Férfi és női urológiai betegségek

Férfi és női urológiai betegségek

Szerző: Urológiai központ Létrehozva: 2019.06.03 15:13 Módosítva: 2021.11.10 14:35

Sokan azt gondoljuk, hogy az urológus az a szakorvos a férfiaknál, mint a nőknél a nőgyógyász. Ez a megállapítás helytelen, mert az urológus nem csak a férfiak nemi szervének betegségével foglalkozik, hanem a húgyútak megbetegedésével is, melyek ugyan úgy érinthetik a nőket is.

Vannak olyan urológiai kórképek, mely mindkét nemnél előfordulnak. Hajlamosak a nők és féfiak is egyaránt a betegségeket sokáig titkolni, a tünetekkel együtt élni, és csak később keresni az urológus szakorvost. Pedig sok betegségnél, és ez alól az urológiai sem kivétel a korai diagnózis életeket menthet.

Mindkét nemnél előforduló urológiai betegségek

Vesekövesség

A vesekő mindkét nemet, de elsősorban a fériakat érintő betegség. A kutatások szerint a háttérben öröklött tényezők és életmódbeli hatások kölcsönhatása áll. Mivel a különböző típusú köveket különböztetünk meg azok összetétele és méret alapján, így a vesekő kezelése és megelőzése is különböző!

Húgyútak rákos megbetegedései

A húgyútak daganatai mindkét nemet éríntő, igen súlyos kórképek. Sajnos sok esetben már későn kerül diagnosztizálásra, mert a korai stádiumban jelentkező tünetek akár banális, húgyúti fertőzésre is utalhatnak. A húgyutakban keletkezhet rosszindulatú elváltozás a vesében, vesevezetékben, húgyhólyagban, húgycsőben, heréken vagy a hímvesszőben. Fontos, hogy a jelentkező tünetekkel szakorvoshoz forduljunk, hogy az esetleges  húgyutakban lévő daganataira mielőbb fény derüljön és a kezelés időben elinduljon.

Nemi betegségek

Ha nemi betegség tüneteit észleljük, sokszor homokba dugjuk a fejünket, és csak az utolsó pillanatban keresünk fel szakorvost. A betegség a nőket és férfiakat is egyaránt érinti, terápia nélkül pedig szövődények jelentkezhetnek, oda-vissza fertőzések alakulhatnak ki illetve mások is megfertőződhetnek. Fontos, hogy nemibetegség gyanúja esetén mielőbb kérjünk szakorvosi segítséget.

Vesemedence gyulladás

A vesemedence gyulladás igen fájdalmas, lázzal járó bakteriális fertőzés, mely a nők körében gyakoribb kórkép. Akut gyulladás esetén hirtelen, igen intenzív tünetek jelentkeznek, a célzott antibiotikumos kezelés kötelező, és az is előfordulhat, hogy  kórházi ellátásra is szükség lesz. Súlyos alapbetegség következményeként krónikus vesemedence-gyulladás is előfordulhat. Ilyenkor fontos az alapbetegség kezelése, esetenként a műtéti megoldásra is sor kerülhet. Az akut és krónikus vesemedence-gyulladás tüneteivel szakember felkeresése indokolt!

Vizelési problémák

Vizelési problémák mindkét nemet érint nehézség, mely több betegség tünete is lehet. Ide tartoznak a a gyakori vagy sürgető vizelési problémák, a fájdalmas vizelés, vagy a vizelési képtelenség is. Ha vizelési probléma merül fel, mielőbb érdemes urológus szakorvos segítségét kérni.

Urológiai központunkban mindkét nem képviselőit nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, kiváló szakorvosok várják, kellemes légkörű és technikailag jól felszerelt rendelőben.

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!