Vizelés alatti és utáni égő érzés nőknél? Ilyen okai lehetnek

Vizelés alatti és utáni égő érzés nőknél? Ilyen okai lehetnek

Dr. Bajor Gábor Létrehozva: 2024.01.22 07:46

Bár leggyakrabban húgyúti fertőzés következtében jelentkezik a vizelés alatti és utáni égő érzés, vannak más betegségek is, amelyek hasonló tünetet okozhatnak. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa szerint öndiagnózis helyett hasznosabb a kivizsgálás, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy pontos diagnózisra épülő célzott kezelés kezdődhessen el.

A leggyakoribb ok: húgyúti fertőzés

Az égő vizelés leggyakoribb oka a húgyúti fertőzés.Meglehetősen gyakori tünet a vizelés utáni égő érzés, és legtöbben automatikusan húgyúti fertőzésre, úgynevezett felfázásra gyanakodnak emiatt. Tény, hogy leggyakrabban ez a bakteriális fertőzés áll a jellegzetes tünetek – erős és gyakori vizelési inger, égő, csípő vizelés, ürítés utáni fájdalom – hátterében, amivel döntő részben a nők szembesülnek. A hölgyek ugyanis 14-szer gyakrabban találkoznak a húgyúti fertőzéssel, mint a férfiak, a „felfázás” számos ok miatt tekinthető inkább női problémának. A nőknek eleve rövidebb a húgycsöve, ami azt jelenti, hogy a baktériumoknak kevesebbet kell utaznia, hogy elérjék a húgyhólyagot, a húgycső alsó harmada pedig folyamatosan ki van téve a hüvelyből és a végbélből származó kórokozókkal való találkozásnak. A női urogenitális rendszer a közösülés során is erősebben ki van téve a kórokozóknak, ráadásul a nők hajlamosabbak arra, hogy ne teljesen ürítsék ki a hólyagjukat vizeléskor. További kockázatnövelő tényező lehet a pessziárium használata és egyes kutatások szerint a posztmenopauza és a menopauza is hajlamosít a húgyúti fertőzésre. Ennek hátterében valószínűleg a csökkenő ösztrogénszint áll, ami miatt az orvos ösztrogénpótlást is javasolhat a krónikus húgyúti fertőzés kezelésére. 

Milyen más oka lehet a vizelés alatti és utáni égő érzésnek?

Hólyagfájdalom szindróma

Ez a tünetegyüttes krónikus fájdalmat okozhat, gyakran nyilvánvaló ok nélkül, sokszor olyan problémák társbetegségeként, mint a fibromyalgia, az IBS (irritábilis bél szindróma) vagy a vulvodynia. A vizelés alatt és után jelentkező égő érzésen kívül hólyagfájdalmat, gyakori vizelési ingert és fájdalmas szexuális életet is okozhat, ami nyilvánvalóan megnehezíti a mindennapokat és akár az alvást is. 
A hólyagfájdalom szindrómát nem feltétlenül könnyű megkülönböztetni a húgyúti fertőzéstől (felfázástól), ugyanis számos hasonló tünetet okoz a két betegség. Éppen ezért ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen az eltérő diagnózis eltérő kezelést is igényelhet. Az egyik különbség az lehet, hogy míg a húgyúti fertőzés esetén a vizelés csípő, égető érzéssel járhat, addig ez a másik betegség esetében nem minden esetben jellemző, viszont megjelenhet a szexuális együttlét során jelentkező fájdalom. Ha pedig a húgyúti fertőzés krónikussá válik, vagyis a húgyhólyag nyálkahártyájának bakteriális gyulladása tartósan fennáll, akkor valóban körültekintően kell felállítani a diagnózist, hiszen nagy az átfedés a panaszok közt. Az interstitialis cystitis, vagyis a hólyagfájdalom szindróma ugyanis szintén egy krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez. Rizikófaktorai közt ismertek a fertőzések, a szexuális aktivitás és főként a kezeletlen stressz.
A két betegség közti diagnosztikus különbség, hogy fájdalmas hólyag szindrómában szenvedők vizeletében általában nincs baktérium. Ugyanakkor a tünetek súlyosbodhatnak, ha a fájdalmas hólyag szindrómában szenvedő beteg húgyúti fertőzést is kap.

Húgycső strukturális rendellenességei

Sérülés vagy fertőzés okozhatja a húgycső problémáit, amely szűkületben vagy akár elzáródásban is megnyilvánulhat. Ilyen következménye lehet többek közt a szexuális úton terjedő betegségeknek, egyes sérüléseknek, műtéteknek vagy korábbi katéter használatnak. Az égő érzésen kívül az elvékonyodó vizeletsugár is utalhat erre a rendellenességre.

Vesekő

A vesekövek blokkolhatják a húgycsövet, és nem csak a kiürülésük jár fájdalommal, de maga a vizelés is. Vesekőre utalhat, ha fájdalom jelentkezik a derék egyik oldalán, bűzössé, esetleg véressé válik a vizelet, ha hányás, hányinger is megjelenik.

Nem mindegy, mi okozza az égő érzést

Az égő vizelet okait urológiai vizsgálat tisztázhatja.- Ha valaki fájdalmat tapasztal vizelés alatt, után, esetleg megváltozik a vizelet színe, szaga, mennyisége, gyakrabban érez vizelési késztetést, vagy más szokatlan tünet jelentkezik, mindenképpen forduljon orvoshoz – hangsúlyozza dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa. – A fentieken túl további okok is jelen lehetnek, például a hüvely krónikus (esetleg elhanyagolt) gyulladása, fertőzése, a vaginalis bacteriosis, amely miatt - kivizsgálás során - feltétlenül indokolt a hüvely bakteriológiai és kenet vizsgálata. A kivizsgálás része kell, hogy legyen továbbá a vizeletvizsgálat, amelyből már kiderülhet, jelen van-e gyulladás a szervezetben. Ezen kívül szükség lehet képalkotó módszerre, leggyakrabban ultrahangra, illetve ritkábban citoszkópiára, vagyis hólyagtükrözésre és esetleg kálium-érzékenységi vizsgálatra is. Ha megszületik a diagnózis, dönthetünk a kezelésről, ami a gyógyszer felírástól a műtétig terjedhet. Mindemellett pedig érdemes hangsúlyt fektetni a vízfogyasztásra, a koffein és az alkohol csökkentésére, a pamut alsónemű viselésére és vizelés halogatásának kerülésére.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Bajor Gábor

 • Szakterületek:
  • urológus
 • Specialitások:
  • gyermekurológia
  • nőgyógyászati urológia (női vizelési problémák, kismedencei szervek (hüvely, méh) előesése)

  Rendelés típusa:

  • a Doktor Úr férfiakat is ellát!
  • személyes, rendelői vizit

  Rendelés helye: 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet (Buda Square Irodaház)

  Telefonszám: +36 70 940 0099

Orvos válaszol

Vesekő miatt 2 hónapja felhelyeztek DJ katétert, nekem azóta húgyhólyag gyulladásos tüneteim vannak, de a vizeletben nem találtak baktériumot. A vesekő műtét még kb. 1 hónap mulva lesz, én már ezt nem bírom. Ilyenkor mi a teendő?

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Asszonyom,

a hólyagtáji panaszait a felhelyezett Dj stent okozza. Két lehetőség adódik:
- a stent levétele
- átmenetileg Halidor tbl szedése, mely enyhíttené panszait.


Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"A doktor úr nagyon kedves és alapos. Mindent részletesen elmagyarázott, rám szánta az időt. Örülök, hogy jó kezekbe kerültem!"

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!