Milyen vizelési panaszoknál fontos az uroflow vizsgálat?

Milyen vizelési panaszoknál fontos az uroflow vizsgálat?

Dr. Rákász István Módosítva: 2023.02.08 13:24

Amikor vizelési problémával fordul valaki orvoshoz, a panaszai megítélése nyilvánvalóan szubjektív. Sok vagy kevés a vizelet? Normál tempóban ürül, vagy csak csordogál, nehézséget okoz elkezdeni vagy befejezni? Éppen ezért a vizelet mennyiségének és sebességének megítélésére nagyon hasznos teszt az uroflow vizsgálat, amelyről dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa beszélt.

Mire szolgál az uroflow és az urodinámiás vizsgálat?

Vizelési panaszoknál fontos vizsgálat lehet az uroflow.- Nagyon gyakran azért fordulnak hozzánk a páciensek, mert problémájuk van a vizeléssel. Van, aki lassúnak érzi a vizelés tempóját, vagy gyengének a vizeletsugarat, sokaknak nehézsége van a vizelés elindításával, befejezésével, esetleg vizelettartási gondjai vannak. Ilyenkor hasznos az uroflow (vagy uroflowmetria), más szóval vizeletáramlásos vizsgálat, amely alkalmas a vizeletmennyiség, az ürítési sebesség és a vizeletürítés idejének megállapítására. Az átlagos és a maximális vizeletáramlás meghatározásával az is megbecsülhető, hogy milyen súlyos a vizeletáramlás esetleges akadályozottsága A záróizom működését és a hólyag működését pedig az urodinámiás vizsgálat képes tesztelni. Ugyancsak jó eszköz ez arra, hogy olyan problémák legyenek diagnosztizálhatók, mint a meggyengült hólyag vagy a megnagyobbodott prosztata – ismerteti Rákász doktor.

Milyen állapotok befolyásolhatják a vizeletürítést?

A vizeletürítés jellemzőit számos állapot és betegség befolyásolhatja, éppen ezért jelenthet bizonyos esetekben kihívást a differenciál diagnózis. Többek közt az alábbiak jöhetnek szóba:

  • jóindulatú prosztata megnagyobbodás, ami szélsőséges esetben akár teljesen elzárhatja a húgycsövet,
  • hólyagrák,
  • prosztatarák,
  • bármilyen akadály a vizelet útjában,
  • húgyhólyag diszfunkció vagy olyan idegrendszeri probléma (például sérülés vagy gerincvelő daganat), ami a húgyhólyag működési zavarát eredményezi.

Hogyan zajlik az uroflow vizsgálat?

Az uroflow vizsgálattal a vizelési problémák diagnosztizálhatók. A vizsgálat során gyakorlatilag egy speciális, tölcsérszerű edénybe kell vizelni, mindenféle erőlködés nélkül, ahogyan ez természetesen is működne. Könnyen lehet, hogy ez mentálisan nem könnyű, esetleg zavarba ejtő, de tudni kell, hogy a teszt során nem kell semmiféle elvárásnak megfelelni, hiszen éppen a vizelési gond az, amit diagnosztizálni szeretne az orvos.
Ahhoz, hogy könnyebben menjen a vizelés, fontos teli hólyaggal érkezni a vizsgálatra, és előzetesen arról is informálni kell az orvost, ha valaki terhes, ha gyógyszert, vagy valamilyen táplálék-kiegészítőt szed, mert tudni kell róla, ha valami hatással lehet a hólyag funkcióira.
A speciális edény rögzíti a vizelés időtartamát, a vizelet áramlásának sebességét, a maximális és átlagos áramlást, így minden olyan jellegzetesség mérhetővé válik, ami eltér a normálistól.
- Az eredményeket, a szubjektív panaszokat, az anamnézist és esetleg más vizsgálatok eredményeit figyelembe véve tudjuk megmondani, pontosan mi lehet az oka a vizeletürítési panaszoknak. Ha pedig megvan a diagnózis, megbeszélhetjük, szükséges-e a kezelés, és ha igen, mi lenne a leghatékonyabb – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – A legfontosabb tehát, hogy ha megszokottól eltérő vizelési mintát tapasztal valaki, ne vegye félvállról, mert sokszor néhány egyszerű vizsgálattal megállapítható az ok és megkezdődhet a kezelés.

Forrás Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)


 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Urológiai vizsgálatok: Pénisz,here UH, hererák szűrés, vizelet, vér vizsgálatok, prosztata vizsgálat eredményei negatívak lettek. Ennek ellenére a herék (különösen a jobb oldali) tapintásra alsó részen talán az ondó zsinórnál valahol és a mellékhere fej részénél is nyomásra, tapintásra, nadrág becsípődéskor erős, éles fájdalom jelentkezik. A pontos helyet nem mindig sikerül kitapintani...viszont ha mégis, jelentkezik az éles fájdalom. Volt, hogy tapintást követően 2-4 napig fájdalmas is volt a here...melyet jegeléssel, olykor fájdalomcsillapítóval tudtam kezelni.Mindkét csípő,derék,forgó rész fájdalmas...néha úgy érzem, hogy a fájdalom ebből ered...lehetséges ez!? Mi okozhatja a fájdalmat? Fájdalom = gyulladás?! Mennyiben segíthet egy újjabb vizsgálat, van értelme? Állandóan nem fáj a herém, de mindkettő érzékeny tapintásra és a hirtelen jelentkező benyilaló fájdalom alkalmakkor nagyon kellemetlen és elkeserítő.
Kérem szíves véleményét
Köszönettel

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Gerincbetegség, például porckorongsérv is okozhat herefájdalmat. A fájdalom nem egyenlő a gyulladással vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alig kellett várni

Minden rendben zajlott. Várni szinte alig kellett.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK