Milyen vizelési panaszoknál fontos az uroflow vizsgálat?

Milyen vizelési panaszoknál fontos az uroflow vizsgálat?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2023.02.03 07:54

Amikor vizelési problémával fordul valaki orvoshoz, a panaszai megítélése nyilvánvalóan szubjektív. Sok vagy kevés a vizelet? Normál tempóban ürül, vagy csak csordogál, nehézséget okoz elkezdeni vagy befejezni? Éppen ezért a vizelet mennyiségének és sebességének megítélésére nagyon hasznos teszt az uroflow vizsgálat, amelyről dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa beszélt.

Mire szolgál az uroflow és az urodinámiás vizsgálat?

Vizelési panaszoknál fontos vizsgálat lehet az uroflow.- Nagyon gyakran azért fordulnak hozzánk a páciensek, mert problémájuk van a vizeléssel. Van, aki lassúnak érzi a vizelés tempóját, vagy gyengének a vizeletsugarat, sokaknak nehézsége van a vizelés elindításával, befejezésével, esetleg vizelettartási gondjai vannak. Ilyenkor hasznos az uroflow (vagy uroflowmetria), más szóval vizeletáramlásos vizsgálat, amely alkalmas a vizeletmennyiség, az ürítési sebesség és a vizeletürítés idejének megállapítására. Az átlagos és a maximális vizeletáramlás meghatározásával az is megbecsülhető, hogy milyen súlyos a vizeletáramlás esetleges akadályozottsága A záróizom működését és a hólyag működését pedig az urodinámiás vizsgálat képes tesztelni. Ugyancsak jó eszköz ez arra, hogy olyan problémák legyenek diagnosztizálhatók, mint a meggyengült hólyag vagy a megnagyobbodott prosztata – ismerteti Rákász doktor.

Milyen állapotok befolyásolhatják a vizeletürítést?

A vizeletürítés jellemzőit számos állapot és betegség befolyásolhatja, éppen ezért jelenthet bizonyos esetekben kihívást a differenciál diagnózis. Többek közt az alábbiak jöhetnek szóba:

  • jóindulatú prosztata megnagyobbodás, ami szélsőséges esetben akár teljesen elzárhatja a húgycsövet,
  • hólyagrák,
  • prosztatarák,
  • bármilyen akadály a vizelet útjában,
  • húgyhólyag diszfunkció vagy olyan idegrendszeri probléma (például sérülés vagy gerincvelő daganat), ami a húgyhólyag működési zavarát eredményezi.

Hogyan zajlik az uroflow vizsgálat?

Az uroflow vizsgálattal a vizelési problémák diagnosztizálhatók. A vizsgálat során gyakorlatilag egy speciális, tölcsérszerű edénybe kell vizelni, mindenféle erőlködés nélkül, ahogyan ez természetesen is működne. Könnyen lehet, hogy ez mentálisan nem könnyű, esetleg zavarba ejtő, de tudni kell, hogy a teszt során nem kell semmiféle elvárásnak megfelelni, hiszen éppen a vizelési gond az, amit diagnosztizálni szeretne az orvos.
Ahhoz, hogy könnyebben menjen a vizelés, fontos teli hólyaggal érkezni a vizsgálatra, és előzetesen arról is informálni kell az orvost, ha valaki terhes, ha gyógyszert, vagy valamilyen táplálék-kiegészítőt szed, mert tudni kell róla, ha valami hatással lehet a hólyag funkcióira.
A speciális edény rögzíti a vizelés időtartamát, a vizelet áramlásának sebességét, a maximális és átlagos áramlást, így minden olyan jellegzetesség mérhetővé válik, ami eltér a normálistól.
- Az eredményeket, a szubjektív panaszokat, az anamnézist és esetleg más vizsgálatok eredményeit figyelembe véve tudjuk megmondani, pontosan mi lehet az oka a vizeletürítési panaszoknak. Ha pedig megvan a diagnózis, megbeszélhetjük, szükséges-e a kezelés, és ha igen, mi lenne a leghatékonyabb – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – A legfontosabb tehát, hogy ha megszokottól eltérő vizelési mintát tapasztal valaki, ne vegye félvállról, mert sokszor néhány egyszerű vizsgálattal megállapítható az ok és megkezdődhet a kezelés.

Forrás Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)


 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Sex uttán a fitymámon mintha vágas lenne es nagyon fáj egő erzés es csipős ha a pisim éri akkor is valami kenőcs rá esetleg? Köszönöm?

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Vizsgálatot javaslok rendelőnkben.
Addig Neogranormon kenőcsöt használhat.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, őszinte

A Szakorvos segítségével szakértelmével és kiterjedt őszinte magyarázattal amit a diagnózisról kaptam Ajánlom mindenkinek. Az orvos barátságos őszinte és nagy szakmai tudással és felkészültséggel rendelkezik

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!