Merevedési zavar

Merevedési zavar

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.03.07 10:41 Módosítva: 2019.07.17 14:09

A merevedési zavar, vagy más néven erektilis diszfunkció, nem csak az idősek betegsége. 40 éves kor alatti férfiak 4-10 százalékát érinti. Akkor beszélünk merevedési zavarról, ha a merevségi állapot nem elég a közösülés elkezdéséhez, vagy befejezéséhez. A háttérben lelki okok, vagy betegség állhat.

A merevedés megkezdődéséhez pszichés és testi tényezők együttes jelenléte szükséges.  A hormonális és idegi szabályozásnak köszönhetően megnő a vér beáramlás és lecsökken a kiáramlás. A simaizom ellazulása miatt kitágul a barlangos test, melyet a beáramló vér megtölt. A közösülés végén a vénák kinyílnak, így a vér kiáramlik, és a pénisz nyugalmi állapotba kerül. Merevedési zavarhoz vezet, ha a folyamatban bárhol sérülés fordul elő, vagy káros külső hatás éri. A potenciazavar legtöbbszőr nem önálló betegség, hanem következmény. Legtöbbszőr ér- és szívrendszeri betegségek, vagy anyagcserebetegséghez társul. Ezeknek a betegségeknek korai vagy első tünete is lehet, így a kivizsgálást mielőbb el kell kezdeni.

Gyakori társbetegségek

Merevedési zavar okai

Kapcsolódó cikkünk

Ezekkel a problémákkal kell urológushoz fordulni

Ha felfázás, ha gyakori, fájdalmas vizelés, akkor irány az urológus! Ezzel sokan tisztában vannak, ám dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint arról is fontos tudni, hogy az urológus a veseproblémáktól a férfi szexuális zavarokig számos betegségen tud segíteni.

A legújabb vizsgálatok szerint a leggyakrabban kevert kóroktan áll a háttérben. A merevedési zavar organikus eredetű, pszicjéselemekkel. Külön rizikófaktor a kor előrehaladta és a krónikus betegségek megléte.

 • Gyógyszerek – pl vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, kábitószerek
 • Alkohol – a túlzott alkoholfogyasztás megakadályozza az erekciót
 • Lelki tényezők (depresszió, stressz, harag, szorongás, önkép zavar) – az agyra senki nem gondol úgy, mintha erogén zóna lenne, de a szexuális izgalom onnan indul. Depresszió esetén a szexuális vágy lecsökken, így merevedési zavar jön létre.
 • Elhízás – hatására a tesztoszteronszint termelése csökken, mely a hormon szükséges a szexuális vágyhoz és az erekció létrejöttéhez.
 • Betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, sclerosis multiplex, gerincvelő sérülés, prosztata megbetegedések) – olyan betegségek, melyek a vérkeringésre, vagy az izmokra hatással vannak.

Merevedési zavar kivizsgálása

Nagy körültekintés és elengedhetetlen vizsgálatok elvégzése szükséges a diagnózis felállításához, mivel a potenciazavar akár betegségek első tüneteként is jelentkezhetnek.

 • Anamnézis felvétel - Alapos kikérdezés után a szakorvoso rögzíti az előzményeket, kitérve a szexuális kórelőzményre (reggeli merevedés, partnerkapcsolati problémák, közösülés alatt fellépő fájdalom, orgazmus zavar).
 • Fizikális vizsgálat - A külső genitáliák vizsgálata, prosztatavizsgálat.
 • Vérvizsgálat – hormonvizsgálat szükséges és olyan laborvizsgálatok, melyekkel egyéb betegségek, például diabétesz, kizárható, vagy diagnosztizálható.
 • Ultrahang – Megállapítható, hogy van-e szerkezetbeli eltérés, esetleg keringési zavar a pénisz belsejében.
 • Neurológiai vizsgálat – Felszínes és mély érzésvizsgálattal az esetleges idegbántalom vizsgálata történik.
 • Cavernosometria- cavernosográfia – a péniszben lévő vérnyomást méri.
 • Pszichológiai vizsgálat - A pszichés hatások kivizsgálása.

A kivizsgálás során fontos eldönteni, hogy döntően szervi vagy lelki eredetű problémával állunk-eszembe, illetve tisztázni kell a szexuális diszfunkció egyéb okait is (Pl: orgazmus zavar, fájdalmas közösülés, libidócsökkenés).

A pszichés és organikus hátterű merevedési zavar tüneteinek összehasonlítása

Pszichés eredetű merevedési zavar Organikus eredetű merevedési zavar
Hirtelen alakul ki fokozatosan alakul ki
párkapcsolati probléma jó párkapcsolat
helyzettől függ állandó probléma
hajnali merevedés van hajnali merevedés nincs
orgazmus, ejakuláció zavar gyakran fennáll orgazmus, ejakulációs zavar nincs
fiatalabb életkorban is jelentkezik idősebb életkorban is jelentkezik
rizikóbetegség nincs rizikobetegség van

Merevedési zavar kezelése

A legfontosabb, hogy az állapotot kiváltó betegség és lelki okok kezelésre kerüljenek. A potenciazavar kezelése lehet invazív (beavatkozásokkal történő terápia) és non-invazív.

Non-invazív kezelés

 • Okot kiváltó betegségek kezelése, gyógyszerválás, életmódváltás - A betegségek kialakulásához hozzájárúl a stressz, a dohányzás, alkoholfogyasztás, kábitoszerfogyasztás. Ezeket érdemes kerülni. A betegségek mielőbbi kezelése, a rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás, esetleges gyógyszerváltás pozitív hatással van a potenciazavarra.
 • Pszichoterápia - Nemcsak a pszichés eredetű zavarok esetén szükséges, hanem az organikus eredetű merevedési zavarok fennállásánál szükség lehet rá. Emellett szexuálpszichológus vagy pszichiáter felkerülése is indokolt lehet.
 • Gyógyszeres kezelés - Esetenként gyógyszeres kezelés, hormonpótlás is szóba jön, de nagyon át kell gondolni azok szedését, mert egyes betegségek megléte kizáró ok, mert súlyos gyógyszer mellékhatás jelentkezhet.
 • Vákumos eszközök alkalmazása - Péniszpumpa - főleg azoknál a pácienseknél ajánlott, ahol az erekció kialakul, de nem tudják megtartani.

Invazív kezelés

 • Öninjekciózás - Prosztaglandin E, helyi hatású hormon injektálása a pénisz tövébe rövid időn belül erekciót okoz, mely egy órán keresztül tart.
 • Intraurethralis prosztaglandin  - Az öninjekciózás alternatívája. Húgycsövön keresztül alkalmazva: Eldobható applikátor segítségével kúp felhelyezése 5 cm mélyen, a húgycsőbe.
 • Műtéti megoldás - A merevedési zavaroknál ritkán kerül sor műtéti beavatkozásra. Ha mégis szükségessé válik az operáció, a akkor a kismedence és pénisz artériás vérellátásának javítása céljából történik. Esetenként pénisz protézis kerül beültetésre. Ilyenkor a pénisz két oldalára implantátum kerül, mely annyi időre és hosszan tarthat fennn erekciót, amennyire a páciens szeretné.

A merevedési zavarban szenvedő betegek rendszeres ellenőrzést iényelnek. Ilyenkor ellenőrzik az esetleges gyógyszermellékhatásokat, a kezelés sikerességét. Gyakran napló írását kérik a szakorvosok a pácienstől. Ezzel tudják a kezelés hatékonyságát a legjobban figyelemmel kísérni. 

Ha merevedési zavart észlel, bizalommal keresse fel Urológiai Központunkat, mert nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosok segítenek a gyógyulásban!

Forrás:  Urológiai Szakmai Kollégium szakmai irányelve

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

 

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

Téma szakértői

dr. Rákász István

dr. Rákász István

urológus

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vizelési problémák

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat