Prosztata szűrés

Prosztata szűrés

Módosítva: 2023.03.22 14:17

60 évnél idősebb férfiak közel fele számol be prosztata-gondokról. Háziorvosunk ilyenkor javasolja a prosztata szűrést, de reklámokból is gyakran hallhatjuk, hogy idősödő férfiaknak ajánlott rendszeres prosztata szűrésre járniuk. Ezzel együtt az is hallható, hogy a prosztata szűrés kellemetlen, így sok férfi fél tőle. Amint látható a prosztata szűrés menetét számos bizonytalanság, tévhit övezi. Mi is az a prosztata szűrés, és egyáltalán mi az a prosztata? Miért lehet fontos a prosztata szűrés? Hány éves kortól ajánlott prosztata szűrésre járni? A következő cikkben a posztatáról, a prosztata szűrés menetéről fogunk részletesebben írni, megpróbálva választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Prosztata szűréssel kapcsolatos szolgáltatásaink
A prosztatamirigy
Prosztatát érintő betegségek
A prosztata szűrés fontossága
A prosztata szűrés menete
A prosztata szűrés összefoglalása 

Prosztata szűréssel kapcsolatos szolgáltatásaink

A prosztatamirigy

A prosztatamirigy  vagy más néven dülmirigy a kismedencében elhelyezkedő szerv.  Normálisan szelídgesztenye alakú és nagyságú, súlya 20-25 gramm, fejlődéséhez egy férfi nemi hormonra, tesztoszteronra van szükség. A szeméremcsont felett, közvetlenül érintkezve a húgyhólyaggal, alatta található, kivezető csöve a húgycsőbe nyílik. Mögötte a végbél található, ez ad lehetőséget rá, hogy a végbélen keresztül vizsgálni tudjuk a prosztatát.
Az életkor előrehaladtával a prosztatamirigy mérete, súlya növekszik. 50 éves korra 40-50 grammos nagyságot is elérheti. Ezt a folyamatot hívjuk a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának, benignus prosztata hyperplasianak (BPH).  A nagyobb méretű prosztata nyomást fejt ki a rajta áthaladó húgycsőre és a húgycső részleges vagy akár teljes elzáródását okozhatja. A nagyobbodást tapasztalva ajánlott a prosztata szűrés.
A prosztata mirigy az ivarszervek közé sorolható, fontos szerepe van a sikeres megtermékenyítésben. A mirigy által termelt váladék keveredve az ondóvezetékeken át érkező hímivarsejtekkel képezik ondót. A prosztatamirigy váladékai biztosítják a spermiumok, hímivarsejtek életéhez, anyagcseréjéhez és mozgásához megfelelő kémiai környezetet. Magömléskor vagyis ejakulációkor a prosztatamirigy izmai összehúzódnak, a folyadékot kilövellik és a húgycsőbe juttatják.

Prosztatát érintő betegségek

Prosztata megnagyobbodás

Általában 40 éves kor körül alakul ki a prosztata mirigy megnagyobbodása (prosztata hyperplasia), mint írtuk korábban ez méret és súlybeli megnagyobbodást is jelent. A mirigy méretének növekedésével a húgycsőre fejt ki nyomó hatást, ez okozza leggyakrabban és legkorábban a tüneteket. De emellett a prosztata belsejében lévő ereket, idegeket is nyomhatja, rontva a keringést és fájdalmat okozva. A prosztata szűréssel felmérhető ez az állapot.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek az inkontinencia fő rizikófaktorai

Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy amerikai adatok szerint a 30-60 év közti nők közel 30 %-a, a férfiaknak 1,5-5 %-a tapasztalja. A megelőzéshez és a kezeléshez is fontos a rizikófaktorok ismerete, amelyekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt. 

Prosztata megnagyobbodás tünetei:Prosztata szűrés

 • Éjszakai vizelés (nycturia)
 • Gyakori vizelési inger
 • Vizeletsugár indítása, megállítása nehézségekbe ütközik (dysuria)
 • Vizeletcsepegés
 • Hirtelen teljes stop
 • Vizelet visszamaradása a hólyagban
 • Fájdalmas hólyag

Prosztata megnagyobbodás következményei:

 • Fertőzések
 • Hólyagfal vastagodás
 • Hólyagkövesség
 • Diverticulum képződés

Prosztata gyulladás

A prosztata gyulladását a húgyutakon át felszálló fertőzések vagy az ivarszerv más területeiről átterjedő fertőzések okozzák, ritkán előfordulhat, hogy a vérkeringés szállította ide a kórokozókat.

Tünetek:

 • Hidegrázás
 • Magas láz
 • Gyakori vizelési inger
 • Fájdalmas vizelés
 • Vizelet elakadása
 • Kismedencei vagy végbélbe sugárzó fájdalom
 • Gennyes vizeletürítés prosztata massage után

Prosztatarák

A prosztatarák gyakori daganatos betegségnek számít a férfiak között, előfordulása az életkor előrehaladtával egyre nő. Kialakulásában genetikai, hormonális okok és életmódi tényezők is szerepet játszanak.

Tünetek: szinte megegyeznek a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteivel. Éppen ezért is fontos a prosztata szűrés, hogy elkülönítsük a két állapotot. A prosztatarákra hívhatja fel mégis a figyelmet a véres vizelet (haematuria), illetve a csípő, égető érzet vizeletürítéskor. Áttétes formában gyakran okoz csontfájdalmat is. Prosztata szűréssel megelőzhető, hogy ilyen későn ismerjük fel.

A megelőzésben segíthetnek bizonyos táplálékok és vitaminok, nyomelemek fogyasztása, például lycopének (paradicsom), A, D, E vitamin, cink, szelén, szója termékek. Ezen termékek fogyasztásának valamekkora védőhatást tulajdonítanak, azonban a prosztata daganat kialakulása sok tényezőtől függ. Időben a rendszeres prosztata szűréssel ismerhető fel.

A prosztata szűrés fontossága

Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák, holott ez prosztata szűréssel csökkenthető lenne. A daganatok kialakulása hosszú időt vesz igénybe, nem egyik napról a másikra keletkeznek. Sokáig tünetmentes formában vannak jelen a daganatok, köztük a prosztatarák is, vagy csak nem specifikus tüneteket okoznak (fogyás, gyengeség, éjszakai izzadás, vérzés miatti anaemia, vérszegénység). Évek telhetnek el addig, amíg odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Az idejében felismert (prosztata szűréssel) prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható.

A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ezért ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi prosztata szűrése PSA-szint méréssel (prosztata szűrés vérből) és rektális digitális vizsgálattal (manuális prosztata szűrés).

Valamint akkor is érdemes a prosztata szűrést elvégeztetni életkortól függetlenül, ha felmerülnek specifikus tünetek, panaszok. Ilyen tüneteket lehetnek: a gyakori, sürgető vizelési inger, ha a vizelet elindítása és befejezése nehézkes (dysuria), ha éjszaka is gyakran fordul elő vizelési inger (nycturia), ha vizelet visszamaradásával, vizelet retencióval küzd egy férfi, ha fájdalmas a vizelés és vér jelenik meg benne, véres vizeletet lát a beteg (heamaturia), ha hólyagfájdalmat tapasztal. Az ejakuláció közben fellépő fájdalom is a prosztatamirigy betegségeire hívja fel a figyelmet, ami miatt érdemes prosztata szűrést végezni.

A prosztata szűrés menete

Az orvoshoz érkezve első lépésként a prosztata szűrés kapcsán is az anamnézis felvétel fog megtörténni, majd a fizikális vizsgálat. A prosztata szűrés anamnézisének felvételekor fontos külön kitérni a húgyúti és ivarrendszeri panaszokra: a vizeletürítés gyakoriságára, elakadására (dysuria), valamint az éjszakai vizelésre (nycturia). A szexuális életet érintő kérdések is felmerülhetnek, mint például a merevedési zavarok, erektilis diszfunkció, valamint a libidó csökkenés; ezek fontos információk prosztata szűrésben. Természetesen az alapbetegségek, gyógyszerszedés, korábbi beavatkozások, betegségek is megbeszélésre kerülnek. Ezeknek az információknak a birtokában lehet pontos diagnózist felállítani prosztata szűréskor, valamint a terápia megtervezését is segíti.

Ezután következik a prosztata szűrés fizikális vizsgálata az alhas vizsgálatával. Ekkor nyomásérzékenységet, fájdalmat, kóros rezisztenciát keresnek, valamint a húgyhólyag telítettségéről is információt lehet kapni kopogtatással.

A prosztata szűrés két különleges tesztet foglal magában:

 • Rektális digitális vizsgálat/RDV (A prosztatamirigy vizsgálata a végbélen át, tapogatással)
 • PSA-vizsgálat (Prosztata specifikus antigén, melynek szintjét vérből lehet kimutatni)

Rektális digitális vizsgálat: Ez a módszer nem csupán a prosztata szűrésérera alkalmas, hanem a végbélből származó vérzés megállapítására is, aranyerek kitapintására, így sürgősségi ambulancián rendszeresen, rutinszerűen végeznek rektális digitális vizsgálatot. Ennek során a beteg féloldalasan fekve felhúzza a lábait vagy álló helyzetben előrehajol, hogy a végbél megközelíthető legyen az orvos számára. Az orvos a végbélen át tapintani tudja a prosztatamirigyet; és érezheti a mirigy nagyságát, göbösségét, az esetleges daganatok tömöttségét, porckeménységét. Ezek fontos és viszonylag gyorsan és könnyen megszerezhető információk a prosztatamirigy állapotáról.

PSA-vizsgálat: A prosztata specifikus antigén a prosztatamirigy által termelt fehérje, melynek értékét több faktor is befolyásolja. Kezdve a férfiak életkorától a PSA szint függ a prosztata méretétől, a prosztata gyulladásos betegségeitől, a húgyúti fertőzésektől, és a prosztata bármilyen mechanikai stimulációjától (pl. műtét, katéter bevezetése a közelmúltban, de érdekes módon a biciklizés is emeli a szintjét). Ezen esetekben ugyanis nő a PSA szint, tehát idősebb férfiaknál, nagy prosztatamirigy esetén és a felsorolt tényezőknél normális az enyhén emelkedett PSA szint.
A laborvizsgálatok során a PSA két fajtáját elemzik prosztata szűréskor: a szabad (free) PSA-t és a teljes (total) PSA-t. A total PSA az összes fehérje mennyiséget jelenti (tehát a kötött formában levőket is), míg a free PSA a vérben szabadon keringőeket.  
Az American Cancer Society alapján a total PSA eredményei az alábbi rizikót jelölhetik:

 • 4 ng/ml alatti total PSA-szint azt jelenti, hogy nem valószínű a prosztatarák jelenléte.
 • 4 - 10 ng/ml közti total PSA-szintnél 25%-os esély van a daganat jelenlétére.
 • 10 ng/ml és afölötti total PSA-szintnél 50%-os vagy afölötti a prosztatarák valószínűsége.

Éppen amiatt, hogy ennyire sok tényező befolyásolhatja a PSA szintet, önmagában a vizsgálat nem elég a prosztata szűréshez, rectális digitális vizsgálat elvégzése is fontos a diagnózis pontosabb felállításához. Szükség esetén pedig egyéb, kiegészítő vizsgálatokat is elrendelhet az orvos a prosztata szűréshez. Ide tartoznak a vér- és vizeletvizsgálat, valamint a speciális képalkotó eljárások, pédául ultrahang, endoszkópos vizsgálat. Prosztatarák gyanújakor szükség lehet a mirigyből mintát, tűbiopsziát venni. A biopszia szövettani feldolgozása során derül ki, hogy jó vagy rosszindulatú-e a daganat (benignus vagy malignus prosztata daganat). Prosztatarák gyanújakor további képalkotó vizsgálatokra, CT, MR, PET-CT-re is szükség lehet, különösen áttétek után kutatva.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A prosztata szűrés összefoglalása

Összefoglalva tehát 45 éves kor felett évente, kétévente ajánlott prosztata szűrésre járni. Ezáltal követhető a mirigy mérete, növekedése, és idejében észrevehetőek a prosztatarák előjelei. Amint a cikkben is említettük, ez a negyedik leggyakoribb férfiakat érintő daganattípus, így nagyon fontos korán, még kezelhető stádiumában felismerni. A jellegzetes tünetek fellépése (gyakori, sürgető vizelési inger, a vizelet elindítási és befejezési nehezítettség, éjszakai vizelés, vizelet visszamaradása, vizelet retenció, fájdalmas a vizelés, véres vizeletet, ejakuláció közbeni fájdalom) még nem feltétlenül jelent prosztatarákot, legtöbbször csak jóindulatú megnagyobbodást. Azonban a rendszeres prosztata szűrés tudja csak ezt megállapítani, úgy maradhatunk nyugodtak.

Téma szakértői

Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK