Akut és krónikus prosztatagyulladás

Akut és krónikus prosztatagyulladás

Módosítva: 2024.05.02 17:52

A prosztatagyulladás a prosztata mirigy bakteriális fertőzés által okozott gyulladását jelenti. Egyre több férfit érint ez a fájdalommal és vizelési panaszokkal jelentkező kórkép. A prosztatagyulladás lehet akut és krónikus, mely betegségek különböznek egymástól, és más kezelést is igényelnek.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mi az a prosztatagyulladás és mik a prosztatagyulladás típusai?
Mit jelent az akut prosztatagyulladás?
Mit jelent a krónikus prosztatagyulladás?
Miben különböznek az akut prosztatagyulladás és a krónikus prosztatagyulladás tünetei?
Hogyan vizsgálható ki az akut prosztatagyulladás és a krónikus prosztatagyulladás?
Más kezelést igényel-e az akut prosztatagyulladás és a krónikus prosztatagyulladás?

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi az a prosztatagyulladás és mik a prosztatagyulladás típusai?

A prosztata egy körülbelül dió nagyságú szerv a férfiakban, ami a húgyhólyag alatt helyezkedik el és körülöleli a húgycsövet. Ez a mirigy felelős az ondó egy részének termeléséért, valamint a vizeletürítés szabályozásában is részt vesz. A prosztatagyulladás a prosztata mirigy gyulladásos rendellenessége. A prosztatagyulladás legtöbb esetét - főként igaz ez akut prosztatagyulladás esetén - bakteriális fertőzések okozzák, de más tényezők is állhatnak a hátterében.

A prosztatagyulladás kockázati tényezői a következők:

 • Fiatal életkor vagy középkorúság
 • Korábbi prosztatagyulladás
 • A húgyúti vagy a reproduktív rendszer fertőzése
 • HIV-fertőzés vagy AIDS
 • Húgyúti katéter használata
 • Korábbi prosztata biopszia

A prosztatagyulladás négy típusba sorolható:

 • Akut prosztatagyulladás: A prosztata bakteriális fertőzése, ami általában hirtelen, súlyos tünetekkel jelentkezik.
 • Krónikus prosztatagyulladás: A prosztata folyamatos vagy visszatérő bakteriális fertőzése, általában kevésbé súlyos tünetekkel mutatkozik, mint az akut prosztatagyulladás.
 • Krónikus kismedencei fájdalom szindróma: Folyamatos vagy visszatérő kismedencei fájdalom, ami nem társul húgyúti tünetekkel és fertőzésre utaló jelek sincsenek.
 • Tünetmentes prosztatagyulladás: A prosztatagyulladás ezen típusában kimutatható a prosztata gyulladása, azonban nem jelentkeznek tünetek.

A prosztatagyulladás gyakran okoz fájdalmas vagy nehézkes vizelést, valamint fájdalmat az ágyék, a kismedence vagy a nemi szervek területén. Amellett tehát, hogy a prosztatagyulladás megnehezíti a mindennapokat és rontja az életminőséget, komoly szövődményeket is okozhat. Az akut prosztatagyulladás és a krónikus prosztatagyulladás esetében is fokozódhat a gyulladás és létrejöhet prosztata tályog, mellékhere gyulladás, a medencecsontot vagy a gerincoszlopot elérő gyulladás, de akár sepsis is. A krónikus prosztatagyulladás és a krónikus kismedencei fájdalom szindróma emellett szorongáshoz, depresszióhoz, merevedési zavarhoz és akár meddőséghez is vezethet az ondó megváltozása miatt. Még kutatások tárgyát képzi, hogy a krónikus prosztatagyulladás a prosztatarák kockázati tényezője-e, de előfordulhat, hogy prosztatarák is létrejöhet a krónikus prosztatagyulladás miatt.

Kapcsolódó cikkünk

A húgyúti fertőzés átmeneti inkontinenciát is okozhat

A nagyon gyakori megbetegedésnek számító húgyúti fertőzést, közkeletű nevén felfázást sokan nem veszik komolyan, holott akár átmeneti inkontinenciát is okozhat és kezeletlenül szövődményekkel is járhat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a ritkább tünetekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Mit jelent az akut prosztatagyulladás?

Az akut prosztatagyulladás egy hirtelen fellépő gyulladás, amely súlyos fájdalmat, vizelési nehézségeket és lázat okoz. Az akut prosztatagyulladás tünetei gyakran olyan súlyosak, hogy gyors orvosi ellátást igényelnek. Az akut prosztatagyulladás leggyakoribb okai a bakteriális fertőzések, de ritkább esetekben vírusok vagy gombák is okozhatják. A baktériumok általában a húgyutakból vagy a nemi szervekből jutnak be a prosztatába. A prosztata fertőződését elősegítheti a nem megfelelő higiénia, a gyakori katéterezés, a húgyúti fertőzések vagy a nemi úton terjedő betegségek (STD-k).

Mit jelent a krónikus prosztatagyulladás?

A krónikus prosztatagyulladás a prosztatagyulladás gyakoribb formája, és a férfiak akár 30%-át is érintheti. A krónikus prosztatagyulladás a prosztatamirigy hosszan tartó gyulladását jelenti, amely hónapokig vagy akár évekig is fennállhat. A krónikus prosztatagyulladás tünetei enyhébbek lehetnek, mint az akut prosztatagyulladás esetében, de ezek is jelentősen befolyásolhatják és ronthatják a férfiak életminőségét. A krónikus prosztatagyulladás tünetei visszatérőek is lehetnek. A krónikus prosztatagyulladás oka nem mindig ismert, de valószínűleg a baktériumok ismétlődő fertőzései, az autoimmun folyamatok vagy a stressz okozhatja. A krónikus prosztatagyulladás nehezen kezelhető, és gyakran hosszú távú antibiotikum-kúrát igényel.

A krónikus prosztatagyulladás egyik típusa a korábban említett krónikus kismedencefájdalom szindróma. Ez a krónikus prosztatagyulladás leggyakoribb típusa, és sajnos az esetek nagy részében az oka ismeretlen marad. A krónikus prosztatagyulladás ezen típusát okozhatják is a bakteriális fertőzések ismétlődései, de az autoimmun folyamatok, stressz, idegbecsípődés vagy a medencefenék izmainak feszülése is szerepet játszhat a kialakulásában. A tünetek hasonlóak lehetnek, mint az akut prosztatagyulladás és a krónikus prosztatagyulladás esetén, de általában enyhébbek. A fájdalom visszatérő is lehet, és jelentősen befolyásolhatja a férfiak életminőségét.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miben különböznek az akut prosztatagyulladás és a krónikus prosztatagyulladás tünetei?

Az akut prosztatagyulladás és a krónikus prosztatagyulladás tünetei hasonlítanak egymásra, azonban van köztük néhány különbség. Az egyik fő különbség a tünetek súlyossága, akut prosztatagyulladás esetén ugyanis sokkal erősebbek a tünetek, a fájdalom miatt gyors ellátást igényelhet az állapot. A krónikus prosztatagyulladás tünetei enyhébbek ugyan, de cserébe állandóak vagy visszatérőek is lehetnek. A krónikus prosztatagyulladás hosszan fennáll, míg az akut prosztatagyulladás hirtelen jön és megfelelő kezeléssel hirtelen el is múlik. Mindkét esetben a következő tünetek a jellemzőek:Akut és krónikus prosztatagyulladás - Urológiai Központ

 • Vizeletürítési nehézségek: Gyakori vizelési inger, fájdalom vizelés közben, vizelet akadozása, sürgető vizelési inger, éjszakai vizelés
 • Véres vizelet vagy ondó: A prosztatagyulladás következtében vér jelenhet meg a vizeletben vagy az ondóban
 • Fájdalom: Fájdalmat érezhetnek a betegek a gátizomban, szeméremtájon, a combban, deréktájon vagy a herezacskóban
 • Szexuális zavarok: Merevedési zavarok, korai magömlés, fájdalmas ejakuláció is kísérheti a prosztatagyulladásokat
 • Egyéb tünetek: Láz, hidegrázás, fáradtság, általános rossz közérzet is megjelenhet, ám ezek főként az akut prosztatagyulladás tünetei.

Hogyan vizsgálható ki az akut prosztatagyulladás és a krónikus prosztatagyulladás?

A prosztatagyulladás diagnosztizálása a jellegzetes tünetek alapján történik. Ez magában foglalja a fizikai vizsgálatot, vizeletvizsgálatot és prosztata specifikus antigén (PSA) vérmintát is. A prosztata fizikális vizsgálatához rektális digitális vizsgálatot végezhet az orvos. Ennek során az orvos egy kesztyűs, bekent ujját a végbélbe vezeti, hogy ellenőrizze a prosztata mirigy méretét és állományát, valamint, hogy jelez-e fájdalmat. Ez a vizsgálat magában foglalhatja a prosztata masszírozását is, hogy mintát vegyen az ondófolyadékból. A vizeletvizsgálat és a vizelettenyésztés a baktériumok és a húgyúti fertőzések ellenőrzésére szolgál. A vérvizsgálat a PSA-t, a prosztata által termelt specifikus fehérje szintjét méri. A magas szint prosztatagyulladásra vagy prosztatarákra utalhat. Bizonyos esetekben – főként krónikus prosztatagyulladás vagy prosztatarák gyanúja esetén - további vizsgálatokra is szükség lehet, mint például transzrektális ultrahangvizsgálatra vagy prosztata biopsziára. A transzrektális ultrahangvizsgálat képes kimutatni a prosztataköveket vagy tályogot, amik a krónikus prosztatagyulladás okai lehetnek. Vizelési panaszok esetén urodinamikai vizsgálatok is végezhetőek. Ezek a vizsgálatok mérik az ideg- és izomfunkciót, a nyomást a hólyagban és annak környékén, valamint a vizeletáramlási sebességet.

Más kezelést igényel-e az akut prosztatagyulladás és a krónikus prosztatagyulladás?

A prosztatagyulladás kezelése változhat attól függően, hogy milyen típusú (akut prosztatagyulladás vagy krónikus prosztatagyulladás) és milyen súlyos a gyulladás. Akut prosztatagyulladás esetén a kezelés antibiotikumokkal történik a fertőzés megszüntetése érdekében. A kezelés időtartama a baktérium típusától és a fertőzés súlyosságától függően változhat. Általában néhány héttől két hónapig tartó antibiotikum-kúrát írnak elő akut prosztatagyulladás esetén. Fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket, például ibuprofént vagy naproxent is alkalmazhatnak a fájdalom és az akut prosztatagyulladás csökkentésére. Fontos, hogy a teljes antibiotikum-kúrát végigszedje az akut prosztatagyulladás érintettje, még akkor is, ha a tünetei néhány nap múlva javulni kezdenek. Ez segít megakadályozni a fertőzés visszatérését és a krónikus prosztatagyulladás kialakulását.

Ugyanakkor a krónikus prosztatagyulladás kezelése nehezebb lehet, és gyakran hosszú távú kezelésre van szükség a teljes gyógyulás érdekében. Hosszú távú, akár 4-6 hétig tartó antibiotikum-kúrára is szükség lehet a bakteriális krónikus prosztatagyulladás kezelése érdekében. Az antibiotikum segít megelőzni az újra fertőződést is. A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) segíthetnek csökkenteni a fájdalmat, a gyulladást és a duzzanatot.

Nem bakteriális krónikus prosztatagyulladás esetén nem segítenek az antibiotikumok. Ilyen esetekben más kezelést kell választani, sokszor több kezelést is kipróbálnak a férfiak, mire megtalálják azt, ami enyhíti a tüneteiket. Az alfa-blokkolók segíthetnek ellazítani a prosztata körüli izmokat és megkönnyíthetik a vizeletürítést, míg az antidepresszánsok enyhíthetik a krónikus fájdalmat. Vannak, akik megkönnyebbülést tapasztalnak az akupunktúrában, masszázsban vagy biofeedback technikákban. A medencefenék izmainak erősítésére szolgáló gyakorlatok segíthetnek a vizeletürítési kontroll javításában és a fájdalom csökkentésében. Bizonyos esetekben hormonális terápiát is alkalmazhatnak. A krónikus prosztatagyulladás kezelésében az életmódváltásnak is nagy szerepe van. Érdemes megfontolni a következő tanácsokat, melyekkel az akut prosztatagyulladás is megelőzhető:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK