Méhsüllyedés

Méhsüllyedés

Módosítva: 2024.03.16 15:05

A méhsüllyedés tünetei egyénenként eltérőek, azonban gyakran járnak vizeletürítési vagy éppen székletürítési problémákkal, így könnyen összekeverhető más urológiai megbetegedésekkel.

Méhsüllyedés- Tartalom

Mi az a méhsüllyedés?

Méhsüllyedés tünetei

Méhsüllyedés okai

Méhsüllyedés felismerése

Méhsüllyedés kezelése

Méhsüllyedés lehetséges szövődményei

Mi az a méhsüllyedés?

A méhsüllyedés, másnéven méhprolapsus egy olyan kóros állapot, amely során a méh, a hüvely és a környező szövetek elgyengülnek, meglazulnak, így a méh részlegesen vagy teljesen "lesüllyed" a hüvelybe. A méhsüllyedés gyakran a terhesség, szülés vagy az öregedés következtében alakul ki. A méhsüllyedés tünetei közé tartozhat a hüvelyben vagy az ágyékban érzett nyomás vagy fájdalom, a szexuális együttlét során jelentkező kellemetlen érzés, vizeletcsepegés, valamint székletürítési problémák.

A méhsüllyedés kezelése többféle módszert magába foglalhat, attól függően, hogy milyen súlyosak a tünetek, mennyire veszélyes a méhsüllyyedés. A kezelés lehet konzervatív, például speciális gyakorlatokat tartalmazó gyógytorna vagy méhtartók (pesszáriumok) használata, amelyek stabilizálják a méh anatómiaihelyzetét. Súlyosabb esetekben, ha a konzervatív kezelés nem hatásos és a méhsüllyedés előrehaladotabb, műtéti beavatkozásra kerülehet sor, például a méh eltávolítására vagy a hüvelyfal megerősítésére.Méhsüllyedés

Fontos azonban, hogy a méhsüllyedés tüneteit tapasztaló személy nőgyógyászhoz forduljon a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés kidolgozása érdekében. A méhsüllyedés korai felismerése és kezelése jelentősen javítja az életminőséget és megelőzi a méhsüllyedés további szövődményeinek kialakulását.

Méhsüllyedés tünetei

A méhsüllyedés (méhprolapsus) tünetei változóak, nagyban függenek a méhsüllyedés szintjétől, a betegség súlyosságától. Néhány általános tünet, amelyek méhsüllyedés esetén jelentkezhetnek.

 • Hüvelyi vagy ágyéki diszkomfort érzés: A méhsüllyedés hüvelyi vagy ágyéki nyomást okozhat. Ez fájdalmat vagy kellemetlen érzést okozh a hüvelyben illetve az ágyéki régióban.
 • Vizeletürítési problémák: A méhsüllyedés hatására a húgyhólyag helyzete is megváltozhat, ami vizeletürítési nehézségeket okozhat. Méhsüllyedés esetén jelentkezhet gyakori vagy sürgős vizelési inger, vizeletcsepegés vagy vizelet visszatartási nehézség is.
 • Székletürítési nehézségek: A méhsüllyedés miatt a hüvelyfalak és az alsó medencei szervek elmozdulhatnak, ami székletürítési problémákat okozhat, például székrekedés vagy székletvisszatartási nehézségek formájában.
 • Szexuális diszkomfort: A méhsüllyedés gyakran kellemetlenséget vagy fájdalmat okozhat a szexuális együttlét során.
 • Látható vagy érezhető kiemelkedés a hüvelyben: A méhsüllyedés súlyosabb esetében a méh vagy más medencei szervek részben kifordulhatnak a hüvelybe, és ez érezhető vagy akár szemmel is látható kiemelkedést eredményezhet a hüvelyben.
 • Fáradtság és általános kényelmetlenség: A méhsüllyedés okozta állandó kellemetlen érzés,fájdalom miatt az érintettek gyakran fáradtnak és kimerültnek érzik magukat.

Fontos megjegyezni, hogy méhsüllyedés esetén nem minden egyén tapasztalja ugyanazokat a tüneteket, és a méhsüllyedés tüneteinek súlyossága is eltérő lehet. Ha valaki úgy érzi, hogy méhsüllyedésre utaló tüneteket tapasztal, fontos, hogy mielőbb keresse fel nőgyógyászát a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Méhsüllyedés okai

A méhsüllyedés (méhprolapsus) több tényező összehangolt hatásának eredményeként alakul ki. A méhsüllyedés rizikófaktorai közé tartozik az illető kora, terhesség, fizikai aktivitás és egyéb betegségek is. Néhány gyakori ok  méhsüllyedés esetén az alábbiak:

Terhesség és szülés

Az egyik leggyakoribb oka a méhsüllyedés hátterében a terhesség és a szülés. A terhesség alatt a méh jelentősen megnő méretében és súlyában, ami a környező szövetek és izmok megnyúlásához vagy meglazulásához vezethet. A szülés során a hüvely és a szülőcsatorna komoly igénybevételnek van kitéve, ami további nyomást gyakorol a méhre és a hüvelyre, ezáltal növelve a méhsüllyedés kockázatát.

Kor

Az idő előrehaladtával az izmok és a kötőszövetek általában gyengülnek és elvesztik rugalmasságukat. Ennek eredményeként a méh és a hüvelyfalak is hajlamosabbá válnak a süllyedésre, így a kor előrehaladtával a méhsüllyedés esélye is nő.

Megterhelő fizikai munka

A nehéz emelés, a hosszú ideig tartó állás vagy egyéb intenzív fizikai aktivitások fokozhatják a nyomást a medencei szervekben, ami növeli a méhsüllyedés kockázatát. Önmagában az aktív fizikai munka vagy hosszú ideig tartó állás miatt nem alakul ki méhsüllyedés, azonban egyéb rizikótényezők esetén jelentősen növelik a méhsüllyedés kialakulásának kockázatát.

Elhízás

Az elhízás további terhet jelent a medencei szervek számára, beleértve a méhet is, ami fokozza a méhsüllyedés kockázatát.

Krónikus köhögés

A tartósan fennálló, erős köhögés nyomást gyakorolhat a medencei szervekre, ami hozzájárulhat a méhsüllyedés kialakulásához.  A tartós köhögés önmagában nem okoz méhsüllyedést, azonban növeli a méhsüllyedés kialakulásának esélyét egyyéb rizikótényezők fennállása esetén.

Genetikai hajlam

Bizonyos esetekben a méhsüllyedés kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak. Egyes genetikai betegségek befolyásolják az izmok és szövetek rugalmasságát, tónusát. Ha a családban korábban előfordult méhsüllyedés, az növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tényezők egymással összefüggenek és egymást fokozzák, ami növeli a méhsüllyedés kockázatát. Ha valaki úgy érzi, hogy méhsüllyedésre utaló tüneteket tapasztal, fontos mihamarabb nőgyógyászati vizsgálaton részt venni a megfelelő diagnózis és kezelés kialakításának érdekében.

Méhsüllyedés felismerése

A méhsüllyedés kivizsgálása során először is az orvos kikérdezi a beteget aktuális tüneteiről és panaszairól, valamint felveszi a beteg kórtörténetét, beleértve a korábbi terhességeket, szüléseket és egyéb releváns egészségügyi információkat. Az anamnézis felvétele után következik a nőgyógyászati vizsgálat, amely során a nőgyógyász megvizsgálja a medencei területet, beleértve a hüvelyt és a méhet, hogy megállapítsa a méhsüllyedés mértékét és súlyosságát. Méhsüllyedés esetén a fizikális vizsgálat után a kismedencei ultrahang segít az orvosnak abban, hogy részletesebb képet kapjon a kismedencei szervekről, beleértve a méhet és a hüvelyt. A képalkotó vizsgálat segítségével pontosabban felmérhető a méhsüllyedés állapota. Ezentúl a kismedencei ultrahang segít más lehetséges problémák, például mióma vagy petefészek ciszták kizárásában is.

Mivel a méhsüllyedés gyakran hatással van a húgyhólyagra is, indokolt lehet a hólyag vizsgálata, például a hólyagtartalom mennyisége és a húgyhólyag működésének ellenőrzése. Méhsüllyedés esetén a vizeletvizsgálat is fontos szerepet játszhat a diagnózis megalkotásában, hogy kizárjanak más húgyúti problémákat, amelyek a méhsüllyedés tüneteit utánozhatják.

Ezek a vizsgálatok segítenek az orvosnak megérteni a beteg állapotát és a méhsüllyedés súlyosságát. A méhsüllyedés alapos kivizsgálása fontos a pontos diagnózis kialakításában, illetve az egyénre szabott kezelés megtervezésében is.

Kapcsolódó cikkünk

Természetes a köhögés közben szivárgó vizelet?

Az inkontinencia egyik típusa az úgynevezett stressz inkontinencia, amely nem a lelki megpróbáltatásra utal, hanem a nyomásra, amely a húgyhólyagot éri. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint a köhögéskor, nevetéskor szivárgó vizelet problémáját nem szabad félvállról venni. 

Méhsüllyedés kezelése

A méhsüllyedés (méhprolapsus) kezelése többféle módon történhet, attól függően, hogy milyen súlyosak a méhsüllyedés tünetei és milyen az érintett személy klinikai helyzete. A méhsüllyedés kezelési lehetőségei közé tartoznak az alábbiak is.

 • Konzervatív kezelés:
  • Életmódváltás: Méhsüllyedés esetén fontos a testsúlykontroll a, az intenzív fizikai aktivitások és a nehéz tárgyak emelésének elkerülése, mivel ezek a tényezők növelik a méhsüllyedés kockázatát illetve súlyosbítják a tüneteket.
  • Gyógytorna: A medencefenék izmainak erősítése speciális gyakorlatok segítségével jelenetősen javítja a tüneteket és segít megelőzni a méhsüllyedés további súlyosbodását.
  • Méhtartók: Ezek speciális eszközök, amelyeket a hüvelybe helyeznek, hogy támogassák a méh helyzetét és megakadályozzák annak további süllyedését, így a méhsüllyedés kezelésének hatékony módszere.
 • Műtéti beavatkozás:
  • Hüvelyi vagy hasi műtét: Súlyosabb méhsüllyedés esetén az orvos műtéti beavatkozást javasolhat a méh visszahelyezésére vagy rögzítésére a megfelelő pozícióba. A műtétet hüvelyi vagy hasi úton végezhetik el, attól függően, hogy mi a legmegfelelőbb a beteg számára.
  • Méheltávolítás (histerectomia): Ha a méhsüllyedés súlyos és más kezelési lehetőségek nem hatásosak, az orvos javasolhatja a méh eltávolítását. A méh eltávolítása általában súlyos méhsüllyedés esetén javasolt, illetve ha a méhsüllyedés érintette egyén már nem tervez gyermekvállalást.
 • Hormonterápia: Bizonyos esetekben az ösztrogén terápia is alkalmazható, különösen, ha a méhsüllyedés érintette menopauza utáni életszakaszban van, mivel az ösztrogén hiánya hozzájárulhat a hüvelyfalak elvékonyodásához és a méhsüllyedés kialakulásához.

Fontos megjegyezni, hogy a méhsüllyedés kezelési tervét az orvos alakítja ki az egyéni klinikai helyzet és a beteg preferenciái alapján. A méhsüllyedés megfelelő kezelésének kiválasztásához fontos a részletes orvosi vizsgálat és rendszeres konzultáció.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Méhsüllyedés lehetséges szövődményei

A méhsüllyedés (méhprolapsus) potenciális szövődményei közé tartoznak az alábbiak.

Fokozott fertőzési kockázat

A méhsüllyedés miatt a hüvely és a méh alatti területek elérhetőbbek lehetnek a kórokozók számára, ami növeli a húgyúti és nemi szervek fertőzéseinek kockázatát.

Vizeletinkontinencia

A méhsüllyedés nyomást gyakorol a húgyhólyagra, ami vizeletürítési problémákhoz vezethet, beleértve a stressz-inkontinenciát, ami a köhögés, tüsszentés vagy emelés során jelentkező vizeletcsepegést jelenti.

Székletinkontinencia

A méhsüllyedés további nyomást gyakorolhat a végbélre és a végbélnyílásra, ami székletinkontinenciát, székletürítési problémákat okozhat.

Szexuális problémák

A méhsüllyedés kellemetlenséget, fájdalmat okozhat a szexuális együttlét során, ami szexuális zavarokhoz vezethet.

Méhnyakelváltozások

Ha a méhsüllyedés hosszú ideig áll fenn, akkor megváltozhat a méhnyak helyzete és szerkezete, ami további egészségügyi problémák kialakulásának kockázatával jár, például a méhnyakrák kialakulásának kockázata is nő.

Életminőség csökkenése

A fenti tünetek és szövődmények összessége jelentősen befolyásolják a méhsüllyedés érintette páciensek életminőségét és hátráltatja őket a mindennapi tevékenységeinek elvégzésében.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a a méhnyakrák szövődményei változóak és súlyosságuk is eltérő. A méhsüllyedés időben történő felismerése és a méhsüllyedés megfelelő kezelése segít csökkenteni ezeknek a szövődményeknek a kockázatát. Ezért fontos az érintett személyeknek orvosi segítséget kérniük, ha úgy érzik, hogy méhsüllyedés tüneteit tapasztalják.

Téma szakértői

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Bajor Gábor

Dr. Bajor Gábor

urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus


 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata