Férfi urológiai betegségek

Férfi urológiai betegségek

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2023.10.16 19:09

A húgyutakat vagy nemi szerveket érintő problémák napjainkban sajnos eléggé tabu témának számítanak. Nem szeretjük felvállalni ezen régió betegségeit. Egy ideig igyekszünk elviselni, esetleg házi praktikákkal kezelni, és sokszor csak a legvégső esetben kérjük urológus szakorvos segítségét. Valójában azonban a férfi urológiai betegségek gyakoribbak, mint gondolnánk, különösen az idősödő korosztály körében. A férfi urológiai betegségek nagyon sokrétűek lehetnek és kezelésük is változó, azonban a legtöbb betegség kezelhető. A panaszokat időben felismerve és orvoshoz fordulva túljuthatunk a férfi urológiai betegségeken. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy mik a leggyakoribb férfi urológiai betegségek és azt is, hogy miért érdemes időben kezeltetni őket.

Férfi urológiai betegségekkel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Miért fordulunk ritkán orvoshoz a férfi urológiai betegségek kapcsán?
Mik a leggyakoribb férfi urológiai betegségek?
Milyen tünetek esetén érdemes gondolni a férfi urológiai betegségek lehetőségére?
Miért fontos időben kezeltetni a férfi urológiai betegségeket?

Férfi urológiai betegségekkel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Miért fordulunk ritkán orvoshoz a férfi urológiai betegségek kapcsán?

A férfi urológiai betegségek előfordulása egy gyakori probléma, annak ellenére, hogy ritkán beszélünk róla. Ha az idősebb korosztályt kérdezzük, nagy eséllyel találunk olyat, aki érintett a férfi urológiai betegségek témakörében. Az intim területek panaszait azonban nehezen valljuk be még orvosunknak is. Valójában a férfi urológiai betegségek igen nagy szenvedést és életminőség romlást okozhatnak az illetőnek. Gyakran társulnak gyakori vizelési ingerrel, bevizeléssel, erekciós problémákkal és egyéb kellemetlen tünetekkel. Az urológiai betegségek tünettana sok betegségnél igen hasonló, így nehéz laikusként megállapítani, hogy az csak egy kisebb elváltozás, vagy súlyos betegségre jellemző a panasz. A betegségek nagy része egyszerűen és könnyen gyógyítható lenne gyógyszer segítségével, ha a tünetek megjelenése után időben keresnénk fel urológus szakorvost. Mivel halogatjuk az urológus felkeresését, így sok, komoly betegség csak előrehaladott stádiumban kerül diagnosztizálásra.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a leggyakoribb férfi urológiai betegségek?

Számos férfi urológiai betegséget ismerünk. Az alábbiakban összegyűjtöttök a leggyakoribb férfi urológiai betegségeket csoportosítva.

Prosztata problémák

A prosztata problémák talán a leginkább közismert férfi urológiai betegségek. Ezek közé tartoznak a prosztatagyulladás, a prosztata megnagyobbodás és a prosztatarák betegségei. A prosztata gyulladásos megbetegedései között akut és krónikus gyulladást tudunk megkülönböztetni. A prosztata megnagyobbodás általában 40 éves kor körül kezdődik. Ennek oka, hogy a prosztata az idő előrehaladtával egy fiziológiás sejtosztódáson, megnagyobbodáson megy keresztül. Ez egy természetes állapot, azonban fent áll a veszélye, hogy összenyomja a prosztata belsejében lévő ereket, idegeket, valamint a húgyvezetéket. A prosztata megnagyobbodás másik nehézsége, hogy vizsgálatok nélkül nem lehet elkülöníteni a prosztata ráktól. A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ezért ajánlott minden 45 évesnél idősebb férfinak évente prosztata szűrésre járnia. A szűrésen meg tudják állapítani, hogy a prosztata jó vagy rosszindulatú megnagyobbodás áll fent.

Merevedési zavarFérfi urológiai betegségek - Urológiai Központ

A merevedési zavarok valójában egy tünetet jelentenek a férfi urológiai betegségek között. A merevedési zavar ugyanis egy komplex, összetett probléma következménye lehet. A hátterében sokszor lelki, pszichés folyamatok állnak és nem a férfi urológiai betegségek egyike. Természetesen olyan merevedési zavarokat is ismerünk, amit szervi megbetegedés okoz. A merevedési zavarok előfordulása igencsak gyakori, a 40 éves kor alatti férfiak 4-10 százalékát érinti. Akkor beszélünk merevedési zavarról, ha a merevségi állapot nem elég a közösülés elkezdéséhez, vagy befejezéséhez.

Here problémák

A here problémák is változatosak lehetnek. Ide tartoznak a heresérv, a mellékhere gyulladása, a here visszér tágulata, a here csavarodás és a hererák. A here problémákat különösen komolyan kell venni, hiszen a herék felelnek a férfi termékenységért. Bizonyos betegségeik, például a herecsavarodás esetén már pár órán belül elveszíthető a here vérállátása. A here problémák között fontos megemlíteni külön a hererákot. A hererák a herékben kialakuló daganatos megbetegedés, ami általában a 20 és 35 év közötti, fiatalabb férfiakat érinti, de bármely korosztályban előfordulhat. A hererák korai diagnózisa elengedhetetlen a sikeres kezeléshez.

Korai magömlés

Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi nem tudja a magömlést kontrollálni. Fontos elkülöníteni, hogy mi jelenti a valódi korai magömlést és mi az, amit az illető korainak él meg. Valójában a férfi urológiai betegségek ezen csoportjában az ejakuláció a behatolás előtt, vagy azt követően rövid időn belül megtörténik. Ez nagy szenvedést okoz az illetőnek. A háttérben sokszor szorongás, vagy mentális probléma áll, de sok betegség következménye is lehet.

Férfimeddőség

A férfimeddőség hátterében állhatnak veleszületett rendellenességek, hormonális problémák (például férfi klimax), vagy lehet korábbi betegségek, fertőzések következménye is. A férfi urológiai betegségek közül sok vezethet meddőséghez. Amennyiben nincsen meg a közösülési képesség, a megfelelő mennyiségű és minőségű ondó vagy akadályozott az ondó ürítése az mind meddőségi problémákhoz vezethet. Világszerte nő a meddő párok aránya, amely mindkét felet érintheti.

Fitymaszűkület

A fitymaszűkület már gyermekkorban jelentkező kórkép a férfi urológiai betegségek között, mely aztán felnőve is gondot okozhat. A fitymaszűkület következtében nehezített lehet a vizeletürítés, és húgyhólyag-gyulladás alakulhat ki. A fitymaszűkület felnőttkorban fájdalmas közösülést, szexuális zavart is okozhat.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen gyógyszerek okozhatnak merevedési zavart?

A merevedési zavar olyan probléma, amelynek okát több oldalról is érdemes megvizsgálni. Nem csak fizikai és pszichés tényezők vezethetnek ugyanis a kialakuláshoz, de bizonyos gyógyszerek is járhatnak ilyen mellékhatással. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy ezért is fontos a kikérdezés során a szedett gyógyszerekre is rákérdezni.

Milyen tünetek esetén érdemes gondolni a férfi urológiai betegségek lehetőségére?

A férfi urológiai betegségek tünetei sokszor nem specifikusak. Láz, rossz közérzet, gyakori vizelési inger sok más betegség miatt is kialakulhat, és nem is feltétlenül gondolunk urológiai betegségre. Holott ez a prosztata gyulladás tünete is lehet. A prosztatarák tünetei is gyakran lappangva, nem specifikusan indulnak. Ezek közé tartoznak a fogyás, gyengeség, éjszakai izzadás vagy a vérszegénység. Ezek a tünetek alapján nem gondolunk feltétlenül a férfi urológiai betegségek közül valamelyikre. Holott a prosztatarák előfordulása nagyon magas hazánkban, így az érintett korcsoport esetében kezelőorvosában fel kell, hogy merüljön a lehetősége. Ezért is ajánlott régóta fennálló, általánosnak tűnő tünetekkel is orvoshoz fordulni.

A férfi urológiai betegségek közül a legtöbbnek van valamilyen jellegzetes vizelési panasza. Ez érintheti a vizelést, például kialakulhat gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, vizeletpangás, véres vizelet vagy akár gennyes folyás is a húgycsőből. A férfi urológiai betegségek okozhatnak fájdalmat. A legtöbbször ennek helyét nem tudjuk pontosan megállapítani, de kismedencei fájdalmat, derékfájdalmat és herefájdalmat is okozhatnak a férfi urológiai betegségek.

A férfi urológiai betegségek talán leginkább zavaró és mégis leginkább elhallgatott tünete a merevedési zavarok. A merevedési zavarokra az orvosok egy része sem mer rákérdezni, holott mára már számos vizsgálat bizonyította, hogy nem csak urológiai betegségek, de például a szív-érrendszeri betegségek egyik korai tünete is lehet a merevedési zavar. Így erről is merjünk bátran beszélni orvosunkkal, aki tud megfelelő kezelést ajánlani és ezáltal lehetőséget egy jobb életminőségre. A férfi urológiai betegségek a szexualitást más módon is érinthetik. Okozhatnak fájdalmas közösülést, fájdalmas ejakulációt és számos szexuális zavart.

A férfi urológiai betegségek tünetei között szerepelhet még a meddőség is. Sajnos sok esetben a betegségek nem kerülnek időben felismerésre, ez pedig meddőséghez vezethet.

Miért fontos időben kezeltetni a férfi urológiai betegségeket?

A férfi urológiai betegségek legnagyobb része nem múlik el magától. Ezek olyan betegségeket jelentenek, amelyekkel ha várunk, az állapot romolhat és súlyos szövődmények alakulhatnak ki, például meddőség vagy daganat. A here akut betegségei, például herecsavarodás esetén egy napig sem szabad várni, azonnal sürgősségi ellátásra kell menni, hogy megmentsék a herét és a termékenységet. A prosztata problémák tünetei hasonlóak, így laiusként nem tudhatjuk, hogy egy gyulladás vagy kezdődő daganat okozza a tüneteket. A prosztatarák gyakori előfordulása miatt javasolt idősödve évenként prosztata szűrésre járni. A prosztatarák időben felismerve kezelhető.

A férfi urológiai betegségek kezelése a páciens jólléte miatt is elengedhetetlen. A férfi urológiai betegségek gyakran szégyent, szorongást, félelmet vagy esetleg bizonyos szituációk kerülését váltják ki, nehogy kellemetlen helyzetbe jusson az illető. Évekig lehet így élni, miközben a probléma, a férfi urológiai betegség, például a merevedési zavar vagy az inkontinencia kezelhető lenne. Mindezek miatt ne várjunk, ha felmerül a férfi urológiai betegség gyanúja, keressék szakorvosainkat bizalommal!  

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

Prima Medica Egészségközpontok