Az ejakulációs zavarok 5 gyakori fajtája

Az ejakulációs zavarok 5 gyakori fajtája

Dr. Kállai László Létrehozva: 2020.09.28 07:13

A korai magömlés csak egy az ejakulációt érintő problémák sorában. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész a leggyakoribb zavarokról, azok okairól és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Nem egyedi probléma

A férfiak 20-40 %-a találkozik élete során ejakulációs zavarral, ami a merevedési zavar mellett nyilvánvalóan a komoly pszichés és párkapcsolati problémák egyik fő okozója. A férfiaknak éppen ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy ezek a zavarok létező orvosi problémát jelentenek, tehát mind kivizsgálásukkal, mind kezelésükkel urológushoz kell fordulni.

Íme, az 5 leggyakoribb ejakulációs zavar

1. Korai magömlés (ejakuláció praecox)

Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi nem tudja a magömlést kontrollálni, és az ejakuláció a A korai magömlés és más ejakulációs zavarok urológián kezelhetők.behatolás előtt, vagy azt követően rövid időn belül megtörténik. Természetesen a „koraiság” szubjektív megítélés alapján dönthető csak el, hiszen csak az minősíthető korainak, ami mindkét, vagy az egyik felet zavarja. Mivel a korai megömlés elsősorban fiatal férfiak problémája (bár az állapot állandósulni is tud), igen gyakran pszichés okok állnak a hátterében, a szorongástól a túlzott izgalomig, a nem megfelelő körülményektől a rosszul „megtanult” technikáig.

2. Anejakuláció (aspermia)

Anejakulációról beszélünk, ha egyáltalán nincs ejakulátum, ami az esetek kisebb részében fejlődési rendellenesség következménye. Prosztata-, mellékhere-, ondóhólyag gyulladás is okozhatja, ahogyan gerincsérülések és bizonyos neurológiai műtétek következményeként is előfordulhat. Kevesen tudják, de egyes gyógyszertípusok (főként vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok), alkoholfüggőség és az 1-es típusú cukorbetegség is állhat a háttérben. 

3. Retrográd ejakuláció

Előfordul, hogy az ejakulátum nem kifelé, hanem visszafelé, a húgyhólyagba ürül. A problémának számos, szerteágazó oka lehet, a kis számban előforduló fejlődési rendellenességtől a gyógyszer mellékhatásig. Alapvetően az a kiváltó ok, hogy a hólyagnyak nem záródik megfelelően, vagy a prosztatikus húgycsőszakaszon magasabb a nyomás. Ilyenkor az ondó ugyan bekerül a húgycsőbe, de onnan csak a kisebb nyomású hely, vagyis a húgyhólyag fele képes ürülni. A retrográd ejakuláció urológiai beavatkozások és hasi műtétek nem kívánt következménye is lehet.

4. Fájdalmas ejakuláció

Fertőzések, gyulladások nem ritka tünete lehet a fájdalmas ejakuláció, ami azonban jellemzően más panaszokkal együtt jelentkezik, mint például gyakori vizelési inger, a vizelet színének, szagának megváltozása, esetleg láz, elesettség érzés. Előfordul azonban az is, hogy pszichés zavarok vagy gyógyszerszedés következménye a jelenség.

5. Elhúzódó vagy késői ejakuláció

Akkor lehet elhúzódónak nevezni az ejakulációt, ha az nehezen és csak hosszú idő elteltével jön létre. Ez neurológiai és hormonális okok miatt éppúgy bekövetkezhet, mint gyógyszerek mellékhatásaként, urológiai műtétek következményeként, de igen gyakran az idősödés az oka, mivel idővel csökken a hímvessző érzékenysége. A kikérdezés során pszichés tényezőkre is gyakran lehet következtetni.  

A megoldás gyakran komplex kezelést jelent

Az urológiai kezelés segíthet az ejakulációs zavarok megoldásában. - Elsősorban azt fontos tisztázni, hogy az ejakuláció körüli problémákkal orvoshoz kell fordulni, hiszen az esetek nagy részében elérhető a segítség – hangsúlyozza dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész. – Arra is érdemes felkészülni, hogy alapos kikérdezés, anamnézis felvétel és laborvizsgálatok is szükségesek az okok tisztázásához. A diagnózis ismeretében születhet döntés a kezelésről, ami sokszor gyógyszeres, illetve éppen a mellékhatást okozó gyógyszer lecserélésére irányul. Kezelni kell az esetleg kiindulópontként megjelenő betegségeket, alkalmazhatunk különböző neurostimulációs és műtéti eljárásokat, előfordul, hogy a pszichés segítség a célravezető, és sokszor a lehetőségek kombinációja szükséges. Megfelelő segítséggel az önértékelés visszaszerezhető, a párkapcsolati minőség javítható lehet.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr!
Ha a vizelési inger közbe nem érzek fájdalmat szuro vizeletet akoor lehet az pszhiés vizelési inger is? Stresz okozta? Rowatinex jo e tüneti kezelésnek?

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Uram,

lehet pszichés az oka a vizelési panaszoknak, de javasolnék azért urológiai vizsgálatot.

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Tisztelettel:


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmailag felkészült

Felkészült volt szakmailag a Doktor Úr, érthetően logikusan magyarázta el kérdéseimre a választ.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!