllyedés időben történő feflismerése és kezelése esetén a szövődmények kialakulásának esélye minimális. A hüvelysüllyedés lehetséges szövődményei közé tartozhatnak az alábbiak.

 • Gyulladásos betegségek: A hüvelysüllyedés miatt a hüvelyfalak és a hüvely környező területei jobban ki vannak téve a fertőzéseknek, ami növeli a húgyúti fertőzések vagy hüvelygyulladás kialakulásának kockázatát.
 • Vizelet inkontinencia: A hüvelysüllyedés nyomást gyakorol a húgyhólyagra, ami vizelet inkontinenciát vagy egyéb vizeletürítési problémákat okozhat.
 • Székletinkontinencia: A hüvelysüllyedés befolyásolhatja a végbél helyzetét és funkcióját, ami székletinkontinenciát vagy székletürítési nehézségeket eredményezhet.
 • Szexuális problémák: A hüvelysüllyedés kellemetlenséget vagy fájdalmat okozhat szexuális együttlét során, ami szexuális zavarokhoz vezethet, beleértve a fájdalmat a szexuális együttlét során, csökkent libidó szintet vagy az orgazmus elmaradását.
 • Változások a hüvely egészségében: Ha a hüvelysüllyedés hosszabb ideig fennáll megváltozik a hüvelyfal szerkezete, ami hajlamosabbá teheti a gyulladásokra.
 • Életminőség csökkenése: Az előzőekben felsorolt szövődmények összessége jelentősen csökkentheti a hüvelysüllyedés érintette személyek életminőségét és mindennapi tevékenységeinek elvégzését.

Fontos megjegyezni, hogy a hüvelysüllyedés szövődménye egyénenként változnak és súlyosságuk is eltérő. A hüvelysüllyedés időben történő diagnózisa és megfelelő kezelése segít csökkenteni a szövődmények kialakulásának kockázatát és segíti a hüvelysüllyedés tüneteinek enyhítését. Ezért fontos a hüvelysüllyedés érintette személyeknek időben orvosi segítséget kérniük.

Téma szakértői

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Bajor Gábor

Dr. Bajor Gábor

urológus
Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász


 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK