Mikor szükséges a hereultrahang?

Mikor szükséges a hereultrahang?

Dr. Rákász István Módosítva: 2023.01.20 09:08

Az ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a hereultrahang esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, ondózsinór csavarodás és a daganat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a fájdalmatlan, biztonságos vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Milyen problémák vizsgálatánál szükséges a hereultrahang?

A hereultrahang fontos vizsgálat a here problémáinak diagnosztizálásához.A hereultrahang egy olyan biztonságos, fájdalommentes, mellékhatással nem járó vizsgálat, amelyet minden olyan esetben érdemes elvégezni, amikor a here megsérül, fájdalom vagy duzzanat jelentkezik a herékben vagy azok környékén. Az alábbi állapotok, betegségek diagnosztizálásában alapvető szerepet játszik a hereultrahang:

Duzzanat, csomó a herében

Ha felmerül a hererák gyanúja, vagy legalábbis a páciens duzzanatot érzékel a herében, tulajdonképpen az első lépés a hereultrahang. Ennek segítségével az orvos képet kaphat a duzzanat, a csomó méretéről, elhelyezkedéséről, megállapíthatja, tartalmaz-e folyadékot (ami jellemzően azt jelenti, hogy nem rosszindulatú képletről van szó), illetve felmerül-e a rákos betegség gyanúja. 

Ondózsinór csavarodás

A herekocsánynak is nevezett ondózsinór csavarodásának tünetei hirtelen kezdődnek és feltűnőek: erős here-, és lágyéktájra is kisugárzó fájdalom, nyomásérzékenység, hereduzzanat, tömöttség. Elképzelhető, hogy a here pozíciója láthatóan megváltozik. Ha a tünetek ondózsinór csavarodásra utalhatnak, sürgősen urológushoz kell fordulni, mert idejében elvégzett műtéttel a here megmenthető.

Mellékhere gyulladás

A herefájdalom okának felderítésében fontos a hereultrahang vizsgálat.A fájdalom ennél a betegségnél is gyorsan alakul ki, általában erős, bár nem minden esetben. A fájdalmat hereduzzanat, tömöttség és a herezacskó bőrpírja, láz kíséri – ezek a tünetek mindig gyulladásra utalnak. A mellékherét érintő gyulladás ráterjedhet a herére is, és kialakul a heregyulladás. E kettő betegség általában együtt jár (bár ritkább, mint a mellékhere-gyulladás), vagyis here-mellékhere gyulladásról lehet beszélni.

Terméketlenség

A férfi terméketlenséget olyan problémák okozhatják, mint például fertőzés, sérülés, korábbi műtét és többféle betegség. Ezek jelei után kutatva jelent segítséget a hereultrahang.

Le nem szállt herék

A csecsemőkorú fiúknál viszonylag gyakori jelenség, hogy a herék nem szállnak le, hanem valahol a testen belül maradnak. Ha ez 6 hónappal a születés után sem történik meg, feltétlenül szükséges a vizsgálat.

Így zajlik a hereultrahang vizsgálat

- A hereultrahang vizsgálat nem igényel semmilyen speciális előkészületet, enni és inni is lehet előtte. A vizsgálat során természetesen szabaddá kell tenni a heréket, tehát le kell venni az alsóneműt – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Maga a vizsgálat nagyjából 15 percig tart, miközben a páciens a hátán fekszik, esetleg oldalra fordul. A heréket egy zselés anyaggal kenjük be, amely lehetővé teszi az ultrahangfej könnyebb mozgását és így hozzásegít a tiszta kép eléréséhez. Az eredményeket az esetek döntő többségében már a vizsgálat végén értékelni tudjuk, ritkább, bonyolultabb esetekben szükség lehet további képalkotó vizsgálatokra is. Szerencsére az ultrahang vizsgálat nem terheli meg a szervezetet, így szükség szerint ismételhető, és alapvető fontosságú a here problémáinak diagnosztizálásához.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Uram!
Már több alkalommal az volt a tapasztalatom, ha valahonnan ugrottam le (nem kellett nagy magasság), akkor a heréin és a fenekén között pár másodperces szúró fájdalom szokott kialakulni, ami ezt követően el is múlik. Továbbá néha tüsszentés alkalmával is már előfordult.
Nem tudom ezzel a tünettel kit kellene keresnem?
Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Uram!

Kérdésére a panaszok leírása alapján vizsgálat nélkül nem tudok megfelelő választ adni.
Javaslom, hogy keressen fel rendelőnkben.

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Üdvözlettel:
Dr. Rákász István

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas színvonal

Nyugodt légkör, magas színvonal szakmai és emberi vonatkozásban is - úgy láttam, nemcsak a páciensek felé, hanem egymás között is.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK