Intersticiális cisztitis

Intersticiális cisztitis

Módosítva: 2024.05.02 17:38

Az intersticiális cisztitisz egy krónikus hólyagfájdalommal járó állapot. Nem ismerjük pontosan, hogy mi okozza ezt a betegséget, de valószínű, hogy a háttérben autoimmun folyamatok állhatnak. Az intersticiális cisztitisz másik jellemzője a gyakori vagy sürgető vizelési inger a hólyagfájdalom mellett.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent az intersticiális cisztitisz?
Hogyan jön létre az intersticiális cisztitisz?
Mik az intersticiális cisztitisz jellemző tünetei?
Milyen szövődményeket okozhat az intersticiális cisztitisz?
Hogyan vizsgálathó ki az intersticiális cisztitisz?
Hogyan kezelhető az intersticiális cisztitisz?

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent az intersticiális cisztitisz?

Az intersticiális cisztitisz az urológiai betegségek kevésbé ismert csoportjába tartozik. Sokan nem tudják, hogy mit is jelent ez a betegség, valamint az orvostudomány sem tudja még pontosan, hogy hogyan jön létre, mi az intersticiális cisztitisz patomechanizmusa. Ennek ellenére számtalan ember – főként a nők – mindennapjait nehezíti meg az intersticiális cisztitisz. Az intersticiális cisztitisz - vagy más néven fájdalmas hólyag szindróma – egy krónikus, hosszú ideig fennálló, hasi fájdalommal vagy kellemetlen érzéssel járó urológiai betegség. Az intersticiális cisztitisz kismedencei fájdalommal is járhat. Az intersticiális cisztitisz által okozott fájdalom mértéke változó, egyesek csak kellemetlen érzésről számolnak be, míg másoknál súlyos, kezelést igénylő fájdalom is felléphet. Az intersticiális cisztitisz emellett gyakori vagy sürgős vizelési ingerrel társul, ami szintén zavaró tünet a mindennapokban. Ezek miatt az intersticiális cisztitisz jelentős életminőség romlást okozhat és szorongást válthat ki az érintetteknél. Az intersticiális cisztitisz diagnózisa akkor mondható ki, ha legalább hat hétig fennállnak ezek a panaszok.

Az intersticiális cisztitisz hátterében állhatnak autoimmun betegségek, allergiák és a hólyagnyálkahártyával kapcsolatos problémák; de nem pontosan tudjuk, hogy hogyan jön létre ez a betegség. Bárkit érinthet az intersticiális cisztitisz, azonban nagyobb a valószínűsége, hogy nők és a 30 évnél idősebbek körében alakul ki. Az intersticiális cisztitisz betegségével diagnosztizált férfiak egy részénél valójában prosztatagyulladás áll fent, ám a hasonló tünetek miatt összetéveszthető ez a betegség. Szintén hajlamosító tényező az intersticiális cisztitisz esetében, ha valaki szenved valamilyen más krónikus fájdalommal járó betegségben, például irritábilis bél szindrómában. Habár nincs gyógymód az intersticiális cisztitisz ellen, bizonyos gyógyszerek, életmódbeli változtatások és más terápiás lehetőségek enyhülést nyújthatnak.

Hogyan jön létre az intersticiális cisztitisz?

Az intersticiális cisztitisz amiatt jön létre, hogy a húgyhólyag fokozott feszülést és megnövekedett nyomást jelez a központi idegrendszer felé. A húgyhólyag egy üreges, izmos szerv, amelynek feladata a vizelet tárolása. A hólyag tehát összegyűjti és tárolja a vizeletet, majd egy bizonyos űrtartalom felett vizelési ingerrel jelez az agy felé, hogy ideje kiüríteni a hólyagot. Az agy és a húgyhólyag a kismedencei idegeken keresztül állnak kapcsolatban egymással. Intersticiális cisztitisz esetén azt láthatjuk, hogy hiba csúszik ebbe a szabályozási és kommunikációs rendszerbe. Az intersticiális cisztitisz által érintettek kisebb mennyiségű vizeletnél is sürgető vizelési ingert éreznek, mint az normális lenne. Így gyakrabban jelez fájdalmas ingerrel a hólyag - mintha megtelt volna – és gyakrabban kell vizeletet üríteniük az intersticiális cisztitisz érintettjeinek. Emiatt alakulnak ki az intersticiális cisztitisz zavaró tünetei.

Az intersticiális cisztitisz hátterében álló okokat nem pontosan ismerjük. Valószínű, hogy az intersticiális cisztitisz összefüggésben lehet a következő állapotokkal:

 • Autoimmun betegségek
 • Allergiák
 • A hólyagnyálkahártya hibái
 • Érrendszeri betegségek
 • Hízósejtek rendellenességei
 • Kóros anyagok jelenléte a vizeletben (például tartósan magas fehérjeszint)
 • Korábbi, azonosítatlan fertőzések

  Kapcsolódó cikkünk

  Megint hólyaghurut? A folyadékfogyasztás és a kezelés is fontos

  A hólyaghurut, vagy közkeletű nevén felfázás gyakrabban érinti a nőket, akik közül sokan szenvednek a ki-kiújuló betegségtől. Ennek kapcsán ismerik a házi gyógymódokat, így például az elengedhetetlen bőséges folyadékfogyasztást, azonban dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ urológusa azt is elmagyarázta, miért lehet szükség orvosi kezelésre.

Mik az intersticiális cisztitisz jellemző tünetei?

Az intersticiális cisztitisz tünetei eltérőek lehetnek, a betegek sokszor eltérően élik meg ezt a betegséget. Az intersticiális cisztitisz és az általa okozott tünetek lehetnek enyhék vagy súlyosak; állandóak is jelen lehetnek, vagy csak alkalmanként jelentkezhetnek. Jellemző a betegségre az is, hogy a nők erősebb fájdalomról és rosszabb tünetekről számolnak be, mint a férfiak; valamint, hogy rosszabbodnak a tünetek menstruáció alatt.Intersticiális cisztitisz

Az intersticiális cisztitisz jellemző tünetei közé tartoznak a következők:

 • Fájdalom a húgyhólyag környékén
 • Nyomás vagy kellemetlen érzés, amikor a hólyag megtelik
 • Gyakori vizelési inger
 • Csak kis mennyiségű vizelet ürítése vizeléskor

Milyen szövődményeket okozhat az intersticiális cisztitisz?

Az intersticiális cisztitisz nemcsak kellemetlen tüneteket okoz a mindennapokban, hanem számos szövődményt is okozhat hosszútávon. A gyakori vizelési inger és a fájdalom akadályt jelenthet a mindennapi tevékenységekben, például a munkában és a társas tevékenységekben. Sokan kerülik az intim, szexuális együttléteket a kismedencei fájdalom vagy a sürgető, gyakori vizelési inger miatt. Mindez jelentősen rontja az életminőséget és ronthatja a személyes kapcsolatokat is. Az intersticiális cisztitisz gyakran ébredést okoz éjszaka is a krónikus fájdalom vagy a vizelési inger miatt. Ez rontja az alvásminőséget is és alvászavarokhoz, valamint érzelmi stresszhez vezethet. Mindezek következtében depresszió is kialakulhat. Hosszútávon az intersticiális cisztitisz a hólyagfal megmerevedését is okozhatja, ami által a hólyag még kevesebb vizeletet tud magában tartani.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan vizsgálathó ki az intersticiális cisztitisz?

Az intersticiális cisztitisz diagnosztizálására nincsenek specifikus tesztek. Úgy is mondhatjuk, hogy az intersticiális cisztitisz kizárásos diagnózissal kerül felismerésre más krónikus fájdalommal járó betegségekhez hasonlóan. Ez azt jelenti, hogy ki kell zárni minden olyan ismert okot, ami hólyagfájdalmat, gyakori vagy sürgető vizelési ingert, tehát az intersticiális cisztitisz jellemző tüneteit okozhatja. Ha semelyik ilyen ismert kórkép nem áll fent, akkor mondható ki, hogy az ismeretlen okból létrejött intersticiális cisztitisz okozza a panaszokat. Ezek miatt az orvos a következő vizsgálatokat rendelheti el, hogy kizárja a fertőzés vagy más betegség gyanúját:

 • Hólyagnapló: Sokszor megkérik az orvosok az intersticiális cisztitisz vizsgálata során a betegeket, hogy rögzítsék egy naplóban a tüneteiket, az elfogyasztott folyadékmennyiséget és az ürített vizelet mennyiségét.
 • Vizeletvizsgálat: Mikroszkóppal megvizsgálják a vizeletmintát és keresik benne a fertőzésre utaló jeleket.
 • Biopszia: Az altatásban végzett cisztoszkópia során az orvos szövetmintát (biopsziát) vehet a hólyagból és a húgycsőből mikroszkópos vizsgálat céljából. Ez a vizsgálat segít kizárni a hólyagrákot és a hólyagfájdalom egyéb, ritka okait.
 • Hólyagtükrözés: Az intersticiális cisztitisz vizsgálata során hólyagtükrözést vagy cisztoszkópiát is végezhet az orvos. Ennek során egy apró kamerával felszerelt vékony csövet vezetnek be a húgycsövön keresztül, hogy megvizsgálják a hólyag belső felszínét, a hámbélését. Az orvos folyadékot is fecskendezhet a hólyagba, hogy megmérje a hólyag kapacitását. Ezt az eljárást hidrodisztrációnak nevezik.

Hogyan kezelhető az intersticiális cisztitisz?

Habár a jelenlegi tudásunk alapján az intersticiális cisztitisz nem gyógyítható, mégis sok mindent tehetünk, hogy csökkentsük a panaszokat. Az intersticiális cisztitisz kezelésének célja a tünetek enyhítése, mely sokszor kombinált kezelés formájában valósítható meg. Mivel az intersticiális cisztitisz tünetei és a betegség súlyossága is változó az egyének között, így a terápiában is meg kell találni személyre szabottan a leghatásosabb módszert. Ez az út hosszú lehet, többféle módszer kipróbálásán és csalódásokon át vezethet oda, hogy kezelőorvosával együtt megtalálják az intersticiális cisztitisz legjobb gyógymódját. Érdemes azonban kitartani, mert az intersticiális cisztitisz tünetei igenis enyhíthetőek és elérhető egy jobb egészségi állapot, jobb életminőség.

Az intersticiális cisztitisz tüneteinek enyhítése érdekében a következők segíthetnek:

 • Gyógyszerek: A gyomorégés elleni gyógyszerek, az antidepresszánsok és az antihisztamin is segíthetnek az intersticiális cisztitisz tüneteinek enyhítésében. A hólyagba is fecskendezhetőek olyan speciális gyógyszerek, ami csökkenti a panaszokat, például a botulinom toxin, ami megbénítja az izmokat.
 • A hólyagvisszatartás gyakorlása: Természetes reflexünk, hogy amint fájdalmat vagy sürgősséget érzünk a hólyagban, azonnal a mosdóba megyünk. Ez intersticiális cisztitisz esetén is így van, akkor is, ha a hólyag még nincs tele. A hólyagvisszatartás gyakorlása segít leküzdeni ezt a szokást azáltal, hogy segít hosszabb ideig visszatartani a vizeletet.
 • Idegstimuláció: Az idegstimulációs terápia segít szabályozni a hólyagot azáltal, hogy csökkenti a sürgősséget és a gyakoriságot. Néha segít enyhíteni a hólyag vagy a hasi terület fájdalmát.
 • Műtét: Súlyos, vagy más terápiára nem reagáló intersticiális cisztitisz esetén műtétet is javasolhat az orvos. Ennek során eltávolíthatják a hólyag egy részét vagy egészét (cisztektómia).
 • Diétamódosítások: Bizonyos ételek és italok (például az alkohol, koffein, szénsavas italok, a mesterséges édesítőszerek és a paradicsom) fokozhatják az intersticiális cisztitisz tüneteit. Vezessen naplót arról, hogy mit és mennyit eszik és iszik minden nap. Ha feljegyzi, mit eszik és iszik a tünetek megjelenése és/vagy a fellángolás előtt, megtudhatja, mely ételeket és italokat kell kerülnie. Érdemes dietetikussal is konzultálni, hogy segítsen a tünetek csökkentéséhez legmegfelelőbb étrend összeállításában.
 • Fizikai aktivitás növelése: A testmozgás és a fizikai aktivitás segíthet enyhíteni az intersticiális cisztitisz tüneteit. Próbáljon beleépíteni olyan aerob mozgásformákat a mindennapjaiba, mint például a gyaloglás vagy a kerékpározás.
 • A stressz csökkentése: Sokan tapasztalják intersticiális cisztitisz esetén, hogy a stressz a tünetek fellángolásokat okozhatja. Ha megtanulja felismerni és kezelni a stresszt, az segíthet enyhíteni a tüneteket. Ebben segíthet egy mentálhigiénés szakember.
 • Fizikoterápia: A medence izmai a helyén tartják a hólyagot, és segítenek szabályozni, hogy mikor pisiljen. A kismedencei izmok mozgatása, nyújtása és különösen az ellazításuk segíthet az intersticiális cisztitisz tüneteinek csökkentésében is.

  Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK