Gyakori vizelési inger? Így azonosíthatja az okot

Gyakori vizelési inger? Így azonosíthatja az okot

Módosítva: 2023.12.21 23:17

A gyakori vizelési inger az urológiai betegségek egyik leggyakoribb tünete. Sokezer ember fordul gyakori vizelési inger miatt szakorvoshoz, ám a háttérben számos betegség állhat. A gyakori vizelési inger kivizsgálásában az egyik leghasznosabb diagnosztikus eszköz a cisztoszkópia. A cisztoszkópia segítségével felderíthető a gyakori vizelési inger oka.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a gyakori vizelési inger?
Mik lehetnek a gyakori vizelési inger okai?
Hogyan vizsgálható ki a gyakori vizelési inger?
Mit jelent a cisztoszkópia?
Mik a cisztoszkópia lépései gyakori vizelési inger kivizsgálása során?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a gyakori vizelési inger?

A gyakori vizelési inger azt jelenti, hogy valaki gyakran érzi azt a vágyat vagy késztetést, hogy vizeljen, függetlenül attól, hogy a húgyhólyagban valóban nagy mennyiségű vizelet van-e. Ez a tünet gyakran utalhat különféle egészségügyi állapotokra vagy problémákra. A gyakori vizelési ingert orvosi szóval "urgenciának" nevezik, vagyis sürgető vizelési ingernek. A gyakori vizelési inger sok esetben nehezen kontrollálható vizeletürítéssel is társul, vagyis sok esetben a vizelet nem szándékos eleresztéséhez vezethet. A gyakori vizelési inger tehát kínos következményekkel járhat, és megnehezíti a mindennapokat. A tünet az urológiai betegségek egyik leggyakoribbja, világszerte emberek millióit érinti, különösen az idősebb korosztályt.

Kapcsolódó cikkünk

Hiperaktív hólyag - ez is lehet a gyakori vizelési inger oka

A gyakori és sürgető vizelési inger okai között található a hiperaktív hólyag szindróma, amelynek sem felismerése, sem kezelése nem könnyű feladat. A lehetőségeket dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa vette számba.

Mik lehetnek a gyakori vizelési inger okai?

A gyakori vizelési inger hátterében számos dolog állhat, melyek között szerepelnek urológiai okok és más betegségek vagy szokások is. A gyakori vizelési inger hátterében álló okok közé tartozhatnak:

 • Húgyúti fertőzések: Bakteriális fertőzés, például hólyaghurut vagy más húgyúti fertőzések gyakran okozhatnak gyakori vizelési ingert.
 • Húgyhólyag irritációja: Bizonyos élelmiszerek, italok vagy gyógyszerek elfogyazstása irritálhatják a húgyhólyagot, ami gyakori vizelési ingert eredményezhet.
 • Hólyagfunkció zavarai: A hólyag izmainak túlzott összehúzódása (hiperaktív hólyag) vagy az izmok elégtelen összehúzódása (hipotón hólyag) is gyakori vizelési ingert okozhat.
 • Daganatok: A húgyutakban vagy a húgyhólyagban lévő daganatok szintén okozhatnak gyakori vizelési ingert.
 • Vesekő: A vesekő tünete is lehet a gyakori vizelési inger.
 • Prosztata betegségek: A prosztata mirigy megnagyobbodása esetén a vizeletvezető rendszerre nehezedő nyomás fokozódik, ennek hatására pedig szintén kialakulhat gyakori vizelési inger.
 • Cukorbetegség: A cukorbetegség gyakran járhat együtt fokozott vizeletürítéssel, ami gyakori vizelési ingert okozhat. Gyermekek esetében gyakran a cukorbetegség első tünetei között a fokozott étvágy, szomjúság és a gyakori vizelési inger szerepel.
 • Neurogén okok: Az idegrendszeri problémák, például a sclerosis multiplex, a gerincvelő sérülése vagy az idegek károsodása is vezethet gyakori vizelési ingerekhez.

Ha valaki rendszeresen tapasztal gyakori vizelési ingert, különféle orvosi vizsgálatokra és kivizsgálásokra lehet szükség annak megállapítására, hogy mi lehet az ok. Amint látható a gyakori vizelési inger hátterében nem csak urológiai betegségek állhatnak, így minden esetben érdemes a szisztémás betegségekre is gondolni. A gyakori vizelési inger okának felderítésében egy hasznos eszköz lehet a cisztoszkópia. A legjobb kezelés csak azután kezdhető meg, hogy azonosítottuk a gyakori vizelési inger kiváltó okát.

Hogyan vizsgálható ki a gyakori vizelési inger?

A gyakori vizelési inger kivizsgálásához számos eszköz áll az orvos rendelkezésére. Ezek között az egyik legfontosabb a részletes orvosi anamnézis felvétele, de számos más speciális vizsgálatra is van lehetőség. Az alábbiakban néhány olyan módszer és vizsgálat található, amelyek segíthetnek a gyakori vizelési inger okainak az azonosításában:

 • Orvosi anamnézis: Az orvos kikérdezi a beteget a tünetek kezdetéről, a tünetek jellegéről és intenzitásáról, valamint az esetleges kiváltó tényezőkről. Az életmódbeli tényezők, az étrend, a gyógyszerek és más lehetséges okok feltérképezése is része lehet az anamnézisnek. Az anamnézis segíthet felderíteni például, ha bizonyos gyógyszerek szedése okozza a hólyag irritációját és a gyakori vizelési inger tünetét.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos elvégezhet egy általános fizikai vizsgálatot, beleértve a has áttapintását, a húgyutak és a nemi szervek vizsgálatát is. Ez segíthet a nagyobb terimék, például a prosztata megnagyobbodás vagy a daganatok azonosításában.
 • Vizeletvizsgálat: A vizeletvizsgálat segíthet az orvosnak kizárni vagy azonosítani a húgyúti fertőzéseket, vércukorszintproblémákat vagy más vizelettel összefüggő rendellenességeket.
 • Ultrahangvizsgálat: Az ultrahangvizsgálat segíthet az orvosnak megvizsgálni a húgyutakat és felismerni az esetleges eltéréseket, például a vesekő vagy daganat jelenlétét.
 • Urodinámiás vizsgálat: Ez egy speciális vizsgálat, amely méri a húgyhólyag és a környező izmok működését, és segíthet azoknak az eltéréseknek a felismerésében, amelyek a gyakori vizelési ingert okozhatják. Az urodinámiás vizsgálat méri a nyugalmi állapotban lévő, majd a telítődés során kialakuló, izmok által kifejtett nyomást. Az eszközös vizsgálattal felderíthetőek a gyakori vizelési inger hátterében álló szervi vagy funkcionális problémák, és követhető a terápia hatékonysága.
 • CT vagy MRI vizsgálatok: Az orvos esetleg további képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet, például számítógépes tomográfiát (CT) vagy mágneses rezonancia képalkotást (MRI), hogy részletesebb információkat kapjon a húgyutakról és a környező szervekről.
 • Cisztoszkópia: Ez egy olyan vizsgálat, amely során egy vékony csövet (cisztoszkópot) vezetnek a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba, hogy megvizsgálják a húgyhólyag belső falát és az esetleges elváltozásokat. A későbbiekben részletesen is bemutatjuk, hogy mi is az a cisztoszkópia.

Az orvos az elvégzett vizsgálatok alapján tudja azonosítani a gyakori vizelési inger okát, és ennek megfelelően kezelési tervet javasolni. Minden eset egyedi, és a kezelés a tünetek, az okok és az egyéni egészségi állapot alapján történik. Fontos, hogy az érintett személy szakorvoshoz forduljon, ha gyakori vizelési ingert tapasztal!

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit jelent a cisztoszkópia?

A cisztoszkópia egy olyan orvosi diagnosztikus eljárás, amelynek során egy vékony, hajlékony csövet, az úgynevezett cisztoszkópot vezetik a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba. A cisztoszkóp egy kis fénykamerával van felszerelve, így az orvos képes közvetlenül megtekinteni a húgyhólyag falát és környezetét. Ez a vizsgálat lehetővé teszi az orvos számára, hogy azonosítsa az esetleges elváltozásokat, például köveket, daganatokat, gyulladásokat vagy más hólyagproblémákat. A cisztoszkópon keresztül kis sebészeti műszerek is bevezethetőek. Ez azt jelenti, hogy a cisztoszkópia során a vizsgálattal egyidejűleg egyes hólyagproblémákat is kezelhetnek. A cisztoszkópia kétféle módon végezhető el: a rugalmas cisztoszkópia során egy vékony, hajlítható eszközt használnak, míg a merev cisztoszkópia során egy kissé szélesebb, nem hajlítható eszközt alkalmaznak, ami lehetőséget ad a kezelésre is.

Mik a cisztoszkópia lépései gyakori vizelési inger kivizsgálása során?

A gyakori vizelési inger kivizsgálásában hasznos cisztoszkópiát általában egy urológus végzi, és a következő lépéseket foglalja magában:Gyakori vizelési inger, cisztoszkópia - Urológiai Központ

 • Betegfelkészítés: A páciens előzetes felkészítése magában foglalja a húgyhólyag kiürítését, gyakran a vizsgálat előtt fél-egy órával. Lehet, hogy a betegnek a vizsgálat előtt speciális vizeletmintát kell adnia.
 • Érzéstelenítés: A húgyhólyagba való bevezetés kényelmetlenséget okozhat, ezért a vizsgálat előtt gyakran alkalmaznak helyi érzéstelenítést, vagy érzéstelenítő gélt tesznek a húgycsőbe. A cisztoszkópia végezhető egy vizsgálóhelyiségben helyi érzéstelenítő zselével, amely elzsibbasztja a húgycsövet vagy ambuláns eljárásként is, nyugtatót adva a betegnek. Egy másik lehetőség, hogy a cisztoszkópia kórházban, általános érzéstelenítésben történik, erre általában a merev hólyagtükrözés esetén lehet szükséges.
 • Cisztoszkóp bevezetése: A cisztoszkóp hajlékony és vékony csövét a húgyhólyagba vezetik be a húgycsövön és a húgyhólyag nyakán keresztül. A cső végén lévő kamera segítségével az orvos láthatja a húgyhólyag belső falát.
 • Vizsgálat és képalkotás: Az orvos figyelheti a képeket a kamera monitoron, és így részletesen megvizsgálhatja a húgyhólyag falát. A vizsgálat során az orvos körülnéz és elváltozásokat keres, mint például daganatokat vagy köveket.
 • Problémák kezelése: Ha az orvos azonosít valamilyen problémát, például polipokat vagy köveket, a cisztoszkópia lehetővé teszi a kezelésüket is. A cisztoszkóp segítségével el lehet távolítani például kisebb daganatokat vagy köveket.

A cisztoszkópia egy viszonylag gyors és minimálisan invazív eljárás, de az érzéstelenítés és a húgyhólyagba való bevezetés kellemetlen lehet. A vizsgálat segíthet az orvosnak a húgyhólyag és a húgyutak állapotának részletes megismerésében, így pontosabb diagnózist lehet felállítani a gyakori vizelési inger okáról. A cisztoszkópia azért is egy nagyon hasznos eszköz, mert szükség esetén a kezelés is azonnal elvégezhető.  Mint minden beavatkozás, a cisztoszkópia is járhat mellékhatásokkal, szövődményekkel. Ritkán a cisztoszkópia baktériumokat juttathat a húgyutakba, ami fertőzést okozhat. A húgyúti fertőzés kialakulásának kockázati tényezői a hólyagtükrözés után többek között az előrehaladott életkor, a dohányzás és a húgyutak szokatlan anatómiája. A cisztoszkópia enyhe vérzést is okozhat, azonban súlyos, veszélyes vérzés ritkán fordul elő. A cisztoszkópia után hasi fájdalmat és égő érzést tapasztalhatnak a betegek vizelés közben. Ezek a tünetek általában enyhék, és a cisztoszkópia utáni napokban fokozatosan javulnak.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK