Merevedési zavar – szervi, pszichés és életmódbeli oka is lehet

Merevedési zavar – szervi, pszichés és életmódbeli oka is lehet

Dr. Rákász István Létrehozva: 2021.11.19 08:56

A merevedési zavarral küzdő férfiak azt tapasztalják, hogy nem minden alkalommal jön létre az erekció, amikor ők azt szeretnék, hogy nem tart a kívánt ideig az állapot, illetve, hogy egyáltalán nem jön létre az erekció. A probléma okai szerteágazók lehetnek, éppen ezért dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint a megoldás első lépése a kivizsgálás és a diagnosztizálás.

Nem érdemes halogatni a merevedési zavar kivizsgálását

A merevedési zavar fizikai és életmódbeli okait is lehet kezelni.Magyarországon az ismert adatok szerint közel 800 ezer férfi tapasztalt már merevedési zavart, 200 ezer főnél pedig rendszeresen előfordul. Mégis csupán 100 ezer férfi, azaz minden nyolcadik érintett alkalmaz hatékony, orvos által javasolt módszert vagy gyógyszert a problémára. De mi is maga a probléma? Semmiképp sem egy-két sikertelen próbálkozás. A merevedési zavar definíciója szerint az erekció kialakulásában és fenntartásában jelentkező tartósan fennálló probléma, amely az erősségre és az időtartamra is vonatkozhat.
Dr. Rákász szerint, ha egy férfi többször is szembesül az erektilis diszfunkióval, nem érdemes halogatni a kivizsgálást, hiszen az okok szerteágazóak lehetnek. Három fő irányban érdemes keresgélni: vizsgálni kell a pszichés tényezőket, az életmódot és a fizikai okokat is. 

Pszichés okok

Ma már egyértelmű az összefüggés a fel nem dolgozott stressz és a fizikai problémák, így például a merevedési zavar közt. Legyen szó egy aktuálisan megterhelő helyzetről, vagy tartós szorongásról, ez nagyon könnyen kihat a férfiak teljesítményére is. Ráadásul ez a folyamat ördögi körként is megjelenhet: a merevedési zavar miatt érzett későbbi gátlások a következő alkalommal is ugyanide vezethetnek, ami tovább rontja a helyzetet, csökkenti az önbizalmat.
Az is ismert, hogy bizonyos pszichés problémák, mint például a depresszió, a poszttraumás stressz szindróma, a skizofrénia szintén felboríthatja az agyi és hormonális folyamatokat, aminek egyik tünete lehet a merevedési zavar. 

Életmódbeli okok

A merevedési zavar számos olyan életmódbeli tényező miatt is kialakulhat, amelyek negatívan hatnak az erek állapotára, és általánosságban is egészségromboló hatásúak. Ilyen többek közt a dohányzás, a rendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás, a droghasználat, a mozgásszegény, ülő életmód, a túlsúly és az elhízás. Ide sorolható még a testépítéshez használt szerek és nem megbízható merevedési zavar elleni szerek használata is, amely nem csak az erektilis diszfunkció kockázatával járnak, de más veszélyeket is hordoznak magukban, így feltétlenül kerülendők.

Fizikai okok

A merevedési zavar kezelése történhet gyógyszerrel, eszközösen is.- Amikor valaki a merevedési zavarról számol be, mindig gondolnunk kell olyan fizikai betegségekre, amelyek szűkítik az artériákat, ezért a szervekbe – így a péniszbe sem – jut elég vér. Ki kell kérdeznünk a pácienst az esetleges szív-érrendszeri betegségeiről, beleértve a magas vérnyomást és koleszterinszintet, a cukorbetegségről, az ezekre szedett gyógyszerekről. Ugyancsak felmerülhet az alacsony tesztoszteronszint, a vesebetegségek, az alvászavarok, neurológiai betegségek, például Parkinson-kór, a szklerózis multiplex jelenléte, és persze számításba kell venni az esetleges kismedencei műtétek, sérülések következményeit is. Az is előfordulhat, hogy a prosztatagyulladás miatt jelentkező ejakulációs nehézség és/vagy fájdalom vezet el a zavarhoz – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Mindezeket tekintetbe véve a pontos diagnózis már fél siker, hiszen ha megvan az ok, célzott lehet a kezelés is. Egyénre szabottan választható pszichés ellátás, gyógyszeres kezelés,  életmódváltás, a háttérben álló betegségek kezelése, vérnyomás beállítás, hormonpótlás, vákuum pumpa készülék, végső esetben hímvessző protézis. Leggyakrabban gyógyszeres segítséggel rendezhető a probléma, esetleg egy meglévő alapbetegségre szedett gyógyszer megváltoztatásával, vagy akár a fel nem fedezett alapbetegség kezelésével.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Doktor Úr!
Olyan kérdésem lene!
Hogy ma reggel mentem WC re és villágos zöld volt a Vizeletem!
Nem fáj a Hasam és látán meg ijedtem kicsit!
Ezért fordultam most önhöz hogy talán tudna vami választ adni rá!
Meg van mind 2 vesém volt vesekövem de az magátol távozot!
Ezért fordulok önhöz hogy mit tudna ajánlani!
Elöre is köszönöm!
Tiszteletel maradok!
Lackner Ilona

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Vizelet vizsgálatot (általános+üledék), majd a lelettel urológiai vizsgálatot ambulanciánkon.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, őszinte

A Szakorvos segítségével szakértelmével és kiterjedt őszinte magyarázattal amit a diagnózisról kaptam Ajánlom mindenkinek. Az orvos barátságos őszinte és nagy szakmai tudással és felkészültséggel rendelkezik

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!