Fitymaszűkület gyermekkorban - Mit lehet tenni?

Fitymaszűkület gyermekkorban - Mit lehet tenni?

Módosítva: 2024.05.02 17:55

Fitymaszűkület esetén a fedőbőr nyílása annyira szűk, hogy a fityma nem húzható hátra. A születést követően, csecsemők körében természetes állapot a fitymaszűkület, azonban ha később se válik el a fedőbőr, akkor orvoshoz kell fordulni vele. Általában az óvodás kor kezdetén válik el a fityma a pénisztől, onnantól kezdve lehet hátrahúzni. A fitymaszűkület gyermekkorban könnyen kezelhető körülmetéléssel.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a fitymaszűkület gyermekkorban?
Miért gyakori a fitymaszűkület gyermekkorban?
Miért alakul ki fitymaszűkület gyermekkorban?
Milyen tüneteket okozhat a fitymaszűkület gyermekkorban?
Hogyan vizsgálható ki a fitymaszűkület gyermekkorban?
Hogyan kezelhető a fitymaszűkület gyermekkorban?
Okozhat-e szövődményeket a fitymaszűkület gyermekkorban?

Online Bejelentkezés

Dr. Bajor Gábor

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a fitymaszűkület gyermekkorban?

A fitymaszűkület (vagy más néven fimózis) egy olyan állapotot jelent, amikor a fiúgyermek fitymája szorosan illeszkedik a makkra, és nehezen vagy egyáltalán nem húzható vissza. Ez az állapot még természetes lehet a csecsemőknél és kisgyermekeknél. Idővel általában fokozatosan lazul és rugalmassá válik a fityma, és az óvodáskor végére visszahúzható lesz a fityma. Ha azonban fitymaszűkület gyermekkorban fennmarad vagy idővel súlyosbodik, az problémákat okozhat. A fitymaszűkület gyermekkorban például nehezítheti a higiéniai gyakorlatokat és esetlegesen fájdalmat okozhat. Ritkán, de előfordulhat, hogy a szűkület miatt a vizelet kifolyása is nehezített. A fitymaszűkület gyermekkorban akkor válik problémává, ha tüneteket okoz. A fitymaszűkület kezelése is a tünetek jellegétől, súlyosságától és a gyermek életkorától függ. Kisebb gyermekek körében a fityma eltávolítása, vagyis a körülmetélés jelentheti a legjobb megoldást.

A fitymaszűkülethez szorosan hozzátartozik a parafimózis is. A parafimózis azt jelenti, amikor a fityma visszahúzódik a pénisz tövéig, de onnan nem tud visszamozdulni. Ez megakadályozhatja a pénisz normális véráramlását, és komoly problémákat okozhat.

Kapcsolódó cikkünk

Kiújult a stressztől a felfázása? Ezek a házi gyógymódok segíthetnek

A felfázás, vagyis húgyúti fertőzés kiújulásához sajnos a stressz is hozzájárulhat, ami jelen helyzetben szinte elkerülhetetlen. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa segítségével megtudhatjuk, mit tehetünk enyhe, kezdeti tünetek esetén, és mikor szükséges az antibiotikum.

Miért gyakori a fitymaszűkület gyermekkorban?

A fityma (más néven fedőbőr) a csecsemők születésekor feszes, de általában 2 éves korukra meglazul. 6 éves korig a fityma tovább lazul, és elkezd elválni a pénisz fejétől. A legtöbb fiú 17 éves korára képes lesz teljesen visszahúzni a fitymáját. A fitymaszűkület tehát egy normális, fizológiás folyamat a kisgyermekek körében. Ha azonban a fitymaszűkület a gyermekkorban később is fennál, az probléma lehet. Becslések szerint a 16 éves korú fiúk körülbelül 1%-át érintheti a fitymaszűkület. Fitymaszűkület esetén túl kicsi a nyílás és nem húzható hátra a fedőbőr a péniszen. Ez akkor is előfordulhat, ha a fitymát idő előtt erővel visszanyomják a pénisz tövéig. Ez rostos heg kialakulását okozhatja, ami megakadályozhatja, hogy a fityma a jövőben visszahúzódjon.

Miért alakul ki fitymaszűkület gyermekkorban?

A fitymaszűkület okai különbözőek lehetnek, és a jelenség többnyire természetes, a csecsemők és kisgyermekek fejlődési folyamatának része. Sok esetben tehát a fitymaszűkület gyermekkorban teljesen normális része a fiúk fejlődésének. A fityma (a makkot borító bőrréteg) kezdetben szorosan illeszkedik a makkra, de idővel általában lazul és rugalmassá válik. Előfordulhat azonban, hogy hiba csúszik a rendszerbe és megmarad a fitymaszűkület gyermekkorban. A fitymaszűkület mögött álló okok közé tartozhatnak a következők:

 • Fitymazsák ragadása: A fityma és a makk közötti területen előfordulhat, hogy a bőr szerves anyaggal (pl. sejtváladékkal) tapad össze, és ezáltal megnehezíti a fityma visszahúzását. Ez a jelenség is idővel magától oldódhat, ahogy a gyermek nő.
 • Gyulladás és hegesedés: Gyulladás vagy kisebb sérülések miatt kialakult hegesedés is okozhat fitymaszűkületet. Ha ilyen miatt alakul ki a fitymaszűkület gyermekkorban, orvosi kezelésre lehet szükség.
 • Genetikai tényezők: Ritkábban, de előfordulhat, hogy a fitymaszűkület genetikai eredetű és családi előfordulást mutat.

Fontos kiemelni, hogy a fitymaszűkület gyermekkorban nagyon gyakori jelenség, és a legtöbb esetben idővel önmagától javul vagy megoldódik. Azonban, ha a szülők aggódnak vagy bármilyen tünetet észlelnek a gyermeknél, fontos szakorvoshoz fordulni. Az orvos meg tudja vizsgálni a gyermeket, és szükség esetén ajánlásokat tehet a megfelelő kezelésről vagy további intézkedésekről.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tüneteket okozhat a fitymaszűkület gyermekkorban?

A fitymaszűkület gyermekkorban amiatt okoz tüneteket, mert a fityma szorosan illeszkedik a makkra, és nehezen vagy egyáltalán nem húzható vissza. A fitymaszűkület tünetei közé tartozhatnak:Fitymaszűkület gyermekkorban - Urológiai Központ

 • Fityma szorulása: A legjellemzőbb tünet a fityma szűkülete, szorulása, ami megakadályozza, hogy a fitymát könnyedén vagy egyáltalán vissza lehessen húzni a makkra.
 • Fájdalom vagy kényelmetlenség: A fitymaszűkület miatt a gyermek érezhet fájdalmat vagy kényelmetlenséget, különösen akkor, ha megpróbálja visszahúzni a fitymát.
 • Vörösség és duzzanat: A makk körül vörösség és duzzanat is kialakulhat, különösen akkor, ha a fityma szűkítése miatt irritáció vagy gyulladás lép fel.
 • Nehezített vizeletürítés: Súlyosabb esetekben a fitymaszűkület nehezítheti a vizeletürítést, és a gyermekek fájdalmat vagy diszkomfortot tapasztalhatnak a vizeletürítés során.
 • Fekélyek vagy sebek: Súlyosabb esetekben, ha a fityma súlyosan összetapadt vagy gyulladt, fekélyek vagy sebek is kialakulhatnak a fityma bőrén.

Érdemes tudni, hogy a fitymaszűkület tünetei minden gyermeknél kicsit eltérőek lehetnek. Beszélgessünk gyermekünkkel, teremtsünk olyan biztonságos légkört ahol megoszthatja érzéseit, tüneteit. A fitymaszűkület később, idősebb fiúk körében további problémákat és tüneteket okozhat. A fitymaszűkület negatívan befolyásolhatja a szexuális életet, ugyanis fájdalmat okozhat az erekció során vagy akár merevedési zavart is. A tinédzser korú fiúk ezt még kevésbé merik bevallani, így még inkább fontos a bizalmi légkör megteremtése mind otthon, mind az orvosi rendelőben.

Hogyan vizsgálható ki a fitymaszűkület gyermekkorban?

A fitymaszűkület kivizsgálása általában az urológus orvos feladata. Ha a szülők észlelik, hogy a gyermek fitymája szűk, vagy ha a gyermek panaszkodik fájdalomról vagy kényelmetlenségről ezzel kapcsolatban, érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni. A szakorvos (urológus vagy gyermeksebész) a szükséges vizsgálatok elvégzése után meg tudja állapítani, hogy szükséges-e kezelés. A fitymaszűkület kivizsgálása során a következő lépések jöhetnek szóba:

 • Anamnézis felvétele: Az orvos megkérdezi a szülőket vagy a gyermeket a tünetekről és azok időtartamáról. Fontos információ lehet, ha korábban voltak már hasonló panaszok vagy kezelések.
 • Fizikai vizsgálat: Az orvos alapos fizikai vizsgálatot végez, melynek során megvizsgálja a fitymát, a makkot és a környező területet. A vizsgálat során értékeli a fityma mozgékonyságát és megpróbálja visszahúzni azt. Ez kellemetlenséget okozhat a gyermeknek, melyre érdemes felkészíteni előre.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Ritkán szükség lehet laboratóriumi vizsgálatokra, például ha gyanú van valamilyen gyulladásos folyamatra vagy fertőzésre.
 • Ultrahangvizsgálat: Egyes esetekben az orvos ultrahangvizsgálatot is elrendelhet a fityma és a környező területek részletesebb értékelése érdekében.
 • Kezelési terv: Az orvos a vizsgálatok eredményei alapján elkészít egy kezelési tervet. Ha a fitymaszűkület könnyen kezelhető, lehet, hogy csak tanácsokat adnak a szülőknek a rendszeres tisztálkodásról és a fityma kíméletes tágításáról. Súlyosabb esetekben, ahol a fityma nem húzható vissza, és ez panaszokat okoz, műtéti beavatkozás (fitymaplasztika) is szóba jöhet.

Hogyan kezelhető a fitymaszűkület gyermekkorban?

A fitymaszűkület gyermekkorban az életkortól, a fityma szűkületének mértékétől, és az okozott tünetektől függően változhat. Fontos megjegyezni, hogy a fitymaszűkület gyakran természetes része a csecsemők és kisgyermekek fejlődésének, és idővel magától megoldódik. Azonban néhány esetben szükség lehet kezelésre vagy orvosi beavatkozásra. Íme néhány lehetőség fitymaszűkület esetén:

 • Várakozás és figyelés: Ha a fitymaszűkület nem okoz fájdalmat vagy más tüneteket, az orvosok gyakran azt javasolják, hogy várakozzanak és figyeljék meg a fejlődést. Sok esetben a fityma idővel lazul és rugalmassá válik.
 • Fityma kíméletes tágítása: Az orvos tanácsával és segítségével a szülők megpróbálhatják kíméletesen tágítani a fitymát otthon. Ehhez általában javasolt naponta néhány percig finoman visszahúzni a fitymát. Fontos, hogy ezt óvatosan és fokozatosan végezzék, hogy ne okozzanak sérülést vagy fájdalmat.
 • Páciens oktatás: Az orvosok gyakran oktatják a szülőket a megfelelő higiéniai gyakorlatokról, például a fityma alatti terület tisztításáról. Ez segíthet megelőzni a fertőzéseket és egyéb problémákat.
 • Szükség esetén műtét: Súlyosabb esetekben, amikor a fitymaszűkület jelentős problémákat okoz, és más kezelési módszerek nem segítenek, az orvos fitymaplasztikát (körülmetélést) javasolhat. Ez egy olyan műtéti eljárás, amely során a fitymát részben vagy teljesen eltávolítják, hogy a makk szabadon maradjon. 10 éves vagy idősebb gyermek esetében javasolt ez a módszer, akinek vizeléskor még mindig kidudorodik a fitymája. A körülmetélésből való felépülés általában körülbelül egy hétig tart. Ezalatt hagyja gyermekét pihenni és korlátozza a fizikai aktivitását.

Okozhat-e szövődményeket a fitymaszűkület gyermekkorban?

A fitymaszűkület gyermekkorban ritkán okoz szövődményeket vagy egyáltalán problémát. De mint minden elváltozásnak, ennek is lehetnek szövődményei, melyek közé tartozhatnak:

 • Fertőzés: A fityma alatt lévő terület nehezen hozzáférhető, és ha a fityma nem húzható vissza, az nehezítheti a tisztítást. Ezáltal a fityma alatti terület fogékonyabb lehet a fertőzésekre, például a bakteriális vagy gombás fertőzésekre.
 • Fájdalom és duzzanat: A fitymaszűkület miatt a fityma alatti területen felhalmozódhat a folyadék, ami fájdalmat és duzzanatot okozhat.
 • Vizelet visszatartás: Súlyosabb esetekben a fitymaszűkület nehezítheti a vizelet ürítését, és vizeletvisszatartási problémákat okozhat.
 • Fityma rendellenességek: A tartós fitymaszűkület miatt néha kialakulhat a fityma bőrének repedése vagy hegképződése.
 • Szövetelhalás (nekrózis) a pénisz csúcsán

  Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK