Mikor szükséges a fitymafék átvágása?

Mikor szükséges a fitymafék átvágása?

Dr. Kállai László Módosítva: 2022.09.27 09:09

Berepedezés, vérzés, gyulladások is kialakulhatnak, aktus közben pedig fájdalom jelentkezhet, ha a férfi nemi szerven található fitymafék túl rövid. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész arra hívta fel a figyelmet, hogy a probléma egy gyors, helyi érzéstelenítés mellett zajló műtéttel megoldható.

A rövidült fitymafék bármikor kialakulhat

A fitymafék átvágása bármely életkorban szükséges lehet.A fitymafék (latinul: frenulum preputii penis) a külső húgycsőnyílás alatt kezdődő és a makk alsó felszínén a fitymában folytatódó hídszerű bőrredő, amelynek a funkciója, hogy megakadályozza (lefékezze) a fitymának a túlzott hátra csúszását és ezáltal elősegítse a szexuális izgalom elmúltával és például hidegben a fityma visszahúzódását a makkra.
A rövidült, heges fitymafék szexuális izgalom során, a hímvessző merevedésekor megfeszülhet, fájhat, berepedhet, vérezhet, akadályozhatja a fityma hátra húzását a makkról és a makk lefele görbülését okozhatja.
- A rövidült fitymafék lehet veleszületett is, de az élet folyamán bármikor kialakulhat. Többnyire fiatal, szexuálisan aktív férfiak jelentkeznek urológusnál ezzel a betegséggel- elváltozással – ismerteti dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész. - A rövidült, heges fitymafék gyakran szex közben szakad el a fokozottabb fizikai terheléstől, akár jelentősebb vérzést okozva, amely a pár mindkét tagja számára ijesztő lehet.

A rövidült fitymafék nem azonos a fitymaszűkülettel

A betegség megállapítása urológiai vizit során a kikérdezés és fizikális vizsgálat alapján történik, gyakran ránézésre is egyértelmű, hogy a fitymafék rövidült, heges, széles, vaskos, esetleg korábbi szakadások nyomai is láthatók raja. Az esetek egy részében a betegség a fizikális vizsgálat alapján nem nyilvánvaló, mert csak merev állapotban mutatkozik meg. Ilyenkor a beteg beszámolóján, panaszain alapszik a diagnózis.
- A rövidült fitymaféket lényeges elkülöníteni a fitymaszűkülettől, mert fitymaszűkület miatt végzett műtét (körülmetélés- latinul circumcisio) során az esetlegesen szintén fennálló rövidült fitymaféket is megszüntetjük, de ez fordítva nem igaz- a rövidült fitymafék miatt végzett műtéttel (fitymafék átmetszés- latinul frenulotomia) a fitymaszűkületet nem oldjuk meg. A fitymaszűkületet szintén a fizikális vizsgálat alapján állapítjuk meg, illetve, ha a beteg arról számol be, hogy a fityma hátrahúzásakor annak a pereme körkörösen megfeszül, fáj, esetleg berepedezik, akkor az fitymaszűkület és nem rövidült fitymafék mellett szól. A két elváltozás egyszerre is jelen lehet egy betegnél. A körülmetélés nagyobb beavatkozás a fitymafék átmetszésnél – mondja a szakember.

Rövid beavatkozással orvosolható

A fitymafék átmetszése gyorsan, érzéstelenítés mellett történik.- A rövidült fitymaféket műtétileg lehet kezelni. Általában ambulánsan végezzük, helyi érzéstelenítésben. 1%-os Lidocain injekciót adunk a fitymafékbe. A beavatkozás körülbelül 20 percig tart A fitymaféket harántul átvágjuk általában elektromos késsel, majd a sebszéleket hosszában összevarrjuk, bár a varrat nem feltétlenül szükséges. A varrás felszívódó fonallal történik, tehát a fonal bőrön belüli része felszívódik, a kívül lévő csomó pedig leesik pár héten belül. A sebre kb. babnyi géztampont helyezünk, amelyre ráhúzzuk a fitymát, hogy helyben tartsa – ismerhetjük meg a részleteket Kállai doktortól.
A beavatkozás után a beteg rövid megfigyelése következik, majd, ha minden rendben van, a beteget hazaengedjük. Távozás előtt a beteggel kontroll időpontot egyeztetünk. A műtét utáni naptól a seb tiszta, langyos vízzel zuhanyoztatható.
A fitymafék átmetszés az egyik legkisebb urológiai műtét, de mint minden beavatkozásnak, ennek is lehet szövődménye például: utóvérzés, sebfertőzés, melléksérülések, bár súlyos szövődmény extrém ritkán fordul.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!

Urológusom – családi problémák miatt – sajnos szünetelteti a rendelését, ezért Önhöz fordulnék tanácsért.

Krónikus prosztatagyulladásom mellett minimális panaszaim vannak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vizelés vége pár másodperces türelmet igényel, és akkor az időnkénti utócsepegést is el tudom kerülni. Vizelés közben nincs semmilyen panaszom, nem is kell sűrűn vagy sürgetően vécére mennem, és az éjszakai alvást sem kell megszakítanom emiatt. Napi rendszerességgel mozgok bő egy órát, kerülöm a sok ülést, igyekszem melegen öltözni alul, 7 éve szedem a Prostamol uno-t, időnként kúraszerűen prosztata teakeveréket iszom. PSA szint rendszeresen ellenőrizve van, normál tartományban van.

Hogy a minimális panaszaim is megszűnjenek, tamsulosin tartalmú gyógyszert írt fel az orvosom (Tanyz Eras 0,4 - napi 1 szem)

A gyógyszernek kedvezőtlen és kedvező hatása is lett. A harmadik nap után retrográd ejakulációt tapasztaltam a szexuális együttlétkor, és a kéjérzés minősége is elmaradt a megszokottól. A minimális vizelési problémámhoz képest ezt én jelentős hátrányként éltem meg. Ha viszont 1, max 2 nap után megszakítottam a gyógyszer további szedését, nem tapasztaltam ilyen negatív fejleményeket, ellenben jótékony hatást tett az erekciós képességemre.

Utóbbival eddig sem volt generális gondom, de tény, hogy már nem olyan, mint régen. 54 éves vagyok, szív-érrendszeri problémáim nincsenek, vérnyomásomat rendszeresen mérem, normál tartományban mozog.

Ez a véletlen megtapasztalás azt a kérdést vetette fel bennem, hogy milyen káros mellékhatása lehet, ha a fenti gyógyszert nem „intenzíven”, azaz napi rendszerességgel szedem, hanem csak heti 1-2 alkalommal, esetleg még ritkábban, viszont hosszabb távon? Vagy erre a problémára van más, célzottabb gyógyszer/megoldás?

Válaszát előre is köszönöm!
László

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Ilyen jellegű vizelési panaszt sok minden okozhat. Amennyiben a heti 1-2 alkalommal szedett Tanyz Eras-tól is megfelelő hatást észlel, akkor így is használható.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pontos

Pontosság. Dr Kállai László pontosa felvette az anamnézist.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK