Véres vizelet nőknél

Véres vizelet nőknél

Módosítva: 2024.04.23 08:28

A nők jóval gyakrabban tapasztalnak véres vizeletet, mint a férfiak; 60%-uk életében legalább egyszer tünetes húgyúti fertőzésben betegszik meg. A vér látványa a vizeletben kísérő tünetek nélkül is aggodalomra ad okot, azonban tünetekkel társulva egy kínzó állapotot jelenthet. A leggyakoribb kísérő tünetek a fájdalmas hólyagürítés, derék-táji fájdalom, égő érzés vizeletürítéskor, gyakori vagy akár parancsoló vizelési inger, elakadó, nehézkes vizelés. Szövődményes esetben láz is társulhat hozzá. Fontos utánajárni, hogy mi állhat a véres vizelet (orvosi kifejezéssel heamaturia) hátterében.  A következő cikkben ezeket a mechanizmusokat fogjuk átnézni - külön kitérve arra, hogy miért lehet ilyen gyakori a véres vizelet előfordulása a nők körében -, valamint a kivizsgálást, a kezelést és a legfontosabb tényezőt is, hogy hogyan lehet megelőzni a húgyúti panaszokat.

Női véres vizelettel kapcsolatos szolgáltatásaink
Véres vizelet minta elemzése:
Női véres vizelet hátterében álló okok:
Milyen tényezők hajlamosíthatják a nőket a húgyúti fertőzésekre, véres vizeletre?
Női véres vizelet kivizsgálási menete
Női véres vizelet kezelése
Női véres vizelet megelőzése 

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Női véres vizelettel kapcsolatos szolgáltatásaink

Véres vizelet minta elemzése:

A véres vizeletet két nagy csoportra oszthatjuk, az alapján, hogy a vér szabad szemmel is látható-e. Ezt nevezzük makroszkópos heamaturiának, mely nagyobb mennyiségű vérvesztésre utal, a laborban a vizeletmintát feldolgozva is több vörösvértestet számolhatnak a látótérben.  A másik esetben (mikroszkópos heamaturia) a beteg nem észleli a vizelet színének változását, ez csupán a laborban, mikroszkópos elemzés során derül ki. Az 5 vörösvértest/µl-t meghaladó vérmennyiséget nevezzük véres vizeletnek, amit már gyorsteszttel, vizelet tesztcsíkkal is ki lehet mutatni. A laborelemzés során a vizelet vörösvértest tartalmán kívül egy másik paraméter is fontos, a mikroszkópos üledékvizsgálat. Ennek során vizsgálják a vörösvértestek, az erythrocyták alakját. Amennyiben megváltozott alakjuk van pl. gyűrűforma kiboltosulásokkal, az glomerularis, vese eredetű vérvesztésre utal. Glomeruláris eredet esetében láthatunk úgynevezett erythrocyta cilindereket is, melyek tulajdonképpen az összecsapzódott vörösvértesteket tartalmazzák, alakjuk pedig a tubuluson át haladáskor vette fel a cilinder formát. Amennyiben változatlan alakú (fánkra hasonlító) vörösvértesteket láthatunk, az a lentebbi területekről, a vizeletelvezető rendszerből, például a húgyhólyagból vagy a húgycsőből származó vérzésre utal. Ezek a paraméterek tehát segítenek eldönteni a vérzésforrás helyét.

Női véres vizelet hátterében álló okok:

A vörös, piros vizelet hátterében számos ok állhat, és nem is minden esetben jelent betegséget. Érdekes módon a vizelet színét az étrendünk is befolyásolja: bizonyos táplálékok nagy mennyiségű fogyasztása, például cékla evése pirosra színezheti a vizelet színét. Ezenkívül a feketeszeder is vörös vizeletszínt eredményez, míg a rebarbara sötétbarnássá árnyalhatja a vizelet színét. Ugyanígy bizonyos gyógyszerek, például phenazopyridine vagy a thioradizine is vörösre festheti a vizeletet. A warfarin és a rifampicin narancs színűre, a metronidazol pedig sötétbarnára vizelet színt eredményez. Így első körben a színváltozást tapasztalva érdemes visszagondolnunk étrendünkre, átnézni a gyógyszereinket, hogy talán ők okozhatták-e a pirosas vizelet megjelenését.
Egy másik természetes ok is állhat a női véres vizelet hátterében. A fogamzókorú képes nők esetében a havi vérzés, menstruáció során a vizeletminta szennyeződhet a hüvelyből származó menstruációs vérrel. Ez egy teljesen egészséges, fiziológiás folyamat, a menstruáció napjaiban levett vizeletminta tartalmazhat vörösvértesteket. A laborleleten jelezhetik is csillaggal a jelenlétüket, de ilyenkor is emlékezzünk a körülményekre, gondoljuk erre az eshetőségre fiatal hölgyeknél. Ha mégis szeretnénk megbizonyosodni róla, hogy nincsen vér a vizeletben, akkor érdemes a mintavételt a hónap olyan időszakára időzíteni, amikor a női beteg nem menstruál.

Kapcsolódó cikkünk

Merevedési zavar - mikor kell orvoshoz fordulni?

Mivel a merevedési zavar olyan probléma, amely rendkívül érzékenyen érinti a férfiakat, okai viszont meglehetősen szerteágazóak lehetnek, nem érdemes sokáig halogatni a segítségkérést. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a kivizsgálás jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.


 
Ha kizártuk ezeket a fiziológiás tényezőket a véres vizelettel mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Egyszerűbb fertőzésektől kezdve komoly, szövődményes betegségekig számos ok állhat a háttérben, így ki kell vizsgálni a kórokot. A véres vizelet hátterében a vizelet kiválasztásban és elvezetésben részt vevő bármely szerv érintett lehet; azaz okozhatja a vesék vagy a húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső betegségei. Ugyanakkor szisztémás, egész testet érintő okok, genetikai tényezők és gyógyszerek is közre játszhatnak abban, hogy megjelenjelenek vörösvértestek a vizeletben.

Vesét érintő betegségek:Női véres vizelet

 • Vese fertőzése, vesemedence gyulladás, pyelonephritis
 • Vesekő, nephrolithiasis
 • Vese akut és krónikus betegségei, pl. glomerulonephritis
 • Vese daganatos betegsége
 • Vesecisztából származó vérzés

Vizeletelvezető rendszert érintő betegségek:

 • Húgyúti fertőzés (Urinary tract infection/UTI), húgyhólyaghurut: A húgycsőbe jutott baktériumok elérhetik a húgyhólyagot, ahol osztódva betegséget okozhatnak. A húgyhólyaghurut sürgető vizelési ingert okoz, gyakran tapasztalhatunk hosszú, időben elnyújtott vizelést, valamint fájdalmas, égő érzést vizeletürítés során. A vizeletnek zavaros színe lehet, bűzös illata, és vért is találhatunk benne.
 • Húgyhólyag-kő, urolithiasis
 • Húgyhólyagrák

Egyéb okok:

 • Örökletes betegségek, genetikai zavarok, defektusok: például sarlósejtes vérszegénység, familiáris benignus haematuria
 • Gyógyszerek: cyclophosphamid (kemoterápiás szer), penicillin (antibiotikum), aspirin (vérlemezke-gátló, fájdalomcsillapító), heparin (véralvadásgátló)
 • Megterhelő fizikai aktivitás, például maraton-futás
 • Kontakt sportok: A kontakt sportok során a vesét és a húgyhólyagot is érheti ütés, a sérülés pedig heamaturiát okozhat.

Ezek a betegségek férfiak és nők körében is előfordulhatnak, de vajon mi okozhatja, hogy nők mégis többször tapasztalnak véres vizeletet? Vagy hogy a nők körében többször fordul elő fájdalommal járó, égő vizeletürítés? Az ok abban keresendő, hogy a húgyúti fertőzések jóval gyakoribbak nők körében, ugyanis anatómiai különbségek vannak a férfiak és a nők között. A nők húgycsöve csupán kb. 4 cm hosszú, míg férfiaknál ez a szám 18-20 cm is lehet. Egy másik fontos anatómiai tényező a végbélnyílás közelsége a húgycsőnyíláshoz. Ugyanis a bélrendszerünkben természetesen előforduló baktériumok a húgycsőbe kerülve fertőzéseket okozhatnak. A bélrendszerben ők (pl. E. Coli, Enterococcus) a normálflóra részeként fordulnak elő, azonban más helyen károsak lehetnek. A húgyúti fertőzések hátterében leggyakrabban ezek a kórokozók állnak, de Staphylococcus, Pseudomonas aurigenosa, Proteus mirabilis, Klebsiella is előfordulhat. Ezek a kórokozók és kevert fertőzések főként kórházakban, nosocomiális fertőzéskor fordulhatnak elő, például katéterezés kapcsán. (A húgyúti fertőzések a harmadik leggyakoribb nozokomiális fertőzések). A baktériumok a húgycsövön felfele haladva elérhetik a húgyhólyagot cystitist, hólyaggyulladást okozva. Sőt, komplikált esetekben (például, ha vizeletelfolyási akadály van: vesico-uretero-renalis reflux), a veséket is elérhetik, megfertőzve őket. A vesékben ilyenkor vesemedence gyulladást, akut pyelonephritist okoznak, mely krónikussá is válhat ezen akadályok meglétekor.
Komoly problémát jelentenek a nők számára a visszatérő húgyúti fertőzések, recidiváló fertőzések. Nagyon ritkán, a korábban említett vizeletelfolyási akadályok meglétekor ők is okozhatnak krónikus vesemedence gyulladást.

Milyen tényezők hajlamosíthatják a nőket a húgyúti fertőzésekre, véres vizeletre?

 • Terhesség, szülés utáni időszak különösen veszélyes
 • ,,Mézeshetek”: az aktív szexuális élet során könnyebb fertőződni különböző kórokozókkal, melyek nemcsak a cystitis, húgyhólyag gyulladás révén okoznak véres vizeletet, hanem az urethritis, húgycső gyulladása révén is.
 • Változókor: a hormonális változások magukban foglalják a progeszteron csökkenését, melynek hatására a húgycső elvékonyodik, sérülékeny lesz, a baktériumok pedig könnyebben okozhatnak fertőzést
 • Lehűlés, átnedvesedett ruházat
 • Csekély vizeletképződés kevés folyadékbevitel vagy fokozott folyadékvesztés (izzadás) miatt
 • Húgyutak eszközös vizsgálata és katéterezés
 • Szervezet ellenállóképességének csökkenése: immunszuppresziós kezelés, diabétesz
 • Vizeletelfolyási zavarok (ezek a betegség krónikussá válásában is fontosak): például kő, tumor, vesico-uretero-renalis reflux, neurogén zavarok
 • Veseelégtelenség

Női véres vizelet kivizsgálási menete

Amint látható számos ok állhat a véres vizelet hátterében, legyen az akár mikroszkópos haematuria, akár makroszkópos haematuria. Így fontos felkeresni orvosunkat, hogy közösen megtaláljuk az okot a háttérben. A kivizsgálás az anamnézis részletes felvételével kezdődik, külön kitérve a gyógyszerelésre, közelmúltbeli eseményekre (sport, fürdőzés, szaunázás), családi anamnézisre. Ezt követi a fizikális vizsgálat vérnyomásméréssel, a vesék tapintásával ütögetésével, hogy fájdalmasak-e. Szükség lehet nőgyógyászati vizsgálatra is, például a méhnyakról kenetvételhez, melyet tenyésztésre küldve kiderülhet a régiót fertőző baktériumok jelenléte. Ami elengedhetetlen a véres vizelet kapcsán az a vér és vizelet-vizsgálat. Ennek során lehet megállapítani, hogy vannak-e vörösvértestek a vizeletben (még ha eddig nem is látszódtak), illetve tenyésztést végezni, hogy valamilyen fajta fertőzés okozza-e a panaszokat. Képalkotó vizsgálatokkal (UH, CT, MRI) a vérzés forrását keresik meg, például vesekövet. Szükség esetén cystoscopia is végezhető, melynek során közvetlenül a húgyhólyagból vesznek mintát, így a húgycsőben történt szennyeződés kizárható.
Néha azonban nem sikerül megtalálni a forrást, hogy mi okozhatta a vért a vizeletben. Ilyenkor rendszeres kontroll-vizsgálatok válnak szükségessé, melynek során figyelik a kórkép alakulását. Ez különösen fontos, hogyha valakinek magasabb rizikó faktorai vannak a húgyhólyag daganat előfordulására. Ilyenek például a dohányzás, medencét ért besugárzás, vagy bizonyos vegyszerekkel való érintkezés.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Női véres vizelet kezelése

A véres vizelet kezelése nagyban függ attól, hogy mi okozta a vizeletben található vért. Fertőzés esetén antibiotikummal lehet a baktériumokat kiirtani, azonban mivel ezek gyakran rezisztens baktériumok (főként a kórházban szerzett fertőzések esetében), így szükség lehet vizelettenyésztést végezni és a kórokozó baktérium antibiotikum-érzékenységét pontosan feltérképezni. Így választható ki a leghatékonyabb gyógyszer. Nem komplikált fertőzéskor 3 nap alatt a vizeletleletnek normalizálódnia kell és a vizeletnek sterillé kell válnia a kórokozóktól.
Vese- és húgyhólyagkövek esetében a kezelés a kő méretétől is függ. Kisebb méretű köveket konzervatív terápiával is el lehet távolítani: a beteg fogyasszon sok folyadékot, valamint szükség esetén fájdalomcsillapítót és görcsoldót. Nagyobb méretű kövek esetében ultrahang segítségével kisebb méretűekre zúzzák őket, hogy azok már tudjanak ürülni majd vizelettel.
Daganatos betegség esetén onkoteam fog dönteni a kezelésről.

Női véres vizelet megelőzése

Mint minden betegség esetében a nőket érintő véres vizelet, a női vér-vizelés esetében is a legjobb kezelés a megelőzés. Sokat tehetünk a betegségek megelőzéséért, kezdve a megfelelő mértékű folyadék-fogyasztással, a vizelet teljes kiürítésével. Így átmossuk a húgyutakat, a baktériumok megtelepedését akadályozzuk, valamint a kőképződés esélyét is csökkentjük. A szexuális életben is fontos, hogy megakadályozzuk a kórokozók átvitelét, így a nők kérjék partnerüket gumióvszer használatára, valamint az aktus után is nyugodtan menjenek ki a mosdóba vizeletet üríteni. Ezzel is kimoshatóak az húgycsőbe jutott baktériumok. A nők védekezhetnek továbbá a baktériumok ellen, hogyha nem használnak intravaginális spermicideket, valamint intimsprayt a szexuális együttlétekhez. Ezek a szerek ugyanis megváltoztatják a helyi pH-t, és kedveznek a baktériumok szaporodásához. A visszatérő húgyúti fertőzések megelőzéseként esetleg szóba jöhet még az alkalikus vizelet savanyítása pl. methioninnal.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK