Laboratóriumi vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok

Módosítva: 2023.05.29 23:29

Számos urológiai laboratóriumi vizsgálat létezik, és az idő előrehaladtával és a technológia fejlődésével ez a szám egyre csak emelkedik. Ha felmerül egy betegség gyanúja, ma már rutinszerű a vérvétel és valamilyen képalkotó vizsgálat elvégzése. Azonban ezeken kívül számos más specifikus urológiai laboratóriumi vizsgálat létezik, melyek segítenek a betegségek pontos okának felderítésében. A következő cikkben a leggyakrabban elrendelt urológiai laboratóriumi vizsgálatokat mutatjuk be. Kitérünk az urológiai laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének módjára, arra, hogy mit mutatnak ki és hogy milyen betegségek diagnosztizálhatóak vele.

Urológiai laboratóriumi vizsgálatok az Urológiai Központban
Milyen vizsgálatokat alkalmaznak az urológusok?
Mik a leggyakoribb urológiai laboratóriumi vizsgálatok?
Mi mutatható ki a vérből az urológiai laboratóriumi vizsgálat során?
Mi mutatható ki a vizeletből az urológiai laboratóriumi vizsgálat során?
Milyen kórokozók szűrése történik az STD urológiai laboratóriumi vizsgálat során?

Urológiai laboratóriumi vizsgálatok az Urológiai Központban

Milyen vizsgálatokat alkalmaznak az urológusok?

Az urológusok számos különböző típusú vizsgálatra támaszkodhatnak egy urológiai állapot diagnosztizálásakor vagy szűrésekor. Mivel a megfelelő vizeletürítéshez a vesék, a húgyvezetékek, a húgyhólyag és a húgycső összehangolására van szükség, az urológiai tüneteknek számos lehetséges oka lehet. Az orvosok általában a konkrét tünetektől függően többféle urológiai laboratóriumi vizsgálatot javasolnak.

Az urológiai laboratóriumi vizsgálatok között a vizeletgyűjtés és a vérvizsgálat általában az első lépések az urológiai állapotok diagnosztizálásában és szűrésében. A képalkotó vizsgálatok, mint például a pyelogram, a cisztográfia, a vese CT- vagy ultrahangvizsgálata, a prosztata/rektális szonogram és a vese angiogram betekintést nyújtanak a húgyutakba, hogy elzáródásot, daganatot és egyéb rendellenességeket keressenek. A cisztometria és a vizeletáramlási vizsgálatok segítenek az orvosoknak felmérni, hogy a vizeletürítés funkciója normális-e.

Az urológiában végzett eljárások közé tartoznak a vesét érintő eljárások, a húgyvezetéket (pl. húgyvezeték-stentelés), a hólyagot (pl. hólyagdaganat transzurethrális rezekciója), a prosztatát (pl. a prosztata transzurethrális rezekciója), a péniszt (pl. körülmetélés) a herezacskót (pl. vazektómia) érintő beavatkozások, valamint meddőségi eljárások.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a leggyakoribb urológiai laboratóriumi vizsgálatok?

 • Vérvizsgálatok: A vérvizsgálatok, mint urológiai laboratóriumi vizsgálatok számos betegség diagnosztizálásában segíthetnek, beleértve a szexuális diszfunkció egyes formáit, a rákos megbetegedéseket, fertőzéseket és hormonális zavarokat. Ezek a vizsgálatok segítenek nyomon követni a vesék egészségét, és egyéb betegségekről is információt adnak.
 • Prosztata specifikus antigén vérvizsgálat (PSA): A PSA szint mérés talán az egyik legismertebb urológiai laboratóriumi vizsgálat, ugyanis a prosztata szűrés része. Ennek során kis vérmintát veszünk, hogy megállapítsuk, magas-e az adott férfi prosztataspecifikus antigén (PSA) szintje. Egy kis mennyiségű antigén normális, de a magas szint fertőzésre vagy rákra utalhat.
 • Spermaszám-elemzés: Ez az urológiai laboratóriumi vizsgálat során mintát veszünk az adott férfi spermájából, hogy többet megtudjunk róla. Szükséges lehet ez az urológiai laboratóriumi vizsgálat családtervezéskor vagy a meddőség okainak kivizsgálásában. A spermaanalízist olyan férfiak esetében végzik, akik termékenységi problémákkal küzdenek. Ez az urológiai laboratóriumi vizsgálat során a spermiumok méretét, alakját, sebességét és a mennyiséget is vizsgáljuk. A vizsgálatot minden vazektómia után is elvégzik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az eljárás sikeres volt.
 • Kőelemzés: Megkérhetjük, hogy próbáljon meg néhány kisebb húgyúti követ egy szűrőbe juttatni, amelyet aztán elemzünk. Miután látjuk, hogy miből áll a kő, eldönthetjük, hogy melyik a legjobb kezelési lehetőség a maradék eltávolítására.
 • Vizeletvizsgálat: Vizeletmintát elemzünk ez az urológiai laboratóriumi vizsgálat során, hogy megállapítsuk, van-e húgyúti fertőzés.
 • STD-szűrés: STD-szűrés során a leggyakoribb szexuálisan átvihető fertőzést okozó baktériumok, vírusok jelenlétét keressük. Ehhez az urológiai laboratóriumi vizsgálathoz a mintavétel történhet vérből (pl. szifilisz és HIV esetében), vizeletből férfiaknál vagy a hüvely és a méhnyak felszínéről vett mintából nőknél. A szexuális szokások ismeretében torokból vagy végbélből is szükség lehet mintavételre.

Mi mutatható ki a vérből az urológiai laboratóriumi vizsgálat során?

Az urológusok gyakran vérvizsgálatra támaszkodnak, hogy többet tudjanak meg a kiválasztó rendszer működéséről. A vérvételre és a vér vizsgálatára szolgáló szabványos eljárás segítségével az urológusok képesek bizonyos betegségeket vagy rákos megbetegedéseket kimutatni. Három gyakori vérvizsgálatot alkalmaznak.

Prosztata-specifikus antigén (PSA) vérvizsgálatok

Ez a vizsgálat a prosztata specifikus antigén szintjét mutatja ki, mely különböző állapotokban (például prosztatagyulladás során) emelkedhet. Ez az urológiai laboratóriumi vizsgálat a prosztata mirigyből jelenleg felszabaduló fehérje mennyiségét méri. A PSA-tesztek önmagukban nem mutatják ki a prosztatarákot, de a prosztata szűrés részeként minden alkalommal elvégzik. Az emelkedett PSA szint önmagában csak azt jelenti, hogy van esély a prosztatarákra, de más is okozhatta az emelkedett értéket. Így ez a laboratóriumi vizsgálat szűrésnek kiváló: az emelkedett értékűeket további vizsgálatokra küldi a pontos diagnózishoz, míg a normál értékűeket csak kontrollra hívja vissza.

Kreatinin és vérkarbamid-nitrogén (BUN) vérvizsgálatok

Ez az urológiai laboratóriumi vizsgálat a kreatinin és a vér karbamid nitrogén vizsgálata, amely a kreatinin mérésén keresztül a vesék működésének felmérésére szolgál. Ha magas a kreatininszint a vérben, az gyakran arra utal, hogy a vesék nem működnek megfelelően. A kreatinin és a vér karbamid-nitrogén arányától függően az urológus diagnosztizálja a problémát. A probléma lehet egyszerű, mint például a kiszáradás, de súlyosabb vese problémákra is fény derülhet ezzel az urológiai laboratóriumi vizsgálattal.

Tesztoszteron-vizsgálatok

A férfiak merevedési zavarának értékeléséhez az urológus tesztoszteron-vizsgálatot végezhet. Ennek az urológiai laboratóriumi vizsgálatnak során a tesztoszteron szintet mérik vérmintából, melynek alacsony szintje okozhatja a merevedési zavart.

Mi mutatható ki a vizeletből az urológiai laboratóriumi vizsgálat során?

Ha nincs szükség vérvizsgálatra, vagy ha urológusa több információt szeretne gyűjteni a diagnózis felállítása előtt, vizeletvizsgálatot végeznek.Laboratóriumi vizsgálatok Ezek az urológiai laboratóriumi vizsgálatok általában mindegyike egy steril pohárba történő vizeletürítést foglal magában az elemzéshez. Vizeletvizsgálatot nagyon gyakran végeznek. Nemcsak az urológus, de a háziorvos, osztályos orvos is gyakran kéri ezt az urológiai laboratóriumi vizsgálatot. Valójában a legtöbb éves foglalkozás-egészségügyi vizsgálat során vizeletvizsgálatot végeznek akkor is, ha nincs ok aggodalomra. Ennek oka, hogy számos információval szolgál ez a fajta urológiai laboratóriumi vizsgálat. A vizeletvizsgálatot használják annak megállapítására, hogy fennáll-e húgyúti fertőzés, a cukorbetegség diagnosztizálásában, valamint egyéb betegségek korai jeleinek figyelésére is. Mindegyik diagnózisnak vannak specifikus tünetei, például magasabb fehérvérsejtszámot láthatunk húgyúti fertőzés során, magas fehérje- vagy glükózszintet cukorbetegség esetén; de a magas fehérje jelenléte a magas vérnyomás szövődménye is lehet. Kezelőorvosa a vizeletvizsgálat során jobban be tudja azonosítani az esetlegesen jelentkező problémákat.

Vizelettenyésztés

Hasonlóképpen, a vizelettenyésztést arra használják, hogy megállapítsák, hogy bizonyos baktériumok jelen vannak-e a vizeletmintában. Ezt a vizsgálatot laboratóriumban, több nap alatt lehet elvégezni, amíg a vizelet mintából kitenyésztik és azonosítják az esetleges kórokozókat. Miután izolálták, a vizelettenyészeteken antibiotikumokat lehet tesztelni, hogy kiderüljön, melyik kezelés lesz a leghatékonyabb.

24 órás vizeletvizsgálat

A 24 órás vizeletvizsgálat során egy teljes napig gyűjtik a vizeletet. Ez lehetővé teszi az urológusok számára, hogy megállapítsák, hogy a beteg szervezetében normális-e bizonyos anyagok szintje, ami egészséges vesékre utal. Ha a dolgok rendellenesek, a teszt segít az urológusoknak bizonyos betegségek irányába terelni a figyelmet.

Kapcsolódó cikkünk

STD - megelőzni lehet, kezelni kell a nemi betegségeket

Több, mint 20 olyan betegséget ismerünk, amely szexuális úton terjed például gombák, vírusok, baktériumok közvetítésével. A „klasszikus” nemi betegségek, például gonorrhoea, szifilisz hatékony kezelése ma már gyorsan elérhető, dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint a legfontosabb e tekintetben, hogy az érintettek minél hamarabb forduljanak orvoshoz. 

Milyen kórokozók szűrése történik az STD urológiai laboratóriumi vizsgálat során?

szexuális úton terjedő betegségeket baktériumok, vírusok, gombák és protozoonok okozzák, leggyakrabban szexuális együttlétek alkalmával terjednek. Ritkán előfordulhat, hogy  uszodában, közös törölközőhasználattal vagy nem alaposan takarított mosdó használatakor fertőződik meg az ember. Az STD szűrővizsgálatokkal ezeket a betegségeket okozó kórokozók mutathatóak ki. Ez az urológiai laboratóriumi vizsgálat nagyon fontos a betegség korai felismerésében, és a továbbterjedés megelőzésében. Javasolt családtervezésnél is mindkét félnél elvégezni egy STD-vizsgálatot, ugyanis ezek a betegségek gyakran a magzatot is megfertőzik terhesség vagy szülés során. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy milyen kórokozók mutathatóak ki egy STD-szűrés során.

 • Rapid Plazma Reagin (RPR): Ez az urológiai laboratóriumi vizsgálat a szifilisz kórokozójának kimutatását szolgálja.
 • HIV: Az AIDS-et okozó vírus a szervezet védekezőrendszerét rombolja le, vérvételből kimutatható a kórokozó jelenléte.
 • HCV: A fertőző májgyulladás kórokozója is szexuális úton, valamint vérrel terjed, az STD urológiai laboratóriumi vizsgálat során kimutatható.
 • HSV I-II: A gyakori, nem szervi szemölcsöket okozó vírus is kimutatható STD vizsgálat során.

További, kimutatható kórokozók nőknél:

 • Trichomonas vaginalis
 • Ureaplazma
 • Mycoplasma
 • Neisseria Gonorrhoeae
 • Chlamydia trachomatis
 • Atopobium vaginalis
 • Gardnerella vaginalis

További, kimutatható kórokozók férfiaknál:

 • Ureaplazma urealyticum
 • Mycoplasma hominis
 • Neisseria Gonorrhoeae
 • Chlamydia trachomatis

  Téma szakértői

  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  urológus
  Dr. Kállai László

  Dr. Kállai László

  urológus, sebész
  Dr. Karászi Viktória

  Dr. Karászi Viktória

  bőrgyógyász, nemigyógyász

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK