Vizeletmintát visz? Ezt mindenképp olvassa el előtte!

Vizeletmintát visz? Ezt mindenképp olvassa el előtte!

Módosítva: 2024.05.15 20:05

A vizeletminta elemzése egy egyszerű, de rendkívül fontos vizsgálat, amely sokat elárul az egészségi állapotról. A vizeletben található fehérje, vér vagy baktériumok jelenléte és mennyisége fontos információt jelent az orvosok számára. Éppen ezért gyakran kérik a vizeletminta elemzését, a rutin nagylabor vizsgálat részét is képezi. Annak ellenére, hogy életünk során többször is szükség van vizeletminta vételére, sokan nem tudják hogyan is kell pontosan csinálni. Mindenképpen olvassa el az alábbi cikket, mielőtt vizeletmintát visz!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Miért fontos a vizeletminta vétel?
Mikor van szükség a vizeletminta vizsgálatára?
Mire érdemes odafigyelni a vizeletminta levétele előtt?
Hogyan gyűjthető össze helyesen a vizeletminta?
Mikor mutathat hamis eredményt a vizeletminta?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Miért fontos a vizeletminta vétel?

A vizeletminta vétel egy nem invazív, viszonylag könnyű vizsgálati eljárás. A vizeletminta egy népszerű és könnyen hozzáférhető módja annak, hogy információkat szerezzünk a szervezet működéséről. A vizeletben található anyagok és mikroorganizmusok mennyisége és típusa sok mindent elárulhat az egészségi állapotról. Például a vizeletben lévő fehérje vagy vér jelenléte jelezhet vesebetegséget vagy más komolyabb problémákat. A vizeletminta vizsgálatai segíthetnek a fertőzések, például a húgyúti fertőzések diagnosztizálásában is. A vizeletminta vizsgálata betegségek alakulásának és a terápia hatékonyságának ellenőrzésére is szolgál.

Mikor van szükség a vizeletminta vizsgálatára?

A vizeletminta vizsgálata egy fontos diagnosztikai eszköz, ami segíti számos egészségügyi probléma felismerését és kezelését. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakori esetet, amikor szükség lehet a vizeletminta elemzésére:

 • Fertőzések: A vizeletvizsgálat segíthet a bakteriális vagy gombás húgyúti fertőzések - például húgyhólyag- vagy vesegyulladás - diagnosztizálásában. A húgyúti fertőzések gyakoribbak a nők körében, de bárkinél, bármilyen életkorban előfordulhatnak.
 • Vesebetegségek: Veseproblémák vagy magas vérnyomás esetén érdemes rendszeresen ellenőrizni a vizeletet. Ilyenkor ugyanis romolhat a vesefunkció, melynek jelei közé tartozik a fehérje megjelenése a vizeletben. A vizeletminta vizsgálatával tehát fény derülhet a vese betegségeire is.
 • Cukorbetegség: A vizeletben lévő cukor mennyiségének mérése segíthet a cukorbetegség diagnosztizálásában vagy annak ellenőrzésében, hogy a cukorbetegség kezelése megfelelő-e, és a vércukorszint a jó tartományban található-e.
 • Vizeletkristályok vagy vizeletkövek: A vizeletben található kristályok vagy kövek a vese vagy húgyúti kövek távozása miatt lehet jelen. Ha a vizeletminta vizsgálata során fény derül a vizeletkristályok vagy vizeletkövek jelenlétére, a vesék vagy a húgyutak kezelésére lehet szükség. Az apróbb vizeletkövek spontán is ürülhetnek, ám a nagyobbak ürülése rendkívüli fájdalommal jár és el is akadhatnak a húgyutakban további szövődményeket okozva.
 • Terhesség monitorozása: A terhesség alatt a vizeletvizsgálat segíthet a magas vérnyomás, a húgyhólyag gyulladás vagy más problémák korai felismerésében. A vizeletminta vizsgálata a vesék állapotának ellenőrzését is segíti, egyes terhességi komplikációkban ugyanis károsodhat a vese is.
 • Mérgezések vagy gyógyszerreakciók kimutatása: Bizonyos mérgezések, vese- vagy májproblémák, valamint gyógyszerek mellékhatásai és a gyógyszerek szintja is nyomon követhető a vizeletminta elemzése során.
 • Általános egészségellenőrzés: Időnként az orvosok rutinszerűen vizeletvizsgálatot kérnek a betegektől a teljes egészségi állapot felméréséhez. A ,,nagylabor” vizsgálat részét képezi a vizeletminta elemzése is

Természetesen más esetekben is kérhető a vizeletminta vizsgálata. Ha valaki vizeletürítési vagy vizelettel kapcsolatos panaszokat tapasztal, például gyakori vizelést, égő érzést vagy változást a vizelet színében vagy szagában, akkor érdemes a vizeletminta vizsgálatának elvégzése. Az orvos a klinikai tünetek és az adott beteg kórtörténete alapján dönt a vizeletminta elemzésének szükségességéről.

Kapcsolódó cikkünk

8 ok, amiért véres lehet a férfiak vizelete

A vizeletben megjelenő vér nyugtalanító jelenség lehet, amelynek okát mindkét nemnél fontos kideríteni. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a férfiaknál szóba jöhető gyakoribb okokat vette számba.

Mire érdemes odafigyelni a vizeletminta levétele előtt?

Sokan nem tudják, de vannak bizonyos szempontok, amiket érdemes figyelembe venni a vizeletminta levétele előtt, hogy pontos képet adjon a vizeletminta. Az egyik ilyen dolog a vizeletminta időzítése. Hölgyeknek érdemes odafigyelni arra, hogy amennyiben lehetséges ne a menstruáció ideje alatt történje a vizeletminta levétele. Ilyenkor ugyanis óhatatlanul belekerülhet egy kis mennyiségű vér a vizeletbe, ami rontja a vizeletminta kiértékelésének sikerességét, hibás képet mutathat. Ugyanígy a hüvely heveny gyulladásának időszakában sem érdemes a vizeletminta levétele. A leggyakrabban a reggeli első, felkelés utáni vizeletből javasolt a vizeletminta vétele, mielőtt még reggelizne az illető. Ilyenkor ugyanis az éjszaka során több órán át gyűlt vizeletminta pontosabb eredményt ad, mint a nap során random időpontban levett vizeletminta. Bizonyos esetekben – például fertőzés gyanúja esetén – máskor is levehető a vizeletminta.

Érdemes odafigyelni a kellő mennyiségű víz fogyasztására is a vizeletminta levételét megelőző nap. Így biztosítható, hogy elegendő mennyiségű vizeletminta álljon rendelkezésre. Gyakran a vizeletminta vizsgálata mellet vérvétel is történik, a vérvételt is megkönnyíti a hidratált állapot. Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a vizelet összetételét és az eredményeket, így érdemes tájékoztatni orvosunkat a rendszeresen szedett gyógyszerekről és megbeszélni vele, hogy a vizeletminta vétel előtt bevehetőek-e az adott gyógyszerek. Más esetben gyógyszerszedést követően vagy valamilyen diétát követően is kérheti az orvos a vizeletminta levételét annak érdekében, hogy ellenőrizze a terápia sikerességét. Ilyen esetben természetesen az orvos utasításait kell betartani a vizeletminta levétele előtt is. Érdekesség, hogy a gyógyszereken kívül bizonyos ételek is befolyásolhatják a vizeletminta minőségét, a sok cékla fogyasztása például megváltoztathatja a vizeletminta színét pirosasra.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan gyűjthető össze helyesen a vizeletminta?

Ahhoz, hogy a vizeletminta minősége megfelelő legyen és az eredmények pontosak legyenek, érdemes néhány dologra odafigyelni vizeletminta vétele során. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos szempontot, amik segítenek a vizeletminta helyes összegyűjtésében:Vizeletmintát visz? Ezt mindenképp olvassa el előtte! - Urológiai Központ

 • A vizeletminta időzítése: A vizeletminta vétel időzítése is fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni. Néhány vizsgálatnál előfordulhat, hogy reggeli első vizeletmintára van szükség, míg másoknál lehet, hogy éhgyomorra kell vizeletmintát venni. Máskor – például sürgősségi esetben – a nap során bármikor kérhető a vizeletminta. Általánosságban azonban a reggeli első, éhgyomri vizeletminta vétel az ajánlott.
 • A vizeletminta tisztasága: A vizeletminta vétele előtt fontos alaposan megmosni és megtisztítani a nemi szerveket. A tiszta vizeletminták eredményei megbízhatóbbak és pontosabbak, ugyanis így elkerülhetőek, hogy például baktériumokkal szennyeződjön a vizeletminta. Vizeletminta vétel előtt langyos, szappanos vízzel mossa át óvatosan az altestét, majd törölje szárazra őket!
 • Középsugaras vizeletminta vétel: A vizeletminta akkor lesz a legpontosabb, ha középsugaras vizeletminta vétel történik. Ez azt jelenti, hogy a vizelés elindításakor az elejét és a végét hagyjuk a WC-be ürülni, csupán a vizelés középső szakaszából veszünk mintát. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy a vizelés elején és végén a húgycsőben található hámsejtek és baktériumok kerülnének a vizeletbe, amik szennyeződést okoznak. A vizeletminta vizsgálata során a fentebbi képletek (húgyhólyag, vese) elváltozásait vizsgálják.
 • Megfelelő mennyiségű vizeletminta: Győződjön meg róla, hogy elegendő mennyiségű vizeletet gyűjt a mintához, ahogyan azt az orvos vagy a laboratórium kéri! Általában 0,5-1 dl vizeletminta szükséges a vizsgálatokhoz.
 • A vizeletminta megfelelő tárolása: A vizeletminta gyűjtését steril edénybe érdemes végezni. Sok esetben a vizeletminta vizsgálatát elrendelő orvos steril edényt is ad, valamint gyógyszertárakban is kaphatóak a vizeletminta gyűjtésére szolgáló edények. A vizeletminta összegyűjtését követően jól le kell zárni az edényt. Győzödjön meg róla, hogy nem szivárog a vizeletminta az edényből, hogy kellő mennyiséggel érkezzen a laborba! A vizeletminta levételét követően érdemes a lehető leghamarabb elvinni a laborba, hogy pontosak lehessenek a vizsgálatok. Érdemes 2 órán belül eljuttatni a laborba a vizeletmintát.
 • A higiénia betartása: A mintavétel során fontos a megfelelő higiéniai szabályok betartása. Például érdemes elkerülni, hogy a vizelet a környezetbe vagy más felületekre kerüljön. Ha a vizelet mással is érintkezik, nem csak a steril edény falával, úgy könnyen szennyeződhet és hamis eredményt mutathat a későbbiekben a vizeletminta.

Mikor mutathat hamis eredményt a vizeletminta?

A vizeletminta vétel és az azt követő vizsgálatok sok hasznos információval szolgáltathatnak az egészségi állapotról, de néha előfordulhatnak hamis eredmények is. A vizeletminta hamis eredményeit a következő tényezők okozhatják:

 • A vizeletminta nem megfelelő tárolása: Ha a vizeletmintát nem megfelelően tárolják vagy szállítják, az befolyásolhatja az eredményeket. Például ha a vizeletminta hosszabb ideig áll, vagy nem megfelelő hőmérsékleten van tárolva, az hamis eredményekhez vezethet.
 • Hígított vizeletminta: A vizeletmintavétel előtti nagy mennyiségű folyadék fogyasztása miatt a vizelet hígabb lehet. Ez csökkentheti bizonyos anyagok koncentrációját a vizeletben, ami hamis eredményeket okozhat. Ezért is érdemes reggel, éhgyomorra venni a vizeletmintát, mielőtt még a napi evés-ivás befolyásolná az eredményt.
 • Gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők befolyása: Bizonyos gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők befolyásolhatják a vizeletminta összetételét és hamis eredményeket okozhatnak.
 • Mintavételi hibák: Hibák a mintavétel során, például a nemi szervek nem megfelelő tisztítása, vagy a mintavétel nem megfelelő időpontban történő elvégzése is vezethet hamis eredményekhez.
 • Laboratóriumi hibák: Ritkán előfordulhatnak laboratóriumi hibák is, például rosszul elvégzett tesztek vagy a vizeletminta eredményeinek helytelen értelmezése.

  Téma szakértői

  Dr. Nagy Károly PhD

  Dr. Nagy Károly PhD

  urológus
  Dr. Rákász István

  Dr. Rákász István

  urológus
  Dr. Csutak Magdolna

  Dr. Csutak Magdolna

  urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK