Kismedencei fájdalom szindróma

Kismedencei fájdalom szindróma

Módosítva: 2024.03.11 13:32

A kismedencei fájdalom szindróma (vagy angol rövidítése szerint CPPS) világszerte emberek millióit érintő kórkép. Ez egy krónikus állapot, amely fájdalmat és kellemetlen érzést okoz a kismedencei régióban, kezelése szempontjából pedig a bonyolultabb kórképek közé tartozik. Ebben a cikkben igyekszünk átfogó betekintést nyújtani a kismedencei fájdalom szindróma részleteibe.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

A kismedencei fájdalom szindróma tünetei

A kismedencei fájdalom szindróma okai

Diagnosztikai lehetőségek

Kezelési lehetőségek kismedencei fájdalom szindrómában

A kismedencei fájdalom szindróma szövődményei

A kismedencei fájdalom szindróma megelőzése

Összefoglalás

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Kismedencei fájdalom szindrómával kapcsolatos szolgáltatásaink:

A kismedencei fájdalom szindróma tünetei:

A kismedencei fájdalom szindróma tünetei egyénenként eltérőek lehetnek. Néhány gyakori tünet azonban a következő:

A kismedencei fájdalom szindróma okai:

A kismedencei fájdalom szindróma pontos oka ismeretlen, de számos olyan tényezőről tudunk, amely hozzájárulhat a tünetek kialakulásához. Ezek közé tartoznak:

Prosztatitisz: A prosztatitisz a prosztata gyulladása, amely fájdalmat és diszkomfortot okozhat a kismedencei területen. Ez a kismedencei fájdalom szindróma egyik vezető oka a férfiak körében.

Idegkárosodás: Az idegkárosodás és az ennek következtében kialakuló kóros fájdalom a kismedencei területen krónikus fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat, ami szintén hozzájárulhat a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásához.

A kismedencei izomműködés zavara: A kismedencei izmok diszfunkciója, például a görcsök vagy az izmok gyengesége fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat a kismedencei területen, ami kismedencei fájdalom szindrómához vezethet.

Pszichológiai tényezők: A pszichológiai tényezők, mint például a stressz és a szorongás, szintén hozzájárulhatnak a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásához.

Autoimmun betegségek: Egyes autoimmun betegségek, mint például a lupus és a sclerosis multiplex, ugyancsak hozzájárulhatnak a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásához.

Diagnosztikai lehetőségek:

Kórelőzmény és fizikális vizsgálat: A kórtörténet felvétele és a fizikális vizsgálat segíthetnek a vizsgálatot végző orvosnak megállapítani, hogy a betegnél valóban a kismedencei fájdalom szindróma tünetei jelentkeznek-e. Az orvos a vizsgálat során kérdéseket tesz fel a betegnek a tapasztalt tünetekkel kapcsolatban, és fizikális vizsgálatot végez, hogy ellenőrizze a különböző rendellenességek látható, tapintható és hallható jeleit.

Vizeletvizsgálat: A vizeletvizsgálat segíthet kizárni más, hasonló tüneteket okozó betegségeket, például a húgyúti vagy szexuális úton terjedő fertőzéseket.

Prosztatavizsgálat: Férfiak esetében a prosztata vizsgálata segíthet azonosítani a prosztata azon rendellenességeit, amelyek hozzájárulhatnak a kismedencei fájdalom szindróma tüneteihez.

Képalkotó vizsgálatok: Képalkotó vizsgálatok, például ultrahang vagy MRI segítségével azonosíthatóak a kismedencei terület strukturális rendellenességei vagy például a régióban előforduló gyulladások.

ENG/EMG vizsgálatok: Az idegek ingerületvezetési vizsgálatával megállapítható, hogy a kismedencei területen van-e olyan idegkárosodás, amely hozzájárulhat a kismedencei fájdalom szindróma tüneteihez.

Kapcsolódó cikkünk

Mi derülhet ki egy vizeletvizsgálatból?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével egy sor belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni. 

Terápiás lehetőségek a kismedencei fájdalom szindróma tüneteinek enyhítésére:

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és izomlazítók alkalmazhatók a kismedencei fájdalom szindróma tüneteinek kezelésére. Egyes esetekben, például ha fertőzés gyanúja merül fel, az antibiotikumok alkalmazása is indokolt lehet.

Fizikoterápia: A fizikoterápia segíthet javítani a kismedencei izomműködést és enyhítheti az izmok merevségét, amely okozója lehet a kismedencei fájdalom szindróma tüneteinek.

Biofeedback terápia: A biofeedback egy olyan technika, amely elektronikus érzékelők segítségével figyeli az izomaktivitást, és segítségével a betegek megtanulhatják, hogyan szabályozzák az izmok feszítését és ellazítását úgy, hogy tüneteik csökkenjenek.

Pszichoterápia: A pszichoterápia, például a kognitív-viselkedésterápia segíthet a betegeknek kezelni azokat a pszichológiai tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a kismedencei fájdalom szindróma tüneteihez.

Trigger pont injekciók: A trigger pont injekciók során kis mennyiségű gyógyszert fecskendeznek közvetlenül a kismedence területén lévő izmok legérzékenyebb pontjaiba, az ún. trigger pontokba. A kezelés hatására enyhíthető a kismedencei fájdalom szindrómával járó fájdalom és izomfeszültség.

Lehetséges szövődmények kismedencei fájdalom szindróma esetén:

  • Merevedési zavarok: A krónikus kismedencei fájdalom szindróma férfiaknál merevedési zavarokat okozhat. Ennek oka lehet az állapottal járó fájdalom és diszkomfort, valamint a krónikus állapottal való együttélés pszichológiai hatása.
  • Depresszió és szorongás: A krónikus fájdalom jelentős hatással lehet az érintettek mentális egészségére, depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.
  • Szexuális zavarok: A kismedencei fájdalom szindróma férfiaknál és nőknél egyaránt okozhat szexuális diszfunkciót, beleértve a csökkent libidót, a szexuális együttlét során jelentkező fájdalmat és az orgazmus elérésének nehézségeit.
  • Húgyúti fertőzések: A kismedencei fájdalom szindróma megnehezítheti a szervezet számára a fertőzések, köztük a húgyúti fertőzések leküzdését. Ennek oka, hogy az állapot gyengítheti az immunrendszert és csökkentheti a szervezet baktériumokkal szembeni védekező képességét.
  • Prosztatagyulladás: A kismedencei fájdalom szindróma néha prosztatitiszhez vezethet, ami a prosztata gyulladását jelenti. Ez további fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a kismedencei területen.

A kismedencei fájdalom szindróma megelőzésének lehetőségei:

A medencefenék izomzatának erősítésére szolgáló gyakorlatok: A medencefenék-gyakorlatok segíthetnek a medenceizomzat működésének javításában és a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásának megelőzésében. Ezek a gyakorlatok a kismedencei izmok megfeszítését és ellazítását foglalják magukban az izmok erejének és a rugalmasságának javítása érdekében.

Az egészséges testsúly fenntartása: Az életmódbeli változtatások, különösen az egészséges testsúly fenntartása segíthet csökkenteni a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásának kockázatát, valamint segít megelőzni az olyan egyéb egészségügyi állapotokat, amelyek hozzájárulhatnak a kismedencei fájdalmak kialakulásához.

A hosszú ideig tartó ülés elkerülése: A hosszú ideig tartó ülés nyomást gyakorolhat a kismedencei területre, és hozzájárulhat a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásához. Az ülőmunkát végzők számára a rendszeres szünetek tartása és a mozgás segíthet megelőzni ezt.

A stressz elkerülése vagy kezelése: A stressz hozzájárulhat a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásához, ezért fontos, hogy a stressz-szintet olyan technikákkal kezeljük, mint a meditáció, a jóga vagy a mélylégzési gyakorlatok.

Az egyéb betegségek kezelése: Az olyan alapbetegségek, mint a húgyúti fertőzések vagy a szexuális úton terjedő fertőzések kezelése segíthet megelőzni a kismedencei fájdalom szindróma kialakulását.

Biztonságos szex gyakorlása: A biztonságos szex gyakorlása, beleértve az óvszer használatát és a rendszeres STD-szűréseket, segíthet megelőzni a kismedencei fájdalom szindróma kialakulását.

Az irritáló anyagok elkerülése: Az irritáló anyagok, például bizonyos típusú síkosítók és higiéniai cikkek kerülése segíthet megelőzni az irritációt és a gyulladást a kismedencei területen.

Összefoglalás:

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma (CPPS) olyan állapot, amely fájdalmat és diszkomfort érzést okoz a kismedencei területen. A tünetek változatosak lehetnek, beleértve a kismedencei fájdalmat, vizelési tüneteket, szexuális diszfunkciót, emésztőrendszeri tüneteket és fáradtságot. Bár a kismedencei fájdalom szindróma oka ismeretlen, olyan tényezők, mint a prosztatagyulladás, az idegkárosodás, a kismedencei izmok diszfunkciója, pszichológiai tényezők és autoimmun betegségek hozzájárulhatnak a kialakulásához. Ha a kismedencei fájdalom szindróma tüneteit tapasztalja, forduljon orvoshoz, hogy minél hamarabb felállíthassák a pontos diagnózist és megkezdhessék a megfelelő kezelést! A diagnosztikai lehetőségek közé tartozik a kórtörténet felvétele, a fizikális vizsgálat, a vizelet- és prosztatavizsgálat, a képalkotó vizsgálatok és a neurológiai vizsgálatok. A kezelési lehetőségek közé tartozik a gyógyszeres kezelés, a fizikoterápia, a biofeedback terápia, a pszichoterápia és a trigger pont injekciók. Az orvosával való együttműködés döntő fontosságú az Ön egyéni igényeihez legjobban illeszkedő kezelési terv meghatározásában. Emellett a megelőző intézkedések, például a medencefenék-gyakorlatok végzése, az egészséges testsúly fenntartása, a hosszan tartó ülés elkerülése, a stressz kezelése, az alapbetegségek kezelése, a biztonságos szex gyakorlása és az irritáló anyagok elkerülése csökkenthetik a kismedencei fájdalom szindróma kialakulásának kockázatát és javíthatják az életminőséget.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK