Hátfájás? Hólyagrák okozhatja

Hátfájás? Hólyagrák okozhatja

Módosítva: 2023.12.04 19:14

A hátfájás egy igencsak gyakori panasz, a népesség több mint 80%-át érinti élete során. A hátfájás egyre fiatalabb korban kezdődik, melynek hátterében valószínűleg a mozgáshiányos, ülő életmódunk áll. A hátfájás gyakoriságából ered, hogy számos betegség okozhatja, köztük kisebb, pár nap alatt múlóak és súlyos betegségek is. A hátfájás hátterében ki kell zárni a daganatos betegségeket, ugyanis előfordulhat, hogy egy daganatos betegség, a hólyagrák a hátfájás okozója.

Hólyagrákkal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban?
Hogyan alakul ki a hátfájás?
Milyen okok állhatnak a hátfájás mögött?
Vajon a hátfájás a hólyagrák tünete is lehet?
Milyen más tünetek jellemzik a hólyagrák fennállását?
Kiknél gyakoribb a hólyagrák előfordulása?
Hogyan történik a hólyagrák kivizsgálása?
Mi a hólyagrák kezelésének a menete?

Hólyagrákkal kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Hogyan alakul ki a hátfájás?

A hátfájás létrejöttében számos szerv részt vehet. A hátfájás lehet akut vagy krónikus eredetű. Akut eredetű hátfájás csak pár napig vagy hétig tart és hátterében egy jól meghatározott cselekmény, például sérülés, baleset vagy rossz mozdulat áll. A sérülések érinthetik a gerincet körülvevő izmot, szalagokat, csontokat vagy magukat az idegeket. A hátfájás krónikus eseteiben a tüneteket folyamatosan fennállnak vagy az idő múlásával rosszabbodnak. Ennek hátterében leggyakrabban a helytelen testtartás, túlerőltetés, porckopás, csontritkulás vagy a gerincsérv állhat. A hátfájás lehet lokalizált vagy nagyobb területre kiterjedő hátfájás, és a hátfájás intenzitása is változhat az egyének között, valamint idővel.

Milyen okok állhatnak a hátfájás mögött?

Ahogyan korábban is írtuk, a hátfájás számos különböző okból adódhat, és az egyéni esetek eltérhetnek. Ha valaki tartós vagy súlyos fájdalommal küzd, vagy a hátfájás más tünetekkel is társul, mindenképpen javasolt az orvosi konzultáció. A fizikai aktivitás, a helyes testtartás fenntartása és a megfelelő testsúly fenntartása is segíthet a hátfájás megelőzésében. Az alábbiakban összegyűjtöttük a hátfájás hátterében álló leggyakoribb okokat:Hátfájás? Hólyagrák okozhatja

 • Helytelen testtartás: Rossz testtartás miatt kialakulhat hosszú távon hátfájás. Ülőmunka, rosszul kialakított szék vagy a helytelen alvási pozíciók hatására is kialakulhat hátfájás.
 • Sérülés vagy túlzott terhelés: Hirtelen sérülések, például esés, ütés, vagy túlzott fizikai terhelés is okozhatja a hátfájás megjelenését. Ebben az esetben az izmok, az ízületek vagy a gerincoszlop sérülhet.
 • Izom- vagy ízületi problémák: Izomgörcsök, izomgyulladás vagy az ízületi gyulladás miatt is jelentkezhet hátfájás. Egyes autoimmun betegségek, például reumatoid artritisz is állhat a hátfájás mögött.
 • Gerincproblémák: A gerinc különböző problémái, például csontritkulás, gerincferdülés, porckorongsérv vagy a gerincoszlop ízületi problémái is oda vezethetnek hogy kialakul a hátfájás vagy derékfájás.
 • Idegi eredetű fájdalom: Az idegek irritációja vagy nyomása is vezethet a hátfájás kialakulásához. A csonthártya vagy az idegek gyulladása is fájdalmat okozhatnak.
 • Fertőzés vagy gyulladás: Hát- és derékfájást okozhatnak fertőzések vagy gyulladások, például vese- vagy hólyaghurut, hasnyálmirigy-gyulladás vagy a gerinc körüli szövetek gyulladása.
 • Túlsúly: A túlsúly is jelentős terhet róhat a háti és deréki területekre, ami miatt hosszútávon kialakulhat hátfájás.
 • Stressz és mentális egészség: A stressz, szorongás vagy depresszió is befolyásolhatja a test fizikai állapotát, és hosszabb távon jelentkezhet hátfájás.

Fontos megjegyezni, hogy habár a fent felsorolt betegségek, állapotok miatt alakul ki a leggyakrabban hátfájás, más is okozhatja. A hólyagrák egy olyan daganatos betegség, ami előrehaladott stádiumában lehet a hátfájás okozója. Mint minden daganatos betegség, így a hólyagrák korai felismerése is kiemelten fontos a sikeres kezelés szempontjából.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vajon a hátfájás a hólyagrák tünete is lehet?

A hólyagrák egy olyan rosszindulatú daganatos betegség, amely a húgyhólyagot érinti. A hólyagrák a világon széles körben elterjedt, kialakulásában a dohányzás egy erős kockázati faktor. A húgyhólyag az alhasi részen található üreges izmos szerv, melynek feladata a vizeletet tárolása. A hólyagrák leggyakrabban a hólyag belsejét borító sejtekből, az úgynevezett urothelsejtekből indul ki. Az urothelsejtek a vesében és a vesét a hólyaggal összekötő csövekben (ureter) is megtalálhatóak. Az urothelsejtekből kiinduló daganat ennek következtében érintheti a vesét és a húgyvezetéket is, de sokkal gyakoribb a hólyagrák. A hólyagrák jól kezelhető korai stádiumban, azonban gyakran visszatér a hólyagrák a sikeres kezelés után. Ennek következtében hosszan tartó utóvizsgálatokra van szükség a hólyagrák esetében, hogy időben felismerjék az esetleges kiújulást, amire a hátfájás is utalhat.

A hólyagrák előrehaladottabb formájának elérésekor alakulhat ki hátfájás. A hátfájás jellemzően csak a hát egyik oldalán jelentkezik, de középen is kialakulhat a hátfájás. Alsó hátfájás akkor jelentkezhet, ha a hólyagrák mérete megnő, vagy a rákos sejtek elkezdenek átterjedni a test más részeire. A hátfájás tehát a hólyagrák előrehaladottabb stádiumának lehet a jele.

Milyen más tünetek jellemzik a hólyagrák fennállását?

A hólyagrák a hátfájás mellett egyéb tüneteket is okozhat. A hólyagrák gyakori tünetei a következők lehetnek:

 • Vér a vizeletben (hematuria): A hólyagrák következtében kialakuló véres vizelet a hólyagrák egyik első tünete. Néhány esetben szabad szemmel is látható lehet, amikor a vizelet pirosas vagy kóla színű elszíneződését okozza. A hólyagrák azonban gyakran jár mikroszkópos hematuriával, ami azt jelenti, hogy olyan kis mennyiségű vér van a vizeletben, ami csak mikroszkóp alatt laborban látható. Ilyen kis mennyiség esetén is gondolni kell daganatos betegségre, például a veserák vagy hólyagrák fennállására.
 • Gyakori vizelés: A hólyagrák tünetei között jelentkezhet gyakori vizelési inger, mely éjszakai vizelést is okozhat. A gyakori vizelési inger számos betegség tünete és sokan nem is veszik komolyan, csak idővel említik orvosuknak. Holott a gyakori vizelés kivizsgálása is fontos, hiszen olyan betegségek tünete is lehet, mint a hólyagrák.
 • Fájdalmas vizelés: A hólyagrák gyakran jár fájdalmas vizeléssel.
 • Csont- és izomfájdalom: Az előrehaladott hólyagrák tompa vagy éles fájdalmat okozhat a csontokban. A hólyagrák a csontok mellett átterjedhet a csípő belső izomzatára is, az iliopsoasra, és egy rosszindulatú psoas-szindróma néven ismert állapotot okozhat.
 • Fájdalom szex közben: A szex fájdalmas élménnyé válhat a hólyagrák kezelése alatt.

  Kapcsolódó cikkünk

  Fájdalmas vizelés? Urológiai vizsgálaton derülhet ki az oka

  A fájdalmas vizelés egy tünet, amelyet számos betegség, állapot okozhat. Ezekről és a kezelés jelentőségéről beszélt dr. Kállai László, az Urológiai Központ szakorvosa.
   

Kiknél gyakoribb a hólyagrák előfordulása?

A hólyagrák kialakulásában több konkrét kockázati faktort is azonosítottak. Ezek megléte esetén még nem biztos, hogy kialakul a hólyagrák, de az illetőnek annál nagyobb esélye van rá, minél több kockázati faktor igaz rá. A hólyagrák kialakulásában szerepet játszhatnak a következő tényezők:

 • Genetika: A családban korábban előforduló hólyagrák és bizonyos genetikai, öröklött betegségek következtében megnőhet a hólyagrák kockázata.
 • Férfi nem: A férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki hólyagrák, mint a nőknél.
 • Az életkor növekedése: A hólyagrák kockázata az életkor előrehaladtával nő, a legtöbb hólyagrákkal diagnosztizált ember 55 évesnél idősebb.
 • Dohányzás: A dohányzás bizonyítottan növelheti a hólyagrák kialakulásának kockázatát. A dohányzás során a test feldolgozza a füstben lévő vegyi anyagokat, és ezek egy részét a vizelettel választja ki. Ezek a káros vegyi anyagok károsíthatják a húgyhólyag belső sejtjeit, ami növelheti a hólyagrák kockázatát.
 • Bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség: A hólyagrák kockázatával összefüggésbe hozott vegyi anyagok közé tartozik az arzén, valamint a festékek, gumi, bőr, textil és festéktermékek gyártása során használt vegyi anyagok. Ezek az anyagok a dohányfüst káros anyagaihoz hasonlóan vizelettel választódnak ki, így koncentrálódva sok időt töltenek a húgyhólyagban, megadva ezzel a hólyagrák kialakulási esélyét.
 • Korábbi kismedencei besugárzás: Azoknál, akik korábbi rákos megbetegedés miatt a kismedencei területre irányuló sugárkezelésben részesültek, nagyobb a hólyagrák kialakulásának kockázata.
 • Gyógyszerek: Egy kemoterápiás gyógyszer, a ciklofoszfamiddal végzett kezelés növeli a hólyagrák kialakulási kockázatát.
 • Krónikus hólyaggyulladás: A krónikus vagy ismétlődő húgyúti fertőzések vagy gyulladások (hólyaghurut) is növelhetik a laphámsejtes hólyagrák kockázatát.

Hogyan történik a hólyagrák kivizsgálása?

A hólyagrák felismerése gyakran csak a későbbi szakaszban történik, amikor az olyan tünetek már megjelennek, mint például a hátfájás. A hólyagrák kivizsgálására számos diagnosztikai módszer létezik:

 • Cisztoszkópia
 • Mintavétel (húgyhólyag biopszia)
 • Vizeletminta vizsgálata
 • Képalkotó vizsgálatok (CT, MRI, PET, mellkasröntgen)
 • Csontvizsgálat

A hólyagrák stádiumának meghatározása ezen vizsgálatok eredményei alapján történik. A hólyagrák legalacsonyabb stádiuma olyan rákot jelez, amely a húgyhólyag belső rétegeire korlátozódik, és még nem növekedett meg annyira, hogy az izmos hólyagfalat is érintse. Ilyen esetben még nem gyakori a hátfájás. A legmagasabb - IV. stádium - a test távoli területein lévő nyirokcsomókra vagy szervekre is átterjedt hólyagrákot jelzi, amilyen állapotban gyakran hátfájás is fennáll.

Mi a hólyagrák kezelésének a menete?

A hólyagrák kezelése a betegség stádiumától, típusától és az érintett terület kiterjedésétől függ. A hólyagrák alapvető kezelési lehetőségei közé tartozik a sebészeti beavatkozás, a sugárterápia és a kemoterápia. A műtét során az orvosok eltávolítják a hólyagrák által érintett területet vagy akár az egész húgyhólyagot is. A sugárterápia és a kemoterápia célja a daganatsejtek elpusztítása vagy a növekedésük megfékezése. A célzott, biológiai terápiák és az immunterápia is segíthetnek a hólyagrák sikeres kezelésében. Ezeken a területeken folyamatos kutatás zajlik a hólyagrák minél hatékonyabb kezelése érdekében.

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK