Milyen gyógyszerek okozhatnak merevedési zavart?

Milyen gyógyszerek okozhatnak merevedési zavart?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2022.10.20 09:44

A merevedési zavar olyan probléma, amelynek okát több oldalról is érdemes megvizsgálni. Nem csak fizikai és pszichés tényezők vezethetnek ugyanis a kialakuláshoz, de bizonyos gyógyszerek is járhatnak ilyen mellékhatással. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy ezért is fontos a kikérdezés során a szedett gyógyszerekre is rákérdezni.

Ilyen típusú gyógyszerek vezethetnek merevedési zavarhoz

Egyes gyógyszerek is okozhatnak merevedési zavart.A merevedési zavar, vagyis erektilis diszfunkció a merevedés kialakulásának vagy fenntartásának nehézsége, képtelensége – ami nyilvánvalóan nagyon megnehezítheti a férfiak életét. Bár az idősödéssel az előfordulása növekszik, bizonyos esetekben akár fiatal férfiaknál is előfordulhat, és minden életkorban fontos kideríteni az okát. Mivel gyógyszer mellékhatás is okozat ilyen panaszt, érdemes tudni, milyen típusú gyógyszerekről lehet szó.

  • Magas vérnyomásra rendelt gyógyszerek

A béta-blokkolók, a diuretikumok és más hatásmechanizmusú gyógyszerek is okozhatnak merevedési zavart, amelynek oka még nem teljesen világos.

  • Koleszterincsökkentők

A kontrollálatlanul szedett koleszterincsökkentők ismert mellékhatása a merevedési zavar.

  • Immunrendszert gátló gyógyszerek

Az ún. immunszuppresszáns gyógyszerek feladata, hogy visszafogják az immunrendszer működését, például egy autoimmun betegségnél vagy szervátültetés után. Egyik ismert mellékhatásuk a szexuális funkciók gyengülése.

  • Androgén hormonokat gátló gyógyszerek

A „férfihormonoknak” is nevezett androgén hormonokat bizonyos állapotoknál szükséges blokkolni, ilyen lehet például a prosztatarák.

  • GnRH antagonista gyógyszerek

A gonadotroping- releasing hormon (GnRH) antagonista gyógyszereket szintén előrehaladottabb prosztatarák esetén rendelik el, és ismert mellékhatásuk, hogy csökkenthetik a szexuális vágyat.

  • Kortikoszteroidok

A merevedési zavar kezelésében fontos segítség az urológus.A kortikoszteroidok olyan anyagok, amelyek képesek bizonyos hormonok hatásait utánozni és tipikusan gyulladáscsökkentőként alkalmazzák őket. Ezek a gyógyszerek azonban a tesztoszteron szintjét is csökkentik, ami egyes férfiaknál a szexuális vágy csökkentését és merevedési zavart is okozhat.

  • Antidepresszánsok, antipszichotikumok

A klinikai depresszió megelőzésére, kezelésére rendelhetik el pszichiáterek az antidepresszánsokat, amelyek a nemi vágy csökkenésével és ejakulációs problémákkal is járhatnak. Ugyancsak pszichiáter írhat fel antipszichotikumokat, amelyek az elmében zajló pszichotikus állapotokat hivatottak kezelni, és amelyek egyik mellékhatása lehet a szexuális problémák megjelenése.

  • Epilepszia elleni gyógyszerek

Az epilepsziás rohamok megelőzéséért rendelt gyógyszerek kihathatnak a férfi orgazmus készségre.

Ezért fontos a kikérdezés a merevedési zavar kezelésében

- Ha egy férfi páciens merevedési zavar miatt fordul hozzánk, nem csak magáról a panaszról, de a meglévő betegségekről, a pszichés állapotról és a szedett gyógyszerekről is fontos kikérdezni – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Az anamnézis felvételen nem véletlenül kérdezhetünk rá a kábítószer és az alkohol fogyasztásra, hiszen ezek az anyagok is okozhatnak erektilis diszfunkciót. Ha kiderül, hogy egy gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik a merevedési zavar, akkor is nagyon fontos tudni, hogy a rendelt gyógyszereket nem szabad „csak úgy” abbahagyni. A kezelőorvossal együttműködve tudunk dönteni arról, lehetséges-e másik gyógyszerrel helyettesíteni az eddig szedettet, esetleg lehet-e módosítani az adagot, vagy van-e más kezelési lehetősége az adott betegségnek. Ezen kívül természetesen más módszerekre, eljárásokra is szükség lehet a merevedési zavar kiküszöböléséhez, de szerencsére ma más számos biztonságos megoldás elérhető az urológiában.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

10napja volt végbél műtétem véglegesen eltávolították sztoma kivezetesel
Kismedencei nyirokcsomóka eggyutt
Kismedencébe drent hejeztek váladék élvezetessé az most már váladék megszűnt de viszont mikor vizelek abban a pillanatban elkezd a dren is fojnivegeztem pisilessel elal szia és ez minden alkalommal gyanítom hogy húgycső sérült műtét közben atfojik a vizelet egyresze a kismedencébe lehetséges e
Ugyan az a színű vizelet jön ott is meg pisilessel
És ha Lukács akkor mijen műtét vagy mi a megoldás
Köszönöm előre is válaszát
Tisztelettel
Laszlo

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Panaszaival forduljon a műtétet végző orvosához.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalmat sugárzó szakorvos

Jó humorú, bizalmat sugárzó szakorvos. Kényes problémámmal is bizalommal tudtam hozzá fordulni.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!