A stressz vagy húgyúti fertőzés okozza a hirtelen vizelési ingert?

A stressz vagy húgyúti fertőzés okozza a hirtelen vizelési ingert?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2020.05.08 07:25

A hirtelen érkező vizelési inger, ami gyakran együtt jár a gyakorisággal is, sokszor a stressz miatt jelentkezik. Ugyanakkor dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint azonban a tünetnek több más oka is lehet, például húgyúti fertőzés – ezért is fontos a kivizsgálás és szakszerű kezelés. 

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Hogyan vezet a stressz vizelési ingerhez?

A stressz és a húgyúti fertőzés is okozhat sürgető vizelési ingert.A vizelést, mint biológiai folyamatot számos tényező befolyásolja, például a gerincvelő menti idegek, az agyműködés, és természetesen a pszichés állapot is. Hogy miért tör ránk a hirtelen vizelési inger, amikor feszültséget érzünk, arra nincs pontos magyarázat, de vannak elképzelések. Amikor nyugodtak vagyunk, a megtelt húgyhólyag küld egy „üzenetet” az agynak arról, hogy szükségessé vált a vizelés, aminek hatására az agy „üzen” a hólyagnak az összehúzódásról, a külső záróizmoknak pedig az ellazulásról – vagyis lehetővé teszi a vizelést. Ez a késztetés normál körülmények közt rövidebb-hosszabb ideig visszatartható.  Stresszhelyzetben azonban a szervezet alkalmazkodik az „üss vagy fuss” parancshoz és mivel ebben az állapotban a mellékvese több adrenalint kezd termelni, elképzelhető, hogy ennek hatására arra is fokozódik a késztetés, hogy ürítsünk.
Mindesetre, ha tisztában vagyunk vele, hogy a stressz okozza a hirtelen érkező vizelési ingert, érdemes pszichés segítséget keresni, illetve a konkrét helyzetben figyelem eltereléssel vagy vizualizációval próbálkozni.

Mi más vezethet a gyakori, sürgető vizelési inger kialakulásához?

A gyakori vizelési inger gyakran együtt jár hirtelen jövő, erős, parancsoló vizelési ingerrel, késztetéses vizelet-visszatartási panasszal, ritkábban fájdalmas, csípős vizeléssel, vizelés előtt, közben, után jelentkező görcsös hólyagtáji- és/vagy húgycső fájdalommal, véres vizelettel. Az esetek egy részében a kísérő tünetek alapján következtetni lehet a panaszok okára is. A kivizsgálás célja tehát elsősorban az, hogy sorra vegyük a nyilvánvaló és a ritkább okokat, amelyekbe természetesen a pszichés tényezők is beletartoznak.

  • A gyakori vizelési inger urológiai kivizsgálást igényel.A fizikai okok közül az egyik gyakori és nyilvánvaló ok a nagy mennyiségű vizelet termelődés (polyuria). Ezt okozhatja nagy mennyiségű folyadék bevitele, egyes italok, ételek (pl. kávé, tea, sör), gyógyszerek (vízhajtók), valamint szív- érrendszeri betegségek, cukorbetegség, vesebetegség, endokrinológiai betegségek és azok kezelése is.
  • A gyakori és akár sürgető vizelési inger azonban az esetek jelentős részében nem jár együtt nagy mennyiségű vizelet ürítésével, lehet, hogy az erős inger után csupán pár csepp vizelet ürül, vagy éppen semmi. Ennek az egyik leggyakoribb oka a baktériumok okozta hólyaghurut, vagy közkeletű nevén felfázás. Ilyenkor a gyakori vizelési inger mellett mutatkozhat hólyagtáji és húgycsőfájdalom, csípős-fájdalmas vizelés, parancsoló vizelési inger, zavaros, esetleg bűzös, ritkábban véres vizeletürítés.
  • Azt is vizsgálni kell, nem más húgyhólyag betegség vagy prosztatabetegség okozza-e a gyakori, sürgető vizelési ingert.  
  • Nagy mennyiségű vizeletürítéssel nem járó gyakori vizelési ingert okozhat húgyúti kövesség is. Ez általában féloldali vesetáji fájdalommal (vesegörcs), időnként hányinger-hányással jár együtt. A húgyúti kövesség és vesemedence-gyulladás együtt is előfordulhatnak. Ilyenkor sürgős urológiai vizsgálat javasolt.
  • Gyakori vizelési ingert okozhat még többek közt a terhesség, hiperaktív hólyag, a kismedencei daganatok és egyes neurológiai betegségek is.

- A sürgető és/vagy gyakori vizelési inger kivizsgálására azért is kell sort keríteni, mert valóban számos eredője lehet – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Közpint urológusa. – Szükség van tehát fizikális vizsgálatra, ultrahangra, a vizelet laborvizsgálatára. Mindezek mellett bizonyos esetekben speciális laborvizsgálatok, vizeletáramlás-mérés, urodinámia, húgycső- és húgyhólyag-tükrözés, röntgen-vizsgálatok, CT is szóba jöhet, hogy felállítsuk a pontos diagnózist, amire aztán hatékony kezelés épülhet, és a páciens megszabadulhat ettől a kellemetlen, sokszor fájdalmas és az életminőséget is befolyásoló panasztól.  

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jonapot.Tisztelt doktor ur.olyan kérdésem lenne,hogy gyakran van vesekövem,és ez okozhat e problémát,ha szeretnék gyereket.

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Uram,

a húgyúti kövesség általában nem befolyásolja a termékenyítő tevékenységet.

Tisztelettel:

Dr. Kállai László

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"A doktor úr nagyon kedves és alapos. Mindent részletesen elmagyarázott, rám szánta az időt. Örülök, hogy jó kezekbe kerültem!"

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok