Milyen gyógyszerek okozhatnak merevedési zavart?

Milyen gyógyszerek okozhatnak merevedési zavart?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2022.10.20 09:44

A merevedési zavar olyan probléma, amelynek okát több oldalról is érdemes megvizsgálni. Nem csak fizikai és pszichés tényezők vezethetnek ugyanis a kialakuláshoz, de bizonyos gyógyszerek is járhatnak ilyen mellékhatással. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy ezért is fontos a kikérdezés során a szedett gyógyszerekre is rákérdezni.

Ilyen típusú gyógyszerek vezethetnek merevedési zavarhoz

Egyes gyógyszerek is okozhatnak merevedési zavart.A merevedési zavar, vagyis erektilis diszfunkció a merevedés kialakulásának vagy fenntartásának nehézsége, képtelensége – ami nyilvánvalóan nagyon megnehezítheti a férfiak életét. Bár az idősödéssel az előfordulása növekszik, bizonyos esetekben akár fiatal férfiaknál is előfordulhat, és minden életkorban fontos kideríteni az okát. Mivel gyógyszer mellékhatás is okozat ilyen panaszt, érdemes tudni, milyen típusú gyógyszerekről lehet szó.

  • Magas vérnyomásra rendelt gyógyszerek

A béta-blokkolók, a diuretikumok és más hatásmechanizmusú gyógyszerek is okozhatnak merevedési zavart, amelynek oka még nem teljesen világos.

  • Koleszterincsökkentők

A kontrollálatlanul szedett koleszterincsökkentők ismert mellékhatása a merevedési zavar.

  • Immunrendszert gátló gyógyszerek

Az ún. immunszuppresszáns gyógyszerek feladata, hogy visszafogják az immunrendszer működését, például egy autoimmun betegségnél vagy szervátültetés után. Egyik ismert mellékhatásuk a szexuális funkciók gyengülése.

  • Androgén hormonokat gátló gyógyszerek

A „férfihormonoknak” is nevezett androgén hormonokat bizonyos állapotoknál szükséges blokkolni, ilyen lehet például a prosztatarák.

  • GnRH antagonista gyógyszerek

A gonadotroping- releasing hormon (GnRH) antagonista gyógyszereket szintén előrehaladottabb prosztatarák esetén rendelik el, és ismert mellékhatásuk, hogy csökkenthetik a szexuális vágyat.

  • Kortikoszteroidok

A merevedési zavar kezelésében fontos segítség az urológus.A kortikoszteroidok olyan anyagok, amelyek képesek bizonyos hormonok hatásait utánozni és tipikusan gyulladáscsökkentőként alkalmazzák őket. Ezek a gyógyszerek azonban a tesztoszteron szintjét is csökkentik, ami egyes férfiaknál a szexuális vágy csökkentését és merevedési zavart is okozhat.

  • Antidepresszánsok, antipszichotikumok

A klinikai depresszió megelőzésére, kezelésére rendelhetik el pszichiáterek az antidepresszánsokat, amelyek a nemi vágy csökkenésével és ejakulációs problémákkal is járhatnak. Ugyancsak pszichiáter írhat fel antipszichotikumokat, amelyek az elmében zajló pszichotikus állapotokat hivatottak kezelni, és amelyek egyik mellékhatása lehet a szexuális problémák megjelenése.

  • Epilepszia elleni gyógyszerek

Az epilepsziás rohamok megelőzéséért rendelt gyógyszerek kihathatnak a férfi orgazmus készségre.

Ezért fontos a kikérdezés a merevedési zavar kezelésében

- Ha egy férfi páciens merevedési zavar miatt fordul hozzánk, nem csak magáról a panaszról, de a meglévő betegségekről, a pszichés állapotról és a szedett gyógyszerekről is fontos kikérdezni – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Az anamnézis felvételen nem véletlenül kérdezhetünk rá a kábítószer és az alkohol fogyasztásra, hiszen ezek az anyagok is okozhatnak erektilis diszfunkciót. Ha kiderül, hogy egy gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik a merevedési zavar, akkor is nagyon fontos tudni, hogy a rendelt gyógyszereket nem szabad „csak úgy” abbahagyni. A kezelőorvossal együttműködve tudunk dönteni arról, lehetséges-e másik gyógyszerrel helyettesíteni az eddig szedettet, esetleg lehet-e módosítani az adagot, vagy van-e más kezelési lehetősége az adott betegségnek. Ezen kívül természetesen más módszerekre, eljárásokra is szükség lehet a merevedési zavar kiküszöböléséhez, de szerencsére ma más számos biztonságos megoldás elérhető az urológiában.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Vese Cysta . Jo napot kivanok ! Véleményét szeretném kérni , a jobb vesemen tavaly véletlenül találtak egy 13 mm elváltozást . Azóta fel évente járok uh ellenőrzésre , az uh Cystanak látja . Készült Ct vizsgálat is, Tavaly azt írtak tér foglalás nem zárható ki. Most is készült Ct , most Cystanak vélik . Tehát az uh végző orvos, és a Ct végző orvos is Cystanak látja . Az urologusom nem biztos ebben , MRI vizsgálatot szeretne. Egy év alatt nem igazán nőtt 15 mm írjak most le. Az orvosom szerint lehet hogy daganat , mert sűrű benneku Cystanak írjak le. Kicsit meg ijedtem . Véleményét kérnem .köszönöm előre is

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt kérdező!

Ha a cysta fala meszet tartalmaz akkor az esetek döntő hányadában az eltávolítást javasolják. A fali eltérés állapotát a hasi MRI méri fel legpontosabban.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalmat sugárzó szakorvos

Jó humorú, bizalmat sugárzó szakorvos. Kényes problémámmal is bizalommal tudtam hozzá fordulni.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!