Vesekövesség kezelése

Vesekövesség kezelése

Létrehozva: 2022.10.26 09:53 Módosítva: 2023.03.22 11:47

A vesekövesség népbetegség. A panaszmentes lakosság csaknem fele rendelkezik valamilyen méretű és elhelyezkedésű vesekővel.

Vesekő kezelés, Urológiai központGyakran hosszú ideig nem okoznak jelentősebb problémát, ún. nyugvó állapotban vannak. Ha egy kő túl nagy ahhoz, hogy természetes úton távozzon a szervezetből, megakadályozhatja a normál vizeletürültetést és hirtelen komoly fájdalmat, vesegörcsöt okozhat. Egyéb tünetei lehetnek: a véres vizelet vagy égő fájdalom vizeletürítéskor, fertőzés és hányinger. Végleges javulás csak a vesekő eltávolításával várható. Sokan már csak akkor keresik fel orvosukat, amikor erős görcsök, esetleg láz, vizeletürítéses panaszok jelentkeznek.

A rendszeres orvosi ellenőrzéssel megelőzhetőek az erős fájdalommal, esetleg komolyabb szövődménnyel járó vesekő okozta problémák. A kövek 30%-a aktív kezelést, kőeltávolítást igényel. A vesekövesség könnyedén megállapítható egyszerű ultrahangos vizsgálattal vagy röntgenfelvétel segítségével. Az egyik erre alkalmas és a legkevésbé invazív (a testfelszín megnyitásával nem járó-nem véres) eljárás a lökéshullám terápia (ESWL), mely a kezelést igénylő veseköves esetek több mint háromnegyedénél alkalmazható. 

A módszer előnyei

  • A beavatkozás fájdalommentes, nem igényel érzéstelenítést
  • Nem igényel kórházi bennfekvést – ápolást, hosszabb betegállományt, a beavatkozás ún. egynapos beavatkozásként végezhető
  • Szükséges számban ismételhető
  • Nem károsítja a vesét
  • A KEZELÉST A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS TÁMOGATJA! 

Kapcsolódó cikkünk

Mikor van szükség vesekőzúzásra?

A vesekő, vesekövek leggyakrabban tünetmentesen bújnak meg a vesékben, azonban időnként fájdalmas tünetekkel hívják fel magukra a figyelmet. Meg kell-e szabadulni a vesekövektől? Lehetséges-e feloldani azokat, illetve mikor jelenthet megoldást a vesekőzúzás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa.

A kőeltávolításra háromféle eljárás létezik

  • Nyílt műtét: hátránya, hogy nem ismételhető korlátlanul.
  • Percutan endoscopos kőeltávolítás: a nyílt műtéttől eltérően rövidebb gyógyulási idővel kevés szövődménnyel járó műtét.
  • Lökéshullám kőkezelés (ESWL): az elmúlt évtized egyik legjelentősebb vívmánya. Lényege, hogy külső keltésű, nagy energiájú lökés-hullámmal a vesekövet folyamatos impulzusokkal széttörik. A közel 20 perces beavatkozás után az apró kődarabok a vesevezetéken, majd azt követően a húgycsövön keresztül távoznak a szervezetből. A beavatkozás fájdalommentes az esetek nagy százalékában semmilyen érzéstelenítést nem igényel. A veseköves betegek mintegy 90%-a esetében alkalmazható az ESWL kezelés.

További előnye a rendkívül rövid gyógyulási idő. Partnerünk évente mintegy 2000 kezelést végez, Magyarország egyik legkorszerűbb ultrahang és röntgen vezérelt berendezésével. A kezelésre való alkalmasságot urológus szakorvos állapítja meg, aki a megfelelő vizsgálatok után az ESWL beavatkozásra küldi a beteget.  

A vesekő zúzás nem az Urológiai központbna zajlik!

Az ESWL kezelés a veseköves betegek részére teljesen ingyenes. 

Téma szakértői

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
 

 

 

 

 

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok