Frenulotomia - fitymafék műtét

Frenulotomia - fitymafék műtét

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2023.03.22 11:46

A fitymafék a férfi nemi szerv előbőrét, a fitymát köti össze a makkhoz a pénisz alsó részén. Ha ez az összeköttetés rövid, mely egy enyhe rendellenesség, akkor nemi aktus közben berepedhet, elszakadhat. Az esetleges sérülést természetesen megelőzhetjük egy rövid műtéti megoldással.

A beavatkozás javallata

Önnek rövidült fitymafék (latinul: frenulum breve) elnevezésű betegsége- elváltozása van, amely a következő panaszokat okozhatja:

  • szexuális izgalom során, a hímvessző merevedésekor megfeszülhet, fájhat, akadályozhatja a fityma hátrahúzását a makkról, a makk lefele görbülését okozhatja, berepedhet, átszakadhat, vérezhet, később hegesedhet és ennek következtében tovább fokozódhat a mértéke.

A beavatkozás módja

 A beavatkozás előtt- az urológiai vizsgálaton túl- szükség lehet további vizsgálatokra is, például laborviszgálatra.

A fitymafék műtét, vagy Frenulotomia körülbelül 20 percet vesz igénybe, és ambulánsan elvégezhető műtét, mely helyi érzéstelenítésben történik. Helyi érzéstelenítés esetén azt javasoljuk a betegnek, hogy ne jöjjön éhgyomorral, legkésőbb másfél órával a beavatkozás előtt könnyebb, nem puffasztó ételt és italt fogyaszthat. 1%-os Lidocain injekciót adunk a fitymafékbe. A fitymaféket harántul átvágjuk általában elektromos késsel, majd a sebszéleket hosszában összevarrjuk. A varrat nem feltétlenül szükséges. A varrás felszívódó fonallal történik, tehát a fonal bőrön belüli része felszívódik, a kívül lévő csomó pedig leesik pár héten belül. A sebre kb. babnyi géztampont helyezünk, amelyre ráhúzzuk a fitymát, hogy helyben tartsa.

A beavatkozás után a beteg rövid megfigyelése következik, majd ha minden rendben van, a beteget hazaengedjük. Távozás előtt a beteggel kontroll időpontot egyeztetünk. A műtét utáni naptól a seb tiszta, langyos vízzel zuhanyoztatható.

A beavatkozás elvégzését kizáró állapot

Általános irányelv az egészségügyben, hogy ambuláns és egynapos műtétet csak jó általános állapotú betegen tanácsos végezni. Ennek figyelembevételével, súlyos kísérőbetegségekben szenvedő és például véralvadás-gátló gyógyszert szedő beteg műtétét nem biztos, hogy tudjuk vállalni, ez minden betegnél egyedi megítélést igényel

A beavatkozás utáni teendők 

A műtét utáni napon a géztampont, a fitymát hátrahúzva el kell távolítani, majd ekkortól a seb tiszta, langyos vízzel zuhanyoztatható. tisztán tartandó. Octenisept oldatos vagy 3%-os hidrogén-peroxid oldatos vagy langyos kamillateás fertőtlenítés és Neogranormon kenőcsős kezelés végezhető. 2 hétig a seb mechanikus kímélete is javasolt. A varratok bőrön belüli része felszívódik, a kívül lévő csomó pedig leesik pár héten belül.

Rendelőnkben a fitymafék műtétre van lehetőség.

Téma szakértője

 

 

 

 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK