Kismedencei fájdalom szindróma

Kismedencei fájdalom szindróma

Létrehozva: 2023.04.16 21:05 Módosítva: 2023.04.20 13:41

A kismedencei fájdalom szindróma (vagy angol rövidítése szerint CPPS) világszerte emberek millióit érintő kórkép. Ez egy krónikus állapot, amely fájdalmat és kellemetlen érzést okoz a kismedencei régióban, kezelése szempontjából pedig a bonyolultabb kórképek közé tartozik. Ebben a cikkben igyekszünk átfogó betekintést nyújtani a kismedencei fájdalom szindróma részleteibe.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

A kismedencei fájdalom szindróma tünetei

A kismedencei fájdalom szindróma okai

Diagnosztikai lehetőségek

Kezelési lehetőségek kismedencei fájdalom szindrómában

A kismedencei fájdalom szindróma szövődményei

A kismedencei fájdalom szindróma megelőzése

Összefoglalás

Kismedencei fájdalom szindrómával kapcsolatos szolgáltatásaink:

A kismedencei fájdalom szindróma tünetei:

A kismedencei fájdalom szindróma tünetei egyénenként eltérőek lehetnek. Néhány gyakori tünet azonban a következő:

 • Kismedencei fájdalom: Ez a kismedencei fájdalom szindróma leggyakoribb tünete. A fájdalom lehet tompa, éles vagy lüktető, időbelisége szemponjából pedig jelentkezhet ideiglenesen vagy lehet állandó. A fájdalom a hát alsó részére, a fenéktájékra vagy a combokba is kisugározhat.
 • Húgyúti tünetek: A kismedencei fájdalom szindróma vizelési tüneteket is okozhat, például gyakori vizelési ingert, fájdalmas vizelést, valamint a vizeletáramlás megindításának vagy leállításának nehézségét.
 • Szexuális zavarok: A kismedencei fájdalom szindróma a szexuális funkciókat is befolyásolhatja, ami csökkent libidóhoz, az együttlét közbeni fájdalomhoz, valamint a merevedés elérésének vagy fenntartásának nehézségéhez vezethet.
 • Emésztőrendszeri tünetek: Néhány kismedencei fájdalom szindrómában szenvedő embernél előfordulhatnak emésztőrendszeri tünetek, például székrekedés, hasmenés vagy hasi fájdalom.
 • Fáradtság: A kismedencei fájdalom szindróma fáradtságot is okozhat, ami az állapottal járó krónikus fájdalom és kellemetlenségek miatt alakulhat ki.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A kismedencei fájdalom szindróma okai:

A kismedencei fájdalom szindróma pontos oka ismeretlen, de számos olyan tényezőről tudunk, amely hozzájárulhat a tünetek kialakulásához. Ezek közé tartoznak:

Prosztatitisz: A prosztatitisz a prosztata gyulladása, amely fájdalmat és diszkomfortot okozhat a kismedencei területen. Ez a kismedencei fájdalom szindróma egyik vezető oka a férfiak körében.

Idegkárosodás: Az idegkárosodás és az ennek következtében kialakuló kóros fájdalom a kismedencei területen krónikus fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat, ami szintén hozzájárulhat a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásához.

A kismedencei izomműködés zavara: A kismedencei izmok diszfunkciója, például a görcsök vagy az izmok gyengesége fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat a kismedencei területen, ami kismedencei fájdalom szindrómához vezethet.

Pszichológiai tényezők: A pszichológiai tényezők, mint például a stressz és a szorongás, szintén hozzájárulhatnak a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásához.

Autoimmun betegségek: Egyes autoimmun betegségek, mint például a lupus és a sclerosis multiplex, ugyancsak hozzájárulhatnak a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásához.

Diagnosztikai lehetőségek:

Kórelőzmény és fizikális vizsgálat: A kórtörténet felvétele és a fizikális vizsgálat segíthetnek a vizsgálatot végző orvosnak megállapítani, hogy a betegnél valóban a kismedencei fájdalom szindróma tünetei jelentkeznek-e. Az orvos a vizsgálat során kérdéseket tesz fel a betegnek a tapasztalt tünetekkel kapcsolatban, és fizikális vizsgálatot végez, hogy ellenőrizze a különböző rendellenességek látható, tapintható és hallható jeleit.

Vizeletvizsgálat: A vizeletvizsgálat segíthet kizárni más, hasonló tüneteket okozó betegségeket, például a húgyúti vagy szexuális úton terjedő fertőzéseket.

Prosztatavizsgálat: Férfiak esetében a prosztata vizsgálata segíthet azonosítani a prosztata azon rendellenességeit, amelyek hozzájárulhatnak a kismedencei fájdalom szindróma tüneteihez.

Képalkotó vizsgálatok: Képalkotó vizsgálatok, például ultrahang vagy MRI segítségével azonosíthatóak a kismedencei terület strukturális rendellenességei vagy például a régióban előforduló gyulladások.

ENG/EMG vizsgálatok: Az idegek ingerületvezetési vizsgálatával megállapítható, hogy a kismedencei területen van-e olyan idegkárosodás, amely hozzájárulhat a kismedencei fájdalom szindróma tüneteihez.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen tünetek utalhatnak krónikus vesemedence-gyulladásra?

A krónikus vesemedence-gyulladás nagyon leegyszerűsítve a vese hosszan tartó gyulladásos betegsége, amely sokszor a vissza-visszatérő akut gyulladás talaján alakul ki. A betegség tüneteire, a hajlamosító tényezőkre, a felismerés és kezelés döntő jelentőségére dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa hívta fel a figyelmet. 

Terápiás lehetőségek a kismedencei fájdalom szindróma tüneteinek enyhítésére:

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és izomlazítók alkalmazhatók a kismedencei fájdalom szindróma tüneteinek kezelésére. Egyes esetekben, például ha fertőzés gyanúja merül fel, az antibiotikumok alkalmazása is indokolt lehet.

Fizikoterápia: A fizikoterápia segíthet javítani a kismedencei izomműködést és enyhítheti az izmok merevségét, amely okozója lehet a kismedencei fájdalom szindróma tüneteinek.

Biofeedback terápia: A biofeedback egy olyan technika, amely elektronikus érzékelők segítségével figyeli az izomaktivitást, és segítségével a betegek megtanulhatják, hogyan szabályozzák az izmok feszítését és ellazítását úgy, hogy tüneteik csökkenjenek.

Pszichoterápia: A pszichoterápia, például a kognitív-viselkedésterápia segíthet a betegeknek kezelni azokat a pszichológiai tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a kismedencei fájdalom szindróma tüneteihez.

Trigger pont injekciók: A trigger pont injekciók során kis mennyiségű gyógyszert fecskendeznek közvetlenül a kismedence területén lévő izmok legérzékenyebb pontjaiba, az ún. trigger pontokba. A kezelés hatására enyhíthető a kismedencei fájdalom szindrómával járó fájdalom és izomfeszültség.

Lehetséges szövődmények kismedencei fájdalom szindróma esetén:

 • Merevedési zavarok: A krónikus kismedencei fájdalom szindróma férfiaknál merevedési zavarokat okozhat. Ennek oka lehet az állapottal járó fájdalom és diszkomfort, valamint a krónikus állapottal való együttélés pszichológiai hatása.
 • Depresszió és szorongás: A krónikus fájdalom jelentős hatással lehet az érintettek mentális egészségére, depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.
 • Szexuális zavarok: A kismedencei fájdalom szindróma férfiaknál és nőknél egyaránt okozhat szexuális diszfunkciót, beleértve a csökkent libidót, a szexuális együttlét során jelentkező fájdalmat és az orgazmus elérésének nehézségeit.
 • Húgyúti fertőzések: A kismedencei fájdalom szindróma megnehezítheti a szervezet számára a fertőzések, köztük a húgyúti fertőzések leküzdését. Ennek oka, hogy az állapot gyengítheti az immunrendszert és csökkentheti a szervezet baktériumokkal szembeni védekező képességét.
 • Prosztatagyulladás: A kismedencei fájdalom szindróma néha prosztatitiszhez vezethet, ami a prosztata gyulladását jelenti. Ez további fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a kismedencei területen.

A kismedencei fájdalom szindróma megelőzésének lehetőségei:

A medencefenék izomzatának erősítésére szolgáló gyakorlatok: A medencefenék-gyakorlatok segíthetnek a medenceizomzat működésének javításában és a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásának megelőzésében. Ezek a gyakorlatok a kismedencei izmok megfeszítését és ellazítását foglalják magukban az izmok erejének és a rugalmasságának javítása érdekében.

Az egészséges testsúly fenntartása: Az életmódbeli változtatások, különösen az egészséges testsúly fenntartása segíthet csökkenteni a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásának kockázatát, valamint segít megelőzni az olyan egyéb egészségügyi állapotokat, amelyek hozzájárulhatnak a kismedencei fájdalmak kialakulásához.

A hosszú ideig tartó ülés elkerülése: A hosszú ideig tartó ülés nyomást gyakorolhat a kismedencei területre, és hozzájárulhat a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásához. Az ülőmunkát végzők számára a rendszeres szünetek tartása és a mozgás segíthet megelőzni ezt.

A stressz elkerülése vagy kezelése: A stressz hozzájárulhat a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásához, ezért fontos, hogy a stressz-szintet olyan technikákkal kezeljük, mint a meditáció, a jóga vagy a mélylégzési gyakorlatok.

Az egyéb betegségek kezelése: Az olyan alapbetegségek, mint a húgyúti fertőzések vagy a szexuális úton terjedő fertőzések kezelése segíthet megelőzni a kismedencei fájdalom szindróma kialakulását.

Biztonságos szex gyakorlása: A biztonságos szex gyakorlása, beleértve az óvszer használatát és a rendszeres STD-szűréseket, segíthet megelőzni a kismedencei fájdalom szindróma kialakulását.

Az irritáló anyagok elkerülése: Az irritáló anyagok, például bizonyos típusú síkosítók és higiéniai cikkek kerülése segíthet megelőzni az irritációt és a gyulladást a kismedencei területen.

Összefoglalás:

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma (CPPS) olyan állapot, amely fájdalmat és diszkomfort érzést okoz a kismedencei területen. A tünetek változatosak lehetnek, beleértve a kismedencei fájdalmat, vizelési tüneteket, szexuális diszfunkciót, emésztőrendszeri tüneteket és fáradtságot. Bár a kismedencei fájdalom szindróma oka ismeretlen, olyan tényezők, mint a prosztatagyulladás, az idegkárosodás, a kismedencei izmok diszfunkciója, pszichológiai tényezők és autoimmun betegségek hozzájárulhatnak a kialakulásához. Ha a kismedencei fájdalom szindróma tüneteit tapasztalja, forduljon orvoshoz, hogy minél hamarabb felállíthassák a pontos diagnózist és megkezdhessék a megfelelő kezelést! A diagnosztikai lehetőségek közé tartozik a kórtörténet felvétele, a fizikális vizsgálat, a vizelet- és prosztatavizsgálat, a képalkotó vizsgálatok és a neurológiai vizsgálatok. A kezelési lehetőségek közé tartozik a gyógyszeres kezelés, a fizikoterápia, a biofeedback terápia, a pszichoterápia és a trigger pont injekciók. Az orvosával való együttműködés döntő fontosságú az Ön egyéni igényeihez legjobban illeszkedő kezelési terv meghatározásában. Emellett a megelőző intézkedések, például a medencefenék-gyakorlatok végzése, az egészséges testsúly fenntartása, a hosszan tartó ülés elkerülése, a stressz kezelése, az alapbetegségek kezelése, a biztonságos szex gyakorlása és az irritáló anyagok elkerülése csökkenthetik a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásának kockázatát és javíthatják az életminőséget.

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok