A stressz vagy húgyúti fertőzés okozza a hirtelen vizelési ingert?

A stressz vagy húgyúti fertőzés okozza a hirtelen vizelési ingert?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2020.05.08 07:25

A hirtelen érkező vizelési inger, ami gyakran együtt jár a gyakorisággal is, sokszor a stressz miatt jelentkezik. Ugyanakkor dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint azonban a tünetnek több más oka is lehet, például húgyúti fertőzés – ezért is fontos a kivizsgálás és szakszerű kezelés. 

Hogyan vezet a stressz vizelési ingerhez?

A stressz és a húgyúti fertőzés is okozhat sürgető vizelési ingert.A vizelést, mint biológiai folyamatot számos tényező befolyásolja, például a gerincvelő menti idegek, az agyműködés, és természetesen a pszichés állapot is. Hogy miért tör ránk a hirtelen vizelési inger, amikor feszültséget érzünk, arra nincs pontos magyarázat, de vannak elképzelések. Amikor nyugodtak vagyunk, a megtelt húgyhólyag küld egy „üzenetet” az agynak arról, hogy szükségessé vált a vizelés, aminek hatására az agy „üzen” a hólyagnak az összehúzódásról, a külső záróizmoknak pedig az ellazulásról – vagyis lehetővé teszi a vizelést. Ez a késztetés normál körülmények közt rövidebb-hosszabb ideig visszatartható.  Stresszhelyzetben azonban a szervezet alkalmazkodik az „üss vagy fuss” parancshoz és mivel ebben az állapotban a mellékvese több adrenalint kezd termelni, elképzelhető, hogy ennek hatására arra is fokozódik a késztetés, hogy ürítsünk.
Mindesetre, ha tisztában vagyunk vele, hogy a stressz okozza a hirtelen érkező vizelési ingert, érdemes pszichés segítséget keresni, illetve a konkrét helyzetben figyelem eltereléssel vagy vizualizációval próbálkozni.

Mi más vezethet a gyakori, sürgető vizelési inger kialakulásához?

A gyakori vizelési inger gyakran együtt jár hirtelen jövő, erős, parancsoló vizelési ingerrel, késztetéses vizelet-visszatartási panasszal, ritkábban fájdalmas, csípős vizeléssel, vizelés előtt, közben, után jelentkező görcsös hólyagtáji- és/vagy húgycső fájdalommal, véres vizelettel. Az esetek egy részében a kísérő tünetek alapján következtetni lehet a panaszok okára is. A kivizsgálás célja tehát elsősorban az, hogy sorra vegyük a nyilvánvaló és a ritkább okokat, amelyekbe természetesen a pszichés tényezők is beletartoznak.

  • A gyakori vizelési inger urológiai kivizsgálást igényel.A fizikai okok közül az egyik gyakori és nyilvánvaló ok a nagy mennyiségű vizelet termelődés (polyuria). Ezt okozhatja nagy mennyiségű folyadék bevitele, egyes italok, ételek (pl. kávé, tea, sör), gyógyszerek (vízhajtók), valamint szív- érrendszeri betegségek, cukorbetegség, vesebetegség, endokrinológiai betegségek és azok kezelése is.
  • A gyakori és akár sürgető vizelési inger azonban az esetek jelentős részében nem jár együtt nagy mennyiségű vizelet ürítésével, lehet, hogy az erős inger után csupán pár csepp vizelet ürül, vagy éppen semmi. Ennek az egyik leggyakoribb oka a baktériumok okozta hólyaghurut, vagy közkeletű nevén felfázás. Ilyenkor a gyakori vizelési inger mellett mutatkozhat hólyagtáji és húgycsőfájdalom, csípős-fájdalmas vizelés, parancsoló vizelési inger, zavaros, esetleg bűzös, ritkábban véres vizeletürítés.
  • Azt is vizsgálni kell, nem más húgyhólyag betegség vagy prosztatabetegség okozza-e a gyakori, sürgető vizelési ingert.  
  • Nagy mennyiségű vizeletürítéssel nem járó gyakori vizelési ingert okozhat húgyúti kövesség is. Ez általában féloldali vesetáji fájdalommal (vesegörcs), időnként hányinger-hányással jár együtt. A húgyúti kövesség és vesemedence-gyulladás együtt is előfordulhatnak. Ilyenkor sürgős urológiai vizsgálat javasolt.
  • Gyakori vizelési ingert okozhat még többek közt a terhesség, hiperaktív hólyag, a kismedencei daganatok és egyes neurológiai betegségek is.

- A sürgető és/vagy gyakori vizelési inger kivizsgálására azért is kell sort keríteni, mert valóban számos eredője lehet – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Közpint urológusa. – Szükség van tehát fizikális vizsgálatra, ultrahangra, a vizelet laborvizsgálatára. Mindezek mellett bizonyos esetekben speciális laborvizsgálatok, vizeletáramlás-mérés, urodinámia, húgycső- és húgyhólyag-tükrözés, röntgen-vizsgálatok, CT is szóba jöhet, hogy felállítsuk a pontos diagnózist, amire aztán hatékony kezelés épülhet, és a páciens megszabadulhat ettől a kellemetlen, sokszor fájdalmas és az életminőséget is befolyásoló panasztól.  

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Dr. úr!
Jobb oldali vesevezetékemből haladó vesekő miatt nem tudok kakálni!
Ezelőtt legutóbb 4 éve volt ilyen problémám az ellentétes oldalon, akkor nagy szenvedések árán 2 hét után sikerült.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne ez ügyben tenni valamit, van-e erre bármilyen orvosság vagy eljárás?
Nagyon szépen kérem segítsen!

Üdvözlettel: Zoltán

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Uram!

Panaszai mindenképpen kivizsgálást, urológiai konzíliumot kívánnak.
A "haladó" kő helyzetét figyelemmel kell kísérni, de akár a kőzúzás is szóba jöhet, mint lehetséges gyógymód. Azt tudni kell, hogy a vesevezetékben pangó vizelet, okozhat tágulatot, ami sajnos érintheti a beleket is, (bélhűdést okozhat) így hozzájárulhat a székelési nehezítettséghez.

Tisztelettel!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alig kellett várni

Minden rendben zajlott. Várni szinte alig kellett.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!