Hiperaktív hólyag - ez is lehet a gyakori vizelési inger oka

Hiperaktív hólyag - ez is lehet a gyakori vizelési inger oka

Dr. Kállai László Létrehozva: 2019.07.11 08:38

A gyakori és sürgető vizelési inger okai között található a hiperaktív hólyag szindróma, amelynek sem felismerése, sem kezelése nem könnyű feladat. A lehetőségeket dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa vette számba.

A hiperaktív hólyag

A hiperaktív hólyag szindróma egy olyan tünetegyüttes, amelyre jellemző a napi nyolcnál többször, hirtelen jelentkező vizelési inger. Ha vizeletcsepegés is társul hozzá, akkor a késztetéses vagy sürgető inkontinenciák csoportjába szokás sorolni.
A gyakori, sürgető vizelési inger olyan tünet, ami ki kell vizsgálni.A szindróma alapja, hogy a húgyhólyag izmainak hirtelen fellépő görcse vagy a hólyag nyálkahártyájának fokozott ingerlékenysége következtében viszonylag gyakran sürgető vizelési inger jelentkezik az érintettnél. Sajnos, az állapot pontos oka egyelőre ismeretlen, de egyes feltételezések szerint az idegek tévesen jelzik a hólyag telítettségét. Más elképzelések szerint az izom-összehúzódást kiváltó idegsejtek mutatnak fokozott aktivitást, illetve valamilyen téves tanulási folyamatnak vagy reflexnek lehet az eredménye a tünetegyüttes. Ugyanakkor ismeretes, hogy vannak állapotok, amelyekhez gyakran társulhat ilyen panasz, férfiaknál elsősorban a prosztata megnagyobbodáshoz, nőknél többek közt a méheltávolításhoz, a hüvely – és hólyaggyulladáshoz, illetve mindkét nemnél fokozza a kialakulás esélyét a stroke, a sclerosis multiplex, a gerincvelői sérülések és a Parkinson-kór.
Mindenesetre a jelenség nagyon alapos kivizsgálást és egyénre szabott, sokszor összetett kezelést igényel. Ezt nehezíti, hogy gyakran a stressz-inkontinenciával (terheléses inkontinenciával) kevert formában fordul elő. Ez utóbbi arra vonatkozik, amikor is a hasi nyomásfokozódás idején, a hólyagon belüli nyomás meghaladja a záróizom-apparátus nyomását.

A megoldás lehetőségei

Ha az alapos kivizsgálás után bebizonyosodik, hogy valóban hiperaktív hólyag szindrómáról van szó, számos gyógyítási lehetőséget kell számba vennünk, a viselkedés terápiától a gyógyszeres kezelési lehetőségekig. Íme, néhány kezelési eljárás:

Viselkedésterápia

Nagyon leegyszerűsítve a módszert, ennek során fokozatosan meg kell tanulni növeli az időtartamot az egyes vizeletürítések között. Ezáltal javulhat a húgyhólyag vizelettárolási képessége.

Étrendváltás

Dietetikus segítségével ki lehet alakítani egy olyan étrendet, amely minimalizálja azokat a tápanyagokat, amelyek irritálhatják a hólyagot vagy vizelethajtó hatásúak. Ilyenek például az csokoládé, a mesterséges édesítőszerek, az erős fűszerek, a paradicsomos ételek, a koffein, az alkohol és a szénsavas italok. Éjszakai vizelés esetén a lefekvés előtti folyadékfogyasztás csökkentése is szóba jön. Mindemellett, fontos a székletrendezés például megfelelő folyadék- és rostbevitellel, ugyanis a székrekedés ronthat a hiperaktív hólyag állapotán.

Kegel gyakorlatok

A Kegel gyakorlat az inkontinencia kezelésére szolgáló módszer, amelynek kiindulópontja, hogy a kismedencei izomcsoportok felelősek a hüvely és húgycső körüli, valamint méh- és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért. Ezeknek az izmoknak a megerősítésére szolgál a speciális torna.

Gyógyszeres kezelés

Gyakori vizelés esetén az urológus állít fel diagnózist.  - Mára már több típusú gyógyszer áll rendelkezésre a tünetek csökkentésére vagy megszüntetésére – ismerteti dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze. - A gyógyszeres kezelés célja minden esetben a vizelések közötti időintervallum meghosszabbítása, a funkcionális hólyagkapacitás megnövelése és az akaratlan vizeletürítő-izom összehúzódások csillapítása, illetve teljes megszüntetése. A megfelelő gyógyszer kiválasztásához nem csak a tünetek pontos ismeretére, de egyes esetekben urodinamikai vizsgálatra is szükség lehet.

Botox-injekció vagy műtét

Súlyosabb esetben megoldás lehet az izomlazító hatású Botox injektálása a húgyhólyag simaizomzatába, illetve más egyéb műtét, amelynek célja a tünetek hátterében megbúvó alapbetegség megszüntetése. Ilyen lehet többek közt a visszatérő húgyúti fertőzéseket okozó húgycső-eltérések rendezése, illetve a vizeletkiáramlási zavart okozó hólyagsérv, hólyagnyaki vagy húgycső-szűkület műtéti úton történő kezelése.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

 

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr!
Pár nappal ezelőtt nemi közösülés közben a barátnőmmel, fájdalmat éreztem egy két mozdulatnál a péniszemnél. Ezután arra lettem figyelmes hogy a makkom csúcsa alatt kétoldalt két kis piros csík jelent meg. Először azt hittem hogy esetleg megsértettem a bőrt és kicsit megszakadt ezért az seb. Viszont pár nappal később jelentkezett a vizelés közben csípő fájdalom illetve ha vizelet kerül arra területre ahol kialakult a két piros csík akkor is égető/csípő érzést érzek. Továbbá a makkom csúcsa alatt (a két piros csík között) a lágy bőr mintha be lenne dagadva kissé ezért olykor nehézkes a bőr visszahúzása. Olykor a piros csíkoknál nagyon kevés gennyes váladékot is találok. Illetve megjelentek a péniszem bőrének külső részénél piros pattanás szerű kiütések amiknek a tetején egy fekete pont található (ez nem fáj nem is viszket). Egyenlőre Canesten krémmel szoktam kenegetni. Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Uram!

Urológiai vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pontos

Pontosság. Dr Kállai László pontosa felvette az anamnézist.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!