Hátfájás? Hólyagrák okozhatja

Hátfájás? Hólyagrák okozhatja

Létrehozva: 2023.12.04 18:47 Módosítva: 2023.12.04 19:14

A hátfájás egy igencsak gyakori panasz, a népesség több mint 80%-át érinti élete során. A hátfájás egyre fiatalabb korban kezdődik, melynek hátterében valószínűleg a mozgáshiányos, ülő életmódunk áll. A hátfájás gyakoriságából ered, hogy számos betegség okozhatja, köztük kisebb, pár nap alatt múlóak és súlyos betegségek is. A hátfájás hátterében ki kell zárni a daganatos betegségeket, ugyanis előfordulhat, hogy egy daganatos betegség, a hólyagrák a hátfájás okozója.

Hólyagrákkal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban?
Hogyan alakul ki a hátfájás?
Milyen okok állhatnak a hátfájás mögött?
Vajon a hátfájás a hólyagrák tünete is lehet?
Milyen más tünetek jellemzik a hólyagrák fennállását?
Kiknél gyakoribb a hólyagrák előfordulása?
Hogyan történik a hólyagrák kivizsgálása?
Mi a hólyagrák kezelésének a menete?

Hólyagrákkal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Hogyan alakul ki a hátfájás?

A hátfájás létrejöttében számos szerv részt vehet. A hátfájás lehet akut vagy krónikus eredetű. Akut eredetű hátfájás csak pár napig vagy hétig tart és hátterében egy jól meghatározott cselekmény, például sérülés, baleset vagy rossz mozdulat áll. A sérülések érinthetik a gerincet körülvevő izmot, szalagokat, csontokat vagy magukat az idegeket. A hátfájás krónikus eseteiben a tüneteket folyamatosan fennállnak vagy az idő múlásával rosszabbodnak. Ennek hátterében leggyakrabban a helytelen testtartás, túlerőltetés, porckopás, csontritkulás vagy a gerincsérv állhat. A hátfájás lehet lokalizált vagy nagyobb területre kiterjedő hátfájás, és a hátfájás intenzitása is változhat az egyének között, valamint idővel.

Milyen okok állhatnak a hátfájás mögött?

Ahogyan korábban is írtuk, a hátfájás számos különböző okból adódhat, és az egyéni esetek eltérhetnek. Ha valaki tartós vagy súlyos fájdalommal küzd, vagy a hátfájás más tünetekkel is társul, mindenképpen javasolt az orvosi konzultáció. A fizikai aktivitás, a helyes testtartás fenntartása és a megfelelő testsúly fenntartása is segíthet a hátfájás megelőzésében. Az alábbiakban összegyűjtöttük a hátfájás hátterében álló leggyakoribb okokat:Hátfájás? Hólyagrák okozhatja

 • Helytelen testtartás: Rossz testtartás miatt kialakulhat hosszú távon hátfájás. Ülőmunka, rosszul kialakított szék vagy a helytelen alvási pozíciók hatására is kialakulhat hátfájás.
 • Sérülés vagy túlzott terhelés: Hirtelen sérülések, például esés, ütés, vagy túlzott fizikai terhelés is okozhatja a hátfájás megjelenését. Ebben az esetben az izmok, az ízületek vagy a gerincoszlop sérülhet.
 • Izom- vagy ízületi problémák: Izomgörcsök, izomgyulladás vagy az ízületi gyulladás miatt is jelentkezhet hátfájás. Egyes autoimmun betegségek, például reumatoid artritisz is állhat a hátfájás mögött.
 • Gerincproblémák: A gerinc különböző problémái, például csontritkulás, gerincferdülés, porckorongsérv vagy a gerincoszlop ízületi problémái is oda vezethetnek hogy kialakul a hátfájás vagy derékfájás.
 • Idegi eredetű fájdalom: Az idegek irritációja vagy nyomása is vezethet a hátfájás kialakulásához. A csonthártya vagy az idegek gyulladása is fájdalmat okozhatnak.
 • Fertőzés vagy gyulladás: Hát- és derékfájást okozhatnak fertőzések vagy gyulladások, például vese- vagy hólyaghurut, hasnyálmirigy-gyulladás vagy a gerinc körüli szövetek gyulladása.
 • Túlsúly: A túlsúly is jelentős terhet róhat a háti és deréki területekre, ami miatt hosszútávon kialakulhat hátfájás.
 • Stressz és mentális egészség: A stressz, szorongás vagy depresszió is befolyásolhatja a test fizikai állapotát, és hosszabb távon jelentkezhet hátfájás.

Fontos megjegyezni, hogy habár a fent felsorolt betegségek, állapotok miatt alakul ki a leggyakrabban hátfájás, más is okozhatja. A hólyagrák egy olyan daganatos betegség, ami előrehaladott stádiumában lehet a hátfájás okozója. Mint minden daganatos betegség, így a hólyagrák korai felismerése is kiemelten fontos a sikeres kezelés szempontjából.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vajon a hátfájás a hólyagrák tünete is lehet?

A hólyagrák egy olyan rosszindulatú daganatos betegség, amely a húgyhólyagot érinti. A hólyagrák a világon széles körben elterjedt, kialakulásában a dohányzás egy erős kockázati faktor. A húgyhólyag az alhasi részen található üreges izmos szerv, melynek feladata a vizeletet tárolása. A hólyagrák leggyakrabban a hólyag belsejét borító sejtekből, az úgynevezett urothelsejtekből indul ki. Az urothelsejtek a vesében és a vesét a hólyaggal összekötő csövekben (ureter) is megtalálhatóak. Az urothelsejtekből kiinduló daganat ennek következtében érintheti a vesét és a húgyvezetéket is, de sokkal gyakoribb a hólyagrák. A hólyagrák jól kezelhető korai stádiumban, azonban gyakran visszatér a hólyagrák a sikeres kezelés után. Ennek következtében hosszan tartó utóvizsgálatokra van szükség a hólyagrák esetében, hogy időben felismerjék az esetleges kiújulást, amire a hátfájás is utalhat.

A hólyagrák előrehaladottabb formájának elérésekor alakulhat ki hátfájás. A hátfájás jellemzően csak a hát egyik oldalán jelentkezik, de középen is kialakulhat a hátfájás. Alsó hátfájás akkor jelentkezhet, ha a hólyagrák mérete megnő, vagy a rákos sejtek elkezdenek átterjedni a test más részeire. A hátfájás tehát a hólyagrák előrehaladottabb stádiumának lehet a jele.

Milyen más tünetek jellemzik a hólyagrák fennállását?

A hólyagrák a hátfájás mellett egyéb tüneteket is okozhat. A hólyagrák gyakori tünetei a következők lehetnek:

 • Vér a vizeletben (hematuria): A hólyagrák következtében kialakuló véres vizelet a hólyagrák egyik első tünete. Néhány esetben szabad szemmel is látható lehet, amikor a vizelet pirosas vagy kóla színű elszíneződését okozza. A hólyagrák azonban gyakran jár mikroszkópos hematuriával, ami azt jelenti, hogy olyan kis mennyiségű vér van a vizeletben, ami csak mikroszkóp alatt laborban látható. Ilyen kis mennyiség esetén is gondolni kell daganatos betegségre, például a veserák vagy hólyagrák fennállására.
 • Gyakori vizelés: A hólyagrák tünetei között jelentkezhet gyakori vizelési inger, mely éjszakai vizelést is okozhat. A gyakori vizelési inger számos betegség tünete és sokan nem is veszik komolyan, csak idővel említik orvosuknak. Holott a gyakori vizelés kivizsgálása is fontos, hiszen olyan betegségek tünete is lehet, mint a hólyagrák.
 • Fájdalmas vizelés: A hólyagrák gyakran jár fájdalmas vizeléssel.
 • Csont- és izomfájdalom: Az előrehaladott hólyagrák tompa vagy éles fájdalmat okozhat a csontokban. A hólyagrák a csontok mellett átterjedhet a csípő belső izomzatára is, az iliopsoasra, és egy rosszindulatú psoas-szindróma néven ismert állapotot okozhat.
 • Fájdalom szex közben: A szex fájdalmas élménnyé válhat a hólyagrák kezelése alatt.

  Kapcsolódó cikkünk

  Hólyagfájdalom és zavaros vizelet is utalhat felfázásra

  A nők döntő része átélte már a „felfázás” kínzó tüneteit, amely valójában egy húgyúti fertőzés. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze az okokról, a kezelésről és a rizikófaktorok minimalizálásáról beszélt.

Kiknél gyakoribb a hólyagrák előfordulása?

A hólyagrák kialakulásában több konkrét kockázati faktort is azonosítottak. Ezek megléte esetén még nem biztos, hogy kialakul a hólyagrák, de az illetőnek annál nagyobb esélye van rá, minél több kockázati faktor igaz rá. A hólyagrák kialakulásában szerepet játszhatnak a következő tényezők:

 • Genetika: A családban korábban előforduló hólyagrák és bizonyos genetikai, öröklött betegségek következtében megnőhet a hólyagrák kockázata.
 • Férfi nem: A férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki hólyagrák, mint a nőknél.
 • Az életkor növekedése: A hólyagrák kockázata az életkor előrehaladtával nő, a legtöbb hólyagrákkal diagnosztizált ember 55 évesnél idősebb.
 • Dohányzás: A dohányzás bizonyítottan növelheti a hólyagrák kialakulásának kockázatát. A dohányzás során a test feldolgozza a füstben lévő vegyi anyagokat, és ezek egy részét a vizelettel választja ki. Ezek a káros vegyi anyagok károsíthatják a húgyhólyag belső sejtjeit, ami növelheti a hólyagrák kockázatát.
 • Bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség: A hólyagrák kockázatával összefüggésbe hozott vegyi anyagok közé tartozik az arzén, valamint a festékek, gumi, bőr, textil és festéktermékek gyártása során használt vegyi anyagok. Ezek az anyagok a dohányfüst káros anyagaihoz hasonlóan vizelettel választódnak ki, így koncentrálódva sok időt töltenek a húgyhólyagban, megadva ezzel a hólyagrák kialakulási esélyét.
 • Korábbi kismedencei besugárzás: Azoknál, akik korábbi rákos megbetegedés miatt a kismedencei területre irányuló sugárkezelésben részesültek, nagyobb a hólyagrák kialakulásának kockázata.
 • Gyógyszerek: Egy kemoterápiás gyógyszer, a ciklofoszfamiddal végzett kezelés növeli a hólyagrák kialakulási kockázatát.
 • Krónikus hólyaggyulladás: A krónikus vagy ismétlődő húgyúti fertőzések vagy gyulladások (hólyaghurut) is növelhetik a laphámsejtes hólyagrák kockázatát.

Hogyan történik a hólyagrák kivizsgálása?

A hólyagrák felismerése gyakran csak a későbbi szakaszban történik, amikor az olyan tünetek már megjelennek, mint például a hátfájás. A hólyagrák kivizsgálására számos diagnosztikai módszer létezik:

 • Cisztoszkópia
 • Mintavétel (húgyhólyag biopszia)
 • Vizeletminta vizsgálata
 • Képalkotó vizsgálatok (CT, MRI, PET, mellkasröntgen)
 • Csontvizsgálat

A hólyagrák stádiumának meghatározása ezen vizsgálatok eredményei alapján történik. A hólyagrák legalacsonyabb stádiuma olyan rákot jelez, amely a húgyhólyag belső rétegeire korlátozódik, és még nem növekedett meg annyira, hogy az izmos hólyagfalat is érintse. Ilyen esetben még nem gyakori a hátfájás. A legmagasabb - IV. stádium - a test távoli területein lévő nyirokcsomókra vagy szervekre is átterjedt hólyagrákot jelzi, amilyen állapotban gyakran hátfájás is fennáll.

Mi a hólyagrák kezelésének a menete?

A hólyagrák kezelése a betegség stádiumától, típusától és az érintett terület kiterjedésétől függ. A hólyagrák alapvető kezelési lehetőségei közé tartozik a sebészeti beavatkozás, a sugárterápia és a kemoterápia. A műtét során az orvosok eltávolítják a hólyagrák által érintett területet vagy akár az egész húgyhólyagot is. A sugárterápia és a kemoterápia célja a daganatsejtek elpusztítása vagy a növekedésük megfékezése. A célzott, biológiai terápiák és az immunterápia is segíthetnek a hólyagrák sikeres kezelésében. Ezeken a területeken folyamatos kutatás zajlik a hólyagrák minél hatékonyabb kezelése érdekében.

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!