Inkontinencia okai és kezelése

Inkontinencia okai és kezelése

Módosítva: 2024.04.12 15:23

Az inkontinenciának több fajtája van. Előfordulhat, hogy valaki csak hasprés (például köhögés, tüsszentés, futás) hatására észleli a vizeletszivárgást, de az is, hogy ennél sokkal gyakrabban. Az inkontinencia bármilyen formában is jelentkezzen, egy rendkívül zavaró állapot. Vajon mi állhat az inkontinencia hátterében? Van lehetőség hatékonyan kezelni?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent az inkontinencia?
Hogyan csoportosíthatóak a vizelettartási zavarok az inkontinencia okai szerint?
Mik lehetnek az inkontinencia okai?
Milyen tünetek esetén valószínű az inkontinencia fennállása?
Hogyan kezelhető az inkontinencia?

Online Bejelentkezés

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Széll Kálmán téri fszt. 6. rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fszt. 6. rendelő

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent az inkontinencia?

A vizelet inkontinencia azt jelenti, hogy az illető nem tudja teljesen kontrollálni a vizeletürítést, és akaratlan vizelet szivárgás jöhet létre. Az inkontinencia miatti vizeletürítés számos élethelyzetben előfordulhat, ami sok kellemetlenséget okoz. Ahogyan az inkontinencia definíciójában is írtuk az első mondatban, a vizelet szivárgás akaratlanul jön létre. Az illető tud róla, próbál tenni ellene, de nem tud. Ez rendkívül zavaró lehet, sok kínos helyzetet eredményezhet és nagyban rontja az életminőséget. Fontos feladat tehát minél előbb megfelelően kezelni az inkontinenciát, hogy csökkenjenek a panaszok.

A vizelet ürülését a húgyhólyag és a húgycső között található záróizom kontrollálja. A záróizom felelős érte, hogy csak kellően telt állapotban ürüljön a vizelet. A húgyhólyag záróizmán kívül a vizelettartásban nagy szerepet játszik a gátizom, aminek a meggyengülése is vezethet vizeletszivárgáshoz, vagyis az inkontinencia kialakulásához. Az inkontinencia egyik típusánál a túltelített hólyag mellett jöhet létre vizeletszivárgás, egy másik típusnál a hasprés okozza, az inkontinencia harmadik típusánál sürgető vizelési ingert tapasztal az illető és bekövetkezhet a vizelet akaratlan ürítése. Az inkontinencia ezek keverékeként is mutatkozhat. Az ürített vizelet mennyisége változó az emberek között, sőt az inkontinencia első tüneteihez képest is változhat idővel. Az inkontinencia gyakori az idősebb, posztmenopauzális hölgyek között, de bármely életkorban jelentkezhet. Habár ritkán beszélünk róla, az inkontinencia egy gyakori probléma és sokkal több embert érint, mint gondolnánk!

Kapcsolódó cikkünk

Ezek az inkontinencia fő rizikófaktorai

Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy amerikai adatok szerint a 30-60 év közti nők közel 30 %-a, a férfiaknak 1,5-5 %-a tapasztalja. A megelőzéshez és a kezeléshez is fontos a rizikófaktorok ismerete, amelyekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt. 

Hogyan csoportosíthatóak a vizelettartási zavarok az inkontinencia okai szerint?

Az inkontinencia több típusba sorolható, az alapján, hogy mi váltja ki a panaszokat és azok milyen jellegűek. A csoportosítás leggyakrabban az inkontinencia okai alapján történik. Az inkontinencia főbb típusai és az inkontinencia okai típusonként:

 • Stressz inkontinencia: Ez a típusú inkontinencia akkor következik be, amikor a húgyhólyag nyomásnak van kitéve hasprés által, például köhögés, tüsszentés vagy nevetés során. A stressz inkontinencia a húgycső záróizmának gyengülése miatt alakulhat ki, ami a terhesség, a szülés vagy az öregedés következménye lehet.
 • Sürgősségi inkontinencia: Ez esetben az egyén hirtelen erős vizeletürítési késztetést érez, amelyet nehezen vagy egyáltalán nem tud kontrollálni. A sürgősségi inkontinencia mögött állhatnak az izomzatok rendellenességei (motoros) vagy idegi (sensoros) problémák. Gyakran fordul elő az idősödő nők körében a csökkenő ösztrogén hormon mennyisége miatt, valamint a gyakori hólyaghurut következményeként. A sürgősségi inkontinencia egyik fajtája a hiperaktív hólyag szindróma.
 • Túlcsordulásos inkontinencia: Ebben az esetben a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni, és a vizelet visszamarad. A húgyhólyag így könnyen túltelített állapotba kerül, amikor bekövetkezik a vizelet szivárgása. Ez a fajta inkontinencia gyakran az alsó húgyutak elzáródásának talaján alakul ki.
 • Kevert inkontinencia: A stressz és sürgősségi inkontinencia keveréke, mindkét típusú inkontinencia tünetei jellemzőek rá

Mik lehetnek az inkontinencia okai?

Számos okot ismerünk, amik az inkontinencia hajlamosító vagy kockázati tényezői lehetnek. Ezek között szerepelnek olyan gyakori és általános okok is, mint például a prosztata megnagyobbodás, de mégsem alakul ki mindenkinél inkontinencia! Az inkontinencia típusa és súlyossága is változó az egyének között. Miért lehet, hogy valaki mégis hajlamosabb rá, vagy súlyosabb formában jelentkezik nála az inkontinencia? Az inkontinencia kialakulásához általában több tényező együttes megléte szükséges. Az alábbiakban összegyűjtöttük az inkontinencia gyakori okait, hajlamosító tényezőit:Inkontinencia okai és kezelése

 • Medencefenék izmok gyengesége: A medencefenék izmainak gyengesége vagy sérülése az inkontinencia egyik leggyakoribb oka. A többszöri terhesség és szülés, az öregedés és az elhízás is hozzájárulhatnak ezen izmok gyengüléséhez, ugyanis megterhelést jelentenek a medencefenék izmaira.
 • Hormonális változások: A nők életében bekövetkező hormonális változások, például a menopauza szintén összefügghetnek az inkontinencia kialakulásával. Az ösztrogén szintjének csökkenése számos folyamatot elindít a szervezetben, hatással lehet az izmok és szalagok gyengülésére is.
 • Többszöri terhesség és szülés: A terhesség alatt a növekvő magzat nyomást gyakorol a medence területére és a húgyhólyagra, ami hozzájárulhat a medencefenék izmainak gyengüléséhez. A szülés során is sérülhetnek ezek a területek.
 • Idegi problémák: Az idegrendszer károsodása vagy betegségei, például agyvérzés, Parkinson-kór, gerincvelői léziók vagy sclerosis multiplex is vezethetnek inkontinencia létrejöttéhez. A húgyhólyag működése és a vizeletürítés szabályozása ugyanis idegi kontroll alatt áll, ha az idegrendszer sérül, a húgyhólyag működése is sérülhet. A hibás szabályozás következtében létrejöhet vizelet szivárgás.
 • Húgyúti rendellenességek: Ha valakinél gyakran fordulnak elő húgyúti problémák, mint például húgyúti fertőzések, kövek vagy daganat alakul ki a húgyutakban, ezek is vezethetnek az inkontinencia kialakulásához.
 • Túlsúly és elhízás: Az elhízás növelheti a medencefenék nyomását és a húgyhólyag terhelését, ami inkontinenciát okozhat.
 • Cukorbetegség: A cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodás vagy a húgyutakban előforduló gyulladások szintén hozzájárulhatnak az inkontinencia kialakulásához.
 • Dohányzás: A dohányzás fokozhatja a köhögési reflexet, ami stresszinkontinenciát eredményezhet.
 • Bizonyos gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásként okozhatnak vizeletinkontinenciát, például vízhajtók, egyes vérnyomáscsökkentők vagy az idegrendszerre ható gyógyszerek.
 • Örökletes tényezők: Amennyiben a családban már előfordult ilyen probléma, a rokonoknál is valószínűbb az inkontinencia kialakulása.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetek esetén valószínű az inkontinencia fennállása?

A vizeletinkontinencia különböző tünetekkel járhat, amelyek súlyossága és jellege változhat az egyéntől függően. Az inkontinencia tünetei közé tartozhatnak:

 • Gyakori vizelési inger: A vizelési inger sokkal gyakoribbá válhat inkontinencia esetén, melynek oka lehet a hibás idegi szabályozás vagy a nem teljes mértékben kiürülő vizelet.
 • Sürgős vizelési inger: Erős és hirtelen késztetés érzése a vizeletürítésre, amelyet nem lehet kontrollálni. Gyakran bekövetkezik a vizelet ürülése még azelőtt, hogy az illető elérné a WC-t.
 • Vizeletszivárgás: A vizelet akaratlan szivárgása vagy csöpögése, például köhögés, tüsszentés, nevetés vagy fizikai aktivitás közben.
 • Éjszakai vizeletürítés: Az éjszakai vizeletürítés gyakoribbá válhat inkontinencia esetén, és az érintettek gyakran kénytelenek lehetnek éjszaka többször is felkelni, hogy mosdóba menjenek.
 • Csökkent hólyagkapacitás: Az inkontinencia érintettjei gyakran érzik úgy, hogy megtelt a hólyag és nem tudják visszatartani a vizeletet.
 • Fájdalom vagy kellemetlenség: Az inkontinenciával együtt járó fizikai tünetek közé tartozhat a fájdalom vagy kellemetlenség a húgyutakban vagy a környező területeken.


Ha az inkontinencia fenti tüneteit tapasztalja, forduljon mihamarabb orvoshoz! Az inkontinencia kezelhető és az orvos segíthet a helyes diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kialakításában.

Hogyan kezelhető az inkontinencia?

A kezelési lehetőségek függnek az inkontinencia típusától és okaitól. Az orvosok az inkontinencia kezelésében rendszerint egyéni terápiás tervet alkotnak, amely a beteg egyedi szükségleteire és körülményeire szabott. Az inkontinencia kezelésében több lehetőség is adott, ezek közül az egyén korától, életmódjától, egyéb betegségeitől és az igényeitől függően választható ki a legjobb kezelés. Előfordulhat, hogy a kombinált kezelés lesz a leginkább hatékony vagy váltani kell és egy új terápiát kipróbálni. Fontos, hogy rendszeresen konzultáljanak az inkontinencia érintettjei az orvosukkal, hogy az állapotuk követhető legyen. Az is fontos, hogy merjenek kérdezni, új módszert kipróbálni, ha továbbra is fennáll a vizelet csöpögés. Az inkontinencia megnehezíti a mindennapokat, a kezelés célja a tünetek enyhítése és a jobb életminőség elérése. Az inkontinencia terápiás lehetőségei:

Az inkontinencia kezelése életmód változtatásokkal:

 • Edzésterápia: Hasznos lehet a medencefenék izmainak erősítése speciális gyakorlatokkal, például Kegel-gyakorlatokkal.
 • Súlycsökkentés: Ha az elhízás a probléma egyik oka, a súlycsökkentés jelentősen javíthatja az inkontinencia tüneteit.
 • Megfelelő étrend: Az életmódváltozások közé tartozik az alkohol, koffein és szénsavas italok kerülése, mivel ezek irritálhatják a húgyutakat, valamint a megfelelő folyadékbevitel fenntartása.

Az inkontinencia kezelése gyógyszerekkel:

 • Antikolinerg szerek: Ezek a gyógyszerek sürgősségi inkontinencia esetén javasoltak, segíthetnek csökkenteni a húgyhólyag izmainak túlzott összehúzódását.
 • Antibiotikum: Bizonyos esetekben az antibiotikum is segíthet, például ha a vizelet inkontinencia hátterében prosztatagyulladás vagy húgyúti fertőzés áll.
 • Hormonterápia: Menopauza okozta hormonális változások esetén hormonpótló terápia alkalmazható.

Az inkontinencia kezelése sebészeti beavatkozással:

Az inkontinencia kezelésében sebészeti beavatkozások is léteznek. Gyakran alkalmazott sebészi módszer a hólyagnyak felfüggesztése, valamint a szalagplasztika.

Az inkontinencia kezelése egyéb módon:

 • Elektromos stimuláció: Az alsó medence izmai erősíthetőek elektromos stimuláció révén. Ez segíthet abban, hogy az érintettek jobban vissza tudják tartani a vizeletet.
 • Biofeedback: A biofeedback segít megtanítani az izmok tudatos használatát, megfeszítését és elernyesztését, ami által a vizeletürítés szabályozhatóvá válik.
 • Inkontinencia termékek: Az inkontinenciával élők számára elérhető speciális termékek (például pelenka, betét) segíthetnek a szivárgás kezelésében és a személyes higiénia megőrzésében.
 • Injekciós terápia: Az húgycső környékére adott injekció segíthet a húgyhólyag záróizmának megerősítésében.

  Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata