Nocturia

Nocturia

Módosítva: 2024.05.06 17:07

A nocturia - azaz a gyakori éjszakai vizelés – minden életkorú, nemű és etnikumú embert érinthet. Olyan kórkép, amely összezavarja a betegek alvásmintáját, fáradtságot és egyéb egészségügyi problémákat okoz. A nocturiát számos tényező okozhatja, beleértve az alapbetegségeket, az életmódbeli szokásokat és a gyógyszerszedést.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Tünetek

Okai

Diagnózis

Terápia

A nocturia szövődményei

A nocturia megelőzése

Összefoglalás

Online Bejelentkezés

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Nocturiával kapcsolatos szolgáltatásaink

Tünetek

A nocturia vezető tünete a gyakori éjszakai vizelési kényszer. Ezt más tünetek is kísérhetik, mint például:

 • Nehézségek a visszaalvásban: A vizelésre való felébredés után egyesek nehezen tudnak újra elaludni, ami a nap során tapasztalt fáradtsághoz és más problémákhoz vezet.
 • Fokozott szomjúságérzet: A nocturiában szenvedő emberek fokozott szomjúságot érezhetnek napközben vagy éjszaka, ez pedig tovább súlyosbíthatja a tüneteket.
 • Fáradtság és nappali álmosság: A gyakori vizelési szükséglet miatt a nocturiában szenvedő betegek a nap során fáradtságot tapasztalhatnak, ami hatással lehet az általános életminőségükre.
 • Hólyagpanaszok: Egyes nocturiás betegek fájdalmat is tapasztalhatnak a hólyagban vagy a húgyutakban.
 • Inkontinencia: Bizonyos esetekben a nocturiában szenvedő betegek inkontinenciát - a vizelet akaratlan eleresztését – is tapasztalhatják.

Okai

Nocturiát számos tényező okozhat, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

 • Időskor: A kor előrehaladtával csökken a hólyag kapacitása, és a húgyúti izmok meggyengülnek, így nehezebben tudják hosszabb ideig visszatartani a vizeletet. Ez nocturiához és más vizeletürítési problémákhoz vezethet.
 • Húgyúti fertőzések: A húgyúti fertőzések (UTI-k) gyakran vezetnek nocturiához. A húgyúti fertőzések a húgyhólyag gyulladását és irritációját okozhatják, ami növelheti a vizelés gyakoriságát.
 • Hiperaktív hólyag: A hiperaktív hólyag gyakori és sürgető vizelési ingert okozó kórkép. Idegkárosodás, húgyúti fertőzések vagy más alapbetegség okozhatja.
 • Diabétesz: A cukorbetegség fokozott szomjúságérzetet és vizeletürítést okozhat, ami nocturiához vezethet. A magas vércukorszint károsíthatja a hólyagot beidegző idegeket is, ami szintén vizelési problémákhoz vezethet.
 • Vesebetegség: A vesebetegségek folyadékgyülemet okozhat a szervezetben, ami fokozott éjszakai vizeléshez vezethet. Emellett a gyulladást és a húgyutak károsoda is okozhat vizelési panaszokat.
 • Megnagyobbodott prosztata: Férfiaknál a megnagyobbodott prosztata nyomhatja a húgycsövet, ami megnehezíti a hólyag teljes kiürítését. Ez fokozott éjszakai vizeléshez vezethet.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók és egyes vérnyomáscsökkentők fokozhatják a vizelettermelést, így nocturiához vezethetnek.
 • Folyadékfogyasztás lefekvés előtt: A lefekvés előtti folyadékfogyasztás fokozhatja az éjszakai vizelési igényt. A koffein és az alkohol szintén vízhajtó hatású lehet, ami fokozott vizeletürítéshez vezethet.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Diagnózis

Ha azt gyanítja, hogy nocturiája van, forduljon szakorvosi segítséghez. Az orvos megvizsgálja Önt, és kikérdezi a kórtörténetét. A kérdések között felmerülhet például, hogy mióta vannak panaszai, mennyi folyadékot fogyaszt lefekvés előtt, és hogy vannak-e egyéb tünetei. Íme néhány a rendelkezésre álló diagnosztikai lehetőségek közül:
NocturiaVizeletvizsgálat:
A vizeletelemzés egy egyszerű vizsgálat, amelynek során a vizeletéből vett mintát laboratóriumban elemzik. A vizsgálat segít azonosítani a fertőzésre vagy más alapbetegségre utaló jeleket. A vizeletmintából a glükóz koncentrációja is vizsgálható, ami a cukorbetegség esetleges diagnózisához vezethet.
Vizelési napló:
A vizelési napló az fogyasztott folyadék mennyiségének, a vizeletürítés gyakoriságának és a termelt vizelet mennyiségének feljegyzése. Segíthet a minták azonosításában és annak megállapításában, hogy fennáll-e valamilyen alapbetegség.
Vérvizsgálatok:
A vérvizsgálat meghatározhatja a szervezetében lévő különböző anyagok, például a glükóz, a kreatinin és az elektrolitok szintjét. Az eredményekből kiderülhet, hogy van-e valamilyen alapbetegsége, például cukorbetegség vagy vesebetegség.
Ultrahangvizsgálat:
Az ultrahang egy nem invazív vizsgálat, amely speciális hanghullámok segítségével készít kepi leletet a hólyagról és a vesékről. Segíthet azonosítani a nocturiát okozó esetleges strukturális rendellenességeket.
Urodinamikai vizsgálat:
Az urodinamikai vizsgálat a hólyagnyomás és a vizeletáramlási sebesség mérését foglalja magában. Segíthet azonosítani a hólyagban lévő rendellenességeket, például a hólyag túlműködését vagy elzáródását.

Terápia

A nocturia kezelése a hátterében húzódó betegségtől függ. Bizonyos esetekben egyszerű életmódbeli változtatások is segíthetnek az állapot javításában. Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre vagy műtétre lehet szükség. Íme néhány rendelkezésre álló lehetőség:
Életmódbeli változtatások:
Néha egyszerű életmódbeli változtatások is segíthetnek a nocturia tünetei súlyosságának csökkentésében. Ilyen változtatás lehet a lefekvés előtti folyadékbevitel korlátozása, a koffein- és az alkoholfogyasztás csökkentése, valamint a medencefenék izomzatának edzése.
Gyógyszeres kezelés:
A gyógyszeres kezelés segíthet bizonyos nocturiát okozó alapbetegségek kezelésében. Néhány alkalmazható gyógyszer közé tartoznak a vízhajtók, az antikolinergikumok és az alfa-blokkolók. A diuretikumok segítenek kiüríteni a szervezetben felgyülemlett folyadékot, míg az antikolinergikumok segítenek csökkenteni a hólyag túlműködéséből fakadó tüneket. Az alfa-blokkolók segíthetnek ellazítani a hólyagnyak és a prosztata izmait.
Műtét:
Egyes esetekben műtétre is szükség lehet a nocturia kezelésében. A műtét prosztatamegnagyobbodás vagy hólyagprolapsus esetében lehet indokolt. A műtét segíthet a tünetek enyhítésében és az életminőség javításában.
Folyamatos pozitív légúti nyomás (CPAP) terápia:
A CPAP-terápia az alvási apnoe kezelésére szolgál. Az alvási apnoeban alvás közben a légzés időnként leáll és újraindul. A CPAP-terápia során a beteg olyan maszkot visel az orra és a szája felett, amely folyamatos levegőáramlást biztosít, így nyitva tartja a légutakat alvás közben.
Hólyagtréning:
A hólyagtréning célja az, hogy a beteg növelje a hólyag által befogadható vizelet mennyiségét, és így csökkentse a vizeletürítések gyakoriságát.
Transzkután elektromos idegstimuláció (TENS):
A TENS olyan nem invazív terápia, amely alacsony feszültségű elektromos árammal stimulálja a hólyagot irányító idegeket. Segíthet a vizelés gyakoriságának csökkentésében és a hólyagszabályozás javításában.

Kapcsolódó cikkünk

Miért sokkal gyakoribb a húgyúti fertőzés a nőknél?

Megdöbbentő, de a nők 14-szer gyakrabban találkoznak a húgyúti fertőzéssel az életük során, mint a férfiak. Ennek pedig fiziológiai és életmódbeli okai is vannak, amelyekről dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt.

A nocturia szövődményei

 • Dehidratáció: A nocturia kiszáradáshoz vezethet, mivel a gyakori éjszakai vizelés miatt a szervezet értékes folyadékot veszíthet. Ez olyan tünetekhez vezethet, mint a szájszárazság, fáradtság és szédülés. Súlyos esetekben a dehidratáció súlyosabb egészségügyi szövődményekhez is vezethet, például vesekárosodáshoz és az elektrolit-egyensúly felbomlásából eredő súlyos kórképekhez.
 • Fáradtság: A gyakori éjszakai vizelés alvászavarokat és fáradtságot okozhat, ami negatívan befolyásolhatja a mindennapi életet. A krónikus fáradtság számos szövődményhez vezethet, beleértve a kognitív funkciók károsodását és a balesetek fokozott kockázatát.
 • Fokozott esésveszély: A nocturia növelheti az esések kockázatát, különösen az idősebb betegeknél. A gyakori éjszakai vizelés megzavarhatja az alvást, és napközben álmosságot és csökkent éberséget okozhat, ami valószínűbbé teszi a mozgásszervi baleseteket.

A nocturia megelőzése

A folyadékbevitel szabályozása: A nocturia megelőzésének egyik leghatékonyabb módja a folyadékbevitel szabályozása, különösen az esti órákban. A folyadékbevitel korlátozása néhány órával lefekvés előtt segíthet csökkenteni az éjszakai vizelési igényt. A kiszáradás elkerülése érdekében azonban fontos a megfelelő folyadékbevitel fenntartása a nap folyamán.

Bizonyos ételek és italok kerülése: Bizonyos élelmiszerek, például a koffein, az alkohol és a fűszeres ételek növelhetik a nocturia valószínűségét. Ezen ételek és italok kerülése - különösen az esti órákban - segíthet csökkenteni az éjszakai vizelés gyakoriságát.

Az alapbetegségek kezelése: A nocturia előfordulhat például a cukorbetegség, húgyúti fertőzések vagy az alvási apnoe tüneteként. Ezen állapotok kezelése segíthet az éjszakai vizelés gyakoriságának csökkentésében.

Hólyagtréning: A hólyagtréning a vizelések között eltelt idő fokozatos növelését jelenti, hogy a hólyag több vizeletet tudjon visszatartani.

Gyógyszerek: A nocturia kezelésére gyógyszeres terápiát is alkalmazhatunk, különösen, ha a betegség hátterében valamilyen alapbetegség áll. Ezen gyógyszerek közé tartozhatnak a folyadékvisszatartás csökkentésére szolgáló vízhajtók, a húgyhólyagot ellazító antikolinergikumok és a vizeletáramlás javítására szolgáló alfa-blokkolók.

Sebészeti beavatkozások: Súlyos esetekben a nocturiás tünetek megjelenését megelőzhetjük az alapbetegség sebészi terápiájával. Ezek közé a kórképek közé tartozik például a megnagyobbodott prosztata vagy a főleg nőket érintő hólyagprolapsus.

Életmódbeli változtatások: Bizonyos életmódbeli változtatások segíthetnek a nocturia kialakulásának megelőzésében. Ilyen az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás, valamint a megfelelő alvási ritmus tartása. Ezek a megelőző lépések segíthetnek az általános egészségi állapot javításában és az éjszakai vizelés előfordulási gyakoriságának csökkentésében.

Összefoglalás

A nocturia az életminőséget jelentősen befolyásoló, zavaró állapot lehet, de számos lehetőség áll rendelkezésre a kezelésére és megelőzésére. A folyadékbevitel szabályozásával, bizonyos ételek és italok kerülésével, az alapbetegségek kezelésével és bizonyos életmódbeli változtatásokkal az betegek visszaszerezhetik az kontrollt a nocturia tünetei felett és javíthatják általános életminőségüket. Ha gyakori éjszakai vizeléssel küzd, fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, hogy mielőbb fény derüljön a kiváltó okra és megkezdődhessen a hatékony kezelés.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK