Fitymaszűkület gyereknél - mit lehet tenni?

Létrehozva: 2023.12.19 12:11 Módosítva: 2024.02.06 11:27

A fitymaszűkület veleszületett rendellenesség esetén a fedőbőr nyílása annyira szűk, hogy a fityma nem húzható hátra. A születést követően természetes állapot, azonban ha később se válik el, akkor orvoshoz kell fordulni vele..

Fitymaszűkület gyereknél - mit lehet tenni? - Tartalom

Fitymaszűkület gyereknél - mit jelent ez?

Fitymaszűkület gyereknél - mik a tünetei

Fitymaszűkület gyereknél - mi állhat a hátterében?

Fitymaszűkület gyereknél - hogyan lehet kivizsgálni?

Fitymaszűkület gyereknél - mit lehet tenni? 

Fitymaszűkület gyereknél - mik a lehetséges szövődmények?

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Fitymaszűkület gyereknél - mit jelent ez?

A fitymaszűkület (vagy más néven fimózis) egy olyan állapot, amikor a fiúgyermek fitymája szorosan illeszkedik a makkra, és nehezen vagy egyáltalán nem húzható vissza. Ez az állapot természetes lehet a csecsemőknél és kisgyermekeknél, de általában idővel fokozatosan lazul és rugalmassá válik.

Ha a fitymaszűkület fennmarad egy kisgyermeknél vagy idővel súlyosbodik, problémákat okozhat, például nehezítheti a higiéniai gyakorlatokat és esetlegesen fájdalmat okozhat. Ritkán, de előfordulhat, hogy a szűkület miatt a vizelet kifolyását is megnehezítheti.

Fitymaszűkület gyereknél - mik a tünetei?

A fitymaszűkület tünetei általában azokban az esetekben jelentkeznek, amikor a fityma szorosan illeszkedik a makkra, és nehezen vagy egyáltalán nem húzható vissza. A tünetek közé tartozhatnak.

Fityma szorulása: A legjellemzőbb tünet a fityma szűkülése, ami megakadályozza, hogy a fitymát könnyedén vagy egyáltalán vissza lehessen húzni a makkra.

Fájdalom vagy kényelmetlenség: A fitymaszűkület miatt a gyermek érezhet fájdalmat vagy kényelmetlenséget, különösen akkor, ha próbálják visszahúzni a fitymát.

Vörösség és duzzanat: A makk körül vörösség és duzzanat is kialakulhat, különösen akkor, ha a fityma szűkítése miatt irritáció vagy gyulladás lép fel.

Nehezített vizeletürítés: Súlyosabb esetekben a fitymaszűkület nehezítheti a vizeletürítést, és a gyermek esetleg fájdalmat vagy diszkomfortot tapasztalhat a vizeletürítés során.

Fontos megjegyezni, hogy a fitymaszűkület természetes lehet a csecsemők és kisgyermekek esetében, és a fityma általában idővel lazul és rugalmassá válik. Azonban, ha a fent említett tünetek jelentkeznek, vagy ha a szülők aggódnak a fitymaszűkület miatt, érdemes szakorvoshoz fordulni. Az orvos meg tudja vizsgálni a gyermeket, és szükség esetén tanácsot adhat a kezelésről vagy további intézkedésekről.

Fitymaszűkület gyereknél - mi állhat a hátterében?

A fitymaszűkület okai különbözőek lehetnek, és a jelenség többnyire természetes, a csecsemők és kisgyermekek fejlődési folyamatának része. A fitymaszűkület mögött álló okok közé tartozhatnak.

Normális fejlődés: Sok esetben a fitymaszűkület teljesen normális része a fiúgyermekek fejlődésének. A fityma (a makkot borító bőrréteg) kezdetben szorosan illeszkedik a makkra, de idővel általában lazul és rugalmassá válik.

Fitymazsák ragadása: A fityma és a makk közötti területen előfordulhat, hogy a bőr szerves anyaggal (pl. sejtváladékkal) tapad össze, és ezáltal megnehezíti a fityma visszahúzását. Ez a jelenség is idővel magától megoldódhat, ahogy a gyermek nő.

Gyulladás és hegesedés: Gyulladás vagy kisebb sérülések miatt kialakult hegesedés is okozhat fitymaszűkületet. Ezen esetekben az állapot esetleg kezelésre lehet szoruló, és orvosi tanácsra van szükség.

Genetikai tényezők: Ritkábban, de előfordulhat, hogy a fitymaszűkület genetikai eredetű, és családi előfordulást mutat.

Fontos kiemelni, hogy a fitymaszűkület nagyon gyakori jelenség, és a legtöbb esetben idővel önmagától javul vagy megoldódik. Azonban, ha a szülők aggódnak vagy bármilyen tünetet észlelnek a gyermeknél, fontos szakorvoshoz fordulni. Az orvos meg tudja vizsgálni a gyermeket, és szükség esetén ajánlásokat tehet a megfelelő kezelésről vagy további intézkedésekről.

Kapcsolódó cikkünk

Felfázás nyáron? Húgyúti fertőzés a meleg vizes medencéből is eredhet

A közismerten felfázásként emlegetett betegség valójában megtévesztő nevet visel: a húgyúti fertőzés ugyanis jellemzően nem a hideghatás miatt alakul ki. Sőt, nyáron, a meleg vizes medencék használata, az esetleg gyengébb személyes higiéné és a szabadosabb nemi élet is rizikófaktornak számítanak a kínzó tünetek szempontjából. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a felfázás okait és kezelési lehetőségeit vette számba.

Fitymaszűkület gyereknél - hogyan lehet kivizsgálni?

A fitymaszűkület kivizsgálása általában az orvos feladata. Ha a szülők észlelik, hogy a gyermek fitymája szűk, vagy ha a gyermek panaszkodik fájdalomról vagy kényelmetlenségről ezzel kapcsolatban, érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni. A szakorvos (általában urológus vagy gyermeksebész) elvégzi a szükséges vizsgálatokat és megállapítja, hogy szükséges-e kezelés.

A fitymaszűkület kivizsgálása során a következő lépések jöhetnek szóba.

Anamnézis felvétele: Az orvos megkérdezi a szülőket vagy a gyermeket a tünetekről és azok időtartamáról. Fontos információ lehet, ha korábban voltak már hasonló panaszok vagy kezelések.

Fizikai vizsgálat: Az orvos alapos fizikai vizsgálatot végez, melynek során megvizsgálja a fitymát, a makkot és a környező területet. A vizsgálat során értékeli a fityma mozgékonyságát és megpróbálja visszahúzni azt.

Laboratóriumi vizsgálatok: Ritkán szükség lehet laboratóriumi vizsgálatokra, például ha gyanú van valamilyen gyulladásos folyamatra vagy fertőzésre.

Ultrahangvizsgálat: Egyes esetekben az orvos ultrahangvizsgálatot is elrendelhet a fityma és a környező területek részletesebb értékelése érdekében.

Kezelési terv: Az orvos a vizsgálatok eredményei alapján elkészít egy kezelési tervet. Ha a fitymaszűkület könnyen kezelhető, lehet, hogy orvosi tanácsokat adnak a szülőknek a rendszeres tisztálkodásról és a fityma kíméletes tágításáról. Súlyosabb esetekben, ahol a fityma nem húzható vissza, és ez panaszokat okoz, műtéti beavatkozás (fitymaplasztika) is szóba jöhet.

A fitymaszűkület kivizsgálása és kezelése mindig egyedi, a gyermek aktuális állapotától és tüneteitől függ. Fontos a szülőknek az orvosi tanácsok követése és az esetleges további kezelésekkel kapcsolatos kérdéseiket feltenni az orvosnak.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Fitymaszűkület gyereknél - mit lehet tenni?

A fitymaszűkület kezelése gyakran függ a gyermek életkorától, a fityma szűkületének mértékétől, és attól, hogy milyen tüneteket okoz. Fontos megjegyezni, hogy a fitymaszűkület gyakran természetes része a csecsemők és kisgyermekek fejlődésének, és idővel magától megoldódik. Azonban néhány esetben lehet szükség kezelésre vagy orvosi beavatkozásra. Íme néhány lehetőség.

Várakozás és figyelés: Ha a fitymaszűkület nem okoz fájdalmat vagy más tüneteket, és a gyermek kényelmes, az orvosok gyakran azt javasolják, hogy várakozzanak és figyeljék meg a fejlődést. Sok esetben a fityma idővel lazul és rugalmassá válik.

Fityma kíméletes tágítása: Az orvos tanácsával és segítségével a szülők megpróbálhatják kíméletesen tágítani a fitymát. Ehhez általában javasolt naponta néhány percig finoman visszahúzni a fitymát. Fontos, hogy ezt óvatosan és fokozatosan végezzék, hogy ne okozzanak sérülést vagy fájdalmat.

Páciens oktatás: Az orvosok gyakran oktatják a szülőket a megfelelő higiéniai gyakorlatokról, például a fityma alatti terület tisztításáról. Ez segíthet megelőzni a fertőzéseket és egyéb problémákat.

Szükség esetén műtét: Súlyosabb esetekben, amikor a fitymaszűkület jelentős problémákat okoz, és más kezelési módszerek nem segítenek, az orvos fitymaplasztikát javasolhat. Ez egy olyan műtéti eljárás, amely során a fitymát részben vagy teljesen eltávolítják, hogy a makk szabadon maradjon.

Mindig fontos az orvos véleményét kikérni, mielőtt bármilyen kezelési vagy tágítási eljárást elkezdenének a szülők. Az orvos meg tudja vizsgálni a gyermeket, és a legmegfelelőbb megoldást javasolhatja az egyedi körülmények alapján.

Fitymaszűkület gyereknél - mik a lehetséges szövődmények?

A fitymaszűkület (vagy fimózis) általában normális és természetes állapot a csecsemőknél és kisgyermekeknél, és a legtöbb esetben idővel magától megoldódik. Azonban néhány esetben a fitymaszűkület különböző szövődményeket okozhat, különösen, ha nem kezelik megfelelően. Néhány lehetséges szövődmény közé tartozhatnak.

Fertőzés: A fityma alatt lévő terület nehezen hozzáférhető, és ha a fityma nem húzható vissza, az nehezítheti a tisztítást. Ezáltal a fityma alatti terület könnyebben lehet fogékony a fertőzésekre, például a bakteriális vagy gombás fertőzésekre.

Fájdalom és duzzanat: A fitymaszűkület miatt a fityma alatti területen felhalmozódhat a folyadék, ami fájdalmat és duzzanatot okozhat.

Vizelet visszatartás: Súlyosabb esetekben a fitymaszűkület nehezítheti a vizelet ürítését, és visszatartási problémákat okozhat.

Fityma rendellenességek: A tartós fitymaszűkület néha hozzájárulhat a fityma rendellenességek kialakulásához, például a fityma bőrének repedése vagy hegképződése.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a szövődmények ritkák, és a fitymaszűkület általában nem okoz problémát a csecsemők és kisgyermekek számára. Ha azonban a szülők észlelik a gyermeknél a fitymaszűkületből eredő problémákat, vagy ha a gyermek panaszkodik, érdemes szakorvoshoz fordulni. Az orvos meg tudja vizsgálni a gyermeket, és szükség esetén tanácsot adhat a megfelelő kezelésről vagy további intézkedésekről.

Téma szakértője

 • Dr. Bajor Gábor

 • Szakterületek:
  • urológus
 • Specialitások:
  • gyermekurológia
  • nőgyógyászati urológia (női vizelési problémák, kismedencei szervek (hüvely, méh) előesése)

  Rendelés típusa:

  • a Doktor Úr férfiakat is ellát!
  • személyes, rendelői vizit

  Rendelés helye: 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet (Buda Square Irodaház)

  Telefonszám: +36 70 940 0099

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!